De ervaring van MJvF met een Audi e-tron 55 Quattro (265 Kw/360 pk bouwperiode: v.a. 2020) en een Hobby De Luxe 460 UFe van 1400 kg geplaatst op 06-06-2022:
Ik heb genoten van het rijden. Wat een auto! Je bent wat meer tijd kwijt onderweg en goede planning is belangrijk. Maar als dat geen probleem is dan is het de beste trekauto die ik ooit gehad heb.
Het verbruik is gemiddeld 42 kWh per 100 km. Dit betekent elke 180 km laden om nog enige reserve over te houden. Zolang het niet druk is kan je nog wel aangekoppeld laden maar niet altijd. Helemaal vol laden duurt zo’n 40 minuten. Alleen het begin gaat met een snelheid tot 150 kWh. Over een afstand van zo’n 750 km doe je dan ongeveer 12 uur.
De ervaring van MA met een Audi e-tron 55 Quattro (265 Kw/360 pk bouwperiode: v.a. 2020) en een Caravan van 1800 kg geplaatst op 04-09-2024:
Het rijden met een Audi E-tron 55 (MY2019) inclusief 5 personen, volle kofferbak en een volledig beladen caravan van 2,5 meter breed, is prima te doen. De Caravan is voorzien van 5 fietsen, mover, accu, extra koelkast, airco, luifel en heeft een totaal gewicht van ca. 1800kg.
De trekkracht van de Audi is subliem, je rijdt met de caravan weg alsof er niets achter hangt.
De accu loopt helaas wel erg snel leeg, doordat het verbruik enorm hoog is. Dat ligt tussen de 40-50kW/100km.
De grote marge die ik aangeef is erg afhankelijk van de omstandigheden, zoals snelheid, buitentemperatuur, regen, bergen etc. Ik probeer zo rond de 100 km/uur te rijden. Persoonlijk hou ik er niet van om met 80 km/uur achter een vrachtwagen te blijven hangen. Als je dat wel doet, scheelt dat zeker in het verbruik. Dan is 40kW/100km haalbaar. Ik heb twee keer achter een touringcar gereden met ca. 103 km/u en dat merk je wel.
Het is verstandig om vooraf goed te plannen waar je kunt tanken. Ik ben zelf voorstander van Tesla laadpunten i.v.m. de lagere laadkosten. Als je een Tesla maandabonnement neemt ben je het goedkoopst uit. De kosten liggen dan tussen de 40-45 cent per kW (Duitsland/ Oostenrijk 2024).
Als je zonder ‘laadstress’ wilt rijden dan is 150 km per keer aan te raden. We hebben 1x een afstand gereden van 180 km en hadden telkens 40 km reserve volgens de boordcomputer. Het laatste stuk snelweg ging echter enorm bergopwaarts en we hadden uiteindelijk nog 20 km over toen we bij de laadpaal stonden. Dat voelt niet fijn!. Stel je voor dat de afrit is afgesloten, of de laadpalen buiten werking zijn. 😅
Het laden ging voor ons gevoel erg snel. We hebben telkens tot 100% geladen tussen de 25-35 min, afhankelijk van hoe leeg de accu was. Tijdens het wachten een bakkie koffie en broodje in de caravan is erg prettig. In totaal hebben 980 km gereden en 6x geladen bij Tesla Superchargers. We hebben 3x de caravan moeten afkoppelen.
Conclusie: De reis kost meer tijd, maar is prima te doen. Volgend jaar gaan we weer met de Audi.
De ervaring van René met een Audi e-tron Sportback 50 Quattro (230 Kw/313 pk bouwperiode: v.a. 2020) en een Fendt Bianco 515 SFD Activ van 1643 kg geplaatst op 30-10-2021:
De Audi e-tron Sportback in combinatie met de 1800kg zwaar wegende Fendt is geen enkel probleem. De auto weegt 2500kg en ligt als een blok beton op de weg. Deze combinatie is een droom voor iedereen die comfortabel en veilig een caravan wil trekken. Pas op dat je niet te hard rijdt, want de acceleratie is gelijk aan het trekken zonder caravan (elektromotor maakt nl. geen toeren). Inhalen van een vrachtwagen gaat vloeiend en zonder slingeren. Grootste minpunt is de actieradius van slechts 110km, want dan moet je echt weer een snellader opzoeken, maar binnen een half uur ben je de weg weer op. De auto is de 5 groene sterren meer dan waard!
De ervaring van M.Nous met een Audi e-tron Sportback 55 Quattro (300 Kw/408 pk bouwperiode: v.a. 2020) en een Fendt Opal 465 SFB van 1480 kg geplaatst op 23-07-2023:
Fantastisch. Vele ritten maken we in Nederland en België bij weekendjes weg met de caravan. In 2022 naar Italië geweest en nu naar Kroatië.
Je merkt dat er nog wat werk aan weg is voor het laden in landen als Italië, Slovenië en Kroatië, maar de rijervaring is zo geweldig dat ik er graag wat langer over doe vanwege een extra pitstop.
De ervaring van T. met een BMW i4 eDrive40 (250 Kw/340 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Caravan van 550 kg geplaatst op 12-05-2023:
Meerdere keren met de I4 (met gezin) en onze caravan gereden nu (Burstner Premio 495TK, volbeladen gewicht: +/- 1500 kg). Het rijden van de I4 met caravan is top, er is al vaker over geschreven maar elektrische aandrijving en caravan zijn in dat opzicht een mooie combi.
De I4 heeft standaard niveauregeling, een wat hogere kogeldruk is prima en zorgt niet voor inzakkende achterkant. De auto is altijd zwaarder dan de caravan en dat merk je vooral bij het inhalen van vrachtwagens ed., er zijn niet tot nauwelijks schommelingen en de auto trekt de caravan er echt mooi langs.
Ik vind elektrische auto het fijnst in de file, helemaal met caravan. Het gaat zonder schokje en blijft soepel! De acceleratiesnelheid, bijvoorbeeld bij invoegen op de snelweg, is echt top en groter dan menig normale auto ,wat wel zo prettig is voor mede weggebruikers.
