Caravantrekker.nl

Elektrisch aangedreven caravan

Deze mooie techniek wordt aangeboden door meerdere producenten. Dat is niet het probleem, wel de wetgeving om er mee te mogen rijden.

Elektrisch aangedreven caravan

Vorig jaar werden verschillende elektrisch aangedreven caravans gepresenteerd door Dethleffs, AL-KO en Knaus-Tabbert. Logisch want de caravanbranche ziet ook dat er steeds meer elektrische auto's komen en dat die nog niet erg geschikt zijn om mee op vakantie te gaan. Echt revolutionair is het idee niet want de Nederlandse start-up E-Trailer had al een werkend prototype waar de RDW geen raad mee wist en ook Knaus presenteerde in 2011 al een elektrisch onderstel.

Knaus uit 2011

Dethleffs

Het prototype van Dethleffs dat samen met ZF is ontwikkeld is het meest vooruitstrevend. Het idee is eigenlijk eenvoudig. Voorzie de caravan van elektrische aandrijving en batterijen waardoor die 'getrokken' kan worden door elke willekeurige (ook elektrische) auto. Door de mate van aandrijving af te laten hangen van de kracht waarmee de auto aan de caravan trekt kan je een aanhanger simuleren die niet meer dan 100 kg weegt.

Dethleffs in 2019

Technisch is het maken van een dergelijke caravan ook niet zo moeilijk. Maar lastig is het wel om voor een dergelijke caravan een type goedkeuring te krijgen. Immers voor de wet bestaan er nog geen caravans met hulpmotor. Bovendien zou je dan ook nog graag willen dat de caravan getrokken mag worden als de auto zelf geen of een heel laag maximaal trekgewicht heeft.

De grootste uitdaging is dus niet de techniek maar zit in de lobby rond de (Europese) regelgeving. Tests op de openbare weg zijn dan ook erg lastig en het zal vast nog wel even duren voordat deze caravans te koop zijn.

Wat zit er in de caravan?1- elektrische motoren
2- trekkracht module
3- centrale stuureenheid
4- accu's

Het prototype van de Dethleffs bestaat uit een stevig chassis met daarin plaats voor een accupakket van 80 kWh. Dat is een grote accu die vergelijkbaar is met het accupakket van een Tesla Model 3 Long Range en die daarmee 540 km mee kan rijden. Het stroomverbruik volgens Dethleffs zou uitkomen op zo'n 15 a 20 kWh per 100 km. De actieradius zou daarmee dus zo'n 400 a 500 km zijn. Ik denk dan wel dat de snelheid van de caravan niet te hoog moet zijn en dat je een een gestroomlijnde opbouw moet hebben. Immers de caravan vangt achter een goed gestroomlijnde Prius ofTesla, heel veel wind.De Lithium accu's zitten veilig opgeborgen in het chassis waardoor ze bij een aanrijding niet beschadigd raken. De aandrijving bestaat uit een tweetal elektromotoren die 29kW continu en 2x90 kW piekbelasting leveren. Het koppel is met 2x 1500 Nm natuurlijk fantastisch. De prestaties zullen dan ook prima voor elkaar zijn!

Wel is het gewicht van deze techniek hoog. Het chassis, accu's en motoren wegen zo'n 700 kg, en is daarmee 500 kg zwaarder dan een normale caravan. Maar omdat de auto bij het trekken het gewicht niet voelt is het aan de regelgeving hoe met dit hoge gewicht wordt omgegaan.In de dissel zit een stuureenheid die vergelijkbaar met het principe van een oplooprem die twee kanten uit kan werken. Bij het trekken voelt de sensor hoe groot de trekkracht van de auto is en daarop wordt de kracht van de caravan aangepast. En tijdens het remmen gebeurd dat op dezelfde manier als bij de oplooprem.Pas als er harder geremd moet worden dan de capaciteit van de elektromotoren (als generator) gaan de gewone remmen meehelpen. In het prototype zitten schijfremmen omdat die zich beter laten doseren in combinatie met de elektrische 'remmen' die de stroom regenereren.

VoordelenHoewel de elektrische caravan niet goedkoop zal zijn en de wetgeving nog niet geregeld is, heeft het concept van een elektrische caravan voordelen:

Alternatief van AL-KO

AL-KO heeft samen met Huber zowel voor caravans als voor campers een onderstel ontwikkeld waar een tweetal 48-Volt motoren in zitten en een paar accu's. In vergelijking tot de Dethleffs is dit meer een 'Mild-elektrische' oplossing.Ook nu wordt de remenergie opgeslagen in de accu's. Onderweg kan de stroom gebruikt worden om de koelkast te koelen en bij aankomst op de camping kan de aandrijving gebruikt worden als mover. Ook zal het mogelijk zijn om bij lage snelheid de caravan samen met de auto elektrisch aan te drijven. Rijden op een slechte ondergrond zoals op een natte camping is dan dankzij de extra aandrijving geen probleem.Een ander groot voordeel is dat een goed elektronisch anti slingersysteem is ingebouwd. In tegenstelling tot het mechanische ATC kan immers nu elk wiel afzonderlijk afgeremd worden waardoor slingering veel effectiever gedempt wordt.

Knaus-Tabbert

Het systeem van Knaus-Tabbert dat samen met Bosch ontwikkeld is, is het meest realistisch en zou zonder wettelijke problemen nu al ingevoerd kunnen worden. Het heeft dezelfde functionaliteiten als het AL-KO systeem, maar mist de mogelijkheid om in combinatie met de auto de wielen aan te drijven.

