Caravantrekker.nl

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Rijbewijs B of BE?

Rijbewijs B

Een B-rijbewijs is altijd voldoende als de caravan met belading (dus inclusief laadvermogen) niet meer weegt dan 750 kg. Dergelijke caravans hebben geen eigen kentekenplaat maar rijden gewoon met een witte plaat met het nummer van de auto. Elke caravan onder de 750 kg mag je trekken ook als het totaal samen met de auto boven de 3500 kg uitkomt.

Caravan zwaarder dan 750 kg

Is de caravan zwaarder dan 750 kg dan heeft die een eigen gele kentekenplaat. Maar ook dan is een B-rijbewijs voldoende zolang het maximaal toegestaan gewicht van de caravan, plus het maximaal toegestaan gewicht van de auto, bij elkaar opgeteld, niet meer is dan 3500 kg.

Het gaat alleen om de maximaal toegestane massa's van de auto en de caravan zoals die op de kentekencard staan en bij de RDW geregistreerd zijn.

Autokenteken

+ caravankenteken

onder de 3500 kg, dan is rijbewijs B voldoende!

In bovenstaand voorbeeld is een B-rijbewijs dus onvoldoende! Ook al is de caravan of de auto niet beladen zijn. Immers 2265 + 1400 = 3665 kg waardoor een B-rijbewijs onvoldoende is. Zou je toch gaan rijden met deze combinatie en heb je alleen een B-rijbewijs, dan riskeer je niet alleen een boete maar mag je ook niet verder rijden en bij schade kan je verzekering 'moeilijk' kunnen doen.

Check zelf aan de hand van de officiële gewichten die op je kenteken staan welk rijbewijs je nodig hebt. Vul daarvoor hier op de site je kenteken gegevens in.

Alleen wat op 'papier' staat telt!

Wat de auto of de caravan in werkelijkheid weegt is niet van belang. Rijd je bijvoorbeeld met een lege caravan of zit je alleen zonder belading in de auto, dan is toch bepalend wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is.

Wat je auto maximaal mag trekken is niet van belang. En als door overbelading je combinatie boven de 3500 kg zou uitkomen ook dan heeft dat geen invloed op de geldigheid van het rijbewijs.

Rijbewijs BE

Heeft je caravan een eigen kenteken en is de totaal toegestane massa van auto en caravan bijenkaar meer dan 3500 kg, dan heb je een BE-rijbewijs nodig.

Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3500 kg maar niet meer dan 4250 kg is in Europa een nieuwe rijbewijscategorie ingevoerd: het rijbewijs B+ met code 96. Maar in Nederland is het examen voor dit rijbewijs gelijk aan het BE-rijbewijs waardoor dit niet veel wordt uitgegeven. 

In een schema:Kenteken(s) aanpassen

In sommige gevallen is het mogelijk om door een kleine aanpassing op het kentekenbewijs toch met een B-rijbewijs te mogen rijden. Je kan de maximale toegestane gewichten (van de auto en/of caravan) verlagen om onder 3500 kg te blijven.Het aanpassen van het kentekenbewijs is een pure administratieve aangelegenheid die later ook weer ongedaan gemaakt kan worden. Op het kenteken hierboven is de toegestane max. massa teruggebracht van 1700 kg naar 1400 kg. Hierdoor is deze caravan toch met een B-rijbewijs te trekken als de auto maximaal 2100 kg mag wegen. De kosten bedragen ongeveer 60 euro. Meer informatie en aanvraagformulieren vind je op de site van de RDW.

Mag de caravan meer wegen dan het maximaal trekgewicht?

Voor het bepalen of een B-rijbewijs voldoende is, doet het maximaal trekgewicht of het werkelijk gewicht er niet toe.
Dus een auto met een MTM van 2000 kg en een caravan met een MTM van 1500 kg mag je besturen met een B-rijbewijs zelfs als het maximaal trekgewicht van de auto maar 1400 kg is. Zou je de caravan dan beladen tot 1600 kg ook dat is dat voor het rijbewijs geen probleem. Wel is dan de caravan overbeladen, maar dat is een andere soort overtreding.

Het is dus niet noodzakelijk om de MTM op papier te laten aanpassen als dit meer is dan het maximaal trekgewicht. Maar wil je alle discussie uitsluiten en op zeker spelen, dan kan je via de RDW natuurlijk wel het caravankenteken laten aanpassen.
Meer wettelijke bepalingen


 

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Uitleg trekadvies

Lees de achtergrond bij de trekkrachtberekeningen zodat je die beter kan gebruiken.

Elektrisch trekauto's

De toekomst wordt elektrisch... Bekijk het overzicht van alle elektrische auto's die nu al een caravan kunnen trekken. De actieradius kunnen we aangeven in het trekadvies.


 

Lees ook:

Elektronische rij-assistenten

Abnormale bandenslijtage

Maximaal trekgewicht

Bandenspanning

Hoe meer PK's, hoe beter?

 

(Advertentie)

 

©2021 Caravantrekker