Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Koopgids Reviews Tests Vragen

Vraag en antwoorden

Onderwerp: Innovatie en de toekomst c.q. de beïnvloeding op de toekomst.
Van: Quirien
Datum: 01 December 2017 om 11:23

Even heb ik zitten dubben moet ik deze topic wel doen/ openen.

Maar denkend aan de toekomst is dit misschien wel een blijvertje waar we de fasering en voortschrijdend inzicht in kwijt kunnen voor de komende jaren.
Een algemene topic dus, waarvan de toekomstige ontwikkelingen op besproken kan worden tot wat hier mee te maken kan hebben in al zijn facetten dan ook.
En vinden jullie of Menno het maar niets dan gum deze maar uit. Ik weet niet of het technisch zelfs mogelijk is dat deze topic bovenin blijft staan. Anders moet er weer iemand na x jaren deze weer eens tegen komen en verder op gaan.

Goed, ik begin maar met de aftrap.
Ik heb me de laatste tijd nogal wat ingelezen op de innovatie op de toekomst .
Als ik zie in artikelen ( o.a. RAI) wat men volgend jaar al niet wil gaan doorvoeren c.q. de ontwikkelingen hier mee gemoeid al misschien eerder dan we denken wil bewerkstelligen, denk aan veel grotere accu capaciteiten, laadinrichtingen. waardoor voor de meeste het overdenken ga worden , misschien zo gek nog niet etc. er misschien wel een eerder omslagpunt komt dan we denken. Ik zag ook al ergens in een artikel verrijdbare zonnepanelen die overdag de accu kunnen opladen. Tsja, dan nog de mogelijkheden van koppelingen aan bestaande zonnepanelen van het huis etc etc.
Er schijnt ook al een dunne folie ontwikkeld te zijn die zonnecellen met zich meedragen/bevatten die geplakt op dak/ motorkap van de auto hun steentje kunnen bijdragen in de energie opwekking tijdens het rijden. De factor wel of niet een zonnige dag blijft natuurlijk wel mee spelen. En zo zullen er nog wel meer ontwikkelingen komen.

Ach, misschien tegen heug en meug in, kennen we zometeen wel het woord "wijk windmolen" .
Gisteren las ik nog even het artikel en de spec's over de nieuwe Nissan Leaf die volgend jaar uitkomt en waar je je nu al voor kon inschrijven. Later dat jaar of begin 2019 komt nog een grotere accu capaciteit uit. Wat zal deze naast de Opel Ampera te weeg gaan brengen?

Ach, wie had nu nog een tiental jaren geleden gedacht dat je met een pendaal ( met multifunctionele toepassingen) een auto kon laten versnellen en remmen.
Of de infrastructuur de zaak bijhoudt blijft natuurlijk de vraag. ( denk aan piek stroom momenten)
Ik ben bewust maar even niet over de Hybride begonnen want daar mag je op deze topic qua innovatie, ook alles op kwijt.

Oh, en hoe aantrekkelijk klinkt het dat je tot en met 2020 geen wegenbelasting hoeft te betalen.
Hier wil ik het maar even bij laten want het wordt al veel te lang.

Naar laatste bijdrage

Forum reacties:

Van: aadje
Datum: 01 December 2017 om 11:44

Sorry Quirien gaan we nu weer opnieuw beginnen alleen waait de wind nu uit een andere hoek.
Het is al eerder aan de orde geweest iedereen nieuw haakt af om dezelfde reden die al vaker aangekaart is.Het is een forum waar een man of 6 continu de skepter wil zwaaien en als het draadje op is worden het zweverige onderonsjes tussen bovengenoemde van puur flauwe kul.
Omdat jullie het niet kunnen loslaten ook al is er niets meer aan toe te voegen.
Het heeft hier totaal niets meer met een Forum te maken en daar zijn de beheerders ook schuldig aan.Laat iedereen het nou is bij het onderwerp houden waar het overgaat en als dat klaar is spreken jullie dan aub af op een bankje in het park.

Gr badje


Van: Quirien
Datum: 01 December 2017 om 11:55

Mijn intentie was nu eens juist niet tot allerlei topic's en verzanding te komen. Echt bedoeld voor de ontwikkeling die het met zich meebrengt en de voors en tegens.
Sceptici hielden mij in mijn werkzaam leven trouwens altijd, heel scherp.


Van: Ton Groenendijk
Datum: 01 December 2017 om 15:16

We kunnen dit én ter zake houden én blijven toespitsen op de gebruikersgroep én wat breed trekken zonder dat het onaangenaam gaat worden.
Er bestaat onder caravanners natuurlijk de angst voor de toekomst. (En niet alleen onder caravanners, maar daar zouden we het niet over hebben) .
Die angst leidt tot discussies. Een geliefde vorm van recreatie dreigt te verdwijnen door de al dan niet schaarse middelen .
Caravannen is lang de luxe vakantie van de gemiddelde mens geweest. En is meegegroeid in de welvaart, die nu steeds duurder wordt.
We bevinden ons in een overgangsperiode. Niemand weet waarnaar de balans zal uitslaan, want we leven in een geldmaatschappij, aangestuurd door enkele machtige ondernemingen. Komt de alles omvattende omslag in de energievoorziening ten goede, dan gaan we gewoon door. Gaat die omslag de andere kant op, gaan we weer tentkamperen en in het slechtste geval doen we dat dan allemaal. Zie de onbeheersbare vluchtelingenkampen.
In dat licht zal de recreatievorm "caravan" zeker een verandering ondergaan. Hoe? Ik weet het niet. Op korte termijn zal Menno met zijn geliefde hybrides gelijk hebben, maar op lange termijn ben ik daar niet zo zeker van.
Stekkerauto's zijn natuurlijk heel mooi als je een eigen oprit hebt, maar in grootstedelijke gebieden, waar je nu je auto al niet kwijt kunt, zal dat tenzij je hele wijken sloopt, niet lukken.
Bovendien kost het verplaatsen van een bepaald gewicht over een bepaalde afstand altijd energie. Daar kan je heel economisch mee omspringen, maar voor niks gaat de zon op en daar zullen we het van moeten hebben.
Grote vraag is of dit alles betaalbaar blijft voor de grote massa. Dat laatste zie ik somber in . De grote infrastructuele werken die ons allen van stroom moeten voorzien zijn er niet en het zal nog lag duren voor ze er wel zijn. Zonnestroom uit Spanje of de Sahara is, ondanks het verlies onderweg, een optie.
Dan nog zal in de nabije toekomst een electrische auto die een electrische caravan voortbeweegt een dure en energieverslindende optie zijn, net zo goed als het nu ook een dure en energieverslindende zaak is. (geworden).
Quirien, alles zal afhangen van de manier waarop de energietransitie zal plaatsvinden. Zal het een glijdende schaal zijn, zodat iedereen zonder veel pijn van energie kan veranderen, of zal de overgang hard en genadeloos zijn voor de consument?
Wie het weet mag het zeggen. Wellicht is het verstandig nu al wat zuiniger te worden, wat minder te vliegen, wat langzamer te rijden en op tijd het licht uit te doen. Niet naar een ander wijzen, want die ander wijst ook naar jou.
Een interessante vraag is hoeveel procent meer fossiele brandstof het gebruik van caravans in Europa genereert. Ook dat is mij niet bekend en dat wil ik graag zo houden. Een schuldgevoel zit niemand lekker. Dus denk/hoop ik dat het allemaal wel meevalt.
Een electrische auto met een electrisch aangedreven caravan? Ik wil geen zes uur samen met duizenden andere "opladers" op een gigantisch oplaadstation ergens onderweg staan. En dat zal ook niet gebeuren, want ik kan het niet betalen en ik denk met mij, het gros van de caravanners niet.
Dus Quirien, voor velen van ons blijft het onzekere gevoel wat er in de toekomst gaat gebeuren. Hoe zullen onze kleinkinderen met vakantie gaan? Met het electrische vliegtuig? Het stond echt in de krant! Maar de energie om een 747 in de lucht te krijgen blijft dezelfde. Dus blijft er weinig plek over voor mensen en lading; een vliegtuig vol accu's; dus wordt het onbetaalbaar. Nu maar wachten hoe het ons door de strot geduwd gaat worden.


Van: Jan@
Datum: 01 December 2017 om 16:06

Niet zo somber. Het doel is dat er vanaf 2030 alleen emissievrije auto's
verkocht worden. Dus je koopt daarvoor nog een lekkere (diesel) trekauto. Die gaat minstens 15 jaar mee en zo lang zal ook die transitie-periode moeten duren, want je kan niet in een keer alle brandstof auto's op de schroothoop gooien. We kunnen dus nog wel even voorruit met de caravan ( tot mijn 95ste! denk ik).


Van: Sjef Bertens
Datum: 01 December 2017 om 16:13

@Beste Aadje of Badje,

Ik kan me een heel klein beetje jouw ongenoegen voorstellen.
Toch vind ik het vreemd dat je als regelmatige bezoeker van dit forum niet beter weet.
Vijf jaar geleden kamen ook steeds dezelfde namen terug in de discussies en dat zal niet veranderen, alles is al tig keren verteld.
En natuurlijk blijven er bezoekers die iets willen weten over de bandenspanning, bandenslijtage, de delta-as, de verlichting het slingeren en ...................
Als je helemaal geen technische achtergrond hebt zul je hier niet veel vinden en heb je die wel dan is er al genoeg geschreven om daar iets uit te distilleren.

Maar kom met nieuwe vragen of ideeën Badje zou ik zeggen een eensluidende mening zullen we waarschijnlijk niet bereiken


Van: aadje
Datum: 01 December 2017 om 16:26

@Louis,

We gaan een putje graven in de tuin op zoek naar geothermische energie.
Onuitputtelijk geen CO2 en we zijn weer even bezig.

Beste Sjef Bertens het gaat om dit soort flauwe kul wanneer het draadje helemaal uitgekauwd is en bovengenoemde 5a6 personen doorgaan.
Dat lijkt een beetje vrachtwagentaal via 27MC bakkie dat bedoel ik.
Gr aadje


Van: Kees
Datum: 01 December 2017 om 16:31

Die diesel (brandstof) wordt gaandeweg naar 2030 toe alleen maar duurder. Dat moet ook wel om in de pas te blijven lopen met de almaar duurder wordende kWh (e). Diesel(fossiel)rijden wordt dan duurder dan met een EV onderweg zijn.


Van: aadje
Datum: 01 December 2017 om 16:33

@Kees dit bedoel ik hier is de diesel weer van het andere draadje sorry Quirien


Van: Louis
Datum: 01 December 2017 om 16:34

@Aadje,
Ik begrijp goed dat het je soms stoort, maar probeer het eens zó te zien : Je steekt altijd weer wat op, ook al is er herhaling.
En het kost weinig,...in tegenstelling tot wat er dagelijks bij vele bedrijven gebeurd al heet het daar vergaderen, en waar men óók niet bij het onderwerp kan blijven.
Het is hier nét een supermarkt, als je het product niet hoeft laat je het liggen en loopt verder.
Dat bejaardenhuis met meneer Groen...je kent het dus


Van: Kees
Datum: 01 December 2017 om 16:57

@aadje, Jan@ schreef:
"Het doel is dat er vanaf 2030 alleen emissievrije auto's verkocht worden. Dus je koopt daarvoor nog een lekkere (diesel) trekauto. Die gaat minstens 15 jaar mee en zo lang zal ook die transitie-periode moeten duren, want je kan niet in een keer alle brandstof auto's op de schroothoop gooien."
Even een Diesel kopen nét voor-ie verboden wordt heeft dus weinig zin en je bent dan waarschijnlijk goedkoper uit met een EV.
Daardoor belanden de diesels vanzelf massaal op de schroothoop omdat niemand die (dure) dingen meer wil hebben.


Van: Sjef Bertens
Datum: 01 December 2017 om 17:19

@Aadje,

Sorry dat ik je even heb ontstemd maar als je ook maar iets van deze hele discussie zou willen leren dan zit er in die geothermische energie veel meer in dan je denkt !

Je kunt ook zeggen en denken het komt allemaal wel goed.
Maar mogelijk weet je niet wat geometrische energie is.


Van: Quirien
Datum: 01 December 2017 om 17:51

Misschien is deze opmerking bij de topic waarvoor anders bedoeld, maar heeft toch een relatie.
Hier net over de grens werden enkele jaren geleden de mooiste diesels naar de schroothoop om die geweldige subsidie die Duitsland er tegenover stelde en daarvoor in ontvangst te nemen, gereden.

En die geometrische energie werkt 2 kanten op. Zowel voor koeling als verwarming. Warmte winning komt het beste tot zijn recht helaas op vulkanische gebieden. Maar ook die ontwikkeling staat niet stil.


Van: Neurd
Datum: 01 December 2017 om 17:51

Wat?? Diesel is al lang duurder dan elektrisch al rij je 1 op 22. Hoef je niet voor te wachten.


Van: Sjef Bertens
Datum: 01 December 2017 om 18:00

@hoi Neurd,

Doe er even een berekening bij want kreten alleen zeggen niet zo veel !


Van: Neurd
Datum: 01 December 2017 om 18:12

Hoi Stef, dat is me teveel gedoe. Spreadsheetje krijg ik hier niet ingefrommeld. Als ik het zelf uitreken kom ik nog duurder uit dan op de site www.verbruiken.nl
Het is echt geen loze kreet. Vergelijk het zelf maar eens met diesel in centen per kilometer.


Van: Neurd
Datum: 01 December 2017 om 18:23

Sjef, neem 80% van de accucapaciteit (=wat er in een uit gaat) en vermenigvuldig die met de prijs van kWh (€0,215) en deel die door de actieradius. Dan zit je er in de buurt. Bij diesel is het de literprijs gedeeld door het verbuik (kilometers per liter)


Van: aadje
Datum: 01 December 2017 om 18:25

@Neurd hoe heet deze site ook al weer Caravantrekken.nl toch.
Ik heb een Toyota Verso Diesel 2.2 rij 22.000 KM per jaar waarvan 10.000 met de Caravan in het buitenland.Hier solo 1 op 24 en met de Caravan er achter buitenland 1 op 12 vertel welke elektrische auto is voordeliger inclusief aankoop.
Gr aadje


Van: Neurd
Datum: 01 December 2017 om 18:32

@aadje: lekker blijven dieselen man! groot gelijk


Van: Sjef Bertens
Datum: 01 December 2017 om 18:39

@Neurd,

Ik zal je een beetje helpen op het gevaar van ?
Onderstaande text komt van “ energiefeiten.nl “

de Tesla Roadster.
Enkele gegevens:
~ het vermogen van de 3-fasen inductiemotor is 215 kilowatt
~ het rendement van de motor is 92%
(vrijwel onafhankelijk van het toerental)
~ de auto accelereert in 4 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur
~ de versnelling is dan 0,7 g (g = de versnelling van de zwaartekracht)
~ de topsnelheid is 200 kilometer per uur
~ de energie-inhoud van de lithium-ion accu is 56 kilowatt-uur
~ de minimale laadtijd van de accu is 4 uur
~ de accu bevat 6831 "laptop" cellen (type 18650), die vloeistof
gekoeld zijn
~ de energie-inhoud van 1 cel is 8,2 watt-uur
~ de energiedichtheid van de accu is 121 watt-uur per kilogram
(inclusief behuizing)
~ het gewicht van de accu is dus 56­ 000 /­ 121 = 463 kilogram
~ het gewicht van de auto is 1240 kilogram
~ de actieradius is 340 kilometer (bij een constante snelheid van
100 kilometer per uur)
~ bij deze snelheid is het energieverbruik van de elektromotor
56­ 000 /­ 340 = 165 watt-uur per kilometer
~ het totaalrendement ("plug-to-wheel") van de auto is 88%
~ het energieverbruik uit het stopcontact is dus:
165 / 0,88 = 188 watt-uur per kilometer
~ het totaalrendement van de produktie van elektriciteit is 33%
~ het primaire energieverbruik is dus:
188 / 0,33 = 567 watt-uur per kilometer
~ omgerekend naar benzine-equivalent komt men op 1 liter per 16 km

Zo zie je dus Neurd er wordt vanalles gezegd en geschreven maar ik heb toch redelijk wat vertrouwen in bovenstaande site.


Van: Jan@
Datum: 01 December 2017 om 18:49

Subsidie op vernietiging van(relatief nieuwe) brandstof auto's ? Ik denk niet dat het zo zal gaan. Onhaalbaar. Er komt sowieso een transitieperiode. Bijv. de overheid ziet eindelijk in dat de gehate BPM moet worden afgeschaft, maar dat kan niet of alleen zeer geleidelijk omdat de restwaarde van het(lease) wagenpark anders keldert met alle gevolgen van dien.
En we hebben gezien als de overheid zich fiscaal bemoeit met de automarkt,i.c. de z,g, Outlander deals; die miljarden subsidies/gederfde inkomsten worden nu na afloop van de lease contracten geexporteerd naar het buitenland. Tel uit je winst.
Er is vlgs mij geen land in europa dat zoveel ingewikkeld onderscheid maakt in accijnzen en wegenbelasting tussen bedrijfsauto's, diesel/benzineprijs/omslagpunt en particuliere auto's.
Ik heb het in ieder geval opgegeven om dit aan een Engelse vriend van mij te proberen uit te leggen.


Van: Kees
Datum: 02 December 2017 om 00:50

Jan@,
Kijk naar de oldtimer regeling. Kijk naar de grijskenteken regeling. Het boeit de overheid geen zier als men uiteindelijk iets wil afdwingen.
Voor 2030 zijn internationale afspraken gemaakt en Nederland is vaak het braafste jongetje van de klas.
De energiebelasting op gas is nu 50% en op electriciteit inmiddels 75%. Dit om ons minder energie te laten verbruiken en dus minder CO2 uitstoot. Wanneer er dan inderdaad minder energieverbruik plaatsvindt word er ODE (Opslag Duurzame Energie) belasting geheven om te compenseren wat aan energiebelasting wordt misgelopen.
Het einde van dit soort maatregelen is nog niet in zicht, zeker niet als afgesproken doelen moeten worden gehaald. Na het verbod op nieuwe fossielgestookte gestookte voertuigen zijn de nog rijdende fossielgestookte exemplaren aan de beurt. Net zoals de grijskentekens en oldtimers is dat dan in slechts enkele weken door de kamer gejaagd en gaat men in Den Haag echt niet 15 jaar wachten om die dingen om de schroothoop te zien verschijnen.


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 02 December 2017 om 01:04

Kijk naar de oldtimer regeling. Kijk naar de grijskenteken regeling.

Het zijn wij (de burgers) die misbruik maken van deze regelingen zodat het logisch is dat ze gestopt worden. Bij de ‘subsidie’ op de zuinige PHEV’s was het niet anders. Niet de schuld van Den Haag maar van ons.


Van: Jan@
Datum: 02 December 2017 om 02:33

Dus als de overheid iets insteld en wij daar gebruik van maken
Is dat misbruik. Je hypotheekrente hoef je ook niet af te treken
Van je inkomstenbelasting en als je het dus wel doet is het misbruik


Van: Neurd
Datum: 02 December 2017 om 08:55

@Sjef
Zo zie je dus Neurd er wordt van alles gezegd en geschreven maar ik heb toch redelijk wat vertrouwen in bovenstaande site.