Verbruik en Range
Zonder caravan, in de wintermaanden, lag het verbruik rond 19 kwh/ 100 km. Onder normale omstandigheden met de caravan was het gemiddeld 32 kwh/ 100 km. Echter bij iets meer wind en/ of regen steeg het verbruik snel richting 40 kwh/ 100 km. Dat betekend in het gunstige geval een range van 230 km en in ongunstige gevallen 170 km. In de praktijk rij je de accu niet helemaal leeg dus uiterlijk tussen 150 en 190 km aan de (snel)lader, of hopen dat je op de camping bent met laadpaal ;-). Aan de boordcomputer die reikwijdte weergeeft of de navigatie die de laadstops berekend heb je overigens niet zoveel als je met de caravan rijdt, die rekenen met andere gemiddelden die niet heel representatief zijn. Dus het is wel zaak zelf op te blijven letten op de accu& verbruik.
Het verbruik is hoog met de caravan, dat is natuurlijk bij een brandstofauto ook zo, alleen het effect daarvan op de range is bij een elektrische auto groter.
Snelladen met caravan
Van te voren heb ik wat gezocht waar je het beste kan snelladen met caravan. Uiteindelijk zijn mijn inziens"de nieuwe" Fastned stations het best (in Nederland), deze hebben een goede doorrijhoogte en hebben grote parkeervakken zodat je niet hoeft af te koppelen en ook zodat je geen andere mensen hindert. We vonden het laden heel relaxt, helemaal omdat je in de caravan rustig spelletje kan doen met de kids en koffie kan drinken. De meeste andere plekken vragen toch om afkoppelen van de caravan, wat toch wat gedoe is en tijd kost. Snelladen van 15-20% tot 80% duurt ongeveer 25 min (max. 220kw laadsnelheid bij de I4). Echter betekend snelladen tot 80% dat je met caravan, wel erg weinig range overhoudt (130-150 km). Echter snelladen tot 100% duurt lang (+/-50 min.) en is eigenlijk slecht voor de accu. Dus dat is een beetje een dilemma en maakt dat verre ritten met caravan (veel) langer duren.....
Dat maakt mijn inziens dat het wel wat lastig als je met een caravan van dit gewicht en auto met deze belading richting Zuid Frankrijk/ Spanje wilt. In Nederland/ Duitsland zijn veel snelladers te vinden langs de snelwegen maar in andere landen is dat minder waardoor je dan ook daar niet veel speling hebt als het bijvoorbeeld hard gaat waaien...
Concluderend. Auto rijdt heerlijk met caravan maar praktisch zijn lange reizen nog een wat lastig.
De ervaring van Kees Rookus met een Hyundai Ioniq 5 Long Range (168 Kw/228 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Kip Grey-line 44 TTZ/TTR van 1230 kg geplaatst op 09-09-2024:
Om kort te beginnen - prefereer ik m’n Toyota RAV4 hybrid boven een elektrische Hyundai Ioniq 5 als caravantrekker? Antwoord is nee, en dat had ik niet verwacht.
Voor wie het interesseert een flink lang verhaal hieronder 😉 omdat er bij de gebruikerservaringen nog niet zoveel info staat over elektrische auto’s met caravan.
Elektrisch rijden voelde als een experiment omdat we in de zomervakanties al jaren met de caravan in Noorwegen rondtoeren en dat nog lang hopen te blijven doen. De Toyota RAV4 was enorm goed bevallen, zie m’n gebruikerservaring op deze site. Maar ik probeer graag wat nieuws en dus werd hij begin dat jaar omgeruild voor de Ioniq 5.
De Kip caravan (Grayline 44TTZ) is al een oudje uit 2000, weegt beladen 1300 kg en is voorzien van ITBS (Integrated Trailer Brake System) van Triorep i.v.m. de Noorse bergen.
Ze (kippen zijn vrouwelijk ;-) heeft al vele jaren achter inmiddels 5 verschillende auto’s in Noorwegen rondgehobbeld, achter 3 turbo diesels, 1 benzine hybride en nu dus elektrisch. De caravan is een doorsnee maat zou ik zeggen, niet superklein of licht, geen hefdak.
Ik begon deze vakantie in augustus 2024 met de gedachte ‘elektrisch rijden met een caravan moet je willen, begin er anders niet aan’. Je moet veel plannen, vaak stoppen, van te voren uitdokteren waar je gaat laden, veel tijd nemen. Het bleek grotendeels niet waar.
Het hete elektrische hangijzer is uiteraard actieradius. M’n conservatieve verwachting was dat, net als bij m’n vorige auto’s, de actieradius ongeveer halveert t.o.v. solo auto. Bij de RAV4 was dat 800 km solo / 400 km met caravan, bij de Ioniq zou dat dus 500 km / 250 km worden. In beide gevallen van helemaal vol naar helemaal leeg wel te verstaan, wat in de praktijk nooit gebeurt. Bovendien laad je de accu van de elektrische auto onderweg niet helemaal vol omdat de laatste 20% langzaam gaat. Hanteer je ook nog een ondergrens van 20% (ongeveer 50 km range resterend met caravan, voor onverwachte zaken) dan gebruik je dus maar 60% van de accucapaciteit. Dat geeft een verwachte actieradius van 0.6 * 250 km = 150 km. Deze schatting komt goed overeen met de berekening op deze site. Op het eerste oog niet veel, maar het gaf dus houvast.
Ik had deze keer niet veel tijd voor de voorbereiding en moest dus het één en ander onderweg uitdokteren. De eerste 200 km was ik al overtuigd - dat gaat niet meevallen! Wat een gehannes met de infotainment van de Ioniq. De routeplanner stuurt je naar laadstations gebaseerd op bezetting daarvan en het verbruik met caravan. Dat lijkt aanvankelijk een mooi systeem maar het geeft voor mij onlogische pauzes. Ik wil ongeveer twee uur rijden en dan pauzeren.
Maar het infotainmentscherm blijkt gesplitst te kunnen worden in een scherm voor de routeplanner en een scherm dat de snelladers langs die route laat zien na een aantal kilometers. Vanaf dan werkt het tadeloos. De auto geeft aan wat de actieradius is (wat redelijk blijkt te kloppen, gebaseerd op verbruik met caravan) en ik kies een snellader op een afstand gelijk aan die actieradius min 50 km. Daarvan blijken er genoeg te zijn.
