Caravantrekker.nl

Stabiliteit berekenen

Caravantrekker heeft een 'model' ontwikkeld waarmee je de invloed van belading en gewicht kan berekenen. Door de belading, gewichten en afmetingen te variëren is het verschil in stabiliteit te zien.

Stabiliteit berekenen

Toch even eerst wat uitleg

Aan de hand van ingevoerde gegevens berekenen we de krachten die er spelen op het moment dat de caravan in een slinger komt. Dit drukken we uit in een schoolcijfer waarbij we natuurlijk het liefst een 'voldoende' scoren. Bij een hoog cijfer, zal de caravan eerder en gemakkelijker stabiliseren na een pendelbeweging dan bij een laag cijfer.

Het cijfer zegt weinig over het stabiel aanvoelen onder normale omstandigheden waarbij van slingeren nog geen sprake is. Een onvoldoende kan heel goed aanvoelen. Maar na een stuurbeweging of windvlaag bijvoorbeeld, kunnen de fysieke krachten die berekend worden zo groot dat de caravan toch gevaarlijk blijft slingeren en uit zich zelf niet meer stabiliseert. Bij een onvoldoende is die kans groter.

Gewicht van auto en caravan

Als je de kentekens weet van je auto en caravan dan kan je die hieronder al invullen. Weet je geen kenteken dan kan je straks het rijklaargewicht van de auto invullen en tevens alle andere gewichten en gegevens.

Meer gegevens

De 'diesellengte' is een belangrijke factor in de berekening. Dit is de afstand tussen de as en de koppeling van de caravan. We berekenen die door de helft van de opbouwlengte af te trekken van de totaallengte. Pas eventueel de opbouwlengte aan als blijkt dat deze afstand niet overeenkomt met de werkelijke waarde. Heb je een caravankenteken ingevuld dat wordt die meestal automatisch goed berekend.

Weet je de kogeldruk van de (lege) caravan dan kan je die aanpassen. Is de kogeldruk van de beladen caravan wel bekend ook dan kan je die aanpassen naar de werkelijke waarde.

Auto beoordelen

Het gewicht van de auto is de belangrijkste factor maar ook de wielbasis en de achteroversteek (de lengte tussen de achteras en de kogel) heeft invloed. Hiervoor kan je een correctie toepassen aan de hand van onderstaande waarden:

 Wielbasisen/ofAchteroversteek
Uitmuntend> 2,90 men< 1,00 m
Goed> 2,90 mof< 1,00 m
Matig< 2,60 mof> 1,30 m
Slecht< 2,60 men> 1,30 m


Belading verdelen

Vul eerst het aantal personen in die in de auto zitten. Bij de belading kan je extra bagage aan de auto toevoegen. In de caravan kan je alle belading inclusief de accessoires zoals airco's, movers, cassette luifels etc. toevoegen door het gewicht een plaats in de caravan te geven.

Ook de gewone belading zoals gasflessen, reservewiel, voortent etc. moeten naast de persoonlijke uitrusting een plekje krijgen. Fietsen zijn uiteraard voor- en achterop te plaatsen maar kan je die ook (wellicht beter) bij de belading van de auto te rekenen (kogeldruk reken je niet bij de auto!).In dit model wordt uitgegaan van een caravan waarbij de inrichting gelijkmatig verdeeld is tussen voor- en achterin. Caravans met een eindkeuken bijvoorbeeld hebben meestal meer gewicht achterin. Je kan dit simuleren door de belading en de kogeldruk (van de lege caravan) aan te passen.

Trek de juiste conclusies

Het model geeft vooral aan wat de effecten zijn als met de belading wordt gevarieerd onder verschillende omstandigheden. De uitkomst is niets anders dan een kansberekening, namelijk dat de kans groter of kleiner wordt op een goede afloop als de caravan door een externe oorzaak zou gaan slingeren.

Start berekening

Als het kenteken bekend is kan je dat invullen en anders vul je na start van de berekening de gewichten in.
Auto
Caravan
 

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Elektrisch trekauto's

De toekomst wordt elektrisch... Bekijk het overzicht van alle elektrische auto's die nu al een caravan kunnen trekken. De actieradius kunnen we aangeven in het trekadvies.

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.


 

Lees ook:

Hoe meer PK's, hoe beter?

Bandenspanning

Maximaal trekgewicht

 

©2021 Caravantrekker