Neurd is het er wel mee eens dat er van alles gezegd en geschreven wordt en dit is het beste bewijs. Je zult dus goed moeten lezen en uit het bla-bla verhaal van ‘energiefeiten’ neem ik alleen de relevante uitkomst:
~ het energieverbruik uit het stopcontact is dus:
165 / 0,88 = 188 watt-uur per kilometer

Zoals eerder gesteld moet je dat nog met de stroomprijs vermenigvuldigen en je komt voor die Tesla Roadster uit op € 0.04 per kilometer.
Je moet met een Toyota Verso Diesel 2.2 niet eens als een oud wijf rijden om dat te halen, maar zelfs als een gevaarlijke slak


Van: Quirien
Datum: 02 December 2017 om 11:10

Ach, het is natuurlijk wat ,off topic, maar wil toch even teruggrijpen op mijn inleiding bij de smiley.
Het woord misbruik klinkt natuurlijk heel beladen, maar zouden wij die "bonus" van de electrische auto om wegenbelastingvrij de eerste 3 jaar ( t/m 2020) niet willen hebben? Ik moet de eerste nog zien die dat niet wilt en er van afziet.
Wat zal het zijn? Laten we eens van € 700 of meer p.jaar uit gaan . Heb je toch € 2100 of meer " verdient"

Wat vriendelijker is natuurlijk om te zeggen de aanschaf kost mij daadwerkelijk eigenlijk X (aanschaf prijs minus die 2100 of meer bonus) klinkt al heel wat anders.

Misschien nog wel interresante site, hoewel al wat gedateerd t.a.v. de huidige of op korte termijn te leveren accu capaciteiten; Gaslicht.com/energie besparing.


Van: Sjef Bertens
Datum: 02 December 2017 om 11:29

@Neurd

Je hebt helemaal gelijk Neurd, de kosten zijn aanmerkelijk lager bij elektriciteit.
Het primaire energieverbruik ( CO2 uitstoot ) geeft geringe verschillen.


Van: Louis
Datum: 02 December 2017 om 11:45

Probleem is de overheid zelf.
Een financieel en moreel totaal onbetrouwbare instelling.
Spelregels worden naar believen toegepast of tijdens het spel veranderd .
Een monopoliepositie waardoor elke blunder op de burger verhaald kan worden.
Héél slechte inkopers ongeacht op welk gebied, zorg, treinen, militair materieel, ict, infrastructuur....van betuwelijn tot hogesnelheid, het loopt altijd uit de hand (én slechte adviseurs in dubbele zin van het woord)
Men wil er absoluut op geen enkel gebied goed met geld omgaan, anders ontstaat er niet zo'n staatsschuld .
Onder de streep ligt het bewijs van bedrijfsvoering, en zó simpel is het.
Het is makkelijk brassen en Sinterklazen met door anderen opgebracht geld, doen we gewoon de BTW wat omhoog enzovoort.
Over misbruik gesproken......
(Een beetje verbetering en Nederland zou op sloffen met een vierdaagse werkweek toe kunnen bij wijze van spreken)Van: Kees
Datum: 02 December 2017 om 12:47

" Probleem is de overheid zelf. Een financieel en moreel totaal onbetrouwbare instelling. "
Daar kan ik mij beter in vinden dan de stelling van Menno die stelt dat de burger schuldig is door het zich houden aan regelingen die als zodanig door Den Haag zijn opgelegd of ingesteld.
Neem als voorbeeld het beboeten van het hypotheekvrij maken van je huis waar voorheen extra stimulans voor golden. Eerst de burger verleiden tot actie en daarna diezelfde burger voor dat gedrag beboeten. En dan zou de burger daar zelf schuldig aan zijn. Hoe naïef kun je zijn en hoe lang laat men zich in de luren leggen?

"Het zijn wij (de burgers) die misbruik maken van deze regelingen zodat het logisch is dat ze gestopt worden."
Het woord misbruik is hier volledig misplaats. Oneigenlijk gebruik past beter en dan nog moet er goed beschouwt naar rato op worden gereageerd om niet de doelgroep te duperen en daar schort het nogal aan.

Prijstechnisch moet je natuurlijk elektrisch gaan rijden. Dát is waar de overheid op uit is.
Maar is dat de reden van de elektrificatie van onze mobiliteit? Is de motivatie daarvoor niet gelegen in het halen van mondiale afspraken tot minder CO2 uitstoot, klimaatverandering en de wereldtemperatuur?
Tenminste, dat wil men ons doen laten geloven. En als dat je ter harte gaat kun je dus beter in je fossiel gestookt voertuig blijven rijden!
Maar natuurlijk kun je kortzichtig nu voor het 'snelle geld' gaan en later de rekening betalen of doorschuiven naar de volgende generatie. Je kunt je altijd nog beroepen op het "ich habe es nicht gewusst".
Neurd gaat voor de 165 / 0,88 = 188 watt-uur per kilometer. (Welke slechts bereikt wordt met een 100% accu en volledig leegrijden ervan, niet reëel dus.)
Ik vind de benzine-equivalent 1 liter per 16 km veel interessanter. Een moderne diesel heeft geen enkel probleem dat te overtreffen.


Van: Frans
Datum: 02 December 2017 om 13:00

Goede benadering Quirien. Ook voor hybride met lage CO2 uitstoot geldt korting: halvering van het MRB-tarief. En vergeet niet de enorme besparing op BPM die je kunt grijpen als je van de stimuleringsmaatregelen gebruik maakt en bereid bent ‘nieuw’ te overwegen.


Van: Neurd
Datum: 02 December 2017 om 13:21

@Kees: Neurd gaat voor de 165 / 0,88 = 188 watt-uur per kilometer. (Welke slechts bereikt wordt met een 100% accu en volledig leegrijden ervan, niet reëel dus.)


Kees gaat steeds verder in zijn eigen werkelijkheid


Van: Quirien
Datum: 02 December 2017 om 14:17

@Frans,
Ga ik weer een beetje off topic. Maar bij de topic over de RAV4 Hybride moet je eens kijken wat je voor de BPM betaald bij de gewone uitvoering of de Hybride. Ik zei toen al iets in de trend van als die € 6000 verschil nu wel eens wel betaald zou moeten worden, hoeveel kopers zouden dan nog die Hybride kopen?
Tenzij, je geld genoeg hebt natuurlijk.

Maar zei Ton Groenendijk niet iets dat het kamperen al een dure hobby is/gaat worden? Persoonlijk vond ik dat hij best wel zinnige dingen zei.
Trouwens ik heb daar ook al vaak op gewezen het moet voor de gewone man/vrouw wel betaalbaar blijven anders haken er weer een hoop op deze vorm van kamperen af. ( als er al niet afgehaakt zijn)

Je kunt natuurlijk wel weer terug gaan naar de tent maar hoeveel zullen dat dan nog gaan doen? Het is en blijft koffiedik kijken.


Van: Frans
Datum: 02 December 2017 om 14:42

Het kamperen is letterlijk een dure hobby, maar het goedkope vliegen wordt ook duurder. Misschien straks een toename van autovakanties naar een mobilhome en naar tenten.
Het campinggebruik (kamperen kun je het niet noemen) met campers is ook zo’n dingetje. Die bakken worden straks ook elektrisch, hybride of onbetaalbaar. Met investeren in een hybride caravantrekker kun je nog voordeel van goedkoop solo gebruik en dure caravanritten met elkaar verenigen, zodat de meerprijs van hybride draaglijk wordt. Campereigenaren zien een kostenstijging zonder compensatie want die hebben al een tweede auto. Mogelijk dat dit weer invloed heeft op de marktontwikkeling.


Van: Quirien
Datum: 02 December 2017 om 14:59

Er zitten hier vast wel wat experts op het forum voor een vraag waar ik een beetje mee zit.
Het volgende; is er al eens een wetenschappelijk onderzoek gedaan wat de afname van de capaciteit is van het accu pakket na b.v. 5 jaar? Verder zou dan niet door de meerdere ladingen de prijs van de lading duurder worden per afgelegde km?
Verder kom ik als ik de kleine lettertjes induikt vaak maar garantie bepalingen tegen van 5 jaar of 100000 km. Of te wel gemiddeld max 20000 km per jaar.

Wat kost zo'n accu eigenlijk bij vervanging. Er wordt nu uitgegaan dat deze de komende jaren steeds goedkoper zal gaan worden.

Verder lees ik dat 80 % lading heel snel is bereikt. Die laatste 20% kost een veelvoud van tijd of te wel energie met de daarbij behorende kosten voor een volledige lading.
Kun je dan maar beter tot 80% telkens laden kost je minder stroom per lading voor een toch nog aanzienlijk bereik.

Of krijgen we dan weer het effect dat tot 100% laden beter is voor het accupakket?


Van: Louis
Datum: 02 December 2017 om 15:49

Ongeveer die vragen zijn al eerder gesteld in de draadjes rond (Anko's) PHEV weet je nog Quirien ?
Hoe zou het hem ondertussen vergaan nu we wat verder in de tijd zijn ?
Begrijp me goed ik ben vóór verbetering, en ontwikkelingen mogen tijdens "de testperiode" om het zo maar uit te drukken best een beetje mis gaan op punten.
Maar op praktische vervolgvragen vinden we nog altijd geen acceptabele antwoorden, behalve allerlei formules waarvan we ondertussen wel gezien hebben dat deze door optimisten (ik zeg het maar netjes) zijn bedacht.
Het is al gezegd : Hoe lang gaat de accu mee, wat gebeurd er (echt (!) mee na de levensduur.
Ik heb al voorbeelden gezien van woningverlichting om de restcapaciteit langzaam op te gebruiken, heel goed, maar daarna ?
Ik hoop niet dat deze ergens terecht gaan komen waar men nog in lendedoekjes door de bush loopt, zoals ook oude zeeschepen uit roulatie gehaald worden en ergens op zeer lucratieve wijze gesloopt worden.
(Doe me een lol en zeg nou niet dat dit niet zal en kan gebeuren)
Dus ook de accutechnologie kan nog wel een flinke zet gebruiken.
Wat staat degenen te wachten die zich geen nieuw maar alleen gebruikt kunnen veroorloven ?
Toch een paar belangrijke puntjes waar antwoorden op moeten komen wanneer je zieltjes wilt winnen voor zo'n evolutie.
En mocht u nog twijfelen over Haagse prioriteiten: Even een actueel voorbeeldje...het halve politiekorps is op dit moment niet beschikbaar voor aangiftes...zij zitten namelijk in Dokkum om een handvol zwarte Piet drammers te beschermen


Van: Kees
Datum: 02 December 2017 om 16:44

"Het volgende; is er al eens een wetenschappelijk onderzoek gedaan wat de afname van de capaciteit is van het accu pakket na b.v. 5 jaar? Verder zou dan niet door de meerdere ladingen de prijs van de lading duurder worden per afgelegde km? "
Yep, dat heb ik reeds eerder aangegeven. Iedereen gaat uit van de fabrieksopgave van wat een EV met zijn accupakket kan doen. In de winter zal die prestatie vaak helemaal niet gehaald worden. Ook wordt de batterij niet volledig uitgeput zodat je uiteindelijk midden op de snelweg stil komt te staan.
De degeneratie van een accu begint zodra het productieproces is geëindigd. Het gebruik bepaalt hoeveel cycli de accu uiteindelijk meegaat maar dat deze beperkt is staat vast en dat de prestatie gaandeweg terugloopt is een gegeven. Neurd mag dat van mij de 'werkelijkheid van Kees' noemen maar ik vermoedt dat velen dat met mij zullen onderschrijven.


Van: Neurd
Datum: 02 December 2017 om 17:08

De werkelijkheid van Kees is dat de kilometerkosten voor elektra afhankelijk zijn van de ladingstoestand van de accu. Dat lijkt natuurlijk op het bekende gebral in de lucht, gewoon onzin! Toch beweert hij het klakkeloos.

Degeneratie van accu’s en invloed op de actieradius is een totaal ander verhaal. Dat ziet iedereen, maar Kees veegt het maar weer eens op één hoop alsof hij er zelf in gelooft. Zo creëer je inderdaad je eigen werkelijkheid.


Van: Louis
Datum: 02 December 2017 om 17:20

Ik zie maar steeds twee discussies door elkaar dwarrelen.
Het ene gaat over milieu, (on) mogelijkheden, verbruik enzovoort.
En de andere discussie betreft hoofdzakelijk het eigen financiéle persoonlijke voordeel.
Dat laatste zal tijdelijk zijn zoals altijd bij zo'n fuik waar men ingelokt wordt, en daarna komt de hamer die het sprookje vermorzeld.
Hoor je bij de eersten...dan maak je nog kans.
Maar over de massa kopt men de bal ooit (met rente) terug.
Als je mensen met succes van plan bent te beduvelen en uit te gaan melken is succes gegarandeerd als je eerst even gebruik maakt van hun persoonlijke hebzucht door cadeautjes te gaan geven
Persoonlijk gaat het mij slechts om het toekomstige milieu en energie vraagstuk .


Van: Ton Groenendijk
Datum: 02 December 2017 om 17:47

Lezen, lezen en nog eens lezen, dan ontstaat een beeld voor mensen voor wie al die formules van Kw's en Ampères boven de pet gaat. Gewoon in het AD van heden over het gebruik van electrische auto's in Noorwegen. Allemaal juichverhalen, zelfs van die mevrouw die haar Renault (huh? maakt die ook al Ev's?) iedere 70 km moet opladen. Gezien de afstanden in Noorwegen is zo'n autootje dan echt alleen maar voor woon-werkverkeer. En die man die zo graag een Tesla wilde (in Noorwegen 66.000 euri) omdat zijn huidige EV niet voldoet. Maar het is net als met de discussie in NL: als er geen overheidssubsidie op zou zitten zou geen mens electrisch rijden. En dus heeft Menno (weer) gelijk: het zal ons door de strot geduwd moeten worden voor we er aan gaan. Gedenk de verkoopcijfers van de PHEV. En uiteraard is er, behoudens de forums van liefhebbers, nooit een opmerking van wat te doen met de caravanbezitters. Geen krant erkent ons bestaan, geen autofabriek is in ons geïnteresseerd. Iemand zei op dit forum dat ik te somber was qua caravantoekomst , nou ik ben er in die tijd over dit onderwerp niet vrolijker op geworden.
Van: Louis
Datum: 02 December 2017 om 18:27

Als je mensen iets "door de strot duwt" mag het geen gif, maar moet het eetbaar zijn.
En dat doe je pas nadat je de schadelijkste giftige stoffen er uit hebt laten halen door hen dat kunnen, niet door het voordien al domweg massaal op te leggen omdat je zelf slechts een marionet en voorgeprogrammeerd kalenderauthistje vanuit Brussel bent
Maar geen nood Ton, zo komt de Pipowagen met knol als kampeermiddel in beeld...best gezellig eigenlijk.


Van: Kees
Datum: 02 December 2017 om 18:31

"De werkelijkheid van Kees is dat de kilometerkosten voor elektra afhankelijk zijn van de ladingstoestand van de accu."
Niet voor de kmkosten maar meer de actieradius. Voor jou lijkt het gebral in de lucht Neurd. Jij gaat uit van de opgeslagen energie in de accu, de capaciteit. Ik ga uit van de hoeveelheid energie die nodig is om die capaciteit of ladingstoestand te verkrijgen. En bij oudere accu's neemt de efficiëntie af waardoor er dus meer kWh nodig is om de EV dezelfde km's te kunnen laten rijden. Ofwel de ladingstoestand/capaciteit van nieuwere accu's te evenaren.
De kmprijs van een EV zal dus met de jaren toenemen en de reikwijdte afnemen. De werkelijkheid van Kees dus.


Van: Neurd
Datum: 02 December 2017 om 19:27

Ik hou het op een goede escape Kees


Van: Jan Teepe
Datum: 02 December 2017 om 20:51

Voor zover mijn kennis gaat, is de huidige batterij van de elektrische auto dezelfde batterij (een veelvoud daarvan) van onze laptops/smart phones/tablets. En daarvan weten wij toch allemaal wel wat de levensduur is. Niet best dus. Dan lees ik, dat onze overheid gebaat zou zijn als wij z.s.m. elektrisch zouden gaan rijden. Dit i.v.m. het halen van milieudoelstellingen. Niets is minder waar, want op korte termijn valt er weinig extra opbrengst van groene stroom te verwachten en zal de extra vraag naar elektriciteit ingevuld moeten worden door extra centrales die op fossiele brandstof gestookt worden. Waar komt dan die stimulatie om elektrisch te gaan rijden vandaan. Van de auto industrie dus. De EU heeft de auto industrie max. uitstoot voor hun vloot opgelegd. Deze max. uitstoot wordt jaarlijks naar beneden bijgesteld door de EU. Om aan deze regelgeving te kunnen (blijven)voldoen zonder verregaande aanpassingen aan de productielijnen, is een groter aandeel in de verkoop van elektrische auto's voor de fabrikanten een must. Dus worden deze elektrische auto's voor bijna de productieprijs aan de man gebracht en is er een sprake van een grote lobby door de autofabrikanten bij de overheden om die ook hun steentje bij te laten dragen aan het negatief beïnvloeden van de verkoopprijs. Dit d.m.v. subsidies en in het NL geval vermindering van BPM/CO2 toeslag. Maar al met al is er een totaal gebrek aan leiderschap in deze. Iedereen doet maar wat en dan ook nog in de verkeerde volgorde. Zorg er eerst voor dat er op grote mate schone energie opgewekt kan worden. Zorg ervoor dat er veel betere batterijen ontwikkelt worden en dat deze ook een lifelong circle kunnen gaan vormen. En ga dan pas massaal inzetten op elektrische vormen van tranport. De techniek daarvoor die hebben we al lang.


Van: aadje
Datum: 02 December 2017 om 21:19

@Jan Teepe helemaal mee eens zoals ik al in het begin opmerkte volgens Toyota is waterstof de toekomst en niet die wegwerp accu,s.
Dat weten ze nu al in Japan volgend jaar de eerste auto,s op waterstof bij Toyota in de showroom.


Van: Kees
Datum: 02 December 2017 om 21:43

"Waar komt dan die stimulatie om elektrisch te gaan rijden vandaan. Van de auto industrie dus."
Nee, van de energiesector. Het gaat niet om groene stroom, het gaat om stroom. Hoe groter het verbruik hoe hoger de winst. Met een machtige lobby heeft die de politiek in de tang.
De auto industrie heeft zijn macht al bereikt. Het gaat om een machtsstrijd tussen de energiesectie en de autoindustrie.


Van: Sjef Bertens
Datum: 02 December 2017 om 22:36

@Aadje,

Volgens mij heb jij het volgende geschreven:

Sorry Quirien gaan we nu weer opnieuw beginnen alleen waait de wind nu uit een andere hoek.
Het is al eerder aan de orde geweest iedereen nieuw haakt af om dezelfde reden die al vaker aangekaart is.Het is een forum waar een man of 6 continu de skepter wil zwaaien en als het draadje op is worden het zweverige onderonsjes tussen bovengenoemde van puur flauwe kul.
Omdat jullie het niet kunnen loslaten ook al is er niets meer aan toe te voegen.

Dan kom jij bij hetzelfde onderwerp met een antwoord dat Toyota gaat uitkomen met een auto op waterstof terwijl er die al lang zijn.

