Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Rijden in de winter met de caravan

Rijden met een caravan in de winter naar de wintersport hoeft geen problemen op te leveren. Ook op gladde wegen zal de caravan in principe normaal de auto volgen. Toch is een goede voorbereiding van belang.

Op wintersport met de caravan

En ga je op pad, zorg dan dat je geen haast hebt! Voldoende brandstof in de auto en een volle gasfles(sen) in de caravan zijn ook een absolute noodzaak. Het kan zijn dat je vanwege de weersomstandigheden uren in een file vast komt te zitten.

Winterbanden

Onder winterse omstandigheden zijn winterbanden op alle wielen van tenminste de auto noodzakelijk.

Winterbanden op de caravan zijn alleen in sommige noordelijke landen verplicht en raden we natuurlijk niet af, mits ze voldoende draagvermogen hebben, maar het effect van winterbanden onder de caravan zal in verhouding niet zo groot zijn. Wetgeving (o.a. in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg) schrijft voor dat de trekauto voorzien moet zijn van winterbanden onder winterse omstandigheden (dus als er sneeuw of ijs op de weg ligt). 

Je kunt ook de 'schuld' krijgen wanneer je zonder winterbanden in een ongeluk betrokken wordt, dat vermeden had kunnen worden met aangepaste uitrusting.

Een overzicht van de wettelijke eisen t.a.v. het rijden in de winter in diverse Europese landen vind je hier (bron: Vaco).

All-season en M+S banden worden in de meeste landen wettelijk als winterband gezien als ze voorzien zijn van het 'sneeuwvlokje symbool'. Winterbanden moeten nog minimaal 4mm profiel hebben (wettelijk geregeld in o.a. Duitsland en Oostenrijk) om effectief te zijn en mogen eigenlijk niet ouder zijn dan 6 jaar. In de Alpenlanden zijn winterbanden op de caravan niet verplicht.

Alleen banden voorzien van dit symbool zijn echte winterbandenEchte winterbanden hebben o.a. de eigenschap dat bij lage temperaturen de lamellen en de blokken van het profiel flexibel blijven. De sneeuw wordt zo uit het profiel gedrukt. De lamellen grijpen zich bovendien vast in de sneeuw. All-terrain banden op 4x4's bezitten die eigenschap niet en zijn dus eigenlijk ongeschikt.

Ook bij een 4x4 zijn winterbanden noodzakelijk

Vierwielaandrijving is in de sneeuw natuurlijk erg plezierig maar goede winterbanden zijn en blijven het belangrijkst. Hoewel de tractie bij het wegrijden mogelijk wel voldoende zal zijn, is de grip bij remmen (dus de vertraging) niet beter dan van een gewone voor- of achterwielaangedreven auto. Bovendien merk je met een 4x4 minder snel dat de wegen glad zijn. Houd dat dus goed in de gaten.

Sneeuwkettingen

Vanzelfsprekend heb je goed passende sneeuwkettingen en ben je ook in staat ze redelijk snel om te leggen. Informeer van te voren of de banden samen met de kettingen wel onder jouw auto passen. Soms zijn namelijk iets smallere banden noodzakelijk, een reden te meer om winterbanden aan te schaffen...

De vraag is op welk moment kettingen noodzakelijk zijn? Gaat de weg naar boven en kom je tot stilstand dan heb je al snel sneeuwkettingen nodig als de weg besneeuwd is. Eigenlijk ben je dan te laat. Je blokkeert immers de weg met de combinatie.

Komen auto's je tegemoet met kettingen dan weet je dat de weg slechter zal worden en is het tijd om de kettingen om te leggen. Ligt er sneeuw op de weg en gaat de weg naar boven.... dan van te voren sneeuwkettingen monteren.

Normaal heb je aan twee sneeuwkettingen op de aangedreven wielen van de auto voldoende. Onder extreme omstandigheden zou je, vooral bij een auto met achterwielaandrijving, vier kettingen kunnen monteren. Vóór vanwege het remmen en achter vanwege de grip bergop. Nog beter is om onder dergelijke omstandigheden niet te rijden!

Bij auto's met vierwielaandrijving kun je over het algemeen het beste de kettingen op de voorwielen leggen (raadpleeg het instructieboekje of kettingen op alleen de voorwielen zijn toegestaan). Kettingen om de caravanwielen zijn niet nodig.

Rijden in de sneeuw

De remwerking van de oplooprem van de caravan is in de sneeuw niet erg groot. Een combinatie heeft dus ook in de sneeuw een veel langere remweg dan een solo auto. Het gewicht van de caravan drukt in ieder geval behoorlijk door! Pas dus je snelheid en afstand tot uw voorganger aan. Weet wat uw remweg is!

Naar beneden heel langzaam afdalen

Het is van belang om te remmen vóór de bocht en niet in de bocht. Mocht je auto toch gaan slippen rem dan niet, trap de koppeling in en stuur - niet overdreven - de kant uit waar je heen wil. Blijf kijken waar je naar toe moet!!

Vooral bij afdalingen is het van belang om heel rustig naar beneden te rijden. Laat je niet opjagen door de auto's achter je, maar stop af en toe om de file auto's te laten passeren. Kunnen ook de remmen afkoelen.

Neem geen risico's!

Zijn de omstandigheden erg slecht, zet dan de caravan op een veilige plek aan de kant  en steek de caravankachel aan. Meestal is in een paar uur de situatie op de weg verbeterd.

Sneeuwploegen laten nooit lang op zich wachten

Is het laatste stukje weg naar de camping erg slecht aarzel dan niet om de caravan beneden in het dal even achter te laten om met de solo auto eerst poolshoogte nemen.

Bekijk ook eens je verzekeringspolis. Dekking van schade is vaak uitgesloten als je gaat rijden op het moment dat dit via de media wordt afgeraden in verband met harde wind of winterse omstandigheden. Bedenk tenslotte dat je beter een dag later op je bestemming kan aankomen dan helemaal niet, je hebt immers een warm bed bij je!

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Vul je kenteken in en check wat je mag en kan trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Persoonlijk advies

Van elke combinatie is een uniek 18 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien geven we je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op al je vragen.

Over Caravantrekker

Wat is Caravantrekker voor website? Lees meer over de de visie van Caravantrekker en de mensen achter Caravantrekker.nl.

Slingeren

Waarom gaat een caravan slingeren? Een uitgebreid artikel over alle aspecten die van invloed zijn over het slingeren van de combinatie.


 

Veel gelezen

Rijbewijs B of BE
Maximaal trekgewicht
Caravanbanden en bandenspanning
Slingeren
Fietsen mee

 

 

© 2004-2019 Caravantrekker