Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Hybride

2020 zal het jaar van veel nieuwe hybride auto's worden en dat is goed nieuws voor de caravanner!

Hybride

Dit jaar komen veel nieuwe modellen op de markt. Immers fabrikanten moeten dit jaar voor het eerst aan strenge EU-eisen voldoen waarbij het gemiddelde van alle verkochte auto’s niet meer CO2 uitstoot dan 95 gr/km. Het uitbrengen van hybride en volledig elektrische auto’s is nu pas echt interessant voor producenten.

De nieuwe Subaru Forester met (mild) hybride e-Boxer


Behalve voor het milieu is dat ook voor ons caravanners goed nieuws. Een hybride auto heeft een aantal eigenschappen die het tot een ideale caravantrekker maken. Een elektromotor heeft heel veel kracht die al beschikbaar is bij stilstand. Daardoor is het wegrijden bijvoorbeeld hellingop heel eenvoudig zonder schade aan de koppeling toe te brengen.

Op snelheid heeft de brandstofmotor (ICE: Internal Combustion Engine) voldoende kracht en uithoudingsvermogen om een grote afstand af te leggen, in tegenstelling tot de 100% elektrische auto's (BEV: Battery Electric Vehicle). Een bijkomend voordeel is dat hybride auto’s zwaarder zijn, waardoor de gewichtsverhouding tussen auto en caravan gunstig is. Bovendien hebben veel modellen 4-wielaandrijving, een automaat en vaak veel vermogen.

Soorten hybride auto’s

Een hybride auto heeft een brandstof- en elektromotor(en) die voor de aandrijving zorgen. Er zijn grofweg drie soorten: Naast de ‘gewone’ hybride (HEV) zijn er ook nog de mild hybride (MHEV) en de plug-in hybride auto’s (PHEV). De grens tussen mild hybride, vaak met een 48V-accu, en gewone hybride (met een veel hoger voltage) is net altijd even duidelijk. Een mild-hybride kan niet echt zelfstandig elektrisch rijden maar gebruikt de elektromotor als ondersteuning van de brandstofmotor.

MHEV's en HEV verbruiken alleen benzine of diesel


Beide types tanken alleen brandstof en kan je niet opladen via een stopcontact. Bij een hybride stopt de brandstofmotor zodra het gaspedaal losgelaten wordt maar worden alle functies zoals stuur- en rembekrachtiging etc. door de elektromotor overgenomen. Afhankelijk van de capaciteit van de accu kunnen (echte) hybride auto’s tot zo’n 3 kilometer helemaal elektrisch rijden.

PHEV's kan je stekkeren en tanken


Een plug-in hybride kan via een laadpaal (of stopcontact) opgeladen worden om daarna volledig, bijvoorbeeld in en rond de eigen woonplaats, elektrisch te rijden. Meestal is de actieradius zo’n 30 tot 50 km, maar met een caravan zal de brandstofmotor al snel moeten bijspringen. Beter is het dan om de stroom in de accu te bewaren voor die situaties dat juist maximale kracht nodig is, bijvoorbeeld bergop en bij het manoeuvreren op de camping.

Hybrides kunnen bij lage belasting, als weinig vermogen nodig is, geheel elektrisch rijden. Denk dan aan achteruitrijden, parkeren, maar ook bij lage snelheden, in de file of in de stad. Bij het remmen worden de accu's weer opgeladen (regeneratief remmen). Dit zorgt ervoor dat met name in stadsverkeer hybrides heel zuinig zijn. Sommige hybride modellen hebben een aangepaste brandstofmotor die minder krachtig is als normaal maar daardoor wel efficiënter is met de bandstof. Het gebrek aan kracht wordt dan door het slim inzetten van de elektromotoren gecompenseerd. Met name Toyota heeft daar heel veel ervaring mee.Bij de meeste hybride auto’s is de elektromotor ingebouwd in de (automatische) versnellingsbak. Bij een aantal modellen zijn de elektromotoren ingebouwd in de achteras van de auto en is er geen directe verbinding met de brandstof motor (o.a. Volvo Twin Engine). De Mitsubishi Outlander rijdt bij lage snelheid altijd altijd met 100% elektrische aandrijving, maar als de accu’s leeg zijn dan zal de benzinemotor ‘bijspringen’ als generator. Op hogere snelheid is er wel directe aandrijving mogelijk.Particulier interessant

