Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Trekkrachtberekening

Toyota + Fendt

De Toyota RAV4 2.0 VVT-i aut. (111 kW / 151 pk, bouwjaar: januari 2016 - 2018), is beladen met 150 kg voor personen en bagage, en de Fendt Saphir 465 SFB weegt met 200 kg belading, 1498 kg.

De Toyota en de Fendt vormen met deze belading een combinatie die geschikt is om met 'vrachtwagen snelheid' in binnen- en buitenland te rijden.


Gewicht

verhouding
kogeldruk
stabiliteit

Vlakke weg

snelheid
acceleratie
kracht 5e v.

Bergen

snelheid
wegrijden
bergweg

85%

1498 kg 1770 kg
80 kg


Score: 5.2


16%

Opmerking: Let op: Door de CVT zijn de genoemde toerentallen en versnellingen fictief!

Sterke punten:

Zwakke punten:

Controleer of deze berekening met de juiste gegevens is gemaakt. Meer informatie en een duidelijke toelichting wordt gegeven in het uitgebreide trekrapport.

Redelijke combinatie

De Toyota RAV4 2.0 VVT-i aut. met een Fendt Saphir 465 SFB van beladen 1498 kg is een combinatie waarmee (met enige beperkingen) in binnen- en buitenland gereden kan worden.

Goede motorische prestaties

De motorische prestaties zijn over het algemeen redelijk goed. Op snelwegen kan heel goed gereden worden in de 5e versnelling met 90 km/u. De motor maakt dan zo'n 2950 toeren (dit geeft misschien iets meer lawaai dan je gewend bent). Bij tegenwind of bijvoorbeeld een viaduct hoeft niet direct terug geschakeld te worden.

Bergen rijden met beleid

Op de meeste autobaanhellingen in het buitenland kan in de 4e versnelling nog net met 80 km (3450 toeren) naar boven gereden worden. In de 3e versnelling is de combinatie het snelst met maximaal 105 km/u (6170 toeren).

Wegrijden vanuit stilstand lukt zelfs op steile hellingen (tot zo'n 20%). Maar omdat de auto bij lage snelheid en weinig toeren niet krachtig genoeg is, raden we helling van meer dan 14% niet aan om te rijden.

Pas op bij slingeren

Hoe veilig en comfortabel je op weg bent hangt naast het gewicht en de afmetingen van de caravan vooral af van de totale belading en de gereden snelheid. Geen zware voorwerpen achterin en voldoende kogeldruk zijn belangrijk. We adviseren zo'n 80 kg aan te houden.

Deze combinatie heeft niet zo veel reserves waardoor we het niet aanraden sneler dan 90 km/u te rijden. Bij hogere snelheden en zeker helling af, worden de risico's als de caravan zou gaan slingeren (te) groot.

Scores bij verschillende snelheden

10+
7.7
5.2
2.8
0.4

Denk er aan dat je heel gemakkelijk met deze combinatie harder kan rijden dan eigenlijk veilig is omdat de motorische prestaties beter zijn dan de gewichtsverhouding. Mocht de caravan toch gaan slingeren laat dan direct het gas los en rem onmiddellijk maar wel gedoseerd. Bijna overal in Europa is de maximaal toegestane snelheid voor deze combinatie 80 of 90 km/u (ook in Belgie en Frankrijk!).

Niet met B-rijbewijs

Op basis van de gewichten zoals die bij de technische gegevens vermeld zijn (zie hieronder) is voor deze combinatie een (code 96) of BE-rijbewijs nodig om ermee te mogen rijden. Een B-rijbewijs is dus onvoldoende! Controleer wel of de gewichten overeenkomen met jouw officiele papieren.

Meer informatie

Er is veel meer te vertellen over deze Toyota en Fendt. In een PDF-bestand van zo'n 18 pagina's krijg je een complete uitleg van alle prestaties, tips bij het rijden en een grondige analyse van de stabiliteit in relatie tot snelheid en belading. Om dat goed uit te leggen heb ik wat meer woorden nodig dan in dit gratis online advies!


Bekijk een voorbeeld van zo'n rapport.

Trekrapport downloaden

Het uitgebreide trekrapport downloaden kost maar 5,00 euro en kan je achteraf betalen.

E-mail:

Je krijgt een email gestuurd met inloggegevens om het rapport te downloaden.

Gegevens

Auto

Toyota RAV4 2.0 VVT-i aut.

Periode
januari 2016 - 2018
Vermogen
kW (151 pk)
bij rpm
Koppel
Nm
bij - rpm
Bandenmaat
/ R
Transmissie
automatisch met 7 versnellingen en koppelomvormer
Rijklaargewicht
kg
Belading
kg
Maximaal gewicht
kg
Maximaal trekgewicht
kg
Maximale kogeldruk
kg
Maximaal treingewicht
kg

Caravan

Fendt Saphir 465 SFB

Rijklaargewicht
kg
Belading
kg
Maximaal gewicht
kg (enkele as)
Hoogte
m.
Breedte
m.
Dissellengte (as -> kogel)
Opbouwlengte (incl. disselbak)
Totaallengte
m.

Gebruikerservaringen

Wat is jouw eigen ervaring?

Geef aan hoe de Toyota je bevalt en of deze berekening overeenkomt met jouw ervaring. Vermeld daarbij ook iets over de stabiliteit, de gebruikte caravanspiegels en het brandstofverbruik met caravan.

Naam:

Email: (om de review later mee aan te passen)

Ervaring:

Vul 3 cijfers in:

 

Lees ook de toelichting over deze berekening en grafiek. De grafiek en factsheet kan je downloaden om verschillende combinaties met elkaar te vergelijken.

Andere auto

Kenteken:

Andere caravan

Kenteken:

Belading 

Over Caravantrekker

Wat is Caravantrekker voor website? Lees meer over de de visie van Caravantrekker en de mensen achter Caravantrekker.nl.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-

Schrijf een beoordeling

Help anderen bij hun keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van jouw auto als caravantrekker.


Blogs

Meest gelezen:

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Waar blijven de hybride trekkers?

Een hybride trekauto is eigenlijk een ideale caravantrekker. Maar het aanbod nieuwe modellen neemt af.

Caravan asrubbers vervangen?

Is de as van je caravan onderhoudsvrij of moet je daar toch af en toe naar (laten) kijken? We gaan op onderzoek uit.

 

 

 

© 2004-2019 Caravantrekker