Naar de startpagina van Caravantrekker.nl  
 Berekening

Kies een auto:


En een caravan:Wat is een veilig trekgewicht?

Wat je auto mag trekken staat vermeld op het kentekenbewijs (card) en is op te vragen via de site van de RDW. Of het verstandig is om een caravan van dit maximaal toegestaan trekgewicht te trekken is echter zeer de vraag.....

Gewichtsverhouding tussen auto en caravan

Belangrijk is de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. We drukken die verhouding uit in een percentage welke is gebaseerd op de verhouding tussen de beladen auto en beladen caravan.
Hoe lager dit percentage, hoe beter het is.


   

Is de caravan zwaar ten opzichte van de auto dan neemt de stabiliteit af, en neemt de kans toe dat de auto in geval van een slingering onvoldoende overwicht heeft om de caravan in toom te houden.

Wat is nu een veilig maximum?

Een veilig en absoluut maximum trekgewicht of verhoudingspercentage is moeilijk aan te gevenen hangt ook veel af van de belading en kogeldruk van de caravan.....maar als richtlijn hanteren wij een eenvoudige stelregel:

De beladen caravan moet niet zwaarder zijn dan het leeggewicht van de trekauto.

En uiteraard mag het werkelijk gewicht van de caravan nooit hoger zijn dan het maximum toegestaan trekgewicht.

Beginnende caravanners raden wij aan een caravan of auto te kiezen waarbij de gewichtsverhouding gunstiger, dus lager is dan zo'n 75%. Met deze richtlijn sluiten we aan bij de normen die algemeen gangbaar zijn zoals de Engelse 'towing code' en de Duitse 'Tempo 100' norm.

Werkelijke gewicht!

Van belang is om het werkelijk gewicht in beladen toestand van je caravan te kennen. Niet alleen weegt een caravan vaak meer dan in de folder staat, ook alle accessoires tellen mee. Een mover met accu en een airco bijvoorbeeld wegen bij elkaar al snel 100 kg extra.

Gevaren bij een te zware caravan

Je hoort vaak dat bestuurders aangeven dat hun combinaties 'rijdt als een trein'. Ook al is de caravan relatief zwaar ten opzichte van de auto. Vaak gaat dat ook uitstekend maar een ongeluk gebeurt altijd door een samenloop van omstandigheden, waarbij altijd de snelheid op dat moment te hoog is. Sla een eventuele waarschuwing die wij geven in de trekkrachtberekeningen niet in de wind!

Is dan ook nog eens de caravan zwaar (en groot) t.o.v. de auto, dan heeft de auto niet genoeg 'overwicht' over de caravan om die op het rechte pad te houden. Gaat de caravan dan onverwacht slingeren dan wordt de auto als het ware meegetrokken door de caravan. Lees hier meer over slingeren.

 

Veilige trekgewichten

Overzicht van de maximaal toegestane en aanbevolen trekgewichten binnen een modellenserie

Van elke auto hebben we naast het maximaal toegestane trekgewicht ook het maximaal aanbevolen trekgewicht bepaald. Daarbij is uitgegaan van goede belading en voldoende kogeldruk van de caravan.

Selecteer:
 Alleen nieuwe auto's
 Alle auto's

Toelichting

In het advies gaan we er van uit dat de auto voldoende 'overwicht' op de caravan heeft zodat van een veilig weggedrag sprake zal zijn. Ben je zeer ervaren in het rijden met een caravan dan kan, afhankelijk van de gekozen caravan, in sommige gevallen een iets zwaardere caravan getrokken worden. Een exacte berekening met de auto en caravan kan daar uitsluitsel over geven.

Bij het advies zie je per type bijvoorbeeld onderstaande gegevens:

Volvo V60 T3 2.0
(112 kW / 152 pk, bouwjaar: september 2015 - heden) max. 1600 kg
Advies: 1370 kg (1490 kg) =87-120 km/u =14.9%


Daarbij is:

max 1600 kg In dit geval is 1600 kg het maximaal wettelijk toegestaan trekgewicht. Dit gewicht is hoger dan eigenlijk veilig is om met een caravan te rijden.
Advies: 1370 kg
(1490 kg)
1370 kg is het beladen advies gewicht waarbij het nog prettig trekken is met deze auto en een goed beladen caravan. Het tweede getal, in dit geval dus 1490 kg, geeft het maximale beladen gewicht aan voor zeer ervaren bestuurders (de kans op slingeren wordt wel groter!).

Het leeggewicht van de caravan zal dan zo'n 200 a 250 kg lager moeten liggen.

=87-120 km/u Dit is een indicatie van de maximale snelheid met een gemiddelde caravan van het advies gewicht op een 5% autobaan helling en op de vlakke weg bij tegenwind.
=14.9% Het maximale hellingspercentage waarop gereden of weggereden kan worden met het advies caravan gewicht.


Klik op de auto om een exacte berekening te maken met de auto en de exacte caravan!


ARC


Home     Informatie     Berekeningen     Auto's     Caravans     Reviews     Advies     Cursussen     Vragen     Caravantrekker      Zoeken     Sitemap