Caravantrekker.nl

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht. Kies het totaal beladen gewicht (afgerond) van je caravan en bereken de beste bandenspanning:

 

Kijk goed op de band wat de maximale druk en loadindex is en ga daar niet overheen.

Bij een te lage bandenspanning neemt het draagvermogen af en worden de banden tijdens het rijden te warm. De kans op en klapband neemt dan enorm toe. Bij een hoge bandenspanning heeft de caravan minder veercomfort en meer te lijden.

Banden spanning

Niet altijd geeft het stickertje dat op de caravan zit de juiste bandenspanning weer. Soms is (bijvoorbeeld door de vorige eigenaar) een ander type band gemonteerd dan origineel. Kijk dus ook altijd goed naar de gegevens die op de band staan zoals de loadindex en op de maximale druk. Is de bandenspanning boven de 4 รก 4,5 bar zorg dan wel voor versterkte ventielen.

Beter iets te hard dan te zacht, maar niet harder dan op de band zelf staat aangegeven. De bandendruk geldt bij koude banden en zal oplopen als met de caravan hard gereden wordt. Bedenk tenslotte dat de caravan vaak wat zwaarder is dan je denkt!

Bandenspanning voor de trekauto

De combinatie voelt stabieler aan als de bandenspanning van de auto, met name op de achteras, verhoogd wordt. Neem minimaal de waarde die voor uw auto opgegeven wordt bij volle belading (en snelheid) maar hoger kan ook. Waardes van 2.8 of 3.0 zijn voor de achterwielen geen uitzondering!

Soms geeft het instructieboek of een sticker met de bandenspanning in de auto uitsluitsel.

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2022 Caravantrekker