Caravantrekker.nl

Trekkrachtgrafiek

In de trekkrachtgrafiek is de kracht aan de wielen in de verschillende versnellingen en de rijweerstand te zien bij elke snelheid.

In deze grafiek zijn de motorische prestaties van de combinatie te zien. Bij elke snelheid is af te lezen hoeveel kracht een versnelling heeft bij verschillende toerentallen. Ook zie je de kracht die nodig is om de rijweerstand te overwinnen. Het verschil tussen de weerstand en de beschikbare kracht kan je gebruiken om te versnellen, of om niet met volgas te hoeven rijden.

Hoe aflezen?

Horizontaal in de grafiek (x-as) is de snelheid aangegeven en vertikaal (y-as) de kracht aan de wielen in Newtons. Het grijs gekleurde gebied geeft de kracht aan die minimaal overwonnen moet worden om te kunnen blijven rijden. Dit is de rijweerstand van de auto met caravan. De gekleurde lijnen (met de bolletjes) geven de kracht aan in de verschillende versnellingen die de auto maximaal, bij volgas kan leveren.

In de grafiek is te zien dat het grijs gekleurde gebied bij het toenemen van de snelheid steeds groter wordt. Dit komt doordat de luchtweerstand toeneemt bij het toenemen van de snelheid.

Zijn de lijnen van de versnellingen boven de lijnen van de weerstand - op de vlakke weg (het grijze vlak), bij tegenwind (dunne grijze lijn) en op hellingen - dan heb je bij volgas genoeg kracht om met een constante snelheid te rijden. Hoe meer ruimte er is tussen de lijnen van de versnellingen (dus hoe hoger de lijn) en de weerstand, hoe meer kracht er beschikbaar is. Je kan dan minder gas geven of hebt kracht over om te kunnen versnellen.

De lijnen van de versnellingen zijn dun in grijs en dik gekleurd. Het dikke gekleurde gedeelte is het meest ideale snelheidsgebied waarbij de motor voldoende, maar niet te veel toeren maakt. Het dunne grijze lijntje aan de rechterkant geeft aan dat de motor erg veel toeren maakt, wat oncomfortabel is om langdurig te rijden (maar technisch geen probleem!). In het linker gedeelte maakt de motor te weinig toeren om lekker een caravan te trekken.

Een uitgebreide toelichting vind je in het uitgebreide trekkrachtrapport die je voor jouw combinatie kan downloaden.

Technische gegevens

Vermogen
kW (129 pk) bij rpm

Koppel
Nm bij - rpm

Totaal beladen gewicht auto + caravan
kg

 

Trekadvies

Selecteer eerst een auto voor een trekkrachtberekening.


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Caravan informatie

Verplicht leesvoer voor iedereen die met de caravan op stap gaat!

Onderwerpen

 

©2023 Caravantrekker