Maar wat me nog veel meer verbaast is het feit dat bij dat andere onderwerp “ Elektrische auto’s “ waar ik jouw naam ook tegen kwam
Kees op 30 nov heel duidelijk heeft uiteengezet wat de bedenkingen zijn omtrent het gebruik van waterstof met in het bijzonder het zeer lage rendement van 11%. Dus veel meer vervuiling.

Hieruit volgt dat bepaalde best wel ingewikkelde onderwerpen voor eenieder mogelijk niet helemaal meteen duidelijk zijn.

En deze reactie is positief bedoel Aadje.

Van: aadje
Datum: 02 December 2017 om 23:09

@Sjef Bertens heb je wel eens gehoord van boerenverstand waarschijnlijk niet. Dit is de opleiding die Joop van de Ende gevolgd heeft en zo ken ik er nog vele.
Of misschien begrijp je deze beter wat is een professor een professor is iemand die heel veel weet van alles totdat hij alles weet van niets.
Ook deze is positief bedoeld maar boerenverstand heb je hier niet veel aan.

Gr aadje


Van: Sjef Bertens
Datum: 02 December 2017 om 23:56

@Aadje,

Ja Aadje nu snap ik het helemaal sorry voor het ongemak.


Van: Quirien
Datum: 03 December 2017 om 10:14

Jammer dat het nu zo weer moet gaan.
Misschien moet ik een ieder nog eens wijzen op mijn intro goed te lezen wat ik geschreven heb en later toelichtte wat mijn intentie van deze " topic" en later op de reactie van Aadje antwoordde.

In deze topic is in principe "overal" ruimte voor. Ook voor de Hybride en de waterstof auto. Misschien Aadje ( positief bedoeld) en de voorstanders lachen jullie wel over een paar jaar vele uit. En dat kun je dan hier ventileren want ook die ontwikkeling staat niet stil.

Dat is nu het fijne wat deze topic beoogd hij is bestemd voor alle ontwikkelingen die er gaan komen en in gang zijn en natuurlijk zullen er voors en tegens zijn. Dat mag op een respectvolle manier best gezegd worden, en zullen de meningen best uit een lopen. Daar is toch niets mis mee?

Misschien was mijn start wel heel ongelukkig om nu juist over electrische auto' s te beginnen, maar wat ik al stelde het is veel ruimer bedoeld.
Ik wilde juist eens vermijden dat er dadelijk weer van die hap/snap topic's ontstaan, m.a.w. Alles op een plaats.
Ik vroeg niet voor niets of jullie en Menno het iets vonden.

Schijnbaar niet want als ik de reacties zie.
Hier wil ik het wat dit betreft maar even laten.

Goed terug helaas weer even naar de de electrische auto.
Ik weet niet of jullie het artikel wat Ton noemde in het AD hebben gelezen.
Wat mij verbaasde hoe gemakkelijk mensen zijn over te stappen.
o.a. De beslissing dat electrische auto's over de busbaan mogen, zorgde voor de grote doorbraak.
Tsja, de diesels en benzine wagens stonden heerlijk in de file of gingen op kruissnelheid. Doe er dan nog een lokkertje van geen tol betalen bovenop en nog wat voordelen en men is om. Duizenden electrische auto in bestelling.

Komt nog daarbij dat een VW golf-e daar de deur uitgaat voor € 27500 de gewone benzine daar € 31000. -kost. ( in Nederland ter vergelijking kost de VW Golf e € 39000) en dan nog het feit, de kortingen worden door verhogingen op de diesel en benzine auto ' s verhaald.
Hoe aantrekkelijk kunnen we het maken.
Je moet dan wel sterk in je schoenen staan om hier niet aan deel te willen nemen.

Oh, gezien de hype is er nu wel ingevoerd dat over de de busbaan rijden wel tenminste 2 personen in de EV moeten zitten.
En de Groenen hoe leuk, gaan nu pas bedenken en te protesteren tegen het feit , wat moeten we met die batterijen.Van: aadje
Datum: 03 December 2017 om 11:15

@Quirien verstandig slot van je wat betreft de busbaan er stond onder in de kleine lettertjes ingaande 1 April


Van: Ton Groenendijk
Datum: 04 December 2017 om 08:49

Hedenmorgen vroeg in het NOS Journaal: Een item over Elektrisch rijden. Vol cijfers over wie wat wil doen en hoe dat dan wel moet. ]Maar daar was dan helemaal aan het eind die ene zin: "En je kan er niet mee op vakantie".
En daarmee slaat het Journaal in één zin de spijker op zijn kop. Het lijkt wel of ze dit draadje hebben doorgelezen. In ieder geval vond ik deze ene zin heel erg van toepassing op de belanghebbenden op dit forum.
Enne..toeval bestaat niet. Zondagavond een programma over elektrisch vliegen. Bestaat dus al, maar elektrisch vakantievliegen is nog ver weg.
Uit alles blijkt dat de accutechnologie voortgang boekt, maar nog niet in staat is aan al onze wensen te voldoen. Maar wie weet wordt het beter of stellen we onze wensen (noodzakelijkerwijs) bij naar beneden.


Van: Janka
Datum: 04 December 2017 om 09:18

Dus wordt het ons opgedrongen.
Want inderdaad, toeval bestaat niet.
Wij blijven voorlopig caravannen met onze Golf Sportsvan 1.6 tdi uit 2016.


Van: Quirien
Datum: 04 December 2017 om 09:37

Niet cynisch bedoeld, maar gewoon oprijden Janka.

Maar ja, nu las ik alweer een bericht ; Nederlandsche verkopen Hybride BMW 's fors gedaald na afschaffing subsidie. Wel met 90 % .
Volgens mij zijn we hier ook gek op subsidie.


Van: Jan@
Datum: 04 December 2017 om 10:00

EV 0,05 cent per km duurder dan vergelijkbare ""gewone"" auto. Moet dat ons over de schreef trekken?? Dit soort calculaties komen, net als het weerbericht, uit spreadsheets gevuld met data.
Want is het gebaseerd bij bijv plugin hybrides op uitsluitend electrisch rijden? , dan hebben we het over 60km per dag. Plus het grootste deel
van de km prijs is de afschrijving. Ze moeten wel helderziend zijn bij de anwb. Want wat als er over 5 jaar waterstof auto;s zijn?


Van: Janka
Datum: 04 December 2017 om 10:02

Haha!
Over een paar jaren dalen onze inkomsten vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Tot die tijd is het financieel voor ons nog haalbaar om diesel te rijden, is het niet meer mogelijk dan stappen we over op een andere brandstof.
En wat dat tegen die tijd zal dat zijn zal de tijd wel leren.


Van: Kees
Datum: 04 December 2017 om 10:33

"Want wat als er over 5 jaar waterstof auto;s zijn?"
Eén zekerheid is dat dat niet het geval zal zijn.


Van: Louis
Datum: 04 December 2017 om 11:48

En een andere zekerheid is dat subsidies nooit werken wanneer je echt vooruit wilt en alleen kortzichtigheid en schijneconomie stimuleren.


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 04 December 2017 om 11:49

Als ik al deze bijdragen zo doorlees dan heb ik toch op veel punten een hele andere kijk op de wereld en de maatschappij en daaruit voortvloeiende (politieke) overtuiging dan vele andere caravanners/forumbezoekers.

Fabrikanten hebben maar 1 doel, namelijk geld verdienen. Die produceren waarmee zij denken dat geld te verdienen is en maken niet wat 'goed' is. En wat is goed?? Dat geldt voor de fabrikanten van caravans maar ook in de auto-industrie. De meeste fabrikanten innoveren maar heel langzaam en als ze dit doen is het vooral met het oog op optimalisatie voor de eigen winst.

Is het gemakkelijker een dieselauto te verkopen en de markt daarvan te overtuigen dan doen ze dat liever dan nieuwe innovatieve producten zoals een elektrische of hybride. Pas als de markt om iets anders vraagt gaan ze andere producten aanbieden. Uiteraard proberen ze wel kleinere innovaties zo te brengen en ons consumenten zo te overtuigen om die te kopen. Maar de wil van de consument blijft leidend. We weten (hopelijk) allemaal dat een lage gestroomlijnde auto veel zuiniger is dan een SUV of Cross-over. Toch vraagt de markt om ‘stoere’ hoge auto’s met gemakkelijke instap dus worden vooral energie verslindende auto’s aangeboden. Waarom kunnen heel veel auto’s harder dan 160 km/u rijden? Omdat ons wordt aangepraat dat die vrijheid van het gas intrappen zo leuk is.

Innovatie wordt alleen door grote fabrikanten gedaan om tijdig een omschakeling te kunnen maken als de markt vraagt naar nieuwe producten. En is een fabrikant zelf te laat, dan wordt een ander bedrijf gekocht dat wel die technologie heeft. Je ziet nu dat de Europese fabrikanten achter lopen op de hybride en elektrische markt omdat ze niet verwacht hadden dat de 'omschakeling' zo snel zou verlopen. Alleen die bedrijven die vanuit een visie werken (vroeger Apple) en waar geld minder een rol speelt (Tesla) lopen gemakkelijker voorop in de ontwikkeling van echte nieuwe technologieën.

De overheid kan omschakeling naar nieuwe producten door wetgeving afdwingen maar veel vaker gebeurd dat door fiscale maatregelen die het aantrekkelijk te maken dat de markt, dus wij burgers, om andere producten gaat vragen. Uiteindelijk bepalen wij namelijk wat er gemaakt gaat worden en (indirect) bepalen wij daarvan zelfs de prijs. Zijn er heel weinig mensen die een elektrische auto kopen dan is de prijs hoog en worden dat er meer, daalt vanzelf de prijs. Maar altijd betalen de voorlopers veel te veel….. Vind jij het belangrijk om een auto te kopen die minder vervuilend is, dan kan je daar bewust voor kiezen door er nu een hogere prijs voor te betalen. Daarmee ondersteun je de fabrikanten die dergelijke auto's wel aanbieden en straf je de andere af. Alleen door jouw koopgedrag zijn fabrikanten te beïnvloeden.

De overheid probeert met financiële en andere maatregen in tegenstelling tot het bedrijfsleven een visie waar het heen moet gaan met de wereld/maatschappij aan te passen. Maar de overheid is niets anders dan een aantal ambtenaren die aangestuurd worden door de politiek. En politici worden door ons gekozen dus doen die alleen wat wij willen. Kortom uiteindelijk bepalen wij zelf welke kant het heen gaat en wordt het niet voor ons bepaald!

Dat er ook politici zijn die zich laten inpalmen (beïnvloeden) door belangenorganisaties (bedrijfsleven) of te veel uit zijn op eigen gewin (misschien wel corrupt zijn) is kwalijk en dan is het onze taak om deze mensen daarvoor af te straffen. Wil je Rutte niet in een volgend kabinet? Alleen wij (kiezers en leden van politieke partijen) kunnen dat verzorgen.


Van: Jan@
Datum: 04 December 2017 om 11:58

Mee eens Menno, alleen dat zwalkende overheidsbeleid, en niet alleen mbt de mobiliteit, maakt de uitkomst/het kostenplaatje totaal onzeker.
Een beetje meer consistentie/visie zou meer dan welkom zijn.


Van: Louis
Datum: 04 December 2017 om 12:09

Dat laatste stukje is een al zo lang grijs gedraaide plaat.
Klopte het in werkelijkheid maar....
Op andere punten kan ik het in meer of mindere mate eens zijn, al zie ik ook dingen waar ik anders tegenaan kijk.
Wil ik toch ook even kwijt : Behoorlijk sportief dat je je als moderator in zo'n slangenkuildiscussie als dit durft te wagen.


Van: Kees
Datum: 04 December 2017 om 12:29

"Uiteindelijk bepalen wij namelijk wat er gemaakt gaat worden en (indirect) bepalen wij daarvan zelfs de prijs."
Even terugkijkend naar de hype destijds met de Outlander PHEV.
Dus volgens jou was de consument daarvoor verantwoordelijk en niet de overheid? En de consument bepaalde de betaalde prijs? Daar had de overheid niets mee van doen?
Ik denk dat je nog in de 'oude' economie denkt. Die van vraag en aanbod. Zo werkt het steeds minder helaas.

"Wil je Rutte niet in een volgend kabinet? Alleen wij (kiezers en leden van politieke partijen) kunnen dat verzorgen."
Helaas, dat is een utopie. Als kiezer breng je je stem uit op een politieke partij en niet op personen. Wij kiezen dus niet een Rutte als MP. Dat doet de partij met het grootse kiezersaantal op voordracht.
En ook al kiest de burger duidelijk voor een (tweede grootste) partij ben je niet verzekert dat die partij aan de regering deelneemt. Zo werkt onze 'democratie' in Nederland. Je reinste kiezersbedrog namelijk. We hebben hier een partijdictatuur waarin je het beste kunt stemmen op de kleinere onbekende partijen om verandering van de bestaande macht te krijgen. (Voor zover de politieke reactie).


Van: Kees
Datum: 04 December 2017 om 17:22

"Fabrikanten hebben maar 1 doel, namelijk geld verdienen. "
Hun eerste prioriteit is marktoverheersing, macht dus. Geld verdienen doen ze al jarenlang.

"Pas als de markt om iets anders vraagt gaan ze andere producten aanbieden."
Je ziet iets anders. Veel fabrikanten hebben antwoord op de komende elektrische mobiliteit. Enkele ook al op de waterstofeconomie. Zij zijn dus voorbereidt op wat regelgeving gaat afdwingen in 2030, het verbod op fossielaangedreven voertuigen.

"Waarom kunnen heel veel auto’s harder dan 160 km/u rijden?"
Omdat dat vermogen nodig is om in een aanvaarbare tijd op (koers) snelheid te komen. Het heeft geen zin om de voertuigen met al dat vermogen te voorzien van een versnellingsbak (caravan versnellingsbak? ) die snelheid beperkt en de motor in overtoeren brengt. Moet snelheid een beperkende factor worden dan is dat op eenvoudige andere manier te doen. Een voorbeeld zijn de Audi's, MB's BMW's en andere exoten die begrensd zijn op 250km/u (die kan worden verwijderd wanneer je een licentie hebt).

" De overheid kan omschakeling naar nieuwe producten door wetgeving afdwingen maar veel vaker gebeurd dat door fiscale maatregelen die het aantrekkelijk te maken dat de markt"
Niet in het geval van de fossiele voertuigen in 2030.
En in het verleden is daar ook niet voor gekozen met als voorbeeld de oldtimerregeling en het grijskenteken. In die gevallen waren de eigenaren goed de lul, daar is niets aantrekkelijks aan. Ook in het heden zijn daar voorbeelden van. Neem de wet Hillen b.v. waarbij de burger eerst wordt gestimuleerd (fiscaal?) om je hypotheek (vervroegd) af te lossen om vervolgens daarover te worden belast. En dat is dan de rekening van het eerst fiscaal aantrekkelijk te maken. Hoe het ook gebeurd er is er maar één die de rekening van het gelag betaald en dat is de burger ook als hij daar niet voor gekozen heeft.

"Alleen door jouw koopgedrag zijn fabrikanten te beïnvloeden. "
Het is net andersom. Het koopgedrag wordt tegenwordig door de fabrikant beïnvloed.
Wie heeft gevraagd om 36 verschillende soorten pindakaas, honderden verschillende broden, melk en toetjes, voor elke reiniging een apart HG product. Ontelbare caravanindelingen en auto's in alle soorten maten met allemaal min of meer hetzelfde verbruik?

" De overheid probeert met financiële en andere maatregen in tegenstelling tot het bedrijfsleven een visie waar het heen moet gaan met de wereld/maatschappij aan te passen."
Ik denk dat de overheid steeds meer een verlengstuk wordt en ten dienste staat van de commercie.
Een duidelijk voorbeeld is onlangs door dhr Rutte afgegeven met het afschaffen van de dividendbelasting. De commercie (Unilever) bepaalt waar het naartoe gaat en de overheid in een toenemend neoliberalisme zorgt voor de uitvoer al of niet in Euroverband.
Kijk eens naar Griekenland, elke berichtgeving over de griekse toestand is verboden. Het land is failliet en wordt leeggerooft door de banken. Wordt de bevolking geholpen? Is het land daarmee geholpen? Is dat wat een overheid hoort te doen?
Privitarisering is ook in ons Nederland een feit. De uitverkoop is begonnen ons staatsbezit is uitverkocht. Wij betalen onze nutsvoorziening aan private (buitenlandse) partijen. Een alom bekend verschijnsel is het gedifferentieerd afvalsysteem. Heeft de burger daarom gevraagd? Nee, natuurlijk niet. Maar bij de overheid door private partijen is het verkocht als goedkoper dan zelf doen en omdat bij overheid een chronisch tekort bestaat aan goed huishoudbeleid rinkelt dan snel de kassa. Hoe in de toekomst de prijsbepaling dan verloopt is zorg voor later en een volgend kabinet of gemeenteraad. Uiteindelijk zit de burger opgescheept met hogere kosten en z'n afval.

" En politici worden door ons gekozen dus doen die alleen wat wij willen."
Mag ik nu even hard lachen om deze naïeve uitlating. Hahaha.


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 04 December 2017 om 17:56

Tsja Kees ik schreef al dat velen een hele andere kijk op de wereld en de maatschappij en daaruit voortvloeiende (politieke) overtuiging hebben dan ik.
Het is niet mijn doel daar verandering in aan te brengen via het Caravantrekker forum (anders dan de directe relatie tot de caravan) dus laat ik het erbij


Van: Quirien
Datum: 05 December 2017 om 10:15

Zit ik op een paar aanbevolenen links te kijken uit een ander draadje, word ik weer mee gezogen over iets wat Siemens gaat bouwen. De Uniti, order van. 50.000 stuks te leveren in 2019.

Verdorie, de laatste tijd lijkt het wel, op het nieuws, in de krant, of in allerlei bladen alleen nog maar te gaan over de electrische auto' s die ons er allemaal de komende tijd van moeten overtuigen, hierop over te gaan. Tsja, die nieuwe trend of hype!!

Volgens mij worden we een beetje gehersenspoeld.


Van: Kees
Datum: 05 December 2017 om 10:23

Gister op het nieuws. De EV slaat niet aan bij de consument. Elektrisch rijden helemaal niet populair. De consument vraagt het niet maar zal moeten.


Van: Frans
Datum: 05 December 2017 om 10:58

Ga je de topic overzien dan worden standpunten gevoed door financiële aspecten, door vermeende milieueffecten en door technisch/pragmatisch belang met het oog op caravanreizen.
Milieu zou centraal moeten staan. Milieuargumenten worden vooral aangevoerd als het niets kost (financieel) en als ze geen concessies inhouden voor het caravannen (pragmatisch) voor de eigen situatie. Als de eigen milieu-inbreng niet ter discussie mag staan, maar de hele problematiek bij anderen (waaronder overheden) kan worden gelegd, dan worden er desnoods hele generaties bij betrokken om zichzelf vrij te pleiten.

