Caravantrekker.nl

Trekadvies

Suzuki

Suzuki S-Cross 1.6 VVT aut.
Caravan (als voorbeeld)

Caravan
Prestaties
Gewicht

De prestaties van de Suzuki S-Cross 1.6 VVT aut. zijn in de meeste situaties wel voldoende, maar wel is het gewicht van de Caravan met een gemiddelde belading vrij hoog, maar geen probleem als de belading in de caravan goed verdeeld is en bij normale snelheden gereden wordt. De combinatie is geschikt om op allerlei soorten wegen te rijden. Ook op steile en hoge bergwegen in het buitenland.

Snelweg
Risico's bij slingeren
Hellingen

133
152
137
Scores om te vergelijken

Hoofdpunten

Gewicht en belading

Wettelijk is de Caravan van 1150 kg bij een asdruk van 1080 kg, niet te zwaar voor de Suzuki S-Cross 1.6 VVT aut.. Een goede kogeldruk van ongeveer 70 kg zal geen probleem zijn voor de Suzuki als dit gewicht ook op het typeplaatje van de trekhaak staat. Een B-rijbewijs is voldoende om er mee te rijden.

Zonder belading heeft de Suzuki en de Caravan een gewichtsverhouding van 84%. Dat is aan de hoge kant. Zorg dus voor goede belading met zoveel mogelijk gewicht in de auto.

Met 200 kg voor alle personen en bagage in de auto en in de caravan 200 kg belading (inclusief alle opties en accessoires) is de gewichtsverhouding 81%. Dit is net iets hoger dan in het algemeen als maximum wordt geadviseerd.

Pas de belading aan voor jouw situatie!

81%
1150 kg 1425 kg

Belading in:

Suzuki

Suzuki S-Cross 1.6 VVT aut.
Caravan (als voorbeeld)

Caravan

Voldoende prestaties

Op vlakke wegen zijn de prestaties voldoende. Op de snelweg zal de motor misschien net wat meer toeren nodig hebben dan normaal bij solo gebruik, minimaal zo'n 3000 á 3500 toeren. Maar over het algemeen is er bij niet al te hoge snelheden genoeg trekkracht beschikbaar om bijvoorbeeld te kunnen inhalen. De souplesse, de kracht bij 2000 á 2500 toeren van de brandstofmotor, is maar matig waardoor er wat meer geschakeld moet worden en/of de motor meer lawaai maakt. Accelereren vanuit stilstand zal met voldoende tempo kunnen.

Rijden op hellingen en in de bergen gaat goed genoeg, maar je merkt wel het extra gewicht van de caravan. Op autobaanhellingen in het buitenland zal de motor minimaal 4700 toeren moeten maken. Op steile hellingen is er geen probleem te verwachten, ook niet bij het wegrijden vanuit stilstand op hellingen tot zo'n 14%.

Traploze automaat met mogelijkheid voor 7 voorgeprogrammeerde overbrengingen

Denk aan slingeren

De Caravan kan onverwacht gaan slingeren door bijvoorbeeld een windvlaag, een stuurbeweging of door ingehaald te worden. Goede belading met ongeveer 70 kg kogeldruk zijn voor deze combinatie belangrijk voor een veilig weggedrag. Het vervoeren van fietsen achterop deze caravan raden we niet aan.

De rijsnelheid bepaalt hoe heftig de slingerbeweging is en hoe snel het slingeren stopt, de demping. Boven snelheden van zo'n 100 km/u (als dat toegestaan zou zijn) worden de krachten zo groot dat er bijna geen demping meer is, ook niet met een stabilisator. Bij lagere snelheden is het onder de meeste omstandigheden ontspannen rijden.

Gaat de caravan toch slingeren, verminder dan onmiddelijk de snelheid!

Verdeel zelf de belading

Het risico op, en bij slingeren is te verkleinen door een goed verdeelde belading en de juiste kogeldruk in de caravan. Verdeel zelf de belading in de Suzuki en Caravan en bekijk wat het effect is bij verschillende snelheden.

Meer informatie

In het trekkrachtrapport leg ik precies uit hoe de Suzuki een Caravan zal trekken. Om de prestaties echt goed te kunnen beoordelen zijn meer woorden nodig dan alleen bovenstaande algemene conclusie!

Voorbeeld van een rapport.

Inhoud adviesrapport

Het adviesrapport omvat ongeveer 25 pagina's in PDF en kan je direct downloaden voor maar € 5,95. Aan bod komt o.a.:

Stuur het rapport naar

Specificaties

Dit advies is opgesteld (zie toelichting) met de volgende technische gegevens:

Suzuki S-Cross 1.6 VVT aut.