De hybride auto’s hebben grote voordelen voor de caravanner. Manoeuvreren en wegrijden vanuit stilstand gaat gemakkelijk dankzij de elektromotoren zonder dat de koppeling belast wordt. Het relatief hogere gewicht van een hybride zorgt voor een veilig en comfortabel weggedrag en sommige modellen hebben vierwielaandrijving wat op nat gras erg handig is. In de bergen kan je profiteren van de extra kracht die bergop beschikbaar is en naar beneden is de remwerking (op de motor) optimaal.

De Toyota RAV4 hybrid is solo echt zuinig in verbruik


Omdat hybrides vaak een lage CO2 uitstoot hebben is de aanschaf relatief voordelig doordat de BPM (belasting) laag is. Plug-in hybrides hebben t/m 2024 ook nog eens een belastingvoordeel doordat je maar de helft van de wegenbelasting hoeft betalen en in 2025 maar 75%. Daardoor is het aanschaffen van bijvoorbeeld een occasion zoals de Volvo V60 D6, Audi A3 Sportback e-tron, Mercedes C 350 e, Volkswagen Golf GTE of Mitsubishi Outlander interessant als caravantrekker. Zeker als je thuis over een eigen gelegenheid beschikt waar je de auto kan opladen. Kleine afstanden in je eigen regio kan je dan geheel elektrisch afleggen tegen lage kilometer kosten en met de caravan heb je een sterke, zware caravantrekker.

Klik voor een actueel overzicht van alle hybride trekauto'sReacties:

Dualhobby schreef op 22 January 2020 om 22:07

Helaas is dit jaar mijn golf gte aan vervanging toe. Zou graag weer een hybride nemen. Maar veel van de nieuwe modellen hebben geen of een laag toegestaan trekgewicht mini countryman niks de kuga 1250 mondeling 750. Ook de Koreanen komen niet aan de 1500. Erg jammer


Reageer

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Uitgebreid trekadvies

Van elke combinatie is een uniek bijna 30 pagina's tellend rapport te downloaden met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan. Tevens staan daar tips in voor een veilige en comfortabele reis.

Trekkrachtberekening?

Lees de achtergrond en de uitleg die we geven om de trekkrachtberekeningen beter te gebruiken.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-


Blogs

Elektronische rij-assistenten

Auto’s krijgen steeds meer elektronische hulpmiddelen die ons assisteren tijdens het rijden. Een overzicht van ADAS; Advanced Driver Assistance Systems.

Pffff.... in de slinger!

Ik maak het zelden mee maar wat gaat dat snel....opeens en vanzelf gaan de auto en de caravan slingeren. Een ‘spannende‘ situatie die je niet te vaak wil meemaken, maar waar toch een verklaring voor moet zijn?

Top 25 auto's en caravans in 2019

Aan het eind van het jaar worden traditioneel weer de lijstjes opgemaakt. Naar welke auto's en caravans werd in 2019 het meest gekeken op Caravantrekker?

Stikstof

Maximaal 100 km/u! Politiek een actueel thema, maar hoe zit het bij het trekken van een caravan? Dat wil je niet weten..... je zou er 'caravanschaamte' van krijgen

Tesla Model 3

Tesla Model 3 is de meeste verkochte auto in ons land. Hoe kan je dan op vakantie met de caravan? Een overzicht van Elektrische auto's en bijpassende caravans die minder wegen dan 1000 kg.


© 2004-2020 Caravantrekker