Op de voorgrond de losse accu

Ook nu worden de wielen verbonden met een elektromotor/generator. De accu's bestaan uit een 5 tal losse exemplaren die ook voor andere doeleinden te gebruiken zijn, zoals bijvoorbeeld voor je elektrische fiets. Tijdens het rijden zijn ze 'gratis' opgeladen en op de camping heb je stroom genoeg om de caravan en andere zaken van stroom te voorzien waardoor een stroomaansluiting niet zo snel meer noodzakelijk is.Als de kosten onder de 3 á 4000 euro zouden blijven is het niet duurder dan ATC of ITBS met een goede mover en accu. Wellicht dat er dan op korte termijn al een markt voor is.Reacties:

Frans schreef op 13 April 2020 om 09:33

Mooie techniek, maar het Dethleffs concept is imho niet realistisch. Het simuleren van een lage getrokken massa lukt weliswaar voor wat betreft trekken en remmen, maar de traagheidskrachten die slingeren veroorzaken zijn niet te bedwingen anders dan door langzaam te rijden. Voor verplaatsingen met 90 km/u moeten we juist naar een gunstiger massaverhouding. Of, evenmin realistisch, naar een heel ander auto-/caravanconcept met veel hogere kogeldruk vóór de achteras: principe trekker-oplegger.
Een aantal geclaimde voordelen hebben weinig praktische waarde. Wat als de remmen niet meer mee doen omdat de accu’s vol zijn. De nachtmerrie van EV-auto’s wegens de laadproblematiek wordt alleen maar groter. Energieopslag thuis geldt maar in heel specifieke gevallen waarbij al veel in de thuisinstallatie moet zijn geïnvesteerd.

Als het doel is om de actieradius van een Tesla of andere EV te vergroten kunnen we veel meer verwachten van inductief laden tijdens het rijden dan door het laadprobleem alleen maar te vergroten met een noodzakelijkerwijze op te laden caravan-accupakket. Voor caravanbezitters blijft een (plug-in)hybride een veel aantrekkelijker trekker.

Het Knaus-Tabbert en AL-KO concept is wel een prima en breed toepasbare oplossing met meteen een grote markt, waarbij het idee van hulpmotor tijdens het trekken door een auto misschien tot 30 km/u kan worden toegestaan; daarboven mag het gewoon een conventionele getrokken massa zijn. Voordeel is dan vooral een zeer welkome wegrijhulp en een nog meer welkome regeneratieve rem.


Fredo schreef op 27 July 2020 om 18:56

Goedenavond

Ik was benieuwd of er al een bedrijf is waar ik terecht kan voor een elektrische aandrijving voor de caravan, dus niet voor een gewone mover
.

Fredo Smit


Peter schreef op 06 September 2020 om 14:22

@Frans,
De sensor in de dissel meet niet alleen toe/afnemende trekkracht maar ook zijwaardse krachten op de trekhaak waarmee het mogelijk wordt zeer snel de wielen van de caravan individueel te versnellen en/of te vertragen om zowel de 100kg trekbelasting te behouden alsook de slinger weg te regelen. Als de bestuurder zich aan de maximaal toelaatbare snelheidsregels houd en de caravan goed is beladen wordt het erg lastig genoemde Dethleff caravan te laten slingeren.


Gaston schreef op 14 October 2020 om 18:06

Het Alko systeem lijkt mij fantastisch voor het rijden in de bergen. Hulp bij wegrijden en lagere snelheden. Opladen bergaf zonder verhitte remmen, ik ben meteen voor. Ik vrees alleen dat het prijskaartje erg hoog wordt, ook al heb je geen mover en ITBS meer nodig.


Marcel schreef op 30 October 2020 om 15:56

Ik betwijfel of dit een goede ontwikkeling is:
Meer complexiteit om een trein met een aangedreven caravan te besturen. Dus meer regelelectronica die weer storing geeft. Moet er niet aan denken dat een caravan mijn auto gaat aanduwen.
Extra gewicht (motor/generatoren, accu) immers de tractieenergie van de caravan moet ergens vandaan komen
Energie terugwinnen kan al als je een (flinke) hybride trekauto kiest. Bij de Outlander kan je reeds de hybrideaccu benutten om de caravan op aan te sluiten (230V) op de camping (geintergreerd systeem met mover).
Een hybride auto heeft meer dan genoeg koppel bij wegrijden. Zeker als er op de achteras ook een electromotor is gemonteerd (RAV4, Outlander).
Het enige voordeel zou kunnen zijn het ontlasten van de caravanremmen bij dalen.
Kortom lijkt ernaar dat niet hybride rijders met deze technologie de voordelen van een hybride auto alsnog proberen te benaderen.


Reageer

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Elektrisch trekauto's

De toekomst wordt elektrisch... Bekijk het overzicht van alle elektrische auto's die nu al een caravan kunnen trekken. De actieradius kunnen we aangeven in het trekadvies.


Blog

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?

Innovatie in de caravan

Als we het over techniek hebben dan zijn caravans weinig innovatief. Toch is er tegenwoordig één accessoire dat veel te weinig aandacht krijgt en echt het verschil kan maken: elektronische anti-slingersystemen.

Polyester caravans

In het Erwin Hymer Museum is een speciale tentoonstelling gewijd aan caravans van polyester. In Nederland is het vooral BIOD die bekend is als fabrikant van polyester caravans.

Caravan of Camper?

Veel mensen verruilen hun caravan voor een camper. Een camper lijkt het ideaal, maar is dat echt zo?

Trekauto's na 2025?

Auto's moeten aan steeds strengere milieu normen voldoen. Kan je dan straks als de Euro7 norm gaat gelden nog een caravan trekken?


 

(Advertentie)

 

©2021 Caravantrekker