Caravantrekker.nl

Aanleggen ringverwarming

Jacques Bakker vraagt op 19 juni 2017:

Ben in het bezit van een Eriba Feeling 470. Wil daar graag ringverwarming in monteren. De uitstroommonden zijn al aanwezig. Normaal lopen de luchtslangen over de bodem van de caravan. Omdat dit nogal veel ruimte inneemt en kwetsbaar is bij het opbergen van stoelen ed onder de bedden vraag ik mij af of het nadelig is de luchtslangen naar boven te plaatsen. Voordeel is dat ik meer ruimte heb om spullen op te bergen en is minder kwetsbaar. Wat is wijsheid. De kachel is van Truma model 3004.
Alvast reuze bedankt voor jullie experise.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Frank antwoordt op 19 juni 2017:

Het lijkt mij juist logischer om hem laag te houden. Bovendien stijgt warmte op en zul je een betere verdeling krijgen en daardoor meer comfort in voor- en najaar.
Caravanbouwers leiden al vele jaren de buizen onderlangs. In bagageruimte en onder banken heb ik nooit een probleem met beschadigen. Ik dacht ook altijd dat de buizen gevoelig waren voor beschadiging, maar dat valt enorm mee.
Stel je zou er eentje beschadigen, dan is dat nog geen ramp. Je legt nu immers zelf alles aan en hebt dan vast nog wel een stukje over 😉
Gewoon kiezen voor de gemakkelijkste weg.


henkie antwoordt op 19 juni 2017:

Je zou de slangen tegen de onderkant van de bedden en zittingen kunnen monteren. Alle spullen via de serviceluiken liggen toch op de bodem, dacht ik.


Quirien antwoordt op 19 juni 2017:

In principe wat Frank stelt is de meest logische montage manier.
Je kunt ook voor een alternatief kiezen. Ik weet niet of de Feeling ruimte heeft achter de rugzit schotten. Je kunt daar dan een dunnere buis met vele gaatjes monteren. Hoewel onlogisch ( je gaat van dun met verloop naar een bredere doorsnede ) kun je van daaruit misschien dan nog wat aftakkingen kunnen maken naar de bestaande uitstroom openingen.

Verder zou ik kiezen ter ondersteuning voor een stukje vloerverwarming.. m.a.w directe verwarming aan de voeten en een aangename luchtstroom achter de rug en het hoofd.

Maar, het is maar een alternatief die ik noem. 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 juni 2017:

Als je met naar boven bedoeld de bovenkant van de bank (dekenkist) is dat prima.


Frank antwoordt op 20 juni 2017:

Dat is inderdaad een goed idee ! Teruglezend denk ik dat Jacques dat bedoelde.


Jacques Bakker antwoordt op 20 juni 2017:

Reuze bedankt voor jullie reacties. De uitstroommonden zitten vlak boven de vloer. Nu kan ik bv een tafel plat leggen onder het bed. Met een ringverwarming op de bodem lukt dat met dezelfde tafel niet meer. Hoorde dat het systeem niet meer zo goed zou werken als de luchtslang eerst naar boven gaat en dan weer naar beneden om aan te sluiten op de uitstroommond om vervolgens weer naar boven te gaan om om het voorgaande te herhalen. Teveel weerstand was de uitleg.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 juni 2017:

Hoe minder bochten hoe beter uiteraard. Maar als je ze niet te scherp maakt is een bocht meer of minder geen probleem.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker