Caravantrekker.nl

In de winter weg?

Waarom de caravan naar de stalling brengen terwijl je ook in de winter kan genieten van je caravan?

In de winter weg?

Is het niet zonde om de caravan maanden lang stil te laten staan in de stalling? Moderne caravans zijn zo goed geïsoleerd en hebben een uitgekiend verwarming- en ventilatiesysteem waardoor ook bij lagere temperaturen een comfortabel verblijf in de caravan mogelijk is. Ook het rijden met caravan in de winter hoeft geen problemen op te leveren, maar vraagt wel een goede voorbereiding, zeker als je de sneeuw in het hoger gelegen buitenland gaat opzoeken.

Wintercaravannen

In het hoogseizoen zijn wintersportcampings vaak vol. Reserveren is dan wel verstandig, omdat het aanbod aan campings niet zo groot is. Op de camping is vaak een droogruimte voor ski’s en skischoenen en soms ook voor kleding. Bijna elke camping verhuurt gasflessen van 11 kg propaan. Is het niet extreem koud dan kan je daar een week mee vooruit, maar is het koud (min 15) en waait het dan is zo’n fles na een dag of 4 meestal wel leeg.
De (gas)kachel met het omloopsysteem kan je het beste 24 uur per dag aanlaten. Angst hiervoor is echt ongegrond. De gaskachel haalt zijn lucht van buiten en voert via een gesloten systeem de afvoergassen weer naar buiten af.
Voor een aangenaam verblijf is ventileren erg belangrijk, zet dus altijd één of twee dakluiken permanent open. Verse lucht komt o.a. onder bij de kachel de caravan binnen en de warme lucht mag boven via het dak verdwijnen. Erg comfortabel is (elektrische) vloerverwarming. Is dit niet ingebouwd kan je ook prima een los elektrisch vloermatje gebruiken.

Wintertent

Een gewone voortent is onbruikbaar in de sneeuw. Er zijn speciale wintertenten maar ga je met twee personen in een royale caravan kan je m.i. ook goed zonder. Je moet dan wel ruimte hebben in de caravan om je (sneeuw) laarzen neer te zetten en voldoende ruimte om een (natte) jas uit te kunnen trekken en ophangen. Wij zelf gebruiken alleen een wintertent als mijn (volwassen 😉) dochter mee gaat!

Winterbanden

Onder winterse omstandigheden zijn winterbanden op alle wielen van tenminste de auto noodzakelijk en in de meeste landen ook verplicht. Het effect van winterbanden onder de caravan is niet zo groot en is alleen in enkele Scandinavische landen verplicht. Winterbanden of All seasonbanden moeten voorzien zijn van het 'sneeuwvlokje' oftewel het 3PMSF symbool (3 Peak Mountain Snow Flake) en moeten minimaal 4mm profiel hebben.

Ook bij een auto met vierwielaandrijving zijn winterbanden onmisbaar. Het remvermogen is immers niet beter dan van een gewone voor- of achterwiel aangedreven auto. Bovendien merkt je door de enorme tractie met een 4x4 minder snel dat de wegen glad zijn. Ga je naar de Alpen dan heb je natuurlijk goed passende sneeuwkettingen aan boord en kan je ze ook omleggen. Twee sneeuwkettingen op de aangedreven wielen van de auto zijn voldoende, kettingen om de caravanwielen zijn niet nodig.

De reis

Wintercampings zijn over het algemeen goed bereikbaar met een auto caravancombinatie. Veelal is er op de camping zelf een sleephulp om de caravan op z’n plaats te zetten. Op gladde wegen zal de caravan in principe normaal de auto volgen. Houd er wel rekening mee dat de remwerking van de oplooprem niet zo groot zal zijn en de remweg veel langer is dan op normale wegen. Vooral bij afdalingen is het van belang om heel rustig, soms zelfs stapvoets, naar beneden te rijden. Laat je niet opjagen door de auto's achter je, maar stop af en toe om de file auto's te laten passeren. Zijn de omstandigheden erg slecht, zet dan de caravan op een veilige plek aan de kant en steek de caravankachel aan. Neem daarvoor dus wel voldoende gas (en iets te eten) mee! Meestal is in een paar uur of eventueel de volgende dag, de situatie op de weg verbeterd.Dit klinkt allemaal erg eng en soms is improviseren noodzakelijk, maar bedenk ook dat de kans om in moeilijke situaties terecht komen echt erg klein is. Ga je voor het eerst met de caravan op wintersport, probeer dan in het voorjaar weg te gaan. Het is dan vaak niet zo koud, de dagen zijn langer en geeft de zon meer warmte dan in de Kerstperiode. In verreweg de meeste gevallen zijn de wegen gewoon schoon en is rijden niet anders dan in de zomers met de caravan.Reacties:

Quirien schreef op 20 October 2018 om 16:39

Eigenlijk heb ik op het verhaal zoals na " lees verder>>"geen commentaar.
Het omschrijft wel alle aspecten voor een " winter in de sneeuw vakantie " zoals wij deze ook diverse keren hebben gedaan/ beleeft.

Er kleven echter ook wat nadelen aan omdat het toch iets meer gedoe is dan een vakantie in het voorjaar tot de herfst. Als je met zout etc. te doen heb gehad moet je toch meer aandacht in schoonmaken geven van het onderstel etc. voor dat deze weer naar de stalling gaat.

Eigenlijk moet je het een keer beleven om tot de conclusie te komen, het is wat voor mij, of nooit meer.
Echter wat misschien heel interessant is , is de tekst voor ; lees verder. Waarom de caravan naar de stalling brengen terwijl je ook in de winter kan genieten van je caravan.
Ik zie dat maar als ook in Nederland kun je in de winter genieten van je caravan. Misschien een heel gedoe want als je de caravan niet thuis hebt staan geeft dit de nodige extra inregelingen. Ik zelf heb ruim 27 jaar de caravan ( praktisch reisklaar) in de tuin gehad ( stond mooi weggewerkt zodat dit geen lelijk gezicht op leverde) dus konden er bij een beetje goed weer er op uit.
Tsja, je zit natuurlijk ook weer als je de caravan niet kwijt kunt of wel voor de deur nog met de plaatselijke APV 's meestal maar 3 dagen voor de deur als dit al mogelijk is.

Een ander punt is natuurlijk als je de caravan meer gebruikt je afschrijving/ kostenplaatje gunstiger uitkomt. ( zie hierover een topic in het archief genaamd; Hoe duur is nu globaal kamperen met de caravan)

Een ander punt is natuurlijk weer welke doelgroep zit je waar ik het over heb gehad in een ander Blog. Moet je tot je 67 e werken zit je wel met hoeveel beschikbare dagen die je nog hebt na een "zomervakantie" om langer weg te kunnen gaan.( en ook nog rekening houden met werk van je partner.)

Tsja, bij de werkelijke vrijheid om te gaan en staan wordt dit heel anders.
En aan wintercamperen zit natuurlijk vaak een groter kostenplaatje maar geef je het genoegen meer van je caravan te profiteren en plezier te hebben. Dus kun je ook denken, het zal mij een biet zijn.😉

Of toch maar niet.....?


Frans schreef op 27 October 2018 om 11:24

Voor iemand die er in zijn vakanties helemaal uit wil zijn is het ‘gedoe’ dat kamperen in zich bergt juist de sleutel voor een geslaagde vakantie. Dat geldt voor winter-caravannen nog meer dan voor andere seizoenen. Ook met opgroeiende jeugd is winterkamperen leuk, maar je moet wel eisen stellen aan de ruimte in de caravan of eventueel (als ze ouder zijn) tevoren plannen dat je slaapplaatsen hebt in bijvoorbeeld een Matratzenlager op de camping. Onze oudste ging mee de sneeuw in toen ie 8 maanden was; heerlijke vakantie gehad. Toen ze 16 waren vonden ze het nog steeds geweldig. Camping zoeken bij de inrichting van je wintervakantie, zoals ski-ambities en gezinssamenstelling, moet je niet onderschatten.

Verder is een gedetailleerde voorbereiding van belang en je moet houden van rijden onder winterse omstandigheden en geen problemen maken van ooit een gedwongen afwijking van de geplande reis, heen altijd met tussenovernachting. Terug naar het avontuur, ook al is er meestal niets aan de hand. We zijn ooit ingesneeuwd op een hoog gelegen camping en tijdig tevoren solo naar huis teruggereden. Mooi om dan 2 weken later opnieuw op avontuur te gaan om sneeuw te ruimen. En weer totaal anders dan een groene kerst in het buitenland en in een t shirtje in de zon om de Nederlandse feestdagen even te ontvluchten.


Erwin schreef op 01 November 2018 om 01:03

Ik zou best wel in de winter op vakantie willen met de caravan. Ik heb geen behoefte aan wintersport maar genoeg ideeën voor een korte trips in NL/B/D maar de meeste campings zijn gesloten. En campings die wel open zijn zien er in de winter wat triest uit. Campings liggen doorgaans ook nog ietwat afgelegen. Als ik dan kijk wat een caravan die je het hele jaar kunt gebruiken kost. Tja dan vraag ik mij af kan ik niet beter een camper kopen. Op camperplaatsen kun je immers het hele jaar door terecht. Je hebt parkings midden in de stad of dorp, dus je hoeft niet ergens in je uppie op een camping te staan. Ik heb eens een caravan verkocht in de winter via MP. De bezichtiging was bij een temperatuur van -10. Ik schrok me rot van de invloed van de temperatuur op de caravan. Alles (plastic) leek bijzonder fragiel en breekbaar. Moet er niet aan denken wat er gebeurt als je er mee rondrijdt.
Heb het idee dat campers veel beter geschikt zijn voor gebruik in de winter zeker als ze een dubbele bodem hebben.


bart schreef op 09 December 2018 om 10:51

Als je op youtube zoekt op winterkamperen, vind je al snel campings in Groenlo, van Staatsbosbeheer en Antwerpen, die niet verlaten of er triest bij staan. Als je een gewone goedkope caravan zelf isoleert, kun je er ook uitstekend mee winterkamperen. Vloerbedekking doet een hoop, isolerend noppenfolie daaronder en op andere plaatsen zoals in de bankkasten op de vloer in tegen de wand. Verder de koelkastroosters. Zwaar gordijn voor de deur. Kachel op waakvlam in de nacht, overdag uit of op 3. Heel goed te doen tot flink onder nul. En een voortentje scheelt ook een hoop bij het binnenkomen en uitgaan. Ik zou zeggen: gaan!!


