Caravantrekker Training Center

Home Caravan Workshop Caravantraining OpMaat Caravantrekker.nl Menu

Caravanrijvaardigheid Op Maat Compleet

Privé Caravantraining in twee volle praktijkdagen met alles d'rop en d'ranVia de puist voorbij Luik (België) die we uitgebreid bestuderen met uw combinatie gaat u het bergrijden met de caravan steeds beter begrijpen, net als stabiliteit op de vlakke snelweg en tijdens lange afdalingen in de Ardennen. We gaan ver met deze caravantraining. Gestaag worden de (on)mogelijkheden van u en die van uw combinatie heel erg duidelijk. Na twee dagen weet u precies wat er voor nodig is om relaxt allerhande mooie en niet alleen doorgaande routes te meesteren. Het rijden met uw caravan is geen beperking, maar een aanvulling op het plezier wat u met uw caravan kunt hebben!

De snelweg, op en af...

Snelwegen zijn relatief veilig, maar uit onderzoek blijkt dat ze dat niet altijd zijn voor caravanners. Meer dan 90% van onze caravankilometers leggen we af op de doorgaande snelwegen, die buiten Nederland vaak lange afdalingen kennen. In combinatie met een (te) hoge snelheid is onervarenheid meestal de oorzaak van plotseling optredende instabiliteit met soms ook fatale afloop. Letterlijk aan de andere kant worden we geconfronteerd met even lange hellingen die - en dat zijn we niet gewend - ineens een redelijke doorstroming van het verkeer (of de gemiddelde snelheid) in de war kunnen sturen: langzaam rijdende vrachtwagens.

We bieden sinds ruim tien jaar diverse caravantrainingen aan die (daarna) het rijden in de bergen met een caravan echt leuk maken, maar er ontbrak toch nog iets...

De Belgische Ardennen

...het leren omgaan met een combinatie op juist wat minder steile hellingen en afdalingen, maar wel met hogere snelheden: op de snelweg dus. In de Belgische Ardennen. Hoe hou je de gang erin bergop (zuinig omgaan met kinetische energie en dus brandstof besparen). Waarom wordt een combinatie die stabiel is in Nederland bij 90 km/u of sneller ineens een gevaar op de weg bij 70 bergaf? Wat veroorzaakt nu die instabiliteit en voorkom je dat linke slingeren en hoe herkenbaar is dat? Op al die vragen heeft Caravantrekker.nl nu niet alleen een berekend doch theoretisch antwoord, maar ook een effectieve praktijk caravantraining.

Echte bergen... Hoe ver gaan we?

Naast de erg zinvolle snelwegtraining gaan we natuurlijk de echte bergen in. Allerlei situaties van breed tot meer of minder steil omhoog en omlaag, soms smal maar vooral afwisselend zorgen voor een steeds betere anticipatie en het beter leren kijken (beoordelen) van plots veranderende omstandigheden. We leren u daarmee omgaan, met uw combinatie en met de weg- en verkeersomstandigheden. Afhankelijk van de capaciteiten van uw trekauto en de afmetingen van uw caravan en uw eigen capaciteiten als chauffeur rijden we routes die niet onderdoen voor een ritje de Stelvio op en af. Alles in verhoudingen natuurlijk! Deze beroemde Alpenpas kent 48 zeer krappe tornanti en komt uit op dik 2700 meter boven zeeniveau. Je hebt op die Pso. di Stelvio als caravanner overigens niets te zoeken, laat dat duidelijk zijn. Je moet je wel heel zwaar vergissen (of de kortste route ingesteld hebben op je navigatiesysteem) om per ongeluk op die pasweg terecht te komen.

Onze routes (vooral op dag twee) kennen hooguit een viertal van dat soort haarspeldbochten in serie en de 'pashoogte' ligt veelal beneden ons Drielandenpunt van dik 300 meter boven NAP, maar vergis u niet. De routes vergen - in principe - dezelfde rijvaardigheden die nodig zijn op de Stelvio of de Col de la Bonette en die gaan we u bijbrengen. Waar het om gaat is dat dergelijke hellingen en haarspeldbochten juist onverwacht voor u kunnen opdoemen en u voor problemen kunnen plaatsen zelfs in Nederland. In de laatste kilometers voor de camping bijvoorbeeld. Geen angst, uw ervaren instructeur zit naast u en lost 'serieuze' problemen voor u op, mocht dat nodig zijn... Maar na een dag al begint 'alles' normaal te worden. Zeker weten...Onze uitdaging, wat wilt u als cursist?

