Caravantrekker.nl

Stikstof

Maximaal 100 km/u! Politiek een actueel thema, maar hoe zit het bij het trekken van een caravan? Dat wil je niet weten..... je zou er 'caravanschaamte' van krijgen ;)

Stikstof

Het zal niemand zijn ontgaan dat volgens internationale afspraken de uitstoot van stikstof in Nederland te hoog is. Komend jaar mogen we niet harder dan 100 km/u rijden waardoor de bouw niet in de problemen komt. Maar hoe zit het met de werkelijke uitstoot van stikstof als je met een caravan rijdt?

Bij de verbranding van benzine en diesel in een automotor komt behalve CO2 ook de 'schadelijke' stikstofoxiden (NOx) vrij. Door een chemische reactie die plaatsvind bij hoge temperaturen van het uitlaatgas, gaat het onschuldige Stikstof (N2) een verbinding aan met zuurstof (O2) tot het schadelijke stikstofoxide (NOx). Ga je nu de motor zwaarder belasten en meer gas geven, neemt de temperatuur en de hoeveelheid van de uitlaatgassen toe. Vandaar dat bij 130 km/u je auto meer NOx uitstoot dan bij 100 km/u, en het kabinet de maximum snelheid aan banden legt.

Met de Caravan

Ga je met een caravan rijden dan neemt het brandstofverbruik en de temperatuur natuurlijk ook toe t.o.v. het rijden met een solo auto bij gelijke snelheid. De uitstoot van NOx neemt met een caravan dan ook enorm toe!

Metingen met de caravan laten dan ook zien dat zowel bij benzine- als bij dieselmotoren de de uitstoot van NOx vele malen hoger is. Autoweek publiceerde al in 2010 al een test in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Twente.

Benzine motoren


Benzine motoren stoten met een caravan meer uit dan solo bij gelijke snelheid. Diesels stoten absoluut gezien heel veel meer uit.


Diesel

Opvallend is wel dat de 'sterke' Volvo 5-cilinder diesel (2.4D) is veel minder vervuilend dan de 'eco' 1.6 D. Die laatste moet met een caravan veel harder werken dan de 215 pk (420 Nm) sterke 2.4D.

Ook uit meer recent onderzoek van de ADAC in 2017 met moderne diesels, blijkt de enorme toename van uitstoot bij het trekken van een caravan van 1500 kg. Daarnast neemt de uitstoot bij het toenemen van de snelheid flink toe. Logisch, de motor moet dan immers nog harder werken (meer uitlaatgas en hogere temperatuur).

Bron: ADAC


Euro normen

Uiteraard zijn er de zogenaamde Euro normen waaraan auto's moeten voldoen. Die zijn echter opgesteld voor solo auto's en gelden niet bij het trekken van een caravan. Bovendien gelden die normen alleen bij het voorgeschreven testtraject met een lage belasting van de motor. In de praktijk blijkt met name bij de diesels nauwelijks verbetering op de snelweg bij de verschillende euro normen. Het verbieden van oude diesels zoals de Bovag en de RAI zo graag willen zal dus weinig zoden aan de dijk zetten. Pas v.a. de allernieuwste Euro6d-temp norm (en niet de gewone Euro 6) is er verbetering in de praktijk bij solo gebruik.

Bron: TNO

Automotoren zijn niet ontworpen om bij vollast en bij het rijden met een caravan schoon te zijn. Als verklaring wordt genoemd dat de reinigingssytemen met o.a. Ad-blue, er vooral op gericht zijn om de auto 'schoon' in de tests te laten zijn. Maar ook nu weer als harder gereden wordt en meer wordt versnelt waarbij meer van de automotor wordt gevraagd, kunnen die systemen eigenlijk onvoldoende ad-blue inspuiten om alle NOx onschadelijk te maken.

Caravanschaamte

Na vliegschaamte ook caravanschaamte? Het aantal kilometers dat we rijden met een caravan is meestal niet zo groot. De totale hoeveelheid stikstof die we uitstoten uitstoten valt dan misschien nog wel mee. Toch moeten we niet wijzen naar anderen die een vliegvakantie boeken want wij zijn met een caravan echt niet schoner....

Wat je zelf in ieder geval wel kan doen, is langzamer rijden. Haal geen vrachtwagens in, maar blijf rustig met de stroom meerijden. Dat scheelt al veel omdat behalve de hogere snelheid je ook niet telkens moet versnellen om in te halen. Tenslotte is het trekken met een (hybride) benzine auto 'schoner' dan met een 'lekkere' diesel. Voortaan zal ik toch iets rustiger rijden met mijn oude Euro3 diesel als trekauto 😉

18 november 2019Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Trekauto's met stekker

Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride en Elektrische trekauto's en maak een berekening met je caravan.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus en je gaat ontspannen op vakantie.


Blog

Nieuwe 2023 caravans

Wat is het caravan nieuws op de jaarlijkse beurs in Düsseldorf voor 2023? Mijn verslag is vast anders dan in andere media😉

Elektrische trekauto

Een elektrische auto met een caravan roept veel vragen op. Bij sommigen ook weerstand maar is dat terecht of komt dat voort uit de angst voor het nieuwe grote onbekende?

Voldoende kogeldruk

Met welk gewicht moet de caravan op de trekhaak van de auto rusten? Veel caravanners vragen zich af wat de beste kogeldruk is en hoe ze de caravan moeten beladen.

Zuinige trekauto

Op zoek naar een zuinige trekauto? Met een caravan zal dat weinig uitmaken maar solo zijn er grote verschillen. Waardoor ontstaan die verschillen en wat zorgt voor een laag brandstofverbruik?

Rijden in de bergen

Ging je vroeger met de caravan naar de bergen dan was je vooral bang dat de motor van je auto warm zou lopen. Tegenwoordig is het probleem dat de remmen van de caravan bij het afdalen (te) warm worden.


 

(Advertentie)

 

©2022 Caravantrekker