Wat getallen. Verbruik lag tussen 27 en 35 kWh/100 km op de lange ritten, inclusief snelweg hellingen en wind mee of tegen, over totaal zo’n 3600 km. Iets beter dan de berekening op deze site (29 – 38 kWh/100km). Dat zal vermoedelijk met de rijstijl te maken hebben, daarover straks meer.
De Ioniq heeft een 77 kWh accu, waarvan 74 kWh bruikbaar. Twee uitersten:
1) Max verbruik 35 kWh / 100 km en accu tussen 20% en 80%, dus 60% gebruikt: 0,6 * 74 * 100 / 35 = 127 km range. Bij gemiddeld 80 km/u is dat 127 / 80 = 1,6 uur = 1 uur en 35 minuten rijden.
2) Min verbruik 27 kWh / 100 km en accu tussen 10% en 90%, dus 80% gebruikt: 0,8 * 74 * 100 / 27 = 219 km range. Bij gemiddeld 80km/u is dat 219 / 80 = 2,7 uur = 2 uur en 44 minuten rijden.
En alles daartussenin, we hebben het allemaal wel voorbij zien komen. Goed 2 uur rijden als gemiddelde.
Laadtijd tussen 10 – 80% is volgens Hyundai 18 minuten en dat blijkt redelijk te kloppen aan de > 200 kW snelladers. Ik heb vaak met voldoende vermogen kunnen laden, soms duurt het wat (zeg 10 minuten) langer. Meestal is de Ioniq eerder klaar dan wij… ;-). Soms laden we daarom tot 90%.
In twee dagen zijn we bij Gol in Noorwegen, met overnachting op ferry tussen Kiel en Gothenborg. Die twee dagen hadden we vroeger ook nodig.
Dan de rijstijl. Ik rij 80 km/u gps, veel constante snelheid. Dat deed ik de laatste jaren met de RAV4 ook omdat bij harder rijden de tijdwinst niet indrukwekkend is maar de extra hoeveelheid CO2 wel. Dat vond ik niet prettig meer. Harder rijden met de Ioniq heeft vermoed ik een negatief effect op de reistijd.
Ik moest een beetje oppassen met optrekken omdat er veel vermogen is, het zo geruisloos gaat en dus moeiteloos lijkt. Maar het heeft wel wat effect op de actieradius natuurlijk. Ook op de steilere stukken snelweg omhoog heb ik de snelheid maar wat laten zakken naar 70 – 75 km/u alhoewel de auto geen signaal geeft dat dat handig zou zijn, misschien was dat overbodig. Omhoog, omlaag of plat, de motor maakt hetzelfde geluid: geen.
Bergen hadden verrassend weinig effect op de actieradius, zowel met als zonder caravan, althans als het begin en eindpunt van de route op ongeveer dezelfde hoogte ligt en de snelheid laag. Het scenario pasweggetje zeg maar. Naar boven met de caravan ging het verbruik wel flink omhoog, zo’n 100 kWh/100 km op 10-15% stijging, maar naar beneden stopt de Ioniq die extra energie kennelijk weer netjes terug in de accu. Dat werkt blijkbaar erg efficiënt. Waarschijnlijk heeft de ITBS hier ook een positief effect, daarover later meer. Wel zaak om met voldoende lading aan zo’n pasweggetje te beginnen want je moet natuurlijk wel eerst boven komen voordat het oplaad-feest bij de afdeling begint. Ik rekende dus met 1 kWh per km 10-15% naar boven, met een caravan van 1300 kg totaal. Op https://climbfinder.com is erg veel info te vinden over te verwachten stijgingspercentages. Maneuvreren op hellingen gaat erg ontspannen, vooruit of achteruit, zonder motorgeluid, vreemde ervaring wel. Onze Ioniq heeft achterwiel aandrijving, daar hadden we zondermeer genoeg aan, ook op Noorse gravel bergweggetjes. 4WD is natuurlijk nog mooier (puntje voor m’n oude RAV4…) maar verbruikt ook meer, dus wat kortere range. Voorwiel aandrijving zou ik voor de elektrische auto met caravan niet prefereren. Dan mis je denk ik de benodigde tractie om van dat mooie grote rustige koppel vanuit stilstand gebruik te maken.
We waren eerlijk gezegd nogal verbaasd hoe ontspannen de reis naar- en in Noorwegen was gegaan. Eerder meer dan minder vergeleken met onze eerdere ervaringen. Van te voren plannen van laadpunten bleek niet nodig. Veel rust in de auto, heuvelop heuvelaf of plat, maakt niet uit. Weinig caravanbeweging door het gewicht van de auto. Erg makkelijk maneuvreren op hellingen zonder motorgeluid. Misschien bracht het schema van ff pauze na 2 uur rijden toch ook wel ontspanning, met de diesels en de hybride was ik nogal eens geneigd om wat langer door te rijden.
Nadelen hebben we uiteraard ook ondervonden. Daarvan hebben de meeste toch nog steeds te maken met de laadstations. Gedurende deze vakantie waren er genoeg, we hebben nooit hoeven wachten en er hebben nooit mensen op mij hoeven wachten. Maar het opvallendste is het af en toe moeten afkoppelen van de caravan omdat de lay-out van de laadstations niet altijd rekening houdt met aanhangers. Op de heen- en terugreis kon ik bij ongeveer de helft van de laadstations de caravan aangekoppeld laten, bij de andere helft moest ik afkoppelen, twee keer op een dag. Dat vindt ik persoonlijk geen groot probleem, maar dat kan een ander anders ervaren natuurlijk. Je ziet overigens steeds meer laadstations waarbij een paar - of alle - laadpunten van het ‘door-rij’ type zijn, zoals bij benzinestations, zodat de caravan aangekoppeld kan blijven. Waarschijnlijk wordt dit (mede) gedaan omdat tegenwoordig ook kleine vrachtwagens en bussen aan deze snelladers laden. Er zit dus gaande weg verbetering in. In Noorwegen zelf kwam dat maar af en toe nog eens voor, meestal was er genoeg ruimte om de caravan aangekoppeld te laten.
Opvallend ook is dat benzinestations duidelijker aanwezig zijn, door een meestal fel gekleurde dak. Bij laadstations is dat doorgaans niet zo waardoor je soms even moet rondkijken waar het laadstation precies is. Meer opmerkelijk dan hinderlijk, maar toch. Nederland blijkt hier voorop te lopen, met z’n door-rij-snelladers-onder-een-gekleurd-dakje langs de snelweg 😊.
En uiteraard is de dichtheid van benzinestations nog steeds groter dan van laadpunten. Onderweg in Duitsland, Zweden en Noorwegen was dat geen probleem maar we kamperen (en wandelen) graag in afgelegen gebied en staan dan zeg een week op een plek waar de snellader niet om de hoek staat. Toch konden we meestal ook daar voldoende snel laden tijdens het boodschappen doen, op ongeveer 15 – 20 km van de caravan. En omdat de actieradius van de losse auto dan ruim voldoende is was dit uiteindelijk nauwelijks een issue. We hebben gedurende de hele vakantie één keer een uur aan een afgelegen lader gestaan terwijl we niets anders te doen hadden dan onze boekenvoorraad gebruiken. Dit probleem zal denk ik wel groter worden als we in het noorden van Noorwegen of Zweden zouden rondtrekken.
Het kopen van stroom is vaak nog steeds onnodig omslachtig. In Duitsland kon ik met m’n Hyundai en ANWB card/druppel laden die ik ook in Nederland gebruik maar in de Scandinavische landen moest ik kiezen uit 5 apps (Mer, Circle-K, Bilkraft, Elton en Tesla voor de geïnteresseerden). Elke app zit weer wat anders in elkaar. Het went, maar…. ga toch s.v.p. stroom verkopen zoals ook benzine verkocht wordt, dus mobiel voor de lezer houden, kabel in stopcontact en laden maar! Je ziet dit gelukkig wel steeds meer bij de laadstations dus het zal wel goedkomen, maar op het moment kan je er nog niet van uitgaan. En aantal laadstation-bedrijven bieden de mogelijkheid om direct te laden als de kabel in het stopcontact zit. De laadpaal herkent dan de auto en de betaalgegevens. Zoals Tesla dat doet dus, dat werkt dan nog weer makkelijker dan benzine tanken.
Ondanks deze nadelen was het al met al een verbazend positief verhaal voor mij (waardoor ik tot de conclusie kwam aan het begin van deze post 😊). Nog een keer teruglezend kwam ik tot de ontdekking dat ik de range niet bij de nadelen had genoemd. En zo heb ik dat eerlijk gezegd ook ervaren.
Voor wie het interessant vindt – hieronder nog wat ervaring met de Ioniq en ITBS in de caravan.
Normaal gesproken remt de oplooprem van de caravan als de auto op de motor remt. Bij lange afdalingen worden daardoor de caravanremmen en -wiellagers te heet. ITBS voorkomt dat door de oplooprem te blokkeren tot een ingestelde limiet (de caravan zal dan niet remmen) als er geen spanning staat op de remlichten en die dus niet branden. Bij brandstof auto’s als je niet op rem trapt maar wel op de motor remt.
Bij veel elektrische auto’s werkt dat wat anders. Daar kan het regeneratief remmen (op de motor dus, zonder het rempedaal aan te raken) zo sterk zijn dat de remlichten dan ook moeten branden. Dit betekent dat de remlichten door software bediend moeten worden.
Ik was dus vooraf nogal benieuwd of ik nog wat aan de ITBS zou hebben. Als de auto besluit dat de remlichten gaan branden als ik op de motor rem tijdens een afdaling dan staat ITBS niets te doen in de caravan. Het enige bruikbare wat dan resteert is een lampje in de auto wat aangeeft of de remlichten wel of niet branden.
Door dat lampje kon ik goed zien wat de Ioniq deed met z’n remlichten. Ze bleven gelukkig keurig uit tijdens een afdaling met constante snelheid op de motor remmend. Zelfs op steile afdalingen op maximaal motor remvermogen (maximale regeneratie) en constante snelheid hoefde ik niet bij te remmen, bleven de remlichten uit en voorkwam ITBS dat de caravan ging remmen. Daardoor geen hete caravan remmen en als bonus wel meer regeneratie lading richting accu, waardoor zoals eerder genoemd de bergen uiteindelijk verrassend weinig effect hebben op de actieradius.
Dat alles zonder cruise control. Maar onder dezelfde omstandigheden met cruise control aan brandde de remlichten wel (!). Dus b.v. op de snelweg met cruise control aan flink afdalend gaat de Ioniq met constante snelheid op de motor remmend met brandende remlichten naar beneden. Wat voorkomen kan worden door de cruise control uit te zetten. De logica hier ontgaat mij geheel en ik snap eerlijk gezegd niet goed dat dit bij de typegoedkeuringen geaccepteerd wordt. Als ik nu in een rijtje auto’s met constante snelheid op de motor remmend en met brandende remlichten afdaal, dan wordt mijn achterligger dus niet meer gewaarschuwd wanneer ik daadwerkelijk op de rem trap. Omdat ik dat onveilig vind gebruik ik nu volgende work-around: wanneer bij de afdaling op cruise control de “power – charge” indicator op “charge” komt te staan dan remt de Ioniq op de motor en gaan de remlichten dus aan. Ik zet dan de cruise control uit, de remlichten gaan uit en ik kan weer veilig verder met de afdaling. Na de afdaling gaat de cruise control weer aan en zo verder. Deze situatie kwam gelukkig niet heel veel voor omdat bij een snelweg afdaling de luchtweerstand van de auto+caravan doorgaans te groot is en ik in de bergen de cruise control meestal niet gebruik. Maar de Ioniq rijder zou dit wel moeten weten, tijd voor een update zou ik zeggen.
Met dank aan ITBS voor het signaleren van deze remlicht-software bug. Ik was verder erg in m’n nopjes met de combinatie van ITBS en elektrische auto, denk dat dit de range in de bergen ten goede kwam. Ik weet natuurlijk niet hoe andere elektrische auto’s met hun remlichten omgaan maar het kan dus prima samenwerken.
De ervaring van Frans met een Kia EV6 AWD (239 Kw/325 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Eriba Touring Troll 530 van 1185 kg geplaatst op 28-09-2022:
Begin september ben ik samen met mijn vrouw en hond met EV en caravan naar Oostenrijk geweest. Dit was de eerste caravantrek ervaring i.c.m. een elektrische auto en dus spannend! ;)
De rit ging naar Tirol in Oostenrijk wat iets meer dan 900km vanuit mijn woonplaats is. Met de eerdere brandstofauto’s reden we meestal maximaal 800-850km met de caravan op 1 dag. Tirol was dus maar net iets verder, maar omdat dit de eerste vakantie met een EV zou zijn is er besloten om de heenreis in een relaxte 2 dagen te doen.
Van te voren is de rit met ABRP voorbereid waarbij ik op basis van internet reviews een geschat verbruik van 33kWh/100km heb ingeprogrammeerd. Vanwege het gratis Ionity Power abonnement (en daardoor €0,29/kWh) is er zo veel mogelijk bij Ionity geladen met de Kia charge pas. Naast deze Kia pas had ik een Shell Recharge pas bij me en enkele apps zoals Bonnet, Mobility+ en Tesla op de telefoon staan.
Als eerste over het rijden met caravan en de EV6: dat gaat verbluffend soepel! Niks geen geschakel of extra toeren maken bij het optrekken of de diverse autobahnhellingen (8% bij b.v. Kassel): de EV6 lijkt de caravan moeiteloos te trekken. Mijn vorige benzine en diesel auto’s (8 traps automaat, 3 liter 6 cilinder met allen rond de 250pk) waren alles behalve stakkers, maar de souplesse van een EV is van een andere orde en bovendien stil. Heerlijk! Ook ligt de caravan erg stabiel achter de auto. Waarschijnlijk o.a. vanwege het flinke gewicht van de EV6.
Ook mooi dat bij helling afrijden er flink geregenereerd wordt. Dit is duidelijk te zien op de displays van de auto. Van te voren vroeg ik me af of de oplooprem roet in het regenereer-eten zou gooien, maar dat bleek dus niet het geval.
Dan over het verbruik met caravan: op de snelweg heb ik net als met de eerdere brandstofauto’s zo veel mogelijk 90km/h gereden (GPS snelheid, snelheid op de teller is bij de EV6 dan 92-93km/h). De daadwerkelijke gemiddelde snelheid ligt door wegwerkzaamheden en af en toe een file natuurlijk wat lager.
Tussen de diverse laadstops op de heenweg naar Tirol lag het verbruik volgens de boordcomputer tussen de 24,6kWh/100km en 27,4kWh/100km. Een stuk lager dan de 33kWh/100km waar ik op gerekend had. Het gunstige zomerweer (rond de 23 graden en weinig wind) zal vast wat geholpen hebben. Ook is Eriba Touring caravan relatief goed gestroomlijnd. Desalniettemin was ik aangenaam verrast.
Omdat we zoals gezegd zoveel mogelijk bij Ionity wilde laden moest er wat geschipperd worden met de afstanden tussen de laadstops. Deze varieerde van ongeveer 120km tot 195km. Met bovenstaande verbruik waren dit soort afstanden geen probleem en is er geen enkele keer range anxiety geweest: een enkele keer aangekomen bij de lader met 20% maar vaak was het 30%-40%. Afhankelijk van de volgende ritafstand werd er tot 80 of 90% geladen. Al bleek dat dus lang niet altijd nodig. Maar, zeker op zo’n eerste vakantie, liever wat extra marge.
Zoals verwacht moest bij vrijwel alle Ionity laadpunten de caravan af- en weer aankoppeld worden. Niet veel werk, maar het kost enkele minuten. Gelukkig was er altijd plek genoeg om de caravan dichtbij te parkeren (met disselslot). Een keer geluk gehad bij Ionity omdat alle laadplekken vrij waren en er ook nog ongebruikte parkeervakken naast waren. De auto is toen met caravan dwars over de pekken geparkeerd waarbij 2 laadplekken bezet gehouden werden. Uiteraard ben ik toen bij de auto gebleven om hem eventueel anders te parkeren mocht het ineens toch druk worden. Maar dat bleek niet nodig.
Overigens hebben we nergens laadfile gehad: er was altijd plek genoeg. Wel enkele keren gehad dat de lader niet wilde starten. Bij een andere laadpaal ging het wel goed.
Ook een keer bij EnBW geladen (met Shell Recharge pas): daar konden we zonder anderen te hinderen aangekoppeld laden. Toch handig en als we geen Ionity abonnement hadden dan zou dat zeker een goede plek zijn om vaker te laden.
Snelladen doet de EV6 trouwens lekker snel: vrijwel alle keren ca 240kW aangetikt en rond een minuut of 20 klaar met laden. Meer tijd dan even een broodje eten en de hond laten plassen is er nauwelijks.
Overigens staan langs de Duitse snelwegen op de borden waar pauze- en tankplekken aangegeven staan ook bordjes om aan te geven als er laders aanwezig zijn. Handig voor als je geen laadplanning gemaakt hebt.
Voordat we op de camping in Tirol arriveerden (idem voor de overnachtingscamping) hebben we nog een extra keer bij Ionity geladen zodat we nog maar enkele tientallen kilometers naar de camping moesten en met rond de 80% aankwamen. Handig als je daarna vanuit de camping wat uitstapjes wil doen. Op de camping zelf is er niet geladen: heb het niet gevraagd, maar ik vond het niet gepast omdat er geen echte laadplekken waren en bovendien was het niet nodig: op ca 10km afstand van de camping was er in een dorp tegenover een supermarkt een 150kW lader van Tiwag. Deze hebben we een keer gebruikt (met de Kia Charge pas) om voldoende opgeladen aan de terugreis te kunnen beginnen.
Fun fact: op de overnachtingscamping kon er stroom per kWh via een automaat met muntjes gekocht worden. Niet nodig met de EV6: met de Vehicle To Load adapter heb ik de caravan van stroom voorzien. :) Kost voor een avond en een nacht een paar procenten aan batterij maar dat was geen probleem omdat we met een zeer ruime SoC aangekomen waren.
De terugweg naar huis is in 1 keer gedaan. Het verbruik tussen de diverse laatstops was ondanks wat regen in de ochtend en wat lagere temperaturen vergelijkbaar met de heenweg: tussen de 24,5kWh/100km en 28,5kWh/100km. Opnieuw erg netjes!
Overigens zijn we op zowel de laadplekken als op de camping diverse keren aangesproken met vragen over het elektrisch rijden met een caravan. Er zijn dus meer mensen die geïnteresseerd en benieuwd zijn.
Al met al is het caravantrekken en deze vakantie in het algemeen met de EV6 ons beiden heel goed bevallen. Het is i.v.m. de laadstops wat meer plannen dan met een brandstofauto. Ik hoop dat Kia in de nabije toekomst een laadplanning ala Tesla in de software implementeert. Dat zou het duidelijk vergemakkelijken.
Het laden zelf (incl. afkoppelen) kost natuurlijk wat meer tijd. Maar dit is voor ons nauwelijks een minpunt: we stopten eerder elke 2,5-3 uur voor iets van een kwartier. Nu afhankelijk van de laadstops een half uurtje eerder en 10 minuten langer. Big deal!
Het extra comfort van de elektrisch aandrijflijn compenseert dat wat ons betreft ruimschoots!
De ervaring van Maarten met een Kia EV6 Long Range 2WD (168 Kw/228 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Dethleffs c-go 495 FR van 1360 kg geplaatst op 08-08-2022:
Begin dit jaar kreeg ik een nieuwe wagen en werd ik gelijk gedwongen om mijn E-rijbewijs te halen omdat de combinatie nu boven de 3500 kg uit komt. Gelukkig ging dat vlot genoeg en konden we deze vakantie naar Kroatië. We hadden ons ingesteld op een avontuurlijke reis en er 3 dagen voor uitgetrokken. Achteraf was dat niet nodig maar het zorgde er wel voor dat we geen haast hadden.
In Duitsland hadden we nergens problemen met opladen en ging de reis voorspoedig. Binnen een half uur was de Kia weer vol en konden we weer bijna 200 km rijden. Door brutaal meerdere plekken te bezetten heb ik lang niet altijd hoeven af te koppelen. In Oostenrijk ging het mis toen de laadpalen langs de snelweg het niet deden en we de snelweg af moesten om lokaal een langzamere lader op te zoeken (en de caravan hadden we achter gelaten bij de snelweg). In Slovenië heb ik nog een keer staan klooien (en bellen) omdat mijn laadpas het niet deed maar ook dat is uiteindelijk goed gekomen. Wel altijd even kijken of je de echte snellader te pakken hebt. Al met al is het me meegevallen en geven de extra stops ook een soort vakantie rust.
Voor het eerst heb ik ook wat langzamer gereden dan anders. Met mijn oude auto vond ik minder dan 95 km/u niet lekker rijden. Je had dan te weinig trekkracht of je moest terugschakelen. Nu gaat het allemaal zo soepel dat het veel minder erg is om op de cruise controle achter een vrachtwagen te blijven rijden. Je ziet direct dat dit heel veel zuiniger is. Maar wil je er toch voorbij dan is dat zo gepiept, maar dat kost wel veel extra stroom.
Al met al is het beter bevallen dan ik van te voren dacht. De heenreis hebben we rustig in drie dagen gedaan maar terug lukte in twee dagen ook. Ik heb nog nooit een auto gehad waarbij ik zo weinig voelde dat er een caravan achter hing. Het comfort en de rust (ook bergop) in de auto is echt geweldig.
De ervaring van Peter Huijgen met een Polestar 2 LR Dual motor (300 Kw/408 pk bouwperiode: 2021-2023) en een Dethleffs Camper 470 ER van 1325 kg geplaatst op 10-08-2021:
Prima combinatie en erg stabiel. Heb al veel ervaring met auto,s van alle soorten, maar dit is wel super. Alleen blijf wel vlak rijden, niet teveel tegenwind want dan is de energie er snel uit. Na 200 km moet je toch wel aan het snoer gaan hangen . Voor mij dus niet de benelux uit met deze combi. Wel jammer want het is een heerlijke combinatie
De ervaring van Jan Schubert met een Skoda Enyaq iV 80 (150 Kw/204 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een T@B 320 RS van 750 kg geplaatst op 05-08-2023:
De Enyaq iV is een geweldige trekauto, weegt 2100kg en mag max. 1000kg trekken.
De T@B 320 RS weegt leeg ongeveer 650kg en beladen max. 1000kg.
Normaal verbruik van de Enyaq is 17kW/100km, mét T@B ongeveer 30kW/100km. Maximaal bereik is dan ongeveer 275km.
We rijden rond de 85km/uur want dat lijkt met deze combinatie de "sweetspot' tussen snelheid en verbruik te zijn.
We plannen vooraf een laadstop rond de 200km, met een veiligheidsmarge van 50km.
Van 10 naar 80% laden duurt met de Enyaq ongeveer 30 minuten. Dan is de koffie ook op en kunnen we weer 200km.
De cruisecontrol gebruiken we op vlakke stukken en heuvel af. Heuvel op gebruikt de cruisecontrol erg veel vermogen en is rijden op 'het voetje' veel efficienter. We beginnen de heuvel dan met 85kmh en laten deze langzaam afzakken. Heuvel af wordt er weer geregenereerd en met het extra gewicht van de T@B erachter gaat dat prima! Het blijft wel een rare gewaarwording die % lading en km reikwijdte die hoger worden, dat hadden we niet met onze benzine auto.
We houden als reserve marge dus 50km reikwijdte aan. Gaat het toch om de een of andere reden mis met op een laadpunt (omleiding met extra km, laadpaal defect, pas werkt niet, div.) dan is plan B: de caravan afkoppelen, nieuw laadpunt aanrijden (je bereik is dan het dubbele als met caravan, dus minstens 100km), laden en de caravan weer ophalen.
We maken van tevoren een roadbook met laadstops, km tussen de laadstops, doorreis campings, verwachte reistijden, laadstop tijden enz. Onderweg wordt dit bijgewerkt en dit roadbook kun je de volgende reis zo weer gebruiken. We kijken vooraf op Google Earth waar de laadpunten zijn, dat scheelt ontzettend veel zoektijd. Je merkt dat je vaak de laadstops op dezelfde plekken maakt, net als vroeger met benzine tanken.
De T@B is net zo breed als de auto en sommige laadplekken (bv Tesla Supercharger Laxou bij Nancy Frankrijk) zijn geschikt om dóórheen te rijden; je houdt dan wel 4 laadplekken bezet! Gelukkig zijn er 28 en is het er vaak rustig met ladende auto's.
Dit jaar tot nu toe 4x weg geweest met de Enyaq en de T@B:
Sauerland, Zuid-Frankrijk (Ardeche en Provence), Noord-Groningen en naar de Vogezen. Dus al een paar duizend kilometer gereden met deze combinatie en onze conclusie is:
Met een Enyaq en T@B op vakantie gaat prima!
De ervaring van Sep Raben met een Smart #3 Premium (200 Kw/272 pk bouwperiode: v.a. 2024) en een Biod Nomade van 1170 kg geplaatst op 18-06-2024:
Dit is een prefecte combinatie. De Smart en de Biod zijn daarbij een plaatje om te zien.
De ervaring van De Wilde met een Tesla Model 3 (175 Kw/238 pk bouwperiode: 2019-2020) en een Caravelair Antares Luxe 426 van 1000 kg geplaatst op 17-07-2020:
Geweldige combinatie, amper merk je dat de caravan er achter hangt er stabiel. Actieradius gaat gruwelijk naar beneden. Voor Nederland meer dan goed! Helaas geen emuk spiegels beschikbaar, nu gekozen voor Milenco's, echter trillen deze erg maar mijn idee.
De ervaring van Jordi met een Tesla Model 3 Long Range AWD (258 Kw/351 pk bouwperiode: 2019-2023) en een Fendt Saphir 450 Q van 1190 kg geplaatst op 25-05-2021:
Op een stormachtige dag met tegenwind en regen met de Tesla 180 km gereden vanuit Staphorst naar Rotterdam. Een éénmalige rit, om onze caravan op te halen. Omdat er weinig reviews zijn met elektrische auto's gekozen om deze korte review te schrijven. Let op, met deze combinatie mag je wettelijk niet rijden. De Tesla mag slechts 1000kg trekken + wat er op de kogel ligt. In mijn geval was dat 80kg kogeldruk. De Fendt woog beladen 1250 kg.
Allereerst het weggedrag. Wat een topcombinatie. De Tesla geeft geen krimp en trekt al slapend de caravan. De model 3 weegt natuurlijk behoorlijk en dat is goed te merken. De caravan ligt als een blok achter de auto wat zorgt voor een heel fijn weggedrag. Voor de zekerheid de Tesla op "chillmodus" gezet, al was dat niet per sé nodig. Inhalen en optrekken is een eitje. De voorkant van de caravan is groot en lomp vergeleken met de Tesla en dat is wel te merken aan de luchtweerstand en daarmee het verbruik.
Dan het verbruik en de range. Dit was zoals verwacht in dit weer wel echt dramatisch. De gehele weg was er tegenwind en het regende voortdurend. Volledige weg op 90km/u gereden. Het verbruik kwam uit op 450 w/u per km wat neerkomt op een maximaal bereik van ongeveer 175 km op een volle accu (100%!). Ik ben bij Supercharger Leusden gestopt na 96km om bij te laden en had toen 55% van de accu gebruikt. Na een korte stop door naar Rotterdam met hetzelfde verbruik. Achter vrachtwagens daalde het verbruik naar 300 w/u, dat scheelt een slok op een borrel. Op een droog wegdek met warm weer schat ik dat de tesla ongeveer 350 w/u zal gebruiken met deze caravan. Wij hebben eerder met een Caravelair er achter gereden en deze had een totaal verbruik van 270 w/u over 1500 km. Die caravan was dan ook veel smaller en lichter.
Al met al ben ik tevreden, al zijn grotere caravans als deze totaal ongeschikt om langere afstanden mee te rijden. Als je naar 80% supercharged, dan ben je met een kwartiertje echt weer weg, maar bij 20% wil je opnieuw weer laden. Dat is met dit weer dus ongeveer 100 km, en dat is te weinig. Kleinere caravans die smaller zijn halen 200 km en dat is acceptabel voor ons.
De ervaring van Pieter met een Tesla Model 3 Long Range AWD (258 Kw/351 pk bouwperiode: 2019-2023) en een Caravelair Ambiance style 400 van 1090 kg geplaatst op 25-07-2021:
Wat een geweldige trekauto is de Tesla 3LR. Je voelt niet eens dat er een caravan achter hangt. Heb jaren grote dieselauto’s gereden maar de Tesla overtreft de rijervaring. Stel je de snelheid op bv 85kmh in dan zal hij die snelheid blijven rijden. Geweldig om die gemiddelde caravanauto snel voorbij te zien rijden totdat je de berg op rijdt. Dan zakken za allemaal af en blijf je met de Tesla gewoon de ingestelde snelheid rijden. Berg op of berg af maakt niet uit.
Nu vraag je misschien af, hoe dan met het bereik?
Wij zijn nu onderweg naar Spanje, rijden 85kmh en kunnen dan ca 200km rijden per lading.
Aangezien er voldoende Superchargers van Tesla zijn is dit geen probleem. Aan de stekker, kopje koffie en rijden maar weer.
Heb je vragen, laat me zeker weten.
De ervaring van Hans met een Tesla Model Y Long Range Dual Motor (258 Kw/351 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Burstner Ventana 430 van 1200 kg geplaatst op 14-07-2022:
Zojuist, juli 2022, zijn wij weer met onze Bürstner caravan op vakantie naar een camping in de buurt van Echternach geweest. In het verleden hebben voor de caravan o.a. een Subaru Forester en een Skoda Octavia Diesel met DSG gestaan. Deze caravantrekkers voldeden bijzonder goed.
MAAR in vergelijking met mijn nieuwe Tesla Model Y Long Range Dual Motor (mond vol) vallen beide in het niet. Natuurlijk is de aanschafprijs van de Tesla wel hoger.