Erwin schreef op 15 December 2018 om 01:05

@Bart ik begrijp dat je met enige aanpassingen aan de caravan een heel eind komt.Ik woon op 8km van marveld in groenlo, mooie camping, goede voorzieningen, ik wil er echter niet staan. Ik denk aan het Sauerland, Harz, Ardennen etc. In elk dorp in die regio's kan ik terecht op een camperplaats meestal dicht bij het centrum, café en restaurant kortom gezelligheid op loop afstand. Marveld leuke camping maar gezelligheid op loopafstand in de winter? Ik begrijp Menno heel goed mbt het winter kamperen, maar wat hij doet is wel erg specifiek. Hij heeft zijn caravan op maat gebouwd, afgestemd op zijn gebruik. Het is wel erg gemakkelijk om te suggereren dat ik het zelfde kan met mijn tec.


Bart schreef op 17 December 2018 om 21:07

@Erwin je noemde ook NL, vandaar het voorbeeld. In Groenlo zit ook Marcar. Die heeft heel veel ervaring met Biod en wintercaravans. Ik denk dat t de moeite loont eens met de tec daar langs te gaan en te zien wat je opties met de tec in werkelijkheid zijn. Ik heb onze caravan in ieder geval op genoemde wijze wel heel goed winterdicht kunnen maken.


Philip schreef op 06 April 2019 om 18:56

Dit jaar met carnaval voor de eerste keer na circa 35 jaar weer eens met de caravan op wintersport geweest, camping Jochum in Riezlern Kleinwalsertal. Heerlijk!
In vergelijking met de zomer wel een minutieuze voorbereiding, zoals reservering van de camping (doe ik in de zomer liever niet), uitrusting aanpassen (bijvoorbeeld schoorsteenverlenging, afdekkappen ijskast, eisex, wintervoortent, tapijt) en naast voldoende gas voor heen- en terugreis ook mogelijkheden onderzoeken om gas te kopen. Auto (Volvo D6 PIH) met AWD, winterbanden en kettingen meegenomen.
Zomers neem ik normaal altijd een camping of de heen- en terugreis. Maar in de winter heb ik maar een week, en de weinge campings die er zijn gaan veelal (te) vroeg dicht. Derhalve op een Autohof geslapen a raison van EUR 10, waarvan EUR 7 kan worden gebruikt in het eveneens aanwezige (truckers)restaurant. Een nadeel, naast ons stond een Oost-Europesche koelvrachtwagen waarvan de koeling zeg iedere 15 minuten aansloeg.
In de caravan heerlijk warrm. Iedere morgen verse broodjes. Mijn zoon met de "gratis" bus (Kleinwalsertal toeristenkaart dank) naar skischool en overdag en 's avonds in de eigen hut in plaats van een onpersoonlijk hotel. Kosten natuurlijk ook een punt, bij Jochum "slechts" EUR 270 voor 6 nachten all-in (inclusief de toeristenkaart en electriciteit).
Je moet een beetje avontuurlijk zijn, en de "technische" kant moet op orde zijn, maar dan is het echt een geweldige (winter)vakantie!


Reageer

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.

Uitleg trekadvies

Lees de achtergrond bij de trekkrachtberekeningen zodat je die beter kan gebruiken.

Elektrisch trekauto's

De toekomst wordt elektrisch... Bekijk het overzicht van alle elektrische auto's die nu al een caravan kunnen trekken. De actieradius kunnen we aangeven in het trekadvies.


Blog

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?

Innovatie in de caravan

Als we het over techniek hebben dan zijn caravans weinig innovatief. Toch is er tegenwoordig één accessoire dat veel te weinig aandacht krijgt en echt het verschil kan maken: elektronische anti-slingersystemen.

Polyester caravans

In het Erwin Hymer Museum is een speciale tentoonstelling gewijd aan caravans van polyester. In Nederland is het vooral BIOD die bekend is als fabrikant van polyester caravans.

Caravan of Camper?

Veel mensen verruilen hun caravan voor een camper. Een camper lijkt het ideaal, maar is dat echt zo?

Trekauto's na 2025?

Auto's moeten aan steeds strengere milieu normen voldoen. Kan je dan straks als de Euro7 norm gaat gelden nog een caravan trekken?


 

Geef je zelf vertrouwen!

Een goede combinatie is belangrijk maar er goed mee om kunnen gaan is misschien nog wel belangrijker!

Volg een van de cursussen van ons Trainingscentrum en ga zonder stress op stap met de caravan.

 

©2021 Caravantrekker