Caravantrekker.nl

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

Parkeren

Langs de (Duitse) snelwegen zijn veel parkeerplaatsen overvol door vrachtwagens. In Duitsland mogen normale vrachtwagens op zondag niet rijden en veel daarvan 'kamperen' dan langs de snelweg. Maar ook op andere dagen en in andere landen is het vaak erg lastig om een geschikte parkeerplaats te vinden voor een grote auto/caravan combinatie.

Soms is doorrijden de enige optie

Waar moet je als caravanner parkeren?

Een auto met caravan is geen vrachtwagen maar te groot voor een gewone personenauto parkeerplaats. Wettelijk mag je niet met een caravan parkeren op de plaatsen die speciaal voor vrachtwagens of bussen zijn gereserveerd. Ook mag officieel het voertuig niet buiten de lijntjes van een parkeervak voor personenauto's geparkeerd worden. Dat betekent dus eigenlijk dat op parkeerplaatsen die geen specifieke plaatsen hebben voor aanhangers of caravans je nergens wettelijk mag stoppen.

Op deze Raststätte aan de A61 is officieel geen plaats voor caravans

Gelukkig doet niemand moeilijk als je met een caravan ergens gaat staan zolang er voldoende plaats is en je als andere weggebruikers niet hindert. Maar zoals gezegd, is het tegenwoordig vaak zo druk dat de vrachtwagen parkeerplaatsen die natuurlijk erg geschikt zijn om even te parkeren zo vol zijn dat je daar toch beter geen gebruik van kan maken.

Bedenk daarbij dat het beroepsgoederen vervoer te maken heeft met verlichte rij- en rusttijden en zij dus verplicht zijn hun pauzes in te plannen. Ze mogen niet doorrijden naar een volgende P om te kijken of daar wel plaats is. Dus als het druk is, parkeer dan niet op de vrachtwagenplaatsen.

Waar dan wel?

Soms zijn er speciale plaatsen voor caravans. Dan is het duidelijk waar je moet parkeren, maar ook die worden wel eens gevuld met auto's die daar niet thuis horen...Zolang er voldoende plaats is op personenauto parkeerplaatsen kan je met een beetje stuurmanskunst daar prima stoppen als er 3 of 4 plaatsen naast elkaar beschikbaar zijn. Zet de caravan dan wel zo neer dat je er zelf (eventueel achteruit) weer uit kan komen en niet ingeparkeerd wordt. Meer ruimte in beslag nemen dan strikt nodig is, moet je proberen te vermijden.

Parkeer zo ver mogelijk van de plaats waar de meeste personenauto's willen parkeren (dus niet recht voor de WC of het restaurant)

Op sommige parkeerplaatsen voor personenauto's zijn voor vrachtwagens ontoegankelijk gemaakt door hoogte balken of andere versperringen. Met goede stuurmanskunst past een auto en caravan combinatie daar meestal nog wel door en als daar wel voldoende ruimte is, zijn dat prettige stopplaatsen.Het is zoals vaak in het verkeer en zeker als het druk is, een kwestie van geven en nemen. Zorg er voor dat je dat je goed kan manoeuvreren met je caravan en probeer voor zo min mogelijk overlast te zorgen.

Vaak is op kleine parkeerplaatsen zonder voorzieningen nog de meeste plaats. En voorzieningen heb je niet nodig...die heb je immers zelf bij je 😉

Draai geen pootjes uit

Pootjes uitdraaien is bij een korte stop nergens voor nodig! De enige reden kan zijn dat je het vervelend vindt dat de caravan iets wiebelt. Je kan gerust met de hele familie voor- of achterin de caravan gaan zitten als die aangekoppeld is aan de auto. Als je het gewicht voor de auto te hoog vindt zet dan alleen het neuswiel op de grond in plaats van de voorpootjes die aan de caravanvloer bevestigd zijn. En als tip: trek de handrem aan zodat je niet vergeet het neuswiel weer omhoog te zetten bij het wegrijden.

Als de koelkast op 12v werkt en die voeding niet geschakeld is over het contact, zet dan tijdens de pauze de koelkast uit (of maak de stekker los van de auto, en trek dan weer de handrem aan zodat je niet kan wegrijden).

Overnachten

Overnachten op een parkeerplaats is in een caravan in de meeste landen niet verboden. De meeste mensen voelen zich echter niet veilig en raden het daardoor af. Toch zijn er situaties waarbij een camping geen alternatief is. Ook dan kan je beter niet tussen de vrachtwagens gaan staan, maar op een personenauto plaats. Maar als het even kan, zoek een camping op!