We hebben deze complete en intensieve caravantraining ontwikkeld vanuit opmerkingen die we kregen en vragen die we stelden tijdens de (nu niet meer actieve), doch bijzondere BergTrainingsWeekends en de andere Op Maat cursussen:

Kies als basis één camping centraal in de omgeving waar je als cursist weer terug komt en rust kunt vinden. Streef ook naar compleetheid resp. perfectie, dan hebben je cursisten de keuze en in overleg met jou bepalen ze het (leer)programma. En als de partner onderdelen wil praktizeren moet dan all-in ook kunnen.

Uitdaging aanvaard. Sinds 2009 geven we deze rijvaardigheidstraining en met veel succes.Privé caravantraining

Bij elke caravancursus die u bij ons volgt staat voorop dat we echt ruime rijpraktijk bieden aan onze cursisten. Dat houdt bijvoorbeeld in hooguit 3 cursisten op 1 instructeur. Daarom bieden we ook een meerdaags evenement aan, zoals het BergTrainingsWeekend. Waar elders vindt u iets vergelijkbaars? We zouden het niet weten... Maar toch is zo'n evenement naast erg gezellig ietwat algemeen en de tijd moet toch worden verdeeld tussen de cursisten.

U voelt zich misschien meer op uw gemak bij een op u persoonlijk toegespitste instructiemethode? U wilt zo veel mogelijk rijervaring op doen in een efficiënt tijdsbestek? Dat kan bij Caravantrekker.nl in één dag (Op Maat Alles in een) en nu nog completer met echt alle disciplines van het rijden met de caravan in twee praktijkdagen. Heel relaxt, dat dan weer wel.

Op Maat Compleet

Bij uitstek is deze Op Maat caravancursus geschikt u een gedegen en complete rijvaardigheid te bezorgen, die verder gaat dan het leren rijden met een caravan. Eén ervaren instructeur staat twee dagen exclusief tot uw beschikking.

Uw reeds opgebouwde ervaring dient als uitgangspunt, het programma wordt specifiek voor u Op Maat gemaakt en aangepast aan de (on)mogelijkheden van uw trekauto. Ook uw partner kan actief deelnemen en u dus afwisselen. Absolute flexibiliteit is gewaarborgd. Wat gaan we zoal doen?
Programma (voorbeeld)

's Middags of 's avonds arriveert u op op de door ons speciaal voor dit doel geselecteerde camping Grensheuvel in het Zuid-Limburgse Noorbeek. In het hart van de Dutch Mountains dus. Rond 10:00 uur - de 1e praktijkdag gaan we - in mijn caravan of onder de luifel - met u een stuk theorie doornemen. We bekijken wat er zoal met uw eigen combinatie mogelijk is en bespreken uw specifieke wensen voor de twee praktijkdagen. Koffie!

De eerste dag

De eerste praktijkdag beginnen we met aankoppelen, breekkabeltje, spiegels en meer van dat soort essentiële zaken... We gaan proberen wég te rijden vanaf een soms glibberig grasveldje dat wellicht niet vlak is.

Vervolgens gaan we langzaam leren rijden op een helling van 11%. Op de camping, dus een snelheid van 35 km/u wordt niet geapprecieerd. Daarna gaan we via een scherpe afdaling naar ons oefenterrein waar we in eerste instantie juist vooruit gaan rijden onder krappe omstandigheden. Bochten, spiegelinstelling, instuurmomenten, uitzwaai achter... Aansluitend gaan we beginnen met achteruitrijden. Op dag twee gaan we daarmee verder.

Uw precisie in het vooruitrijden onder smalle en bochtige omstandigheden wordt direct daarop getoetst in de praktijk. Eens kijken of u net zo goed reageert op een stoeprand als op een felgekleurd oranje pilonnetje.

Grand Tour des Ardennes

Even nieuwe energie opdoen tijdens de smakelijke lunch en dan beginnen we aan een afwisselende rit naar en in de Belgische Ardennen, waar we vooral de twee snelwegen vanaf Maastricht (langs de Maas is het nog vlak) rond Luik richting Luxemburg en die nabij Verviers naar Spa op de steilste stukken zullen aandoen. Met tussendoor een uiterst fraai stukje 'geaccidenteerd binnenland'. Denk aan Remouchamps, Coo, Stavelot, Francorchamps... Leerzaam en leuk om te rijden. Redelijk brede wegen zoals de Routes National in Frankijk. Soms met als opwarmer voor dag twee een bijzonder (smal) uitstapje naar een uiterst fraai 'puik plekje'. U krijgt ongetwijfeld de smaak te pakken!

