Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Blogs Informatie Tests Reviews Advies Vragen Menu

Zo kies je een trekauto

Welke auto kan ik het beste kopen? Ga goed na welke eisen je echt moet stellen aan je (nieuwe) auto. Uiteraard moet het maximaal trekgewicht voldoende zijn, maar er is veel meer om rekening mee te houden.

Een auto kopen is geen rationeel proces, maar koop je vooral op gevoel. Natuurlijk wordt dat gevoel beter als je ook goede rationele argumenten hebt om voor een bepaald model te kiezen. Een auto kopen die je aanstaat is misschien nog wel belangrijker dan de 'beste' trekauto!

Waarvoor gebruik je de auto?

Bijna niemand koopt een auto om alleen maar een caravan te trekken. Hoe belangrijk zijn dan de trekeigenschappen? En welke eisen stel je nog meer?

Ga je één keer per jaar op vakantie en 3 weken naar dezelde camping, dan kan je andere eisen stellen dan een reiziger die elke maand zijn caravan gebruikt en meer dan 10.000 km per jaar rond toert over allerlei (binnen)wegen in Europa.

Vind je het geen probleem om met 'vrachtwagen snelheid' te rijden dan heb je aan een 'kleinere' auto wellicht al voldoende. Wil je juist elke vrachtwagen ook veilig kunnen inhalen, dan heb je een zwaardere en sterkere auto nodig. Ga je alleen via snel- en hoofdwegen naar de camping dan zijn de prestaties op steile wegen in de bergen wellicht minder belangrijk.

De 'beste' trekauto is dus wellicht helemaal niet de beste auto voor jouw situatie! Je moet er tenslotte ook solo nog goed mee kunnen rijden en natuurlijk spelen de kosten vaak een grote rol. Kijk voor die kosten trouwens vooral naar de totale kosten en niet alleen naar de aanschaf of wegenbelasting!

Trekgewicht zegt niet zo veel

Het is niet verstandig om alleen naar het maximaal trekgewicht te kijken. Dit zegt namelijk heel weinig over de trekkracht van de motor en het trekcomfort. Zeker zo belangrijk is om te zorgen dat de auto voldoende 'gewicht' heeft om de caravan ook tijdens het slingeren de baas te blijven.

Het leeggewicht van de auto is bepalend voor de veiligheid en het rijcomfort. Motorische prestaties bepalen vooral de snelheid waarmee je kan rijden. Vaak is de 'beste' trekauto de zwaarste die je kan kopen en niet die met het hoogste trekgewicht of de meeste pk's.

Wat is een geschikte auto?

Je auto moet doen wat je ervan verwacht. Een tegenvallende aanschaf is veel vervelender dan de aanschaf van een auto waarvan je van te voren weet dat het niet de 'beste' trekker is.

Vind je het belangrijker om een goedkopere zuinige auto te kopen dan een speciale trekauto voor die enkele keer dat je met de caravan gaat rijden, kan dat een overweging zijn. Je auto zal dan met caravan wat harder moeten werken en je reis zal wat langzamer en minder comfortabel verlopen. Stel je daar van te voren dan op in en pas eventueel je reisplan wat aan.

Vind je het wel belangrijk om lekker ontspannen te kunnen rijden zal je wellicht wat dieper in de buidel moeten tasten en een 'klasse' groter moeten rijden dan je anders zou doen (of met een kleinere caravan genoegen moeten nemen).

Met een berekening vergelijken

Maak vooral veel berekeningen en vergelijk de achterliggende cijfers met elkaar. Vergelijk bijvoorbeeld de verschillen tussen je huidige en de nieuwe auto's die je op het oog hebt. En kijk daarbij naar het soort gebruik dat je van de auto gaat maken. En rijdt je niet zo veel/vaak met de caravan kies dan vooral een auto die ook solo goed voldoet, maar kijk wel of die voor jouw caravangebruik voldoende is.