Alleen tijdens de wintersport overnachten wij zelf nog wel eens langs de snelwegReacties:

Koert schreef op 17 July 2019 om 21:00

Ik toer sinds twee jaar met m'n caravan door Europa en ik herken mij in het verhaal. Dat ik wettelijk niet mocht parkeren op een vrachtwagen parkeerplaats is nieuw voor mij, maar helaas ontkom je er niet aan. We zoeken dan ook voor een (lunch break) een kleine rustplaats uit, want de penetrerende urineluchten op de vrachtwagenparkeerplaatsen zijn ook geen pretje. Nu ook de meeste toiletten langs de snelwegen in Duitsland erg vies zijn en slecht worden onderhouden ( waar zijn de tijden gebleven dat dit anders was...) gebruiken we ons toiletje in de caravan.
Gelukkig is het probleem parkeren buiten het hoogseizoen om, minder nijpend.


PieteR schreef op 22 July 2019 om 13:27

Parkeer op zondag in Duitsland aan de achterkant van de schuin geparkeerde vrachtwagens, als er nergens anders plek is. (Heb ik gisteren geleerd van andere vrachtwagenchauffeurs)
Het is niet heel riant, maar goed genoeg om even te eten en versterkend dutje te doen.


Robin schreef op 19 August 2019 om 12:16

Heel herkenbaar, ook die personenauto's op caravan- of vrachtwagenparkeerplaatsen; heel irritant. Maar wat doe je eraan.
In Duitsland parkeer/pauzeer ik meestal niet direct langs de Autobahn, maar op een z.g.n. Autohof.
Daar is meestal véél meer plaats. En de ergste herrie van de naastgelegen snelweg is ook veel minder. Moet je het natuurlijk niet erg vinden dat het een paar minuten van de snelweg af is.
Langs de Péage liggen soms pareltjes van parkeerterreinen met, na enig zoeken en borden volgen, een gedeelte waar je met de caravan schitterend kan pauzeren; ook wel eens door moeten rijden omdat het vol stond met personenauto's zonder aanhanger of caravan....
Verder is het zeker in Frankrijk handig om te proberen de ergste lunchtijd te vermijden; Fransen zijn net mensen en die willen massaal (en uitgebreid) lunchen op de daarvoor meest logische tijd....


Frans schreef op 09 November 2019 om 10:28

Zoals Robin al aangeeft in DLD is een autohof een goed alternatief. Vaak ook bij de pompeilanden ruimer opgezet en minder druk. Uiteraard is het bij verzorgingsplaatsen met veel faciliteiten het drukst. Wat wij dan meestal doen: tanken, koffie to go en doorrijden naar 2 tot 3 parkeerplaatsen verder op (zonder tankstation en restaurant). Die zijn het rustigst.


Mark schreef op 04 October 2020 om 10:26

Wij vertrekken de laatste jaren vaak zondags, omdat dat heerlijk rustig rijden is. Wat wij in Frankrijk merken is dat je vaak wat moet doorrijden naar achteren, daar staat dan bijna niemand en heb je heel veel plek, echt ideaal! De meeste parkeerplaatsen in Frankrijk zijn heel ruim, waardoor er altijd wel plek is. Vooral dus als je wat naar achteren rijdt. Daarnaast parkeren wij ook weleens op parkeerplaatsen zonder tankstation. Die parkeerplaatsen hebben minder voorzieningen, maar er is altijd plek. Vooral in Frankrijk vind ik de parkeerplaatsen erg goed geworden de laatste jaren!


Reageer

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.

Elektrisch trekauto's

De toekomst wordt elektrisch... Bekijk het overzicht van alle elektrische auto's die nu al een caravan kunnen trekken. De actieradius kunnen we aangeven in het trekadvies.


Blog

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?

Innovatie in de caravan

Als we het over techniek hebben dan zijn caravans weinig innovatief. Toch is er tegenwoordig één accessoire dat veel te weinig aandacht krijgt en echt het verschil kan maken: elektronische anti-slingersystemen.

Polyester caravans

In het Erwin Hymer Museum is een speciale tentoonstelling gewijd aan caravans van polyester. In Nederland is het vooral BIOD die bekend is als fabrikant van polyester caravans.

Caravan of Camper?

Veel mensen verruilen hun caravan voor een camper. Een camper lijkt het ideaal, maar is dat echt zo?

Trekauto's na 2025?

Auto's moeten aan steeds strengere milieu normen voldoen. Kan je dan straks als de Euro7 norm gaat gelden nog een caravan trekken?


 

Geef je zelf vertrouwen!

Een goede combinatie is belangrijk maar er goed mee om kunnen gaan is misschien nog wel belangrijker!

Volg een van de cursussen van ons Trainingscentrum en ga zonder stress op stap met de caravan.

 

©2021 Caravantrekker