Stabiliteit

Een deskundige evaluatie van de stabiliteit van uw combinatie hoort daarbij. Zorg dus vooraf voor een 'vakantie-beladen-setup'. Niet leeg onaangepast uit de stalling, maar zoals u écht op pad gaat. Bandenspanning controleren en kogeldruk gaat u thuis vooraf wegen of op z'n minst goed inschatten... Vragen? Stel ze ons vooraf! En neem al onze informatie op caravantrekker.nl ter harte. Terug op de camping stellen we uw caravan waterpas en ook op de juiste plek. De avond is voor uw eigen evaluatie. In Noorbeek e.o. zijn er gelegenheden genoeg heerlijk uit eten te gaan...

De tweede dag

Hebben we het rijden in de bergen gehad? Nee, het echte werk begint pas. Een snelweghelling stelt inmiddels niets meer voor, dus op dag twee van deze caravantraining Op Maat Compleet gaan we ons concentreren op de 'echte bergen'. Een uitgekiende route die qua karakter mooi aansluit op die van de eerste dag, met een heel stel kuitenbijters die in de Amstel Gold Race menig wielrenner tot waanzin drijft is ons doel.U leert op een juiste manier te schakelen (ook met een automaat moet dat gebeuren) en af te remmen op de motor. Vooruitzien en anticiperen en voorkomen dat je stilvalt op een echt steile en smalle weg. Het juist aansnijden van haarspeldbochten is ook zo'n aandachtspunt. Het ontzien van de caravanremmen hoort daar natuurlijk ook bij en nog veel meer. Vooraf nuttigen we samen een kop koffie en gaan we eerst verder met het leren achteruitrijden in de ochtendesessie.

Tweede sessie manoeuvreren (achteruitrijden)

Het kan namelijk zo maar voorkomen dat we bergop later een tegenligger tegenkomen en we gedwongen worden een stuk achteruit te rijden. Alleen bij de duurdere trainingen huurt uw instructeur soms boeren in met trekkers... We leren u bijvoorbeeld achteruit in te parkeren (een uitwijkplaatsje in te nemen op een smalle weg). Maar geven u de overweging mee om dat juist vooral vóóruit te realiseren. Hoe moet dat dan? Haakse bochten achteruit in een smalle inrit natuurlijk ook. Zonder aanleren van theoretische trucjes waar u in de praktijk niet zo veel aan heeft. Tussendoor vinden we weer een restaurantje voor de lunch...

Maak er een uitje van, relax...

Voor we het beseffen is het eind van de middag. Direct terug naar huis kan, maar we raden u aan nog een nachtje te blijven. U bent behoorlijk moe namelijk.

Reserveer de camping, dus.....

De locatie

We zijn te gast bij Paul en Nicole op de prachtig gelegen terrassencamping Grensheuvel met uitzicht op Noorbeek. Het adres is Voerenstraat 11. Googlemaps wijst u de juiste route.

Reserveren op de camping doet u in principe zelf. U rekent de overnachtingen ook zelf af. Een ACSI- of BestDeal card kan voordeel opleveren..


KostenbesparingDeze bijzondere meerdaagse privé caravan rijvaardigheidstraining vergt een investering van € 495,-. Een verdeling van de rijpraktijk tussen u en uw partner is zonder meer mogelijk, daarvoor geldt geen meerprijs.

Eigen caravan niet nodigZiet u er tegenop om met caravan helemaal naar het zuidelijkste puntje van ons land af te reizen - mogelijk is het uw allereerste rit met caravan - sturen we u vooraf enkele schriftelijke instructies. Die waarborgen een veilige reis!

Bel Bert (cursuscoördinator) voor meer informatie of om een datum af te spreken. 06-16786360. Op Maat trainingen zijn op afspraak, geen vooraf vastgelegde data.

Corona

In verband met COVID-19 volgen wij de richtlijnen van de overheid. Die zijn nu versoepeld.

Edoch, Uw instructeur is al geruime tijd via de QR app (nog) te controleren en incl. booster(s) dubbel gevaccineerd. We stellen als voorwaarde dat u 'gewoon' virusvrij bent. Dus gevaccineerd, Corona gehad, getest etc.

Dus: We laten ons leiden door ons gezond verstand... Dat houdt in: bij klachten laten we ons testen (ook na gevaccineerd te zijn geweest) en we blijven vervolgens thuis indien positief. Wij hebben dan overleg met elkaar over de situatie en besluiten eventueel tot uitstel. Dat lossen we op, dat uitstel! Een verkoudheidje is dat pas als u zich heeft getest! Te beginnen met bijv. een zelftest.

Deze maatregelen gelden in mindere mate voor de Workshops, aangezien uw instructeur zich dan nooit in uw auto begeeft.

Voor vragen neem contact op met Bert:

Mail bert@caravantrekker.nl of bel +31 (0)6 - 16 78 63 60


Ga naar

© 2004-2024 Caravantrekker Training Center