Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Trekkrachtberekening

Toyota + Fendt

De Toyota RAV4 2.0 VVT-i aut. (111 kW / 151 pk, bouwjaar: januari 2016 - 2018), is beladen met 150 kg voor personen en bagage, en de Fendt Saphir 465 SFB weegt met 200 kg belading, 1498 kg.

De Toyota en de Fendt vormen met deze belading een combinatie die geschikt is om met 'vrachtwagen snelheid' in binnen- en buitenland te rijden.


Gewicht

verhouding
kogeldruk
stabiliteit

Vlakke weg

snelheid
acceleratie
kracht 5e v.

Bergen

snelheid
wegrijden
bergweg

85%

1498 kg 1770 kg
80 kg


Score: 5.2


16%

Opmerking: Let op: Door de CVT zijn de genoemde toerentallen en versnellingen fictief!

Sterke punten:

Zwakke punten:

Controleer even of deze berekening met de juiste gegevens is gemaakt. Lees ook de toelichting en vraag het uitgebreide trekrapport aan. Daarin wordt een duidelijke toelichting en nuancering gegeven van dit trekkracht advies.

De prestaties kunnen ook weergegeven worden in een trekkrachtgrafiek en in een factsheet. Handig om verschillende combinaties met elkaar te vergelijken.

Redelijke combinatie

De Toyota RAV4 2.0 VVT-i aut. met een Fendt Saphir 465 SFB van beladen 1498 kg is een combinatie waarmee (met enige beperkingen) in binnen- en buitenland gereden kan worden.

Goede motorische prestaties

De motorische prestaties zijn over het algemeen redelijk goed. Op snelwegen kan heel goed gereden worden in de 5e versnelling met 90 km/u. De motor maakt dan zo'n 2950 toeren (dit geeft misschien iets meer lawaai dan je gewend bent). Bij tegenwind of bijvoorbeeld een viaduct hoeft niet direct terug geschakeld te worden.

Bergen rijden met beleid

Op de meeste autobaanhellingen in het buitenland kan in de 4e versnelling nog net met 80 km (3450 toeren) naar boven gereden worden. In de 3e versnelling is de combinatie het snelst met maximaal 105 km/u (6170 toeren).

Wegrijden vanuit stilstand lukt zelfs op steile hellingen (tot zo'n 20%). Maar omdat de auto bij lage snelheid en weinig toeren niet krachtig genoeg is, raden we helling van meer dan 14% niet aan om te rijden.

Pas op bij slingeren

Hoe veilig en comfortabel je op weg bent hangt naast het gewicht en de afmetingen van de caravan vooral af van de totale belading en de gereden snelheid. Geen zware voorwerpen achterin en voldoende kogeldruk zijn belangrijk. We adviseren zo'n 80 kg aan te houden.

Deze combinatie heeft niet zo veel reserves waardoor we het niet aanraden sneler dan 90 km/u te rijden. Bij hogere snelheden en zeker helling af, worden de risico's als de caravan zou gaan slingeren (te) groot.

Scores bij verschillende snelheden

10+
7.7
5.2
2.8
0.4

Denk er aan dat je heel gemakkelijk met deze combinatie harder kan rijden dan eigenlijk veilig is omdat de motorische prestaties beter zijn dan de gewichtsverhouding. Mocht de caravan toch gaan slingeren laat dan direct het gas los en rem onmiddellijk maar wel gedoseerd. Bijna overal in Europa is de maximaal toegestane snelheid voor deze combinatie 80 of 90 km/u (ook in Belgie en Frankrijk!).

Niet met B-rijbewijs

Op basis van de gewichten zoals die bij de technische gegevens vermeld zijn (zie hieronder) is voor deze combinatie een (code 96) of BE-rijbewijs nodig om ermee te mogen rijden. Een B-rijbewijs is dus onvoldoende! Controleer wel of de gewichten overeenkomen met jouw officiele papieren.

Trekrapport

Een veel uitgebreider en meer genuanceerd advies van deze Toyota en de Fendt kan je per email direct toegestuurd krijgen. In een goed te printen PDF-bestand van zo'n 18 pagina's krijg je tips bij het rijden en een complete uitleg van alle prestaties op de weg, in de bergen en een grondige analyse van de stabiliteit in relatie tot snelheid en belading. Om dat goed uit te leggen heb ik wat meer woorden nodig dan in dit gratis online advies!


Bekijk een voorbeeld van zo'n rapport.

Veel meer informatie

De kosten voor het uitgebreide trekrapport bedragen slechts 5,00 euro. Je hoeft pas te betalen na ontvangst van het rapport via PayPal of je eigen Bank. Bovendien krijg je (per mail) desgevraagd persoonlijk advies of een nadere toelichting over de ingevoerde combinatie!

Aanvragen

E-mail:


Gegevens voor berekening

Auto

Toyota RAV4 2.0 VVT-i aut.

Periode
januari 2016 - 2018
Vermogen
kW (151 pk)
bij rpm
Koppel
Nm
bij - rpm
Bandenmaat
/ R
Transmissie
automatisch met 7 versnellingen en koppelomvormer
Rijklaargewicht
kg
Belading
kg
Maximaal gewicht
kg
Maximaal trekgewicht
kg
Maximale kogeldruk
kg
Maximaal treingewicht
kg

Caravan

Fendt Saphir 465 SFB

Rijklaargewicht
kg
Belading
kg
Maximaal gewicht
kg (enkele as)
Hoogte
m.
Breedte
m.
Dissellengte (as -> kogel)
Opbouwlengte (incl. disselbak)
Totaallengte
m.

Gebruikerservaringen

Is dit jouw Toyota? Schrijf dan een review. Veel mensen willen graag jouw praktijk ervaring lezen en wij willen graag weten of deze berekening overeenkomt met jouw ervaring.

Andere auto

Kenteken:

Andere caravan

Kenteken:

Belading 

Persoonlijk advies

Van elke combinatie is een uniek 18 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien geven we je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op al je vragen.

Slingeren

Waarom gaat een caravan slingeren? Een uitgebreid artikel over alle aspecten die van invloed zijn over het slingeren van de combinatie.

Bandenspanning

Hoe hoog moet de bandenspanning van mijn caravan zijn? Bekijk het in de Bandenspanningscalculator.


Blogs

Meest gelezen:

Waar blijven de hybride trekkers?

Een hybride trekauto is eigenlijk een ideale caravantrekker. Maar het aanbod nieuwe modellen neemt af.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Elektrische caravan

De caravan van de toekomst; voorzien van elektromotoren. Is dat een goed (nieuw) idee?

 

 

Fendt Bianco Rosso 515 SG met trekhaakFendt komt met een actiemodel van de Bianco 515 SG: de Rosso. Deze naam is ontleend aan het rode interieur. Een bijzonder detail is de trekhaak van AL-KO. Hierop kan je de meegeleverde fietsendrager... >>>

Meer Caravannieuws van Campingtrend

 

 

© 2004-2019 Caravantrekker