Caravantrekker.nl

Maximale kogeldruk

Wat is wettelijk de maximale kogeldruk? Dit is de laagste waarde die voor de caravan of voor de auto(trekhaak) is toegestaan. Meestal heeft de auto de laagste waarde.

Maximale kogeldruk

Auto

De maximale kogeldruk van de auto hangt af van het maximum dat de autofabrikant voorschrijft en van de waarde die op het typeplaatje van de trekhaak staat.

In het instructieboek staat meestal wat de autofabrikant aangeeft als maximale kogeldruk. Wettelijk is echter het typeplaatje van de trekhaak bepalend voor het wettelijk maximum. Soms kan er voor een zelfde auto verschil zijn tussen het ene merk trekhaak en een ander merk of type trekhaak.

Caravan

De maximale kogeldruk die toegestaan is voor de caravan staat of op het typeplaatje van de caravan, of op het typeplaatje op de koppeling/oplooprem zelf. Als maximum geldt weer de laagste waarde van alle typeplaatjes van de caravan.

Achter de '0 -' staat de kogeldruk, de andere gewichten zijn de maximale aslast en totaal gewicht.


Op de oplooprem is ook een maximale kogeldruk vermeld. De andere gewichten geven alleen aan waarvoor de oplooprem geschikt is.

Voorbeeld

De kogeldruk mag niet meer zijn dan de laagste waarde die toegestaan is van de auto, caravan en trekhaak. Stel dat:

De maximale kogeldruk is dan 75 kg. Wettelijk is die pas boven de 100 kg strafbaar en kan je een procesverbaal krijgen. In NL geldt een marge 10%, dus pas boven de 110 kg krijg je een bekeuring maar 100 kg is wel het maximum wat mag volgens de typeplaatjes van de caravan en van de trekhaak.

De kogeldruk die het instructieboekje aangeeft is niet het wettelijk maximum omdat die niet officieel geregistreerd is bij de RDW, maar dat maximum wordt niet voor niets opgegeven door de autofabrikant. Iets meer, zeg 10 รก 15 kg, is op goede wegen meestal nog wel aanvaardbaar, maar nooit meer dan de laagste waarde op de typeplaatjes.

Geen typeplaatje op de trekhaak?

Niet altijd is het typeplaatje van de trekhaak goed zichtbaar. Soms zit er een sticker op een balk van de trekhaak onder de auto of achter de bumper, of is een losse sticker meegeleverd bij de trekhaak. Is er geen typeplaatje dan is het maximaal trekgewicht beperkt tot 750 kg en de maximale kogeldruk tot 50 kg (75 kg bij gebruik van een fietsendrager). Zorg dus dat een typeplaatje aanwezig is.

Dit is geen officieel typeplaatje!


Lees ook:

 

Trekadvies

Selecteer eerst een auto voor een trekkrachtberekening.


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Top 25

Met welke auto's en caravans worden de meeste berekeningen gemaakt?

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Over het Trekadvies

Een paar sterren zegt lang niet alles over de trekcapaciteiten van een auto. Een uitgebreid trekadvies geeft veel meer informatie volgens velen.


 

Lees ook:

Hoe meer PK's, hoe beter?

Bandenspanning

Wet- en regelgeving

In welke versnelling?

Blijf van het gas af!

 

Over Caravantrekker

Wat is de visie van Caravantrekker en wie zit daar achter?

Menno vertelt meer over de achtergrond. 

©2023 Caravantrekker