Caravantrekker Training Center

Home Caravan Workshop BergTrainingsWeekend Op Maat

Breed & Lang

Caravantraining met speciale aandacht voor brede en lange caravans

Steeds meer kampeerders kiezen voor een caravan met een breedte van 2,50 meter en/of een totale lengte van meer dan 7 meter. Het is duidelijk dat breed & lang grote voordelen biedt tijdens het verblijf in de caravan, maar helaas kleven er ook nadelen aan.

2,50 m breed op provinciale wegen is vaak meer dan twee keer de helft Onderweg is het, ook voor de ervaren caravanner toch wat lastiger. Op de doorgaande snelwegen bent u waarschijnlijk vlug gewend aan de grotere afmetingen maar op regionale wegen en op de laatste paar kilometers van uw reis over kleine binnenweggetjes of bij een druk tankstation heeft u als chauffeur net even wat extra stuurmanskunst en inzicht nodig om schade te voorkomen.

Bij het ronden van bochten maakt een lange en brede caravan een veel krappere bocht dan een kleinere caravan en is - hoofdoorzaak nummer één van (rij)schade - de uitzwaai aan de achterzijde van de caravan aanzienlijk groter. Die uitzwaai en het (juist) raken van stoepjes wordt nog eens extra in de hand gewerkt wanneer de intuïtie wordt gevolgd en daardoor verkeerd wordt gestuurd.

Ook beperkt het grotere gewicht de manoeuvreermogelijkheden met de hand en zult u uw auto moeten gebruiken. Leren manoeuvreren (ja ook achteruitrijden) is dus nog meer dan bij een handzamere en lichtere caravan noodzakelijk. Een mover kan dit aspect maar ten dele ondervangen, want op de openbare weg geven medeweggebruikers u de gelegenheid niet dit nuttige accessoire te gebruiken.

Vooral lange caravans volgen een eigen weg bij krappe bochten

Caravantrekker.nl biedt u, ook als ervaren caravanner, de mogelijkheid goed te leren omgaan met uw wellicht nieuwe, bredere en langere combinatie. Tijdens elke caravantraining van Caravantrekker.nl is een module te volgen die speciaal rekening houdt en afgestemd is op het rijden met grote caravans.

Welke aspecten krijgen in het bijzonder speciale aandacht:

  • Wettelijke spiegeleisen en praktisch spiegelgebruik
  • Instuurmomenten. Welke baan volgt het binnenwiel van de caravan precies
  • Uitzwaai achter in de blinde hoek
  • Communicatie tussen u en uw bijrijder
  • Correct aanrijden van nauwe doorgangen, bijv. bij tolpoortjes en bij geparkeerde auto’s in smalle straten
  • Vooruit aanrijden en wegmanoeuvreren in smalle situaties, bijv. bij tankstations
  • Correct aansnijden van (haarspeld)bochten

Om deze module te volgen vinkt u bij uw aanmelding het keuzevakje ‘Breed en Lang’ aan. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deze module. De programmering van de caravancursus wordt zo aangepast dat ‘Breed & Lang’ prioriteit krijgt..
 Tandemassers wringen in krappe bochten

..

© 2004 - 2019 Over Caravantrekker Training Center Aanmelden & Contact