Dit onderwerp is dus tamelijk zinloos, anders dan voor ‘auto-/caravan gerelateerd bezig zijn’, niet voor het bijdragen aan het milieu als dat centraal zou staan. Alleen standpunten ventileren op een forum zijn totaal irrelevant voor het milieu. Als we zelf de milieubal niet oppakken en niet (willen) bijdragen aan het beleid van de overheid (die er voor in het leven is geroepen), dan resteren uiteindelijk alleen financiële prikkels om het overheidsbeleid, al is het nog zo armoedig, een kans te geven.
Of op dit moment EV aanslaat is daarom ook totaal irrelevant; dat kunnen we zien in Noorwegen. De ruime beschikbaarheid van groene stroom speelde daar voor de consument geen rol, terwijl gebrek aan groene stroom hier als excuus wordt opgevoerd. Het is later wel pijnlijk voor degenen die alsmaar de eigen oorlog hebben gevoerd, tegen de stroom in.


Van: Kees
Datum: 05 December 2017 om 11:06

Gewoon klakkeloos doen wat de overheid wil en je dus niets afvragen omdat dat zinloos is.


Van: Jan Teepe
Datum: 05 December 2017 om 12:03

Frans. Als het sec. over het milieu moet gaan, heb jij gisteravond naar Ned2 gekeken? Dan zullen we het voorlopig maar niet meer over EV en dergelijke hebben. En dan is nog niet eens de intensieve veehouderij aan bod geweest. Of is het soms zo, dat "geef het volk brood en spelen" nog steeds aan bod is.


Van: Sjef Bertens
Datum: 05 December 2017 om 12:47

@Hoi Frans,

Ik ben het voor een groot deel met je eens maar in het laatste deel van jouw opmerkingen snap ik het niet helemaal.
Bedoel je nou dat de zeer grote hoeveelheid schone elektriciteit in Noorwegen niet heeft bijgedragen aan de snel ontwikkelde EV vloot daar.

Noorwegen kan makkelijk voor het oog van de wereld het voortouw nemen op de weg naar een schoner milieu maar gelijktijdig voeren ze het oppompen van fossielen brandstoffen op om maar zo veel mogelijk te kunnen profiteren van de schaarste. Geld verdienen.

Nederland zou schone elektrische energie kunnen importeren uit Noorwegen maar vindt het veel aantrekkelijker om dat te doen uit door bruinkool gestookte centrales in Duisland.

Ik denk dat niemand tegen het gebruik van EV ‘s is, maar in Nederland duurt het nog jaren voor dat een wezenlijke bijdrage leverd aan het milieu. 5 tot 7 % schoon elektriciteit.

Het is juist deze problematiek die af en toe gebruikt wordt om ons geweten te sussen.

Totale opstand tegen deze wetgeving en geldsmijterij zouden mogelijk de regering tot inzicht kunnen laten komen dat de prioriteiten moeten liggen op zonnepanelen, warmtepompen en mogelijke andere vormen van kleinschalige opwekking van schone energie.

En als we deze hele discussie volgen blijken we het daar nog lang niet over eens te zijn.


Van: Frans
Datum: 05 December 2017 om 12:59

Jan, we hebben 10 jaar geleden op het departement van milieuzaken ene Jacqueline Cramer gehad, die als speerpunt van beleid de led-lampjes promootte. Het werd massaal gevolgd, terwijl het consumentengedrag verwaarloosbaar bijdroeg aan verminderde CO2-uitstoot die werd beoogd. Niemand beweert nu dat led-verlichting onzin is, want mensen zijn gegaan voor eigen financieel gewin en dat heiligt het middel. De winst is later gekomen bij grootschalige aanpak.
Wijzen naar de intensieve veehouderij om zelf maar te volharden in (marginaal) onnodige vervuiling ligt in dezelfde sfeer.

De Noren zorgen voor eigen elektra. Nederlanders hebben heel lang nagelaten om te kiezen en moeten bij voortgezet korte termijn beleid (= geen beleid) noodgedwongen winkelen in andere lande en door gebrek aan beleid wordt de oneigenlijke discussie over elektrificering gevoed. Wisselende groepen blaaskaken in Nederland zijn tegen fossiele brandstof centrales behalve als er mistige CO2 compensatie tegenover staat, tegen kernenergie, tegen windmolens op land, tegen windmolenparken op zee, tegen elektrische auto’s, tegen auto’s met uitstoot, tegen vliegtuigen, tegen aardgaswinning, tegen schaliegasverkenning, tegen zonne-energie (“levert te weinig op”), tegen vervuilende accu’s…. en ga maar door. Een vrijbrief tot nu toe om maar niets te doen.
Het wordt tijd dat een ‘impopulaire’ overheid hier bovenuit stijgt en keuzes maakt die zoden aan de dijk zetten. (En daar laat ik het bij in de verdere politieke discussie )


Van: Frans
Datum: 05 December 2017 om 13:29

@Sjef,
Wat duidelijk werd bij het lezen van het artikel in De Gelderlander (waarschijnlijk hetzelfde artikel als in AD) was dat EV promotie op zich, met voldoende groene energie, voor de consumenten niet voldoende was om uit de diesel te gaan. De beschikbaarheid van schone energie was geen reden voor consumenten, maar wel voor de overheid om de EV-vloot-ontwikkeling te forceren.


Van: Ale Kok
Datum: 05 December 2017 om 16:14

Ik zag gisteren een documentaire op tv.
"de beerput Nederland"
Ik hoop dat er ook politici naar gekeken hebben.
Let wel, ik ben niet tegen innovatie en schone auto's, maar deze documentaire maakte mij wel duidelijk dat de focus qua (lucht)vervuiling beter eerst op andere sectoren gericht kan worden
Zoals bijv. de scheepvaart. 10 Grote schepen vervuilen net zoveel als alle auto's tezamen op de wereld, en er varen zo'n 50.000 van die grote schepen.

Het gedoe over de uitstoot van auto's en milieuzone's komt nadat je deze docu hebt gezien neer op het befaamde seksueel misbruiken van een bekend insect.


Van: Frans
Datum: 05 December 2017 om 16:32

Een van die 50.000 grote schepen vervoerde cacaoboonpitten van Brazilië naar Nederland om hier een biomassacentrale overeind te houden.


Van: Louis
Datum: 05 December 2017 om 16:38

In de eerdere PHEV discussieperiode doken steeds dezelfde "tegen" argumenten op als ook nu nog al is er ondertussen wat vooruitgang geboekt.
Als daar technisch voldoende verbetering in komt zodat de weegschaal in allerlei opzichten wat meer in balans komt hoéven regeringen niet te pushen...geen reden meer voor.
Consumenten gaan dan vanzelf over, ook zonder paaimiddelen.
Ik vond toen (en nu nog) dat je industrieel moet testen en pas op de markt komt met zoiets geheel nieuws dat het mensen direct verbaast en je op elke vraag een redelijk goed antwoord hebt.
Stop al het nu maar wat rondfladderende (paai) geld in dit gebied en je bent eerder daar waar je heen wilt.
Doel : De electrische auto wordt verhoudingsgewijs niet duurder, de actieradius acceptabel, inruil, levensduur en restwaarde te voorzien....de prestaties zijn al beter dus het gevolg zal zijn dat de consument om is.
Zorg dat je ook goed laat zien wat je met de afgeschreven accu's uithaalt (statiegeld, registrering, écht recyclen e.d.), en de laatste criticasters zijn ook over de streep.
Dus éérst de problemen oplossen zodat de extra tijd die dit kost aan het eind ruimschoots teruggewonnen gaat worden.
(En voor mij dan eentje mét een beetje geluid zodat die ver.....fietsers me aan horen komen )


Van: Louis
Datum: 05 December 2017 om 17:13

Even de bijdragen gelezen die terwijl ik zat te tikken zijn geplaatst.
Zijn dat nu de schepen die door de wal gekeerd gaan worden als hun tanks leeg zijn gestookt waardoor de schroeven niet meer de andere kant op kunnen draaien ?
De zoektocht naar alternatieve energiebronnen zal versneld prioriteit moeten krijgen....(het is even slikken, maar ook weer geheel zonder financieel gewin prioriteiten)


Van: Quirien
Datum: 05 December 2017 om 17:59

Maak je over dat geluid maar geen zorgen Louis. Die ontwikkeling is een fluitje van een cent.

- Krijg je er misschien wel een heel mooi pakket bij als bonus.
Kan je wel kiezen uit meer dan 25 soorten geluid. Van een dik brommende uitlaat tot een met snerpend geluid. En een hele leuke claxon, tenminste als je nog ergens zelf mag beslissen want dan beslist de auto hoe je rijdt.

Maar serieus.
Laten we eerst maar eens beetje tot elkaar komen en tot een standvastig beleid. Als we maar blijven zwalken... Ach, dat heeft Jan@ al verwoord.

-Misschien een referendum met een campagne over bewustwording?
Ach, je krijg nu al haast niemand als je die opkomsten zie meer naar de stembus, hoe zal dat toch komen? Zou daar soms te weinig op gewezen worden wat men dan kan bereiken, zeg het maar.


Van: Louis
Datum: 05 December 2017 om 18:37

Wat de reden van die matige stemopkomsten betreft (ik zal niet te lang doorzemelen) kun je mooi horen in interviews daarover ná de verkiezingen.
"Ze doen toch wat ze willen".
"Ze luisteren tóch nergens naar".
"Het maakt toch geen bal uit waar je op stemt".
Tja, en zeg maar eens dat dit niet zo is.
Zelfs de voortrekker van het referendum slikt nu snel een pilletje van schrik als hij het woord alleen al hoort....wij dommen zijn toch helemaal niet in staat te weten wat goed voor het land zou zijn !
En dat wordt dan natuurlijk prachtig bevestigd door de indruk die de (daar perfect op geselecteerde (!) mensen wekken waar de camera op gezet wordt, en de microfoon voorgehouden...ik mag niet discrimineren, maar je weet vast welk type ik bedoel .
Die gevaarlijker anderen mét hun steekhoudende argumenten worden keurig geweerd of er netjes uit geknipt .
(Je kent ze wel, dit type mag ook zelden uitpraten in talkshows)Van: Quirien
Datum: 07 December 2017 om 12:36

Gaat de dieselmotor in de ban?

-Ik las in iedergeval dat Toyota stopt met levering van auto's met diesel motoren. Ook in het Verenigd Koninkrijk.
Benzine, hybride en electrische auto's wordt hun "speerpunt"


Van: Stef
Datum: 07 December 2017 om 15:39

Toyota had in het verleden ook veel problemen met de dieselmoteren
Niet zo gek dus!

Mvg
Stef


Van: John
Datum: 07 December 2017 om 22:19

Er word wat onzin aangehaald, boten die meer vervuilen, biomassa die op ver gehaald ‘voer’ draait, overheid en wat al niet meer vooraf ging. Loze argumenten.

Alles wat aangehaald word is als een uitvlucht: “zolang andere nog erger zijn, hoef ik toch niet......” struisvogel neigingen. Eens, ergens en iemand moet beginnen en met deze houding komt er dus niets los en blijven we lekker ons ding doen. Misschien volgen we ooit als het wat word. Hopeloos en initiatiefloos. Lekker makkelijk om alles op te rakelen wat fout en vooral duur is.
Iedere nieuwe ontwikkeling komt voort uit vallen en opstaan en vooral investeringen. Het is o zo makkelijk om te wijzen wat fout gaat zonder verder na te denken of doordenken, laat staan vooruit denken.


Van: Louis
Datum: 07 December 2017 om 22:33

Lekker makkelijk om (als het om serieuze bedragen en alle gevolgen gaat) selectief blind te willen zijn voor de nadelen.
(Jij compenseert bij keuze vergissingen neem ik aan John ?)
Heb zojuist bijvoorbeeld eens gekeken naar een hybride Mondeo.
Is er niet in wagon, en mag 0.0 trekken...toch een beetje een nadeeltje als je een caravan wilt trekken.
"Lekker makkelijk", "initiatiefloos", "uitvlucht", "hopeloos", "onzin".
(Kletspraat...dat soort totaal nutteloze opmerkingen)


Van: Ale Kok
Datum: 08 December 2017 om 08:24

@John
Ik zie niet in wat er verkeerd is aan de stelling dat de grootste vervuilers het eerst aangepakt moeten worden.
Als ik zie welke stappen de auto-industrie, weliswaar onder druk van overheden, gezet heeft in vergelijking met mijn eerste golfje uit 1974 is het nu tijd voor de lucht- en scheepvaart om ook eens flinke stappen te zetten.


Van: Ton Groenendijk
Datum: 08 December 2017 om 09:25

Inderdaad, Ale Kok, ik schreef het al op 1 december. "Wijs niet naar een ander, want die ander wijst ook naar jou."
Dus is het zinloos te wijzen naar andere vervuilers, hoe terecht ook, terwijl je zelf onderuit blijft zitten.
Quirien begon dit draadje , wat intussen een kabel is waaraan je een vervuilend cruiseschip kan afmeren, met een open en eerlijke vraag hoe de toekomst van onze mobiliteit er uit gaat zien. Het doet me plezier dat er zo breed over wordt nagedacht, maar helaas wordt er nog te veel naar anderen gewezen. Dat mag je pas doen als je zelf schone handen hebt , anders zal de ander je op je vuile handen wijzen. En wij, caravanners, hebben altijd een beetje groezelige vingers als gevolg van ons energieverbruik onderweg . Dat zal nog wel even zo blijven, zelfs als we aan de stroom gaan, want die stroom komt ook ergens vandaan.
Het zou al heel wat zijn als we ons rijgedrag aanpassen en niet meer met 130km/h naar Zuid Spanje crossen, als dat met 90 km/h voor bijna de helft van het verbruik kan. Dan heb je een beetje recht van spreken
Niemand is heilig, maar netjes is ook al heel fijn. Dan kan je tegen al die zinloze vliegreizigers en gedachteloze cruisepassagiers zeggen: "Ik ben een beetje vervuilend, maar jij bent veel erger. Als ik begin met netjes zijn, doe jij dan mee."
Geen respons? Dan mag je wijzen, maar nog steeds niet met vuile vingers.


Van: John
Datum: 08 December 2017 om 09:55

Kijk, Ale, das dus roepen zonder wetenschap.
Elec. vliegen is er al en maakt grote sprongen. In Tsjechië en, jawel, China zijn ze al ver gevorderd. Zo ook in scheepvaart. Het zal nog jaren duren voordat het efficiënt word, maar iemand moet beginnen. Oriënteer je maar eens.

En ja, alweer, het kost tijd en veel geld waarbij fouten, soms zelfs blunders worden gemaakt. Niet alles lukt de eerste keer. (Je eerste keer op een fietsje b.v.!!!)
Heerlijk om juist dat te gebruiken om innovatie af te kraken.


Van: TheoS
Datum: 08 December 2017 om 13:37

@John,
Volgens mij is het niet Tsjechië, maar Slovenië.
Daar ligt Oostenrijk tussen.


Van: Louis
Datum: 08 December 2017 om 16:20

Ik vind wijzen naar anderen en dit vergelijken en benadrukken om de juiste redenen helemaal niet zo verkeerd.
Het is zelfs Nederlands "kostbaar en onhandig" om dit nooit te doen.
De uitdrukking braafste jongetje van de klas is op velerlei gebied niet zonder reden .
Wij slikken hier nogal eens e.e.a, ten opzichte van anderen die uit lachend dankjewel roepen zodat ze het zelf zonder consequenties een stapje kalmer aan kunnen doen.
Het wordt anders als het alleen als reden wordt gebruikt om ook weinig of niets te doen, maar op zich mag er zeker gewezen worden.
Heeft iets met het oude spreekwoord : "De één mag een koe stelen, en de ander nog niet eens over het hek kijken" te maken.
Als ik er zelf nog niet klaar voor ben wegens de praktische redenen die nu zeker nog bestaan, wil ik niet evengoed in een e-auto gedwóngen worden die ook nog eens niet aan m'n eisen en wensen kan voldoen.
Laat zo'n tobbe dat e-auto's van dáár naar hier brengt en zoveel water verplaatst, ditzelfde verplaatste water ook maar eens gaan gebruiken om de eigen benodigde energie wat aan te vullen bijvoorbeeld, ik noem zomaar eens wat.
Schepen worden groter en groter, en dat mede om ook pure prullaria van ver naar hier te vervoeren.
Ook dit hoeft niet, en daar mag best op gewezen worden.
(Dus geen internet Alibaba aankopen e.d. meer doen...koop het hier in Nederland maar....of is dat tegen het zere been


Van: Kees
Datum: 08 December 2017 om 17:30

" Schepen worden groter en groter, en dat mede om ook pure prullaria van ver naar hier te vervoeren. 
Ook dit hoeft niet, en daar mag best op gewezen worden."

This makes sense!
Er wordt inderdaad nogal wat energie verspilt met transport. Waarom moet er zoveel ananas naar Nederland worden vervoerd? Omdat ze voor een euro in de aanbieding zijn? Omdat heel veel vervoeren de kostprijs per stuk drukt? Waarom moet alles van overal in de wereld de volgende dag hier beschikbaar zijn? Is tijd geld? Is het milieu minder kostbaar als het snel verwoest wordt?

Elektriciteit waar ons toekomstig voertuig op rijdt wordt in 2030 niet veel groener dan het nu is.
Er wordt al decennia gebouwd aan windparken die de oplossing zouden moeten zijn. Veel zijn we daar niet echt mee opgeschoten anders dan dat de molens en parken steeds groter worden. Hoe groter het park des te minder de opbrengst van de afzonderlijke molens en hoe groter de molen hoe minder de bandbreedte van wind waarbij nog energie wordt opgewekt.
De winst in technologie is na al die jaren slechts marginaal en het enige wat we kunnen verzinnen is nog meer en nog grotere molens. Dat is niet echt winst lijkt mij want de kosten nemen daarmee ook toe en voordat we het weten kunnen er alleen nog maar grotere parken worden ontwikkelt omdat daarmee de kostprijs per molen is te drukken.
De zonnepanelen worden langzaam ontmoedigt zo lijkt het wel. Subsidie is minderend. Salderingsregeling wordt opgeheven. Nieuwbouw wordt nog steeds traditioneel uitgevoerd (zonder pv daken maar dakpannen) en gas wordt niet meer aangelegd. Het energieverbruik neemt toe en we hebben geen enkel alternatief ontwikkelt.
Maar de oplossing is elektrisch gaan rijden!
Mij lijkt dat er eerst een oplossing voor een schone energievoorziening wordt gerealiseert en daarna pas de EV promoten.
En dan wel in een dusdanige vorm dat wanneer je een EV aanschaft dat men moet kunnen aantonen dat je de energie daarvoor zelf duurzaam kan opwekken.
80% van de bevolking heeft daartoe geen mogelijkheid en zelf PV panelen plaatsen op je huurflat mag niet.
Wanneer je in verenigingsvorm (VVE) op de verenigingsflat PV panelen plaatst moet je er belasting over betalen en je mag de stroom niet verkopen aan derden.
Er zijn dus nog wat hobbels te slechten voordat je met recht over enkele jaren een verbod op fossiele auto's kunt doen laten uitgaan om iedereen in een EV te krijgen. Hét antwoord op 'milieubewust' autorijden vlgs velen.
Dit heeft niets met innovatie te maken maar alles met coördinatie, organisatie en vooral besparen en daar schort het nogal aan.


Van: John
Datum: 08 December 2017 om 21:31

Koop Nederlands, g. wilders retoriek!?
Wat is nog Nederlands? Philips lampen komen ook al uit China. Liga koeken uit België waar ook bijna alle wasmiddelen vandaan komen. Kruidvat of trekpleister? Al 10 jaar in Chinese handen waar ook veel huismerkprodukten vandaan komen. DAF 60% komt uit België. Personenauto’s? We bouwen wat smartjes (kunnen geen caravan trekken) en wat Tesla’s worden hier geasambleerd. O ja, we hebben nog een biermerk en 2frisdrank fabrieken. Voor de consumentenmarkt hebben we praktisch niets meer.
Transport is er altijd geweest en is steeds efficiënter geworden. Door het efficiënte volume transport is alles goedkoper geworden.

Voor wat bovenstaande beweert omtrent de windmolens, raad ik hem aan wat beter geïnformeerd te worden. Er zijn legio ( linkse, rechtse en neutrale) sites die zijn stellingen compleet tackelen. En anders neem eens kontakt op met een instantie die je wegwijs kan maken in de materie. B.v. energieleveranciers, lokale en regionale instellingen, specialistische buro’s, Sifa te Roermond of Siemens in Berlijn.


Van: Louis
Datum: 08 December 2017 om 22:44

John, met alle respect, hier ga ik niet al te gedetailleerd op in.
Natuurlijk is er het besef dat de wereld groter is dan Nederland, en is het ook niet zo letterlijk bedoeld als de manier zoals jij er nu (mis) gebruik van maakt.
(Goede "desk politicus" eigenschap overigens)
Maar het gaat hier helaas namelijk niet om een spelletje "scoren".
Ruim honderd jaartjes slechts... waren voldoende om aarde en energie uit te melken, je zou je daar wat meer bewust van moeten zijn.
Wat boeit het of transport efficiénter is geworden gezien het méér aan energieverbruik....
(Je mist de kern en deadline totaal)


Van: Kees
Datum: 08 December 2017 om 23:25

Met alle respect John, ik ook niet.


Van: John
Datum: 09 December 2017 om 13:02

Oké
Als mensen dan niet willen snappen dat er meer energie verbruikt word door toename van aardbewoners, dan houd het op.

Dat dezelfde aardbewoners die ook repliek geven in dit forum, hun leven steeds luxer hebben zien worden, (en er driftig aan mee hebben gedaan) word ff vergeten. Dus toch de struisvogel weer. Maar wel blijven afgeven op alles en iedereen en wijzen waar het fout gaat. Grappig.
Ben dan een vent en ga je footprint eens CO2 neutraal maken!
Kom dan pas terug met wijzen naar anderen!


Van: Quirien
Datum: 09 December 2017 om 15:58

Zeker wat betreft die toename van aardbewoners, en hun benodigde energie gebruik heb je wel gelijk.
Maar dat is al eens besproken. Laat dat nu met de huidige wetenschap juist zo gemakkelijk te beteugelen zijn. Toch willen we dat niet graag horen en heeft natuurlijk ook zo zijn consequenties.

We zijn (de mens) nog steeds kampioen in verspillen.
Was er pas niet sprake op het nieuws van 1.2 miljard aan files?
2018 geraamd op 3,7 miljard. ( wat zou je daar niet mee kunnen doen?)
De ader van Arnhem naar de Duitse grens Visa versa staat dagelijks dicht. Tsja, nog steeds 2 baans terwijl Duiven, Zevenaar en Doetinchem steeds grotere agglomeraties worden en het vracht/ vakantie verkeer steeds intensiever worden.
Vanaf de A18 kun je nog niet eens op de A 12 om naar de 3 te komen in Duitsland.
Wat zijn we toch goed in ( of te laat) planning.
Aan verspild voedsel 1,3 miljard. Ja, ja,ik heb het over Nederland. Over andere zaken maar niet te spreken.
Nog niet lang geleden gaf ik een sommetje op inzake schoon drink waterversplilling. Komt neer op miljarden liters, terwijl ergens anders de roep hierom heel groot is en vele gebieden snakken naar ( drink) water.

Pas geleden hadden we het over goede vragen. Tsja, deze zijn lastig te beantwoorden zei ik toen. Bij je zelf beginnen ook.
Als ik het zo inschat zijn we er lang nog niet, hoewel het wereldwijd naar mijn menig al 12 uur is geweest.

De vraag blijft om iets te bereiken, hoe krijgen we de koppen een kant op. Gebeurt dat niet, dan zal het zinnetje met, wal en schip nog vaak opduiken.
Gelukkig is deze topic ook bedoeld voor de toekomst. Dus hoe zou deze in voortschrijdend inzicht in beantwoording er dan uitzien?
Voordeel,deze blijft actueel.


Van: Louis
Datum: 09 December 2017 om 16:01

Ik weet vrij aardig hoe ik het aan zou pakken als ik de kans kreeg John.
En dat is geen lucratieve maar nuttige manier, met een behoorlijke dosis : En zó gaan we het doen, dus even geen oeverloos ge ja-maar.
Dan wordt er niet meer gewezen, maar ook geen nuttige zaken door wet verboden of gefrustreerd maar spijkers met koppen geslagen in tegenstelling tot het huidige eindeloze geneuzel met alleen financiën als motief.
Denk dat ik al geliquideerd zou zijn vóór ik een poot aan de grond kreeg
Maar wordt ondertussen geen voorbeeldig groene "martelaar" die z'n auto aan de kant zet zodat de Jesses me nog harder uitlachen en zelf weer wat groter gaan rijden en reizen.
(Ik ben niet blind)
Dat gaan we dus effe niet doen, dán maar een heel grote CO2 voetafdruk.


Van: Sjef Bertens
Datum: 09 December 2017 om 16:05

@John,

Ik geloof niet dat onderstaande bewering wordt ontkend:

Oké
Als mensen dan niet willen snappen dat er meer energie verbruikt word door toename van aardbewoners, dan houd het op.

Maar kreten als “bovenstaande mensen moeten zich eens verdiepen in..................” is ook wel erg makkelijk.

John geef zoals gebruikelijk is in dit soort discussies duidelijk aan waar je het niet mee eens bent en waarom niet.
We hoeven het echt niet overal over eens te zijn maar geef andere bezoekers van dit forum duidelijke informatie om mogelijk hun zienswijze bij te stellen.
Mogelijk kunnen we dan iets van elkaar leren.


Van: Sjef Bertens
Datum: 09 December 2017 om 16:11

Sorry mensen even niet opgelet en we zijn zo weer een paar reacties verder.
Deze laatste twee had ik nog niet gelezen maar het is een reactie op wat John geschreven had.


Van: Quirien
Datum: 09 December 2017 om 16:25

Je antwoord Vond ik het toch wel zijn steentje bijdragen Sjef B.
Vooral de laatste zin sprak mij wel aan.


Van: Louis
Datum: 09 December 2017 om 16:47

Dat is gezien het tijdsverschil wel begrepen Sjef.
Tot nu toe heb ik in dit én in andere draadjes met min of meer hetzelfde onderwerp verschillende mensen (waaronder jijzelf) ideeën horen opperen betreffende alternatieve energie .
Zelfs de omstreden geboortebeperking is al eerder genoemd als behoefte remmer.
Maar John die er zo nu en dan even in springt om vervolgens op een enkele of een paar uitspraken in te haken (hakken) heb ik nog niet op een suggestie kunnen betrappen en dat is jammer.
Temeer daar hij zelf tijdens het wijzen, het wijzen door anderen afkeurt.
Doe dan vollédig mee John zou ik zeggen .
Dan worden je uitspraken wellicht ook beter begrepen.


Van: Kees
Datum: 10 December 2017 om 00:38

" Ik weet vrij aardig hoe ik het aan zou pakken als ik de kans kreeg John. 
En dat is geen lucratieve maar nuttige manier, met een behoorlijke dosis : En zó gaan we het doen, dus even geen oeverloos ge ja-maar. 
Dan wordt er niet meer gewezen, maar ook geen nuttige zaken door wet verboden of gefrustreerd maar spijkers met koppen geslagen in tegenstelling tot het huidige eindeloze geneuzel met alleen financiën als motief."

Louis 4 President!
Mijn stem heb je Louis. We kunnen daarmee nooit slechter af zijn lijkt mij.


" Ben dan een vent en ga je footprint eens CO2 neutraal maken!"
Helaas redt je het daarmee niet meer. Wat jij nalaat of juist doet wordt door vele anderen teniet gedaan. En het is ook niet zo dat je kunt stellen dat als iedereen dat nou doet want niet iedereen doet dat of gaat dat doen. Was het maar zo dan was alles eenvoudig op te lossen.
De vraag van Quirien blijft dus, hoe krijgen we de koppen dezelfde kant op. En dat is nogal een opgave.
Neem Afrika.
Het gemiddeld energieverbruik per inwoner daar gaat in de komende jaren flink toenemen. Zo ook in China. Enig idee hoeveel mensen daar wonen? Wat wij gaan 'minderen' in energieverbruik, wat overigens nog nooit gelukt is, doen zij in een poep en een zucht meer verbruiken. Moet hen die '(r)evolutie' dan ontzegt worden? Niet echt moreel verantwoord toch?
Bezuinigen blijkt heel moeilijk te zijn. Wij krijgen het hier met z'n allen niet voor elkaar. Zelfs niet als de overheid daar met flinke belasting (50% op gas en 75% op elektriciteit) een boete op zet. Dát is dus niet de goede manier maar wel een melkkoe gebleken. Is energie duurder maken de oplossing? Moet het zover komen dat welvaart ons welzijn gaat aantasten of zijn er elegantere manieren om deze toch wel als eerste levensbehoefte te beschouwen verworvenheid eerlijk en rechtvaardig te verdelen. Is de vorm van een persoonlijk gebonden energiequotum misschien beter? Iedereen evenveel en wat er meer verbruikt wordt proportioneel duurder.
Kom ik weer op een eerder door mij geopperd idee dat je pas een EV kan kopen mits je aan kunt tonen de benodigde energie daarvoor zelf op kunt wekken. Er zijn echter op dit moment voor veel mensen belemmeringen om dat te kunnen realiseren. Dat zou echter met Louis als president eenvoudig op te lossen zijn.


Van: Louis
Datum: 10 December 2017 om 16:13

Zo Kees, dat is nog eens een compliment
Met een paar mensen die ook op direct resultaat zijn belust en hetzelfde doel voor ogen hebben moet er snel wat te bereiken zijn.
Zij met teveel eigen belangen (ook al dragen ze nóg zo'n mooi pak) doen niet mee want die vertragen teveel.
Lachen...zijn ze nationaal nog druk met het uiterst belangrijke sex neutrale transgenderstickers plakken, of uit angst voor represailles heldhaftig aan het toekijken hoe een illegale kneus de ramen uit iemand's winkel mept....en hebben wij ondertussen even een echt probleem opgelost


Van: Quirien
Datum: 10 December 2017 om 16:47

Louis, ik draag al jaren geen stropdas meer, dus als je in die situatie ooit mocht komen en je advies nodig mocht hebben.


Van: Louis
Datum: 10 December 2017 om 17:04


Jij doet of je wilt of niet ook mee Quirien...in pak desnoods.
(Iémand zal zo nu en dan even moeten scheidsrechteren vermoed ik)
Maakt allemaal niet uit....gaat om resultaat.


Van: Quirien
Datum: 12 December 2017 om 14:46

-Ik wordt er verlegen van Louis, maar laat ik het maar op een adviesje houden. Ik ben een veel te grote onzekere factor en veel te duur ondanks dat ik geen wachtgeld wil hebben.

Maar weer serieus, die verdomde koppen waarover we het hadden, als nu eens die eigenwijze ( eigengereide) kop eens een kwartslag naar rechts draait en de andere naar links staan ze in iedergeval al dezelfde richting. Misschien dat dat dan een eerste stap is. En waar een wil is een weg.

Maar nu hebben we het alleen maar over Nederland
-Wereldwijd wordt het een veel groter probleem en heeeeel moeilijk, Kees gaf dat al een beetje weer.
Maar ja er is een gezegde, goed voorbeeld doet vaak goed volgen.
( hoewel ik hier zo langzamerhand mijn nodige twijfels over heb)

Maar allerlei artikelen lezende, de promotie inzake de elektrische auto gaat nog steeds door.
Ook in de levering in ieder geval naar Nederland. Verder inzake de nieuwe modellen lees ik hang naar benzine , Hybride, daar gaat de diesel zo "langzamerhand" in de ban, maar in andere landen wel beschikbaar. Je vraagt je dan toch wel het een en ander af.

En is er voor 2019 al niet een behoorlijke verhoging aan wegenbelasting voor een bepaalde categorie dieselrijders aangekondigd?

Ik kan het niet genoeg zeggen, maar dat is mijn mening, er is nog een lange weg te gaan, maar de tijd zal het leren.
Of die tijd er is, is een andere vraag!


Van: Kees
Datum: 12 December 2017 om 16:01

"En is er voor 2019 al niet een behoorlijke verhoging aan wegenbelasting voor een bepaalde categorie dieselrijders aangekondigd? "
Is dat dé oplossing? Overal maar boete's opzetten?
Denk eens terug aan de oliecrisis. Brandstof op de bon.
Met almaar boete opleggen help je tevens innovatie om zeep. Welke fabrikant wil daar dan nog in investeren? Op zo'n manier komt men niet tot betere resultaten en dus ook niet voorruit.
Een overheid doet er beter aan om te faciliteren en reguleren dan om te bestraffen. Een overheid moet zich ook niet met de economie bemoeien. Daar zijn andere partijen véél slimmer in dus facilteer die daar dan in. Maar dan wel in binnenlandse organisatie's en niet alleen de buitenlandse multinationals.
Brandstof op de bon zoals in '73 kan alleen door een overheid worden uitgevoerd en daar is meteen en stuurbaar resultaat mee te bereiken.


Van: Louis
Datum: 12 December 2017 om 16:55

Onzekerheid draagt niet bij aan gunstige bestedingspatronen van wat dan ook, dus ook niet aan auto's ongeacht de brandstofsoort/energiebron.
Men moet dan ook geen onrust wekken, noch wat "ban-brandstoffen" noch wat data's betreft...heeft niemand echt baat bij.
Oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt levert ook alleen maar natte koude voeten op.
Hier in Nederland blijkt men zo nu en dan aardig slim te kunnen zijn en dingen te bedenken en realiseren waar men internationaal toch wat van op kijkt.
Dit zonarme landje gaat er in Australié regelmatig met de buit vandoor, mede door kennelijk betere panelen en slimmer gebruik er van.
Vaak blijkt dat er in (een beetje beschaafde ) landen waar een bepaald iets maar mondjesmaat beschikbaar is, men er veel beter mee om leert gaan.
Die zijn op dat punt dus noodgedwongen handiger geworden, maak daar dan ook gebruik van.
Er zijn wereldwijd nogal wat energiebronnen/mogelijkheden als je er over na denkt, maar het wordt niet of slecht gebruikt.
Maar er moet nodig iets beters dan domweg subsidiéring bedacht worden om mensen te motiveren.
Hoeveel bedrijven zijn er niet die simpelweg met een paar heel mooie rapporten en goedkope proeven e.d. tonnen binnen harken ?...het bloed dood maar de buit als doel is al binnen.
Het paaien van consumenten en vervolgens afstraffen houd ook geen stand op lange termijn.
(Ach, ik gooi m'n c.v. er maar eens uit denk ik, en plant maar zo'n oude speksteen of tegelkachel in huis die 24 uur op een paar latjes smeult, molen en panelen op dak, gaspotje uit W.O 2 op de auto, en klaar )
Van: Kees
Datum: 12 December 2017 om 17:05

Er zou ook eens nagedacht kunnen worden over het hergebruik van huidige voertuigen.
Deze kunnen ombouwen naar een EV of hybride zou ook enorm kunnen helpen tot het verregaande electrificeren van het nederlands wagenpark.
Maar daarvoor moeten de indertijd haastig opgeworpen regelgeving en normeringen stelsels wel op de schop.
(Het zou zo makkelijk kunnen zijn. )


Van: Louis
Datum: 12 December 2017 om 17:13

Tja, deze kan dus ook weer op het haalbaarheidslijstje bijgeschreven worden.


Van: Jan Teepe
Datum: 12 December 2017 om 23:14

Beste mensen het lijkt wel alsof 'transport' in zijn algemeenheid de grote boosdoener is in de milieu problematiek. Maar kijk maar eens goed naar het vervuilingsplaatje. Ook in groot Parijs zie je rode plekken, maar deze zijn lang niet zo egaal rood als de vrijwel ononderbroken rode vlek die Nederland bedekt. En als er ergens in Europa een samensmelting van transportmiddelen is, dan is dat wel in groot Parijs. Daar zou je uit kunnen concluderen, dat het transport in zijn algemeenheid niet de voornaamste vervuiler is. En daar komt ook nog eens bij, dat transport(middelen) de meeste progressie gemaakt hebben in de terugdringing van hun vervuilingsfactor in de afgelopen 20 jaar. De grootste vervuilers, in % gemeten, zijn de energiecentrales. En in die sector is de laatste 20 jaar vrijwel geen verbetering van vervuilingsfactoren bereikt. Ergo, gezien de goedkope kolen, is er een groter % door kolenstook geproduceerde elektriciteit opgewekt. Is daarin op korte termijn verbetering te verwachten, ik denk het niet. Dus zou je in principe niet het meer gebruik van elektriciteit moeten gaan stimuleren, voordat er op een andere-, schonere manier elektriciteit opgewekt kan gaan worden. Maar schijnbaar doen we dat wel. En of dat slim is????


Van: Kees
Datum: 13 December 2017 om 01:54

Nee, maar daar zijn slechts weinigen van te overtuigen Jan.

Velen wíllen er niet eens over nadenken omdat de keus tot electrificering van onze mobiliteit nu eenmaal al besloten is door onze regering en zij zullen het wel het beste weten meent men. En anders denkenden zijn doemdenkers en negatievelingen want zo slecht hebben we het toch niet.


Van: fa
Datum: 13 December 2017 om 11:19

Van: Kees
Datum: 12 December 2017 om 17:05
Er zou ook eens nagedacht kunnen worden over het hergebruik van huidige voertuigen.
Deze kunnen ombouwen naar een EV of hybride zou ook enorm kunnen helpen tot het verregaande electrificeren van het nederlands wagenpark.
Maar daarvoor moeten de indertijd haastig opgeworpen regelgeving en normeringen stelsels wel op de schop.
(Het zou zo makkelijk kunnen zijn. )
________________________________________
Van: Louis
Datum: 12 December 2017 om 17:13
Tja, deze kan dus ook weer op het haalbaarheidslijstje bijgeschreven worden.

Enig benul hoe een auto in serie wordt gebouwd?

Waren we twintig jaar geleden maar niet meegegaan met de collectieve angstaanpraterij door “groene” reactionairen v.w.b. kernenergie dan waren we nu uit de brand. Het kernenergiefobie breekt Nederland nu op, heeft niets met kolenprijs van doen.


Van: Quirien
Datum: 13 December 2017 om 11:31

Hier nog wat links of verwijzingen die misschien interessant zijn om te lezen.

HTTPS:// www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingen-op-auto-en-motor/mrb-auto-2017---2020.
HTTPS://jdreport.com/elektrische-auto-is--gewoon-vies-en-vervuilend/

In deze laatste vind je als er even doorscrold naar reacties ook nog een link over wel sparen over het klimaat etc. Ik vind altijd die commentaren wel interresant om te lezen.
Maar wat zijn nu de feiten of nep feiten.

Kom ik weer ergens anders een artikel tegen over de zonnepanelen.
Stagnatie in de verkoop omdat er nu weer sprake zou zijn over het beloofde salderen, zou eerst tot 2023 zijn gegarandeerd. Echter er wordt nu weer gerommeld om dit naar 2020 te zetten en dan met de afbouw te beginnen.

Tsja, mijn broek begint zo langzamerhand van dat zwalkend beleid behoorlijk af te zakken.
Wat/ wie, moet je nu nog gaan geloven.
Misschien zijn we als burger wel veel te naïef.


Van: Louis
Datum: 13 December 2017 om 12:05

Dat we niet overal het "benul" of verstand van hebben is wel zeker.
Juist daarom is een goede discussie met inbreng belangrijk.
Maar kernenergie als oplossing ?
Nee dank je, dan haak ik af en ga nog liever terug naar de ijzertijd .
Men blijkt niet eens in staat een militair terrein of het hooggerechtshof voldoende te bewaken om maar iets redelijk onschuldigs te noemen.
Probleem van kernenergie is en zal het afval blijven, en nog belangrijker : De mens blijft totáál nérgens als er serieus iets gebeurt en dan gaat het niet over een paar honderd vierkante meter of even een paar maanden herstel en opbouw.
We kunnen als nietige wezens ondanks al het moderne materieel en inzet nog geen flinke bosbrand blussen zonder natuurlijke hulp, laat staan zoiets....
Heel jammer daar het een fikse energiebron betreft, maar dit is een te riskante en gemakkelijke keuze wat mij betreft .
"Er staan tóch al zoveel centrales enz."
Voor mij geen reden om dan maar ook in de sloot te springen.
(Zelfs een medicijn wordt beter op neveneffecten e.d. getest vóór distributie, en hier betreft het pas échte bijwerkingen )Van: Kees
Datum: 13 December 2017 om 14:46

" Dat we niet overal het "benul" of verstand van hebben is wel zeker. "
Maar dat wil geenszins zeggen dat de burger zich niet kan of wil informeren.
Sinds de komst van internet kun je dit nu vanuit de leesstoel doen. Het 'dom en onwetend' houden of de stelling dat 'het volk zich geen goede mening' ergens over kan vormen is al een tijdje achterhaald.

" Maar kernenergie als oplossing ? "
Yep. Heb jij een ander idee? Er is geen andere bron met zo'n grote energiedichtheid als aardolie en/of de destilaten daarvan. Wind en zonne energie levert gewoon te weinig op en het rendement is uiterst belabberd.
Een Li-ion batterij heeft per kg 10% energie van een liter dieselbrandstof. Je kan nog beter hout stoken want dat heeft nog de helft daarvan. Hout kun je kappen en olie pomp je op, instant resultaat. Wat moet er niet gebeuren voordat je wind of zon kunt oogsten? En daar smijt men dan ook nog kapitalen subsidie achteraan!
Er is simpelweg nog geen vervanger voor de fossiele bron anders dan kernenergie.
1kg kolen levert 3kWh op maar 1kg splijtstof geeft 40.000kWh! (Of iets in die grote!)
Thorium belooft veel, fractie van uranium afval en veel kortere halveertijd, maar wordt nauwelijks onderzocht. Wellicht heeft het OPEC kartel daar iets mee van doen.
Actueel is nu dat min. Wiebes in '18 een verbod op kolencentrales verder gaat uitwerken omdat dat de beste manier is om de laatste kolencentrales versneld en ver vóór 2030 te sluiten. Het neoliberalisme rukt op, stel ik dan vast en dat belooft niet veel goeds voor de toekomst. Hoe kun je nog langer naïef blijven.

Wat we wel kunnen, en wel onmiddelijk, is iets van de moderne verworvenheden opgeven. Minder energie verbruiken, boete op verspilling, zelf opwekken aanmoedigen ipv beboeten, warmtekrachtkoppeling met decentrale (regio)energieopwekking. Mini wkk in huishoudens en vooral geen EV's met grijze stroom opladen!


Van: Louis
Datum: 13 December 2017 om 17:11

Tja, als ik een beter idee had kreeg je het gratis maar helaas .
Thorium is ruim voldoende voorhanden en kent veel voordelen t.o.v. uranium (wat toch al op begint te raken) maar dan zul je toch als mensheid heel veel beter je best moeten doen qua veiligheden.
Er worden schatten verdient aan energie, maar we zitten wereldwijd met sterk verouderde centrales die problemen opleveren waar wij vaak niet eens van horen tot men per ongeluk het deksel eens vergeten is op de doofpot te doen (óf moeder natuur eens een scheutje water schenkt zoals in Japan zodat het niet verhuld kán worden)
Dat wekt allemaal bepaald geen vertrouwen in de kennis hieromtrent.
Liever investeert men in buitensporig futuristisch gebouwde kantoren dan tijdige vervanging of onderhoud van centrales.
Zó werkt dat in de praktijk.
En als ik daarnaast aan de huidige bouwkwaliteit denk hier in onze omgeving, denk ik aan een instortende (zelfs nog onbelaste) parkeergarage of de nu al voorkomende problemen betreffende de in de steigers staande noordersluis in IJmuiden.
Men weet heel typisch altijd wél direct hoeveel geld er bij moet om het goed te gaan doen.
Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen op de werkvloer tevoren waarschuwen, genegeerd worden maar gelijk krijgen.
Dat gelijk krijgen is dan knap vervelend als het om kerncentrales gaat.
Orkaanbestendig, hoog waterbestendig, aardbevingsbestendig en ook nog eens menselijk (de gevaarlijkste) nonchalance bestendig...dat vraagt nogal wat .
We zijn toch ook ó zo zuinig op onze polen ?...olieboeren, maar ook de zogenaamd natuurbeschermende wetenschappers...zien we weer eens zo'n brok ijs vallen in het journaal.
Al eens opgelet dat allerlei zooi (wat het ook is) door deze lui gewoon achtergelaten word ?
Zoiets zegt meer dan een miljoen mooie ongemeende woorden met een ijsbeer op de achtergrond.
Wat zou dan toch de wérkelijke drijfveer steeds weer zijn, juist ! $$$.
Kerncentrales bouwen en beheren...helaas, ik blaak bepaald nog niet van vertrouwen gezien de praktijk


Van: Jan Teepe
Datum: 13 December 2017 om 18:08

Jij roert iets aan Louis. Zonne energie zou in Spanje de oplossing kunnen zijn. Echter in Spanje zijn de energiebedrijven heer en meester en dicteren als het ware de overheid. Die hebben het zelfs voor elkaar gekregen, dat als je energie opwekt d.m.v. zonnepanelen, je een zgn. zonneboete krijgt opgelegd. Zelfs als je zelfvoorzienend bent, dan dien je energiebelasting te betalen en daaroverheen komt dan nog de IVA(BTW). Particulieren die zo'n 10 jaar geleden begonnen zijn met de aanleg van zon energie parken, zijn al failliet gegaan of zitten tegen hun faillissement aan. Gelukkig is men bij de EU in Brussel wakker geschut en heeft men Spanje gesommeerd om iets aan deze idioterie te gaan doen. Echter wanneer gaat de regering in Spanje er iets aan doen en in hoeverre is de regering totaal gecorrumpeerd door de energiereuzen? Kortom, het land met de meeste zonne-uren binnen Europa en ook de met meeste mogelijkheden tot het aanleggen van zonneparken, is het lelijke eendje binnen Europa op schone energiegebied.


Van: Kees
Datum: 13 December 2017 om 18:25

En dan moeten we hier de tv van 'standby' halen en de telefoonoplader uit de wcd halen om jaarlijks 1,75€ te besparen.

Maar let op! Die zonnetax staat hier ook te gebeuren. De salderingsregeling terugdraaien of opheffen is slechts de eerste stap!


Van: Louis
Datum: 13 December 2017 om 19:29

Tja, het is zeker niet de bedoeling hier negatief de kat op het spek te binden, maar het wordt toch de hoogste tijd voor een globaal realistischer aanpak.
Inderdaad Kees, en wij maar priegelen op kabouterniveau.
Op zich natuurlijk goed, maar de contrasten gaan nergens meer over.
Toch is een draadje als dit waardevol, en hoor je nog eens wat zoals Jan z'n mooie voorbeelden over de scheve werkelijkheid "een paar kilometer verderop".
Vandaag ook eens gekeken hoeveel auto's er tegenwoordig zijn die (ook diesels e.d.) al geen aanhanger/caravan meer kunnen/mogen trekken.
Dat worden er langzamerhand steeds meer.
Een fatsoenlijke ruime auto die 400 kg mag trekken.
En gáán we dan electrisch....blijkt de prik nog even vuil, of op.
(Amai, tis nog nie gedaan hé !! )
Van: Quirien
Datum: 26 December 2017 om 14:55

Hoewel de laatste 14 dagen in het nieuws en folders hoofdzakelijk het om eten respectievelijk het aangeboden vuurwerk ging was er toch nog wel iets te vinden over de ontwikkeling voor de auto van de toekomst en doelstelling groene energie op te wekken.

En dat sluit natuurlijk weer mooi aan voor de komende dagen voor wat wij ons voor volgende jaar al niet voor nemen.

- meer ontwikkeling in de zonnecollectoren, wel met minder subsidie in de toekomst.
- meer plaatsing van windmolens, al dan niet met de vraag of deze i.v.m. de geluidsnormen vaak stilstaan moeten staan. Ach, kopt het nieuws dan in met bij verlies draaiende projecten, we hebben toch subsidie van het Rijk! Ach, so what, maar bij wie komen die subsidie gelden vandaan!!!
- Ontwikkelingen van nieuwe generaties accu's dus grotere actie radius en weer een doelgroep over de streep ter investering van de E/V 's.
- Shell versnelt dienst verlening elektrische auto's dus ook gaat de goede weg op.
- Toyota met Lexus zet vaart achter elektrificatie, doelstellingen worden hoger bijgesteld.
- Andere merken volgen
- Hybriden zo snel mogelijk voor ieder merk anders verlies je de " competitie"
- Extra bonussen/ subsidies door gemeente Amsterdam voor de plaatselijk ondernemer of te wel deze zien de subsidie ruimschoots verdubbelen van € 5000 naar € 10500 bij bepaalde voorwaarden.
- De hype van downsizing is op zijn retour ik citeer letterlijk; bij nieuw te lanceren modellen kiezen de fabrikanten weer voor grotere motoren of te wel 1400, 1500,1600 en ook 2000 cc motoren omdat de nieuwe uitstootnormen veel beter te behalen zijn met meer cilinder inhoud.
Ook het in de praktijk hoger dan beloofde benzineverbruik bij kleine motoren speelt hierbij een rol. Ach.......de echte feiten.

Ik voeg me toch weer opnieuw af in hoeverre de infra structuur dit in hemelsnaam met groen opgewekte energie bij houd. Maar ik zal wel te pessimistisch zijn, want een beetje refererend naar mij zelf en andere onderzoeken/gegevens van onze eigen voornemens blijven er vaak maar weinig van over.

Maar goed, elke aanzet en een beetje doordacht is natuurlijk mee genomen.
Maar ..... als ik dan weer dat stukje van Jan Teepe leest over de beleving inzake zonne energie in Spanje?

In ieder geval wens ik jullie al vast, een verstandig en heeeeel gezond 2018.


Van: Johan
Datum: 27 December 2017 om 10:22

Prima idee natuurlijk om deze verkenning resp. discussie te starten maar vraag je daarbij af welke doelgroep je wilt benaderen. De doelgroep van deze site is wat meer technisch geörienteerde caravanner die geïnformeerd wil worden over mogelijke trekcombinaties en alles wat daarmee samenhangt, zoals ook in de kop van de site wordt aangegeven.
Je zou de stelling ook kunnen poneren op de ANWB website. De ANWB is meer maatschappelijk actief en lijkt daarom een geschiktere plek, bijv. het KCK forum. Kijk eerst eens goed rond waar je je onderwerp wilt plaatsen want ook daar zijn vele onderwerpen technisch van aard.
Je kunt ook het caravan-forum overwegen maar dat is meer een ouweneelclub van ingewijden.


Van: TheoS
Datum: 27 December 2017 om 12:08

@Johan,
Uit de reacties in dit en vele andere draadjes leidt ik af dat de interesse van de doelgroep van deze site veel breder is dan alleen technische kwesties. Deze discussie past hier uitstekend. Mocht dit overigens niet zo zijn, dan is het een goed initiatief om de discussie breder te trekken.
Natuurlijk is het prima om de discussie ook op andere plaatsen zoals een ANWB forum te starten.


Van: Louis
Datum: 27 December 2017 om 22:03

Het is een onderwerp wat iédereen past (en ons als caravanners nog een ietsje meer).
Zo'n discussie is altijd goed...ook beter een totaal andere, dan geen of schouderophalende mening.
Laat de hersens maar wat kraken, dat houd ze wakker
Maar een punt als deze zo breed mogelijk en ook bij andere instanties neerleggen valt niet mee heb ik gemerkt.
Zo heb ik ook naar diverse politieke partijen (van links tot rechts) meerdere pogingen gewaagd.
Er van uitgaande dat men je daar niet kent, dus maar nuchter met argumenten en feiten, zonder geintjes, cabaretesk cynisme of scherpzinnigheden.
Probeer zelf maar eens....je dringt er niet toe door.
Er worden keurig ontvangstbevestigingen gestuurd, je wordt ook verwezen naar enz., maar het komt nooit tot een antwoord of beter .
Het is een eigen vrij ontoegankelijke gesloten wereld van "wij weten en jullie zweten".
Dan bekruipt je (debatten volgende) het gevoel dat er meer aandacht is voor "de vorm" en woordgebruik waar men wél dágen over kan zeuren (plus de verslaving aan het mobieltje wat totale en kennelijk geaccepteerde negéring van de spreker uitstraalt) dan het onderwerp.
Hoe durf je met zo'n salaris...wat kost zo'n debat al met al per uur (!)
Maar zie ook de groepen van mensen die met de beste bedoelingen stapels schriftelijke gegevens over een onderwerp persoonlijk (vóór de deur) af komen geven.
Getrainde glimlach, vriendelijk blijvend, aannemen, bedanken, omkeren en rustig gedag zeggend weer naar binnen.....via de papiercontainer bij wijze van spreken
(En dat is jammer)


Van: Quirien
Datum: 02 January 2018 om 12:17

Ik kan mij in de opmerking van Johan wel enigszins verplaatsen, daarom was het voor mij ook even dubben om voor een juiste titel( onderwerp) te kiezen , als benaming.
Juist is het belangrijk vind/ dacht ik dat er voor de doelgroep caravanners gekeken wordt naar de toekomst en de beïnvloeding hierop wat dit teweeg brengt van/op de Caravantrekker(auto) die mogelijk nog kan voor onze geliefde caravan. Immers zonder brandstof/energie toevoeging en wat deze teweeg brengt ( o.a. Afstand en trekgewicht en verlies hierdoor) heb je niets aan een auto, tenzij je zelf wilt gaan duwen of trekken.

Inmiddels zijn we ook alweer een jaartje dichterbij streefdata van2025- 2030.
In Autoweek 51/52 staat een artikel/stukje met ; De aaandrijfvorm
van de toekomst ! Stroom tot nadenken.
Als ik dit artikel eens bekijk is daar de Accu t.o.v. Waterstof of Synthetische brandstof in kosten en energie verlies het efficienst.

Daarbij nog kijkend naar de opwekking door windmolens voor schone energie en misschien grote velden met panelen het snelst te realiseren. ( maar dan ook overal en niet waar de een zijn best doet en de ander het even hard verpest)

Uit alles blijkt in de berichtgeving wel een " beetje" dat hoog ingezet wordt door de auto industrie op electrificering van het autopark al dan niet eerst gecombineerd met een brandstofvoorziening ( Hybride) voor de komende jaren.

Tsja, het is al vaak gezegd hoe kunnen wij als bevolking ons steentje bijdragen? Wat zuiniger zijn en meer nadenken waar we mee bezig zijn ?

Maar wat moeten we dan weer met berichtgeving als; Bizar energie verbruik bij Bitcoin gebruik en weer een nieuwe hype, mining hierop.

Ach, Dollartekens zien ten koste van alles, is nu eenmaal een slechte eigenschap van de mens. In de spiegel kijkend zie ik dat ik ook een mens ben. Tsjonge, tsjonge, het wordt toch verdomde moeilijk.


Van: Kees
Datum: 02 January 2018 om 13:03

"Uit alles blijkt in de berichtgeving wel een " beetje" dat hoog ingezet wordt door de auto industrie op electrificering van het autopark al dan niet eerst gecombineerd met een brandstofvoorziening ( Hybride) voor de komende jaren."
Het is juist andersom Quirien. De autoindustrie reageert. Het is de overheid die onder (lobby)druk van de energiesector die de oliesector onder vuur neemt.
De autoindustrie is wakker en heeft ook reeds een antwoord op de alom zo geprezen (hopeloze) waterstofeconomie. Het probleem zit hem ook helemaal niet in het produceren van dergelijke voertuigen. Het ermee rijden wel en daar kan de autoindustrie zelf weinig in betekenen.

" Maar wat moeten we dan weer met berichtgeving als; Bizar energie verbruik bij Bitcoin gebruik en weer een nieuwe hype, mining hierop. "
Weinig, net als veel ander nepnieuws wat door de media wordt verspreid.

" Ach, Dollartekens zien ten koste van alles, is nu eenmaal een slechte eigenschap van de mens."En dat is nu juist de reden dat de mens zijn eigen ondergang tegemoet gaat.
De enige manier om dat af te wenden is om onze economische grondslag van nu vaarwel te zeggen en het fenomeen groei totaal uit te bannen, te beginnen bij de bevolking.
En dat wordt toch verdomde moeilijk.


Van: Louis
Datum: 02 January 2018 om 16:41

Weet je wat energieverspilling is ?
Het domme zoogdier mens proberen er van te overtuigen dat je geld niet kunt eten of inademen....zitten ook weinig vitamietjes enzo in
Dus niet zo somber, we kappen weer wat bos voor hout of een skipiste, verpakken de rest van de wereld nog wat verder in plastic, stoken alles op en verdwijnen daardoor uiteindelijk vanzelf....ach gossie toch
Haha, dieren (gelukkig veel slimmer omdat ze geen verstand hebben) konden heel wat beter en langer met hun eigen leefomgeving omgaan.
Maar daar hebben we soms last van....dus die schieten we af.


Van: Quirien
Datum: 08 January 2018 om 15:03

Nog niet zo lang geleden werd gezegd/ gesteld de EV belangstelling leeft niet.
Ik krijg toch steeds meer het idee dat door de media en allerlei aandacht gericht op de EV's het publiek toch begint om te gaan, c.q. steeds neutraler/ontvankelijker gaat staan naar deze ontwikkeling.
Zo langzamerhand wordt het in ons brein een geaccepteerd artikel.

Kijk nu eens in de Kampioen van januari: Allemaal elektrisch in 2030?
Of de weergave van geïnteresseerde 38% , neutraal 41% of niet 21% inzake de meting klopt na enquête weet ik niet, maar toch.

Krijgen we nog eens uit de Media te vernemen voor dit jaar
-Auto's flink wat duurder
-Schrikken in de Showroom
-Ook zuinige auto's duurder
-Nieuwe auto's flink duurder.

Tsja, die nieuwe meting ( WlTP) en test voor de uitstoot komt hier en daar flink aan.
-Zomaar de auto tussen de € 2100 en zelfs een ruim € 15000,- van de ene op de andere dag duurder.
Ons stelsel met die Bpm berekening komt nu veel hoger uit.
Aan een kant door voorheen "verkeerde " vaststellingen en al dat gesjoemel wel een beter beeld. Zijn er toch voorheen heel wat euri's te weinig "binnen geharkt".

Maar die EV's, ontdaan van Bpm en voorlopig wegenbelasting vrij met nog af en toe aantrekkelijke bonussen, komt dan wel steeds dichter bij en wordt het sterk in de schoenen staan, hiervoor niet te bezwijken.
Die neutrale groep kan zomaar ( flink) zwichten. En als er een schaap over de dam is........ en het een hype wordt!
Misschien onterecht, ik begin me als caravanner wel, hoewel ik dat waarschijnlijk niet meer meemaakt, toch een beetje ongerust/zorgen te maken.

Nu zag ik pas in een artikel ( www. manners.nl/iedereen-kan-elektrisch-rijden) waarin ik nog eens naar nog wat items doorscrolde al een " Camper" staan volgebouwd/beplakt met de uiterst dunne nieuw ontwikkelde folie (zonnepaneel folie) die in zijn eigen voorziening grotendeels zich kon voorzien en rijden.
Wist je trouwens dat wij misschien in de korte toekomst ook in onze kleding etc. deze folie verwerkt krijgen.
Geen powerbank meer nodig enz. Klik je telefoon of wat dan ook aan deze zonnecellen en je ben zelf doordat de batterij in het licht/zon oplaadt, zelf voorzienend.
In de medische wereld misschien voor bepaalde doelgroepen een interresante ontwikkeling uitkomst, kun je eventueel een pacemaker, gehoorbatterijen en allerlei andere toepassingen er op aansluiten.
Eigenlijk als je het zo bekijkt zo gek nog niet.

Tsja,.... Ben benieuwd als er over enkele jaren dan weer zo'n enquete volgt, hoe dan het percentage er uit ziet.

Oh, en voor onze zuiderburen zag ik in de media nadat afgelopen jaar de dieselprijs al was verhoogd voor dit jaar de dieselprijs met 0,14 cent wordt /is verhoogd.
Tsja, de doelstellingen moeten gehaald worden!

Wel vraag ik mij af, bij een grote landelijke stroom storing in de aanvoer de ontreddering zal zijn.


Van: Sjef Bertens
Datum: 08 January 2018 om 16:33

@ Beste Quirien,

Allereerst de beste wensen voor 2018 en hopelijk blijft jouw enthousiastme voor “de caravantrekker” ondanks alles overeind.

Nu even een reactie op jouw informatie betreffende EV’s.
Op dit forum is al ontzettend veel gediscussieerd over dit onderwerp maar waar volgens mij iedereen het wel over eens kan zijn is dat er niets mis is met EV’s. Prima ontwikkeling!

Maar verkoop het niet als de grote doorbraak naar lagere CO2 uitstoot terwijl de eenvoudige burger die een leuke trekauto zoekt voor zijn caravan de rekening mag betalen.
De bevoorrechte positie om zo’n EV te rijden is maar voor een beperkte groep weggelegd en juist die profiteren weer het meest van alle voordelen, zoals een veel lagere bijtelling.

Stel dat iedereen morgen elektrisch zou kunnen rijden dan is het verschil in CO2 uitstoot marginaal.
We hebben een paar procent echte schone energie en de rest komt van kolen gas en kerncentrales.

Laat landen als Noorwegen waar een overschot is aan schone elektrische energie het voortouw nemen. Bij het opbouwen van een goede infrastructuur zullen nog de nodige hobbels genomen moeten worden die uiteraard gepaard gaan met de nodige kosten.
Voor ons is er buiten het sussen van ons geweten nauwelijks winst te halen.


Van: Quirien
Datum: 08 January 2018 om 17:11

Beste Sjef, ook nog de beste wensen en hoop ook dat jij de komende jaren dit forum vanuit jouw expertise zult blijven voorzien.

Het lijkt wel een beetje geslijm maar zo moet je het niet zien, je inbreng mag ik graag zien, maar dat geldt ook voor vele andere.

Ik weet het, er moet nog veel gebeuren in schone energie opwekking met alle problematiek daarom heen, willen we de hele omslag maken.
Waar ik een beetje tegen aanloopt is dat wat jij al memoreert, wordt er niet op korte termijn te veel verwacht van deze toekomstige omslag in CO 2.
En natuurlijk niets mis mee met deze ontwikkeling inzake de EV's . Er moet tenslotte, wat gebeuren.

Ik krijg alleen een beetje de indruk, hopelijk ten onrechte, dat er door een groot deel van de bevolking te "makkelijk" wordt over gedacht.
En als men maar blijft promoten en " verleiden" met die EV dan zijn de andere burgers op de korte termijn visie, zoals jij stelt, zeker de dupe.

En in die laatste alinea kan ik mij zeker vinden.


Van: Kees
Datum: 08 January 2018 om 18:01

"En als men maar blijft promoten en " verleiden" met die EV dan zijn de andere burgers op de korte termijn visie, zoals jij stelt, zeker de dupe. "
En laat dat nou precies de bedoeling zijn.


Van: Menno (Caravantrekker)
Datum: 08 January 2018 om 18:11

Ik zie helemaal niet dat de caravanner de dupe ergens van wordt Het biedt juist kansen!

Een grote groep caravanners koop zijn trekauto particulier en dan meestal geen nieuwe. Wist je dat in NL 460.000 nieuwe auto's verkocht zijn en daarnaast 200.000 jonge occasions zijn ingevoerd?
De prijs van diesels staat (internationaal) behoorlijk onder druk dus je kan de komende jaren voor relatief 'weinig' een lekkere diesel als trekauto kopen. Afhankelijk van de euro norm (of bouwjaar) mag je daarmee misschien niet meer elke stad in, maar hoe vaak doe je dat tijdens je vakantie? En voor die enkele keer kan je prima het openbaar vervoer (of een taxi) gebruiken.
Koop je een gebruikte diesel dan maakt het voor de werkelijke uitstoot van NOx en fijnstof met de caravan bijna niet uit of je een Euro4, Euro5 of Euro6 koopt. Dat is dus alleen interessant als je het belangrijk vind om langer steden binnen te komen en misschien in de toekomst iets minder tol te betalen. Maar als een Euro4 veel goedkoper wordt aangeboden dan een Euro6 dan kan je heel wat tol/boetes of andere kosten betalen voor het prijsverschil van de afschrijving.

Koop je wel nieuw dan zijn benzine hybrides dus steeds beter in staat een caravan te trekken en is innovatie echt een verbetering. Ik zie het dus helemaal niet somber in de komende jaren en verder kijken dan 10 a 15 jaar dat kan ik al helemaal niet.


Van: John
Datum: 08 January 2018 om 19:13

De bevoorrechte positie om zo’n EV te rijden is maar voor een beperkte groep weggelegd

Stel dat iedereen morgen elektrisch zou kunnen rijden dan is het verschil in CO2 uitstoot marginaal

Sjef kan zijn uitspraken met cijfers onderbouwen!?


Van: Louis
Datum: 08 January 2018 om 19:46

Ik zit niet zozeer met het product op zich, maar veel meer met de motieven van belanghebbenden.
Mogen er geen belanghebbenden zijn dan ?....Natuurlijk wel, geen economie zónder .
Maar ik keur het (bijvoorbeeld) sterk af dat slechts kleine stukjes grond uit heel grote percelen wat als landbouwgrond ooit héél gunstig ....voor landbouw is aangekocht, de eigenaren nu miljonair maakt omdat er een paar molens op een paar m2 worden gezet....zot !
En al dat geld komt wáár ook weer vandaan ?
Zo zijn er zoveel zeer kromme voorbeelden te geven.
Maar steeds opnieuw komt de ernstige kern van de hele problematiek nergens aan de orde.
Namelijk het ooit zéker groter wordende gebrek aan écht voldoende ALGEMEEN benodigde energie .
Waarom zoveel aandacht voor, en investeringen in dit EV druppeltje op die grote gloeiende plaat ?
Geef maar geen antwoord want dat kan ik zelf al zeggen.
Per branche het pure kortzichtige directe eigen belang....niet meer-niet minder, en daarmee alleen gaan we er toch echt niet komen !
Pomp de wereld maar bomvol met die dingen (in plaats van op beperkte schaal tot alle facetten goed onder controle zijn) dan zijn de randproblemen als die komen tenminste weer eens niet meer te behappen.
Zoals bij zovele (al voorspelde) andere problemen die eerst domweg op z'n beloop gelaten zijn en nu nauwelijks tot helemaal onbeheersbaar blijken.
Wie kent daar geen voorbeelden van ?


Van: Louis
Datum: 08 January 2018 om 20:18

Ik kijk nú op dit moment het Journaal.
En wáár gaat ons plastic heen om te "recyclen"
(Je weet wel, daar maken "we allerlei mooie nieuwe producten van")
De werkelijkheid : Naar China gaat het waar de fik er in gaat (!) want ze stikken er daar onderhand in...en ons plastic willen ze dan ook niet meer.
En alle EV accu's t.z.t. ?....ja, dié worden natuurlijk allemaal wél keurig gerecycled....sus je ermee in slaap en droom lekker verder


Van: Sjef Bertens
Datum: 08 January 2018 om 20:42

@Beste John

Ik weet niet wat je allemaal wil weten maar ik doe een poging

Het totaalrendement van de elektromotor en de produktie van elektriciteit is 30%. Bij een verbruik van 160 watt-uur per kilometer is het primaire energieverbruik 530 watt-uur. Men komt dan op een benzine-equivalent van 1 liter per 17 km

Deze gegevens zijn allemaal terug te vinden op de site “energiefeiten.nl”

De bijtelling voor EV is ook voor 2018. 4%. Ideaal voor de lease.
Volledig elektrische auto’s zijn voor particulieren vrij duur in aanschaf, om maar niet te denken aan een uitvoering die een caravan kan trekken.

Hopelijk is deze informatie voldoende, ik hoor het wel.


Van: Jan Teepe
Datum: 08 January 2018 om 21:46

Misschien een kleinigheid, maar je bent even het transportverlies centrale/huisaansluiting vergeten en het verlies van de huisaansluiting/oplaadinstallatie. En wellicht ben je niet helemaal op de hoogte van het equivalent van vervuiling voor de productie van elektriciteit versus de directe vervuiling van een verbrandingsmotor. En dan als laatste de terugdringing van de uitstoot voor de productie van elektriciteit versus het resultaat van reductie van uitstoot gerealiseerd door de totale transportsector, zelfs met het gebruik van > 98% verbrandingsmotoren. Kortom, nu gebruik maken van een elektrisch aangedreven voertuig is de absolute top van vervuiling. Kan geen Humber tegenaan. Hopelijk vindt men, of misschien wil men daar voor vinden, een oplossing voor. Maar nu inzetten op elektrisch rijden, totale waanzin.


Van: Quirien
Datum: 08 January 2018 om 22:49

@Louis,
Toevallig ook gezien. Tsja, al dat plastic het volgende grote probleem.

En die kosten van verbranding hiervan, hoe vervuilend/ belastend is dat weer niet aan uitstoot. De verhouding tussen producering en herverbruik loopt zo langzamer ook mank op diverse vlakken. Ook daarin zullen oplossingen moeten worden gevonden. De kringloop winkel is dan fors in opkomst. Tsja, we danken wat af in deze wegwerp maatschappij.

En die accu's voor de EV' s, ik heb begrepen dat deze tussen de 1100 tot 2000 oplaad/ontlaad cycli mee gaan. De kosten post voor hetproduceren van nieuwe accu's worden wel wat goedkoper maar maken nog een aanzienlijk deel uit van de totale autokosten. Deze kostenpost na 5 tot 7 jaar zal je toch ook rekening mee moeten houden. Echter hierover hoor je weinig want als het over kosten gaat willen we dat niet graag horen en de verkoper zal daar niet gauw over beginnen.
Maar de ontwikkeling staar daar op ook niet stil dus zal het misschien wat meer jaren worden.

En ja, wat zou zo'n EV zonder accupakket voor waarde hebben?
Trouwens de Groenen in Noorwegen, die toch zo'n voorstander waren van deze EV's beginnen zich de laatste tijd af te vragen, wat moeten we met al die te recycling accu's. Wel een beetje laat gedacht of te naïef geweest?
De tijd zal het leren.


Van: Kees
Datum: 08 January 2018 om 23:23

Ik kan niet anders dan de laatste vier commentaren onderschrijven.
Gelukkig wordt niet iedereen in slaap gesust.


Van: Kees
Datum: 08 January 2018 om 23:25

Laatste vijf! (Had die van Quirien nog niet op het scherm)


Van: Louis
Datum: 08 January 2018 om 23:37

Tja Quirien, in dit soort werkelijk belangrijke zaken moet je nooit optimistisch of pessimistisch maar realistisch trachten te blijven.
En realisme wordt automatisch als "negatief" bestempeld .
Je volgt de kudde en anders....
Wellicht is dat mede een reden waardoor "we" zó kort met de ons ter beschikking staande natuurlijke middelen hebben kunnen doen.
En nóg valt het kwartje niet bij velen die denken dat zo'n groot probleem wel even door een paar slimme nietige mensjes wordt opgelost.
"Over zo'n twaalf jaar dan"....kul natuurlijk, wat is zo'n minuscule sullige twaalf jaar ten opzichte van voorgaande duizenden jaren ?
Windmolens, EV's , zonnepanelen.....hoe snoezig allemaal maar boeie.... het directe eigen voordeel en de "terug verdienperiode" is motief en heeft prioriteit.
Och,och, wat zijn we toch gek op, en begaan met onze kinderen en kleinkinderen (nu dan eventjes hé, want écht verder boeit kun kwaliteit van leven kennelijk niet) eerste prioriteit : goedkoop rijden, subsidies e.d. zolang het nog kan


Van: Ton Groenendijk
Datum: 09 January 2018 om 10:05

In deze discussie, die al lang niet meer gaat over caravans trekken, maar die heel interessant is en eigenlijk door politici gelezen zou moeten worden, gaat het heel veel over geld.
En dan bedoel ik niet de kosten van een hybride of de vervanging van een accu, maar "het grote geheel."
De energietransitie, of wat daar voor door gaat, is geheel in handen van "de markt."
Iedere sturing, ieder gevoel voor een fatsoenlijk beheer van onze leefomgeving, en dan bedoel ik wereldwijd, wordt vertaald in financieel wangedrag van lieden en instanties die nooit genoeg verdienen , maar die wel die "markt" vormen.
Zo lang deze vorm van economie leidend blijft, zal er weinig hoop voor een verre toekomst bestaan. Ik en anderen zijn nog steeds niet in staat de kost voor de baat uit te laten gaan. Ik stap in de auto omdat fietsen me "te koud" is, de grootste economie ter wereld ontkent de CO2 crisis en de keurige Hollanders verschepen hun gif en wapens naar arme landen. Waarom? Ik omdat ik te lui ben en die anderen omdat ze daarmee geld kunnen verdienen en met dat geld bijvoorbeeld hun buitenzwembad in de winter kunnen verwarmen.
De mens is geneigd tot het kwade en sommigen zijn daar héél goed in.
Zo lang de markt niet overruled wordt door een krachtige stroming van wetenschappers in samenwerking met een sturende overheid, zie ik het gerommel met verbazing aan.
Net terug uit Namibië zag ik daar geen enkel zonnepaneel in de eeuwig brandende zon en geen enkele windmolen op de kust waar altijd een zware zuidwestelijke wind waait. Wel lag er een groot boorschip voor de kust en werd zeewater omgezet in drinkwater met diesel aggregaten. (en was dus duur en niet te hachelen). Dat zou allemaal zo veel beter en milieubewuster kunnen, maar ja, die markt hè. En dan ook nog geen krachtige overheid": een combinatie die leidt tot narigheid. Maar als je die gegevens vertaalt naar NL, tja, wat is dan het verschil, afgezien van de vorm en de welvaart?
Quirien begon met een vraag over innovatie en de toekomst daarvan.
Ik heb nu een enigszins gevorderde leeftijd bereikt en heb altijd midden in de samenleving gestaan. Ik zal het antwoord op de vraag van Quirien niet meer meemaken: voor de echte energietransitie is een revolutie nodig en geen evolutie. Revoluties doen pijn, bedenk dat maar.


Van: Houtman
Datum: 09 January 2018 om 10:58

In tegenstelling tot de meeste deelnemers aan deze discussie zie ik de huidige tijd als positief én de toekomst met vertrouwen tegemoet.
Ik ben het roerend eens met Menno die een realistische situatie schetst.
Hoewel ik het zeker niet altijd eens ben met veel politici en ondernemers, heb ik geen reden om me tegen die mensen af te zetten.
Aan het milieuprobleem (hoewel een massa mensen het bestaan daarvan ontkennen) wordt gewerkt: afgewerkt frituurvet is in Nederland niet aan te slepen (om bio-diesel mee te maken) en moet uit het buitenland worden geïmporteerd. Windmolenenergie wordt steeds voordeliger en kan al zonder extra subsidie winstgevend worden ingezet. Moderne kolencentrales kunnen biomassa gaan verstoken etc.
Het is mij te gemakkelijk om aan de kant te staan en te blijven roepen dat iedereen stomme fouten maakt en de boel belazerd.
"Vroeger" was daar een spreekwoord voor: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten!
Goed voornemen: begin het jaar positief: problemen zijn er om te worden opgelost.


Van: Kees
Datum: 09 January 2018 om 11:09

"De energietransitie, of wat daar voor door gaat, is geheel in handen van "de markt."
Je vergeet de aanvulling 'en de politiek.'
De politiek wordt daarin aangestuurd. Ook door de wetenschap die weer in dienst staat van ... (follow the money!)

" Zo lang de markt niet overruled wordt door een krachtige stroming van wetenschappers in samenwerking met een sturende overheid,"
Wetenschap heeft altijd funding nodig. Hij die betaalt krijgt wetenschap en onderzoek. De overheid wordt gestuurd (wetenschap > global warming) en niet andersom zoals de burgerij er ook is voor de overheid en niet andersom, die burgers moeten het uiteindelijk allemaal betalen. De overheid staat nu op het punt niet langer de belangen van de burgerij te dienen maar die van het grootkapitaal. Het begint met weggeven van miljarden cadeautjes aan het buitenland. Wat is het eind?

" voor de echte energietransitie is een revolutie nodig en geen evolutie."
Even een stap terug Ton. Waar was die transitie nu eigenlijk voor nodig? Wie heeft daar zo'n groot belang bij? Wij kunnen met z'n allen die transitie grotendeels overbodig maken door zelf eerst duurzaam te gaan leven. Wij hebben daar helemaal geen schone energie voor nodig, het helpt wel maar dat kost ook heel veel geld.
Verder moet je je realiseren dat CO2 geen vervuiling is. CO2 is nodig voor leven en meer CO2 is een gevolg en niet de oorzaak van 'global warming'. Wat direct helpt is stoppen met grootscheeps kappen van bossen.
Wij zijn heden ten dage bij lange na niet in staat om duurzaam in onze energiebehoefte te voorzien als wij niet ook naar kernenergie kijken. Het heeft dus geen enkele zin in de nog lange tijd waarin wij zeer afhankelijk zijn van fossiele energie om verregaand te electrificeren met een lager rendement dan door fossiele energie direct te gebruiken. Dit kost uiteindelijk nog meer fossiele brandstof. En wie wordt daar nu beter van?
Heel het EV gebeuren draait om geld en nergens anders om. Een welzinnig nadenkend mens zal nooit een EV gaan rijden als het werkelijke geld daar voor moet worden betaald. Die 'markt' zou helemaal niet bestaan als dat door onze overheid niet zou worden gesubsidieert. En wie betaald dat uiteindelijk? En wie heeft daar nu baat bij? Het zal toch niet zo zijn dat de energie maatschappijen die ons manen tot zuinigheid gouden bergen gaan zien als wij allemaal in een EV stappen en er dan ook nog caravans mee gaan trekken?


Van: Sjef Bertens
Datum: 09 January 2018 om 11:13

@Ton

Je hebt helemaal gelijk. Het draait allemaal om geld en roem.

Toch is er mogelijk nog een klein beetje winst te halen.
Als we in staat zijn de toch zeer sterke milieubeweging wat realiteitszin bij te brengen.

Deze nieuwe opstart van Quirien doet geloven dat wij er allemaal zo over denken maar vergis je niet, het is maar een zeer klein groepje.Van: Jan Teepe
Datum: 09 January 2018 om 11:13

Ton kerel. Jouw reactie is mij uit het hart gegrepen. Met de huidige staatsvormen en de vrije markt economie gaat de mensheid het niet redden. Overheden zouden er moeten zijn om het individu, en de aan ons mensen overgeleverde levensvormen, te beschermen, maar zijn totaal de kluts kwijtgeraakt. Kiezers die de democratische staatsvormen zouden moeten voorzien van ter zake kundige politici, zijn misschien nog wel meer de kluts kwijt geraakt. Middelen zijn doelen geworden en de doelstellingen zijn aan de waan van de dag ten onder gegaan. En in het marketingtijdperk waarin wij leven, worden ons lachend dingen verkocht, die de teloorgang alleen maar extra versnellen. Kortom, ????
Wie weet blijken de sciencefiction films, waarin vaak het woord de aardse federatie voor komt, een positieve boodschap voor de mensheid. Iets dergelijks, dat boven de huidige staatsvormen staat, zou wel eens de laatste hoop in dezen kunnen zijn.


Van: Quirien
Datum: 10 January 2018 om 12:09

Ik wil nog even terug komen op het antwoord van Menno waar niets mis mee is maar toch een kleine aanvulling wil opgeven.
Buiten mijn ervaring dat ik weet een diesel vaak de betere trekker is doe ik dit de laatste jaren gewoon met een redelijke trekker met wat grotere motor op benzine.
Koop meestal een jonge occasion met 25000 tot 35000 km op de teller.

Ik heb al diverse keren het break evenpoint berekend.

Vergeet niet ondanks alles deze gezien de verhogende factoren die op de diesel plaats vindt en je na het aankoop voordeel van de diesel ook de teruggave heel weinig zal gaan worden. Dan als ik de belasting verschillen voor de komende jaren ga nemen eventuele meer kosten, dan wordt de omslag factor al gauw 25000/30000 km of meer per jaar.

Dus aanvullend op het advies van Menno wil ik dus toevoegen kijk ook eens naar een leuk aangeklede en potentiële benzine auto motor.
2,5 jaar oud met weinig op de "klok" koop ik meestal voor 50 tot 60 % van de nieuwwaarde.
En vaak zit net die benzine wagen net zo'n 25 kg onder de trede hoger gewichtsklasse. Als je dat dan doorberekend t.o.v. de diesel over enkele jaren en na deze jaren meer terug krijg voor je benzinewagen zal ik zeggen, dus reken je niet te gauw rijk, zeker als je minder rijdt dan 20000 km per jaar.

Hier nog even een klein gegeven b.v. Gelderland benzine auto gewichts klasse 1451 t/m 1550 benzine € 223 per 3 mnd. Diesel zelfde gewichts klasse € 419, kom je het met die diesel boven deze klasse uit uit € 456 p. Maand. En die wegenbelasting voor de diesel wordt komende jaren progressief hoger.
Oh, niet jaloers worden een paar km. verderop op tank ik meestal voor 1,31/ 1,34 p. Liter.
En Jan@ had het pas nog over ons wegenbelasting stelsel uit leggen aan zijn Britse kennissen. Probeer dat ook maar niet aan Duitsers en Fransen uit te leggen. En als ik het van Jan. Teepe begrijpt geldt dit ook voor Spanje.

Willen mijn "buren" als de Duitse tol volgend jaar eventueel doorgaat, ook nog eens die verhoging hiervan gecompenseerd hebben!
Maar daar is al een ander, lang draadje over "geweest".
Weer terug naar het onderwerp toekomst en de beïnvloeding hierop.

Ga nu maar weer verder lezen in het artikel van Maarten Steinbuch. Je kunt straks niet goedkoper rijden dan elektrisch. En verder in zijn aanvulling ; Steinbuchs voorspelling waar hij zich aan wil wagen.; ik citeer maar even; maar wij waarschuwen je vast: voor autoliefhebbers belooft die weinig goeds. "Over dertig jaar is het mensen verboden om auto te rijden. Camera's zien tegen die tijd beter dan onze ogen, computer chips weten meer dan dan het menselijkbrein: dan zou het toch onverantwoord zijn om zelf nog achter het stuur te .........

Ik moest even aan mijn kleinkinderen denken......
Een heeft al bijna een paar jaar haar rijbewijs, toen ze nog 17 en haar rijbewijs al had, was ik haar begeleider.
Ze snapte niet als ze in onze auto mocht rijden waarom ze nog schakel auto's maken, zo'n automaat ( CVT) is toch veel fijner.
Toen ik die leeftijd had, dacht ik er heel anders over


Van: Quirien
Datum: 10 January 2018 om 12:20

Ik zag weer een foutje, achter het bedrag van € 456,00 hoort per 3 maanden.
Ik zou het dan wel helemaal te gortig maken.


Van: Jan Teepe
Datum: 10 January 2018 om 19:02

Als het om het financiële aspect gaat van het autobezit/-rijden gaat, dan kom je er als inwoner van Spanje achter welk een graaigebeuren er is in Nederland. Diesel versus Benzine, geen verschil in wegenbelasting in Spanje. En dan kan men mij alles wijsmaken m.b.t. verschil in uitstoot en/of gezondheidsrisico tussen Diesel en Benzine, maar als je als overheid dieselrijders extra belast, dan zou je als overheid met die extra belasting iets moeten doen om die extra uitstoot te neutraliseren. En wat doet die Nederlandse overheid dan wel om deze zgn. extra uitstoot te neutraliseren? Schone lucht installaties of zoiets? Kan ik daar foto's en/of specificaties van krijgen?
Of is het alleen maar extra graaien met als motivatie daarbij dat regulering werkt. Als ik dan zeg dat dit bullshit is, is dat dan een understatement? Of is diefstal misschien de juiste constatering?


Van: Louis
Datum: 10 January 2018 om 20:37

Jan, het interesseert ze écht totáál, volledig en helemaal....geen ene moer om het maar heel netjes te zeggen !
En de voorbeelden zien we dagelijks.
Rechters, rechtssysteem, voorgeprogrammeerde buikspreekpoppen zonder karakter als woordvoerders, het hele circus is ingericht op het in stand houden van eigen belangen, informatie verzwijgen, kruiwagen baantjes, feestjes vieren in "de top" (méér geld nodig, méér geld nodig)
Hoe ging het ook weer bij het 'komsiekomsa" inkopen van politieauto's ? (méér geld nodig, méér geld nodig)
En wij sukkels trappen er bij het stemmen een volgend keer weer in...let maar op
Negatief ?, nee...realistisch .
Weet je wel wat zo'n zware beroeps of draaideurcrimineel kost aan processen, "hotelkosten" en tot in den treuren pamperen ? (méér geld nodig, méér geld nodig)
En als ze een verdient gaatje oplopen gaat er wéken extreem kostbaar neuzelen in zitten...en komt de familie nog om schadevergoeding ook want het was toch zo'n schat van een jongen...en jawel, ze trappen er in. (méér geld nodig, méér geld nodig)
Hij had er slechts honderden verslaafd gemaakt, (en die gaan niet werken maar stelen en kosten de maatschappij allemaal ook weer een lieve duit) maar justitie en politiek blijven aaien en knuffelen.
(méér geld nodig, méér geld nodig)
Dáár gaat onder andere ons vergooide belastinggeld naar toe.
(Oogjes dicht, en snaveltjes toe, welterusten...ken je hem nog ?)
U mag zo nu en dan mee praten...zodra en zolang het ons past, en nu opzouten want de verkiezingen zijn achter de rug
Schone lucht belangrijk ?, welnee, zo nu en dan een wethouder of gemeentebestuur die om imagoredenen middels deze weg goede sier willen maken.
(De toegestane idioterie van die mega palletbrandstapels bij onder andere Scheveningen en andere zotheden rond de jaarwisseling nog gezien ?, en je auto is niet in de fik gestoken ?....want de jeugd moet toch iets te doen hebben )
Nou, dat was weer niet zo'n goede struisvogel reactie hé ...maar dáár gaat veel van dat geld dus direct en indirect ook heen Jan.
Van: Kees
Datum: 10 January 2018 om 21:19

"U mag zo nu en dan mee praten...zodra en zolang het ons past, en nu opzouten want de verkiezingen zijn achter de rug."
Waarom is men dan klaar met het referendum? Dat wil men juist afschaffen. Hoezo meepraten, juist niet.

" Scheveningen en andere zotheden rond de jaarwisseling nog gezien? En je auto is niet in de fik gestoken?"
Men heeft het nu uitgevonden! Is er weinig gesloopt? Geen auto is de fik maar slechts voor een paar duizend Euro vuilnisbakken opgeblazen? Bravo, dan krijgen jullie duizenden Euro's beloning!

Wil men écht verandering dan zal men niet langer moeten stemmen op de grote gevestigde partijen, de heersende macht, maar op kleine onbekende partijen. Dan slechts zal de 'hegemonie' worden doorbroken en kan, let wel, kán er pas verandering optreden. Anders niet. "Partijkartel" is niet slechts een verzonnen kreet, het bestaat echt.
En er bestaat geen garantie dat de burger dan beter af is.


Van: PieteR
Datum: 11 January 2018 om 01:35

Volgens mij hebben we het hier over een veranderend tijdsbeeld. Dat verandert niet door de politiek, maar door de kiezers. Zij vinden niets meer normaal, maar hebben het graag over "verschrikkelijk" en "rampzalig"

Zo'n instelling werkt ad hoc politiek in de hand en dat gaat dan weer gepaard met weinig nuchter nadenken, vermoed ik zo...


Van: aadje
Datum: 11 January 2018 om 08:28

@PieterR ik heb ook niet altijd het idee dat je hier moet zijn wat betreft nuchter nadenken of wel.


Van: Louis
Datum: 11 January 2018 om 17:07

Het is een beetje van hoe je het begrip nuchter hanteert.
Voor mij is nuchter dat baas en werknemer bijvoorbeeld dátgene doen wat ze met elkaar hebben afgesproken.
Op innovatief gebied betekend nuchter zoals ik er tegenaan kijk dat het middel nooit erger mag worden dan de kwaal.
Maar ook dat een "kwaal" in de kiem gesmoord wordt en geen kans krijgt onbeheersbare vormen aan te nemen...heel nuchter dus.
Nuchter betekend ook dat wanneer iemand wéér zwaar over de schreef gegaan is, je hem moet afwijzen in verdere (dure) recht zaken om toch weer te proberen er onderuit te komen.
Hoe nuchter zou het Casara caravan project door subsidietoekenningscommissies zijn benaderd, of ging het misschien alleen om die subsidies ?
Het is toch vrij goedkoop en simpel te onderzoeken of er een markt zou zijn voor schamelwagens in de kampeerwereld.
Niet gebeurd maar waar is het geld ? Echt alles in het project of ?
Nuchterheid is op vele terreinen nogal verwatert.
Misschien begrijp ik jullie totaal verkeerd, maar bij elk probleem maar weer de andere kant op kijken (en steeds méér bijpassen bij te voorspellen tekorten) vind ik weer niet van nuchterheid getuigen.
Zo vind ik het een heel nuchtere vraag bij EV's : En wat gaan producent en handel met die miljoenen accu's doen....waar blijft nog altijd dat antwoord ?
Wat gaat justitie met de onverbeterlijke pedofiel doen die al meerdere levenslange slachtoffers heeft gemaakt...knip, knip...(dus nuchter) of "tot de volgende keer maar weer ,foutje bedankt" zoals het nu gaat ?
Een vent die overduidelijk politie uit (blijft) lokken, een beetje verkeerd heeft gegokt, wéken in het nieuws blijft als "slachtoffer"... van z'n eigen domheid ?...en de politieagenten schuldig verklaard !...is dát nuchter ?
Nuchter zou zijn dat justitie er na het incident niet meer dan het hoogstnodige aan aandacht aan schenkt....leerzame grens les voor anderen.
Nuchter is ook om hier een berekening te doen, en wanneer die ongunstig uitpakt je er bij neerleggen, en niet alsnog te gaan vragen hoe je met kunstgrepen eventueel tóch met die verkeerd gekozen combinatie de weg op kunt gaan.
Maar op dit moment met alleen thee, melk en koffie achter de kiezen kan ik zeggen broodnuchter te zijn


Van: Quirien
Datum: 12 January 2018 om 09:40

Tsja, we hadden het pas nog over plastic, ik weet niet of jullie de beelden van Bali zagen en wat daar telkens aanspoelde. Alweer zo'n feit en dan die ontkenning door eigen toedoen werd verkondigd.pffff....

En over nuchter gesproken.

Nuchtere feiten zijn in iedergeval;dat de aarde een Noord en Zuidpool heeft.De wijzer van het kompas naar het noorden wijst.
Een accu ,al heeft deze 5 Plussen niet werkt zonder min.
Al heb je heel veel verstand, vaak niet de verstandigste bent.
De slimste niet de de knapste hoeft te zijn of anders om.
Aan de andere kant van de evenaar draait het water de afvoer in, in tegengestelde richting.
Is de zomer ,winter.
Etc.


Soms denk ik wel eens aan een oude song in het kader van ons doen en laten. Je moet misschien even doordenken anders snap je het niet.

Het gaat dan om de song: There's a hole in my Bucket, dear Liza in what shall I fetch it ? Dear Liza,In what.

De rest van de tekst zoek deze maar op.
De laatste zin wil ik nog wel geven want misschien zijn we in deze wereld daar aanbeland als mensheid.
Use Your head, then!, dear Henry, dear Henry, Use Your head!

Zo zie je weer eens, soms zijn vrouwen slimmer dan mannen.


Van: Jan Teepe
Datum: 12 January 2018 om 10:53

Ik lag nog door te denken over de beginselen van de taak van de overheid en over hetgeen daar van terecht gekomen is in de loop der tijd. Hier op dit forum gaat het vaak over auto's. Normaal toch, want die hebben we nodig om onze hobby uit te kunnen voeren. En dan komt natuurlijk diesel- versus benzine-, elektrische aandrijving aan de orde. Gisteren kreeg ik een mail met daarin de vraag of ik het eens zou zijn om dieselauto's nog zwaarder te belasten. En toen dacht ik, this is the limit. Nederland is het meest vervuilde land van Europa. De transportsector draagt daar minder dan 15% aan mee. Deze sector wordt door de overheid gigantisch belast. Met deze belasting wordt helemaal niets gedaan om de vervuiling tegen te gaan on/of op te lossen. De AOW leeftijd is verhoogd en wordt nog steeds verder verhoogd. Dit met als motivatie dat de levensverwachting van de Nederlanders verder toeneemt en bij handhaving van de (oude)norm de AOW uitbetaling niet meer mogelijk is. Dit in het meest vervuilde land van Europa? Klopt dit wel? Fijnstof schijnt nu de meest levensbedreigende ouput van diesels te zijn. Voor "Amsterdam" reden om de oude diesels te weren. Dus dan zijn moderne diesels geen fijnstof uitstoters denk ik dan, anders zouden ze die ook wel geweerd hebben, toch. En dan wel van plan zijn om diesels nog zwaarder te belasten, vervolgens niets aan de uitstoot te doen, het zwaar vervuilende elektriciteitsgebruik te bevorderen, verder niets doen om van de echte vervuilers af te komen, tot in lengte van jaren het vuilste land van Europa te blijven en blijven beweren dat de Nederlanders steeds ouder worden, om de uitbetaling van de AOW te kunnen verminderen. En last but not least, dan heb je als overheid zo'n goede marketingstrategie uitgevoerd, dat burgers zelf gaan vragen om verhoging van de belasting op diesels, want de teller stond op VOOR.
Ja, als ik daarover lig te mijmeren dan denk ik, we zijn met zijn allen van de pot gepleurd.


Van: Kees
Datum: 12 January 2018 om 17:49

En toch mag je je niet belazerd voelen want we hebben het nog lang niet zo slecht.
Dat we het met iets meer nadenken nog beter hadden kunnen hebben doet dan gemakshalve niet ter zake.


Van: Louis
Datum: 13 January 2018 om 20:13

Die eerste zin Kees, komt er op neer dat je je gelukkig moet prijzen bij het onnodige verlies van één been door een vergissing...want ze hadden het ook alle twee kunnen zijn, dus wees blij.
En de inhoud van die tweede zin komt natuurlijk neer op gezeur of negatief.
Als je dat maar lang genoeg tegen jeugd blijft zeggen over die klagende ouderen die standaard "allemaal rijk" zijn en op hun 65e nog zo gezond en onversleten als op hun 50e....duh, dankzij de apotheek geloven ze het ook nog.
Ze vooral politiek voorliegen of ongeinteresseerd voor de werkelijkheid maken en je kunt de toekomstige lichting marionetten heerlijk blijven bespelen.
Noord Korea praktijken op z'n westers...(die doet vast pijn )
Het is wáár Quirien, de "slimsten" zijn hoogst zelden de verstandigsten.
Voor hen is "de toekomst" ongeveer een maandje verder of hooguit hoe de eigen aandeeltjes het doen
(Ik denk dat onze m.p. juist geschiedenis heeft gestudeerd om te leren hoe hij de jeugd de belangrijkste lessen hier uit kan onthouden


Beantwoord deze vraag
Wel graag met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!


Trekkracht berekening

De originele Caravantrekker trekkrachtberekeningen geven exact aan wat je auto goed en veilig kan trekken.

Selecteer eerst je auto. Daarna kan je een caravan selecteren en krijg je gratis advies over je combinatie en een overzicht van de prestaties op de vlakke weg en in de bergen.

Wat mag mijn auto trekken?

 

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-

Slingeren

Waarom gaat een caravan slingeren? Een uitgebreid artikel over alle aspecten die van invloed zijn over het slingeren van de combinatie.

Check je combinatie

Mag ik met mijn caravan rijden en mag mijn auto hem wettelijk trekken? Het antwoord krijg je aan de hand van het invoeren van je kenteken.


 

© 2004-2018 Over Caravantrekker Sitemap Advies Trainingen & cursussen