Uiteraard kan je ook naar de gebruikerservaringen kijken maar bedenk wel dat die minder objectief zijn dan een berekening. Het geeft wel aan of een gebruiker tevreden is met een auto die objectief misschien niet de beste trekauto is!

trekkrachtberekening beoordeling

Hoe kies je een auto?

Als hulp kan je door onderstaande vragen te beantwoorden een lijst krijgen van mogelijk geschikte trekauto's. Soms is die lijst erg lang of juist erg kort. Door de criteria later aan te passen kan je tot een selectie komen die te overzien is.

Gewicht caravan

Wat is het beladen gewicht van je caravan:

Gewichtsverhouding

Kies wat de maximale gewichtsverhouding mag zijn:

Als je nog geen caravan ervaring hebt raden we niet aan boven het comfortabel trekgewicht te gaan. Maar ook als je lekker ontspannen wil kunnen rijden is het verstandig het comfortabel trekgewicht te kiezen.

Ervaren bestuurders kunnen met een wat lichtere auto trekken maar dan is goede belading en verstandige snelheid van belang. Je zal de caravan onder ongunstige omstandigheden wat meer voelen.

Kies alleen tot aan het maximaal trekgewicht als je maar een klein stukje, en niet te snel met de caravan gaat rijden.

Rijbewijs

Heb jij of je partner alleen een B-rijbewijs? Beperkt dan de selectie met alle auto's die met een B-rijbewijs je caravan mogen trekken. Let er wel op dat de uitkomst slechts een indicatie is en dat je altijd je combinatie aan de hand van het kenteken moet controleren.Prestaties

Welke prestaties vind je belangrijk? Overdrijf niet want 'goede' of 'uitstekende' prestaties zijn echt niet altijd nodig.

Prestaties op de vlakke weg zoals binnen Nederland:

 

Prestaties op snelwegen in het buitenland met bergen/heuvels:

 

Prestaties in de bergen en op steile hellingen (paswegen):

Specifieke auto kenmerken

Selecteer die kenmerken van de auto die jij belangrijk vindt om daarmee het aantal gevonden modellen te verkleinen.

Merk auto
Brandstof soort
Soort auto
Versnelling
Bouwjaar
Aandrijving
Nieuwprijs vanaf
tot maximaal

 

Als je hieronder op zoeken klikt, krijg je een lijst met auto's waarbij globaal is aangegeven wat de prestaties zijn met een 'standaard' caravan.

  • Voorbeeld auto
    (95 kW / 129 pk, bouwjaar: jan 2004 - heden) v.a. € 25.000,-
    = 76% = 93 - 119 km/u = 12%

De snelheid in het eerste getal, heeft betrekking op een autobaan helling van 5% stijging en het tweede getal is de snelheid op de vlakke weg onder moeilijke omstandigheden. Het hellingspercentage is het maximum waarop nog weggereden kan worden.

De selectie is niet in alle gevallen helemaal volledig. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de prijzen niet volledig en actueel zijn, bovendien zijn het alleen de kale standaarduitvoeringen.

Omdat de prestaties niet alleen afhangen van het gewicht van de caravan moet je voor een exacte voorspelling altijd een berekening maken met de auto en je eigen caravan!

 

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Vul je kenteken in en check wat je mag en kan trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Slingeren

Waarom gaat een caravan slingeren? Een uitgebreid artikel over alle aspecten die van invloed zijn over het slingeren van de combinatie.

Persoonlijk advies

Van elke combinatie is een uniek 18 pagina's tellend trekadvies op te vragen met een exacte analyse van een auto en caravan. Bovendien geven we je daarbij persoonlijk advies met antwoorden op al je vragen.

Bandenspanning

Hoe hoog moet de bandenspanning van mijn caravan zijn? Bekijk het in de Bandenspanningscalculator.


 

 

 

© 2004-2018 Caravantrekker