Caravantrekker.nl

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband is afhankelijk van het type band in combinatie met het beladen gewicht van de caravan. Voor de band is de maximaal toegestane druk en het draagvermogen van de band van invloed.

Bandenspanning

Bereken de bandenspanning

Kies het totaal beladen gewicht (afgerond) van je caravan en bereken de bandenspanning:

 
 

Kijk op de band

Kijk goed op de band zelf wat het maximale draagvermogen (loadindex) is en welke maximale druk daarbij hoort. Ga daar nooit overheen!

Maximale belasting en druk

De maximale druk is meestal in PSI uitgedrukt. Op de foto hier boven heeft die band 850 kg draagvermogen bij 54 PSI (is 3,7 bar). Is het totaal beladen gewicht van de caravan minder dan 1700 kg (2 wielen van 850 kg) dan mag de druk ook iets lager zijn.

Bij een lagere bandenspanning neemt het draagvermogen af. Zou je toch gaan rijden met het maximale gewicht dan worden de banden tijdens het rijden te warm. Dit is de grootste oorzaak van klapbanden onderweg. Het nadeel van een hogere bandenspanning is dat het veercomfort van de caravan afneemt en die door extra trillingen meer te lijden heeft.

STicker op de caravan voor de bandenspanning

Niet altijd geeft het stickertje dat op de caravan zit de juiste bandenspanning weer. Soms is (bijvoorbeeld door de vorige eigenaar) een ander type band gemonteerd dan origineel. Kijk dus ook altijd goed naar de gegevens die op de band staan zoals de loadindex en op de maximale druk. Is de bandenspanning boven de 4 รก 4,5 bar zorg dan wel voor versterkte ventielen.

Beter te hard dan te zacht

Voor de veiligheid kan je beter een iets hogere bandenspanning hanteren dan een te lage. De bandendruk geldt bij koude banden en zal oplopen als met de caravan gereden wordt. Dit kan zo maar 0,5 bar schelen. Bedenk ook dat de caravan vaak wat zwaarder is dan je denkt en rechts en links misschien niet even zwaar is!

Bandenspanning voor de trekauto

De combinatie voelt stabieler aan als de bandenspanning van de auto, met name voor de achterwielen, verhoogd wordt. Neem minimaal de waarde die voor je auto opgegeven wordt bij volle belading (en snelheid) maar hoger kan ook. Waardes van 2,8 of 3,0 zijn voor de achterwielen geen uitzondering!

Soms geeft het instructieboek of een sticker met de bandenspanning in de auto uitsluitsel.

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker