Caravantrekker.nl

Trekadvies

Peugeot

Peugeot 208 1.2 PureTech 130 aut.
Caravan (als voorbeeld)

Caravan
Prestaties
Gewicht

De prestaties van de Peugeot 208 1.2 PureTech 130 aut. zijn over het algemeen goed en ook het gewicht van de Caravan is met een gemiddelde belading geen probleem als de belading in de caravan maar goed verdeeld is. De combinatie is geschikt om op allerlei soorten wegen te rijden. Ook op steile en hoge bergwegen in het buitenland.

Snelweg
Risico's bij slingeren
Hellingen

203
164
310
Scores om te vergelijken

Hoofdpunten

Gewicht en belading

Wettelijk is de Caravan van 1120 kg, niet te zwaar voor de Peugeot 208 1.2 PureTech 130 aut.. Controleer altijd de gewichten zoals die op het kenteken staan!

Vermoedelijk is de maximaal toegestane kogeldruk van de Peugeot maar 55 kg (zie o.a. typeplaatje van de trekhaak). Dat is te weinig voor een goede kogeldruk van ongeveer 70 kg. Een B-rijbewijs is voldoende om er mee te rijden.

Zonder belading heeft de Peugeot en de Caravan een gewichtsverhouding van 81%. Dat is aan de hoge kant. Zorg dus voor goede belading met zoveel mogelijk gewicht in de auto.

Met 200 kg voor alle personen en bagage in de auto en in de caravan 200 kg belading (inclusief alle opties en accessoires) is de gewichtsverhouding 78%. Dit is ongeveer wat in het algemeen als maximum wordt geadviseerd.

Pas de belading aan voor jouw situatie!

78%
1120 kg 1433 kg

Belading in:

Peugeot

Peugeot 208 1.2 PureTech 130 aut.
Caravan (als voorbeeld)

Caravan

Goede prestaties

Op vlakke wegen zijn de prestaties goed. Op de snelweg zal de motor misschien net wat meer toeren nodig hebben dan normaal bij solo gebruik, minimaal zo'n 2000 á 2400 toeren. Maar over het algemeen is er bij normale snelheden meer dan voldoende trekkracht beschikbaar om bijvoorbeeld te kunnen inhalen. De souplesse, de kracht bij 1800 á 2300 toeren van de brandstofmotor, is over het algemeen voldoende. Accelereren vanuit stilstand zal vlot (genoeg) gaan.

Rijden op hellingen en in de bergen gaat over het algemeen goed en gemakkelijk. Op autobaanhellingen in het buitenland zal de motor minimaal 3300 toeren moeten maken. Ook op steile hellingen (25%) is er geen probleem, ook niet bij het wegrijden vanuit stilstand.

Weinig risico bij slingeren

De Caravan kan onverwacht gaan slingeren door bijvoorbeeld een windvlaag, een stuurbeweging of door ingehaald te worden. Goede belading met ongeveer 70 kg kogeldruk zijn voor deze combinatie belangrijk voor een veilig weggedrag. Het vervoeren van fietsen achterop deze caravan raden we niet aan. Een kogeldruk van minder dan 55 kg raden we echt niet aan omdat de kans op slingeren dan te veel toe neemt.

De rijsnelheid bepaalt hoe heftig de slingerbeweging is en hoe snel het slingeren stopt, de demping. Boven snelheden van zo'n 100 km/u (als dat toegestaan zou zijn) worden de krachten zo groot dat er bijna geen demping meer is, ook niet met een stabilisator. Bij lagere (normale) snelheden is het ontspannen rijden.

Gaat de caravan toch slingeren, verminder dan onmiddelijk de snelheid!

Verdeel zelf de belading

Het risico op, en bij slingeren is te verkleinen door een goed verdeelde belading en de juiste kogeldruk in de caravan. Verdeel zelf de belading in de Peugeot en Caravan en bekijk wat het effect is bij verschillende snelheden.

Meer informatie

In het trekkrachtrapport leg ik precies uit hoe de Peugeot een Caravan zal trekken. Om de prestaties echt goed te kunnen beoordelen zijn meer woorden nodig dan alleen bovenstaande algemene conclusie!

Voorbeeld van een rapport

Inhoud adviesrapport

Het adviesrapport omvat ongeveer 30 pagina's in PDF met de links naar de grafieken en kan je direct downloaden voor maar € 6,95. Aan bod komt o.a.:

Stuur het rapport naar

Is het gegeven online advies al voldoende voor jouw? Doe dan daarvoor een donatie.

Specificaties

Dit advies is opgesteld (zie toelichting) met de volgende technische gegevens:

Peugeot 208 1.2 PureTech 130 aut.

Periode
v.a. 2019
Vermogen
96 kW (131 pk)
Brandstof
Benzine met turbo
Transmissie
Automatisch
Koppel
Nm tpm
Acceleratie 0-100 km/u
sec.
Rijklaargewicht
kg
Maximaal gewicht
kg
Maximaal trekgewicht
kg
Maximale kogeldruk
kg
Maximaal treingewicht
kg

Caravan (als voorbeeld)

Leeggewicht
kg
Maximaal gewicht
kg

Gebruikerservaring

Troll heeft het volgende over de Peugeot 208 1.2 PureTech 130 aut. geschereven:

"Ik heb deze auto nu ruim een halfjaar in 'bezit' (leaseauto). Met de caravan naar Luxemburg geweest in het voorjaar en onlangs naar de Limousin. De Troll weegt beladen circa 1120 kg. Ik hield een disseldruk van 60 kg aan, lager kom rik niet zonder onverantwoord te gaan beladen (lees: veel compenserend gewicht achterin) wat ik liever niet doe. Wat zeer goed beviel was de trekkracht van de motor in combinatie met de sublieme 8-traps automaat. Geen berg is te steil, ook niet vanuit stilstand. Ik heb hiervoor 20 jaar diesels gereden maar dit kleine driepittertje op benzine doet daar niet voor onder. Ik reed overigens nooit eerder een automaat, wat een verademing is dat met de caravan! Verbruik rond de 1op 9 bij 97km/u op de cruisecontrol. Niet heel geweldig voor een super gestroomlijnde hefdakcaravan. Solo schommelt het verbruik tussen de 1 op 16 en 1 op 19. Dan de stabiliteit. Je merkt dat deze caravan aardig het maximaal haalbare met deze auto nadert. Caravan is natuurlijk vrij zwaar tov de caravan. Al mijn eerdere auto's wogen veel meer. Ik had het idee dat een hoge kogeldruk (aanvankelijk had ik hem op bijna 65kg) de stabiliteit negatief beïnvloedt. Wellicht omdat de lichte motor voorin de wielen dan niet zo goed meer op de grond houdt? Het gaf een ietwat onzeker gevoel in het stuur. Met een kogeldruk van 60kg gaat het allemaal wat beter. Boven de 100 durf ik niet aan (met vorige auto's reed ik altijd 103 op de cruise) maar zo rond de 97 lukt het goed. Bergaf flink bijremmen, steeds alert zijn, het lukt allemaal wel maar net wat minder dan met vorige auto's. Het gevoel in het stuur is minder robuust en ook het veercomfort wat minder. Desondanks mooi om te ervaren dat het ook met een B-segment auto heel goed mogelijk is om met een caravan van dit gewicht naar het Zuiden te rijden! "

Lees meer gebruikerservaringen met de Peugeot 208.

Schrijf je gebruikerservaring

Heb je zelf deze combinatie geef dan aan hoe die combinatie bevalt en vermeld daarbij ook iets over de stabiliteit, de gebruikte caravanspiegels en het brandstofverbruik met caravan. Vragen over de combinatie kan je beter in het forum stellen.

Schrijf je ervaringen
Naam:
e-mail*:
Ervaring:
  Vul 3 cijfers in:

* Via dit e-mailadres kan je later de review nog aanpassen. Je e-mailadres wordt niet op de website getoond.

Vergelijken

Om een goede keuze te maken is het zinvol om verschillende combinaties met elkaar te vergelijken. Kies daarvoor een andere auto en klik op vergelijken en gebruik de prestatiescores. Er is geen grens aan te geven hoeveel punten een combinatie minimaal zou moeten scoren en er is ook geen maximum, maar een hoger puntental is altijd beter.

Foutje?

Zit er een fout in dit trekadvies of klopt er iets niet stuur mij dan een email. Ik kijk er dan naar en geef een toelichting.

(Link voor deze berekening)

Andere auto

Als aanvulling:

Andere caravan

Eventueel:

 

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus en je gaat ontspannen op vakantie.

Uitleg trekadvies

Lees de achtergrond bij de trekkrachtberekeningen zodat je die beter kan gebruiken.

Trekauto's met stekker

Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride en Elektrische trekauto's en maak een berekening met je caravan.


Lees ook:

Rijden in de bergen

Ging je vroeger met de caravan naar de bergen dan was je vooral bang dat de motor van je auto warm zou lopen. Tegenwoordig is het probleem dat de remmen van de caravan bij het afdalen (te) warm worden.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

Maximaal trekgewicht

Wat een auto wettelijk maximaal mag trekken staat op de kentekencard.

Elektronische rij-assistenten

Auto’s krijgen steeds meer elektronische hulpmiddelen die ons assisteren tijdens het rijden, ook met een caravan. Een overzicht van ADAS; Advanced Driver Assistance Systems.

 

Over Caravantrekker

Wat is de visie van Caravantrekker en wie zit daar achter?

Menno vertelt meer over de achtergrond. 

Caravan informatie

Verplicht leesvoer voor iedereen die met de caravan op stap gaat!

Onderwerpen

 

©2022 Caravantrekker