Periode
2013 - 2016
Vermogen
88 kW (120 pk)
Brandstof
Benzine
Transmissie
Automatisch
Koppel
Nm tpm
Acceleratie 0-100 km/u
sec.
Rijklaargewicht
kg
Maximaal gewicht
kg
Maximaal trekgewicht
kg
Maximale kogeldruk
kg
Maximaal treingewicht
kg

Caravan (als voorbeeld)

Leeggewicht
kg
Maximaal gewicht
kg

Gebruikerservaring

Michiel heeft het volgende over de Suzuki S-Cross 1.6 VVT aut. geschereven:

"We hebben een rit van zo'n 3500 km gemaakt met de Suzuki en Kip. Het is de eerste automaat die we rijden, en dat beviel goed. Solo rijd ik altijd in Drive, maar de aandrijflijn reageert nogal sterk op de Kip aan de haak. In Drive blijft het toerental veranderen, wat ik niet prettig vind. Ik heb daarom bijna alle kilometers gemaakt in de Manual stand met de 7 virtuele versnellingen. En ik moet zeggen dat gaat fantastisch. Hij gaat erg soepel van het ene naar het andere verzetten, zelfs bij volgas. Op de camping aangekomen is de automaat een aanrader. Soepel en beheerst bereik je elke plek en optrekken op een echt steile heling gaat alsof er niets aan de hand is.Top!

Op de weg voelt de combinatie stabiel aan tot ruim boven de 100 echte km/u, alleen voel je wel vrij duidelijk inhalende busjes e.d. Ik vermoed dat dit aan de besturing te wijten is, welke overigens een verademing is op de kronkelende RN in Frankrijk. Direct en zeer precies reageert het stuur op elke beweging en daarbij voel je opvallend goed wat de wielen doen (t.o.v. mijn eerdere Toyota Auris). De combinatie spoort daarbij prima rechtuit, maar je voelt gewoon meer van wat de caravan achter je doet. Als reisauto verdient de Suzuki aan de ene kant een pluim voor de werkelijk uitstekende stoelen, zitpositie en de praktische ruimte. Aan de andere kant zet de motor een behoorlijke keel op als hij moet werken. Dit valt extra op omdat de motor bij solo gebruik juist zo mooi stil is. Het verbruik schommelde tussen de 1 op 8,5 tot 1 op 10, wat ik keurig vind voor een 1.6-je met caravan aan de haak. Al met al vinden wij het een goede trekker voor onze Kip Vision, en wat een verwennerij is deze auto toch qua uitrusting! We hebben heerlijk met het panoramadak open gereden, zittend op heerlijke leren stoelen met een gebruiksvriendelijk navigatiesysteem dat voor ons de files omzeilde terwijl wij 's-avonds genoten van het heldere xenon licht! Wij hebben dan ook geen spijt van onze overstap van Toyota naar Suzuki."

Lees meer gebruikerservaringen met de Suzuki S-Cross.

Schrijf je gebruikerservaring

Heb je zelf deze combinatie geef dan aan hoe die combinatie bevalt en vermeld daarbij ook iets over de stabiliteit, de gebruikte caravanspiegels en het brandstofverbruik met caravan. Vragen over de combinatie kan je beter in het forum stellen.

Schrijf je ervaringen
Naam:
e-mail*:
Ervaring:
  Vul 3 cijfers in:

* Via dit e-mailadres kan je later de review nog aanpassen. Je e-mailadres wordt niet op de website getoond.

Vergelijken

Om een goede keuze te maken is het zinvol om verschillende combinaties met elkaar te vergelijken. Kies daarvoor een andere auto en klik op vergelijken en gebruik de prestatiescores. Er is geen grens aan te geven hoeveel punten een combinatie minimaal zou moeten scoren en er is ook geen maximum, maar een hoger puntental is altijd beter.

Foutje?

Zit er een fout in dit trekadvies of klopt er iets niet stuur mij dan een email. Ik kijk er dan naar en geef een toelichting.

(Link voor deze berekening)

Andere auto

Als aanvulling:

Andere caravan

Eventueel:

 

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Uitleg trekadvies

Lees de achtergrond bij de trekkrachtberekeningen zodat je die beter kan gebruiken.


Lees ook:

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Toelichting bij het trekadvies

Om het trekadvies beter te gebruiken is het verstandig je even te verdiepen in de achtergrond. Lees daarom deze uitgebreide toelichting om meer profijt van het advies te hebben.

 

(Advertentie)

 

Caravan informatie

Verplicht leesvoer voor iedereen die met de caravan op stap gaat!

Onderwerpen

 

©2021 Caravantrekker