Hieronder volgt geen verhaal, maar meer een opsomming van gegevens van de heen- en terugreis.
Normaal rijd ik, mij redelijk houdend aan de maximum snelheden, 145 Wh/km.
Gewicht op de weegbrug van de combinatie zonder 2 volwassenen en hond was 3380 kg.
De onderverdeling zal zo rond de 2200 kg voor de Tesla en 1180 kg voor de caravan zijn geweest.
Op zowel de heen- als terugreis de acc op 90 km/pu gezet en rustig met het vrachtverkeer meegereden. Praktijk was dat we zo rond de 85 km/pu hebben gereden. Deze snelheid werd zowel berg op als berg af zonder problemen vastgehouden.
Gestart met 99% accu. Na 186 km in Urmond nog 28% over. Verbruikte energie was 285 Wh/km.
Geladen tot 80% en 64 km doorgereden naar Verviers. Daar met 53% aangekomen en weer tot 94% opgeladen om te voorkomen dat we op de camping “bijna leeg” zouden aankomen.
Op de camping na 122 km zat er nog 44% in de accu. Gebruikte energie was 296 Wh/km.
De terugweg zijn wij gestart met een percentage van 97% in de accu. Het navigatiesysteem gaf aan dat wij Verviers konden overslaan en met 16% in Urmond zouden aankomen. Het verbruik over die 182 km was 299 Wh/km. Op het tweede stuk naar huis, de accu was weer tot 96% geladen, werd 186 km gereden en was het bij wegrijden berekende eindpercentage 18%. De veel vlakkere rit kon nu met 264 Wh/pu worden afgelegd en dat betekende dat er bij thuiskomst nog 31% in de accu over was.
De conclusie:
Ook het trekken van de caravan met een Tesla zorgt voor een verdubbeling van het verbruik, maar dat is vergelijkbaar met een benzine/diesel auto.
Het rijden met de combinatie was één groot feest. Geen last van windgevoeligheid door inhalende bestelbussen en die 3 keer dat ik toch een vrachtwagen inhaalde zat ik binnen 2 tot 3 seconden van 80 op 105 km/pu.
Ik onderschrijf de gebruikerservaring van Pieter met zijn Tesla Model 3 LR dan ook volledig.
Is er dan geen nadeel/teleurstelling te melden?
Natuurlijk wel. Mijn Model Y heeft als optie de “Enhanced Autopliot”. Helaas werkt die optie niet met een caravan/aanhangwagen erachter.
De ervaring van Cor met een Tesla Model Y Long Range Dual Motor (258 Kw/351 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een LMC Musica 470 E van 1494 kg geplaatst op 12-08-2023:
Tesla is een prima trek auto je merkt haast niet dat er een caravan achter hangt. Inhalen is helemaal geen probleem.
Afstand Max. 200km dan moetje weer opladen. Bij goede supercharger binnen een half uur weer voor 80% vol. Voor de reis wel een planning maken ivm opladen.
De ervaring van Harmen met een Tesla Model Y Long Range Dual Motor (258 Kw/351 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Knaus Sudwind 500 FDK van 1400 kg geplaatst op 08-05-2024:
Ik kan niet anders zeggen dat het rijden met een Tesla MY met een caravan erachter echt top gaat. Super stabiele combinatie. Je moet wel voorbereid zijn om iets langer en mogelijk iets vaker te stoppen dan dat je gewend bent met een ICE combinatie.
Praktijkverbruik met een snelheid van 90-100 km/h is ongeveer 350-370 Wh/km. Zuiniger kan zeker als je bijvoorbeeld achter een vrachtwagen rijdt.
Wij (2 volwassen, 2 kids en een hond) zijn met onze Tesla MY LR met een Knaus Sudwind van 1500 kg erachter naar zuid Frankrijk op vakantie geweest. Via de Route du Soleil en de Alpen zo'n 2600 km met de caravan erachter gereden, waarbij we ongeveer 950 kWh stroom verbruikt hebben. Op het gemak gereisd met ongeveer 500 - 700 km per dag, waarbij we per dag 3 à 4 laadstops hadden.
De geplande snellaadstations lagen 150 -180 km uit elkaar, waarmee de afstand tussen de laadstops met 60-80% bijladen en een snelheid van 90 - 100 km/h goed te rijden was. Met kinderen en een hond is de accu vaak al eerder vol genoeg dan dat alle andere pauze dingen gedaan zijn. Totaal hebben we wel 16 laadstops moeten maken met caravan erachter, waarbij we gelukkig slechts 2 keer hebben moeten afkoppelen.
Tips:
- Sommige Tesla SuC liggen op het parkeerterrein van een supermarkt, handig om gelijk boodschappen te doen. Wel kan het krap en/of druk zijn, waarbij anderen er niet op voorbereid zijn dat je er met een caravan rondrijdt (wat natuurlijk begrijpelijk is).
- Soms kost het meer moeite om de auto met caravan te parkeren bij een laadpaal, afkoppelen is dan gewoon makkelijker en sneller.
- Zo ver ik heb kunnen zien heeft bijna iedere aire langs de Route du Soleil een laadstation, dus plannen is op zich alleen nog noodzakelijk als je geen zin hebt in afkoppelen.
Tops:
- De meeste (nieuwe) Fastned locaties zijn zeer geschikt voor auto's met caravan/aanhanger.
- Met een premium abonnement bij Fastned krijg je 30% korting op de kWh prijs en is daarmee concurrerend met Tesla SuCs.
- Een Tesla heeft bij Fastned de mogelijkheid voor plug 'n' charge, ideaal inpluggen en laden.
- Bergop rijden, was er een helling na luik?? Niks van gemerkt.
- Niet bergop rijden, ook top! Je vergeet bijna dat er wat achter hangt.
- Laadstations die een stuk schoner zijn dan die vieze parkeerplaatsen voor vrachtwagens langs de snelweg waar je veelal moet parkeren met je caravan.
De ervaring van Jeroen met een Tesla Model Y RWD (239 Kw/325 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Knaus Sudwind 450 FU van 1300 kg geplaatst op 28-07-2024:
Dit jaar met een tesla model y standaard range op pad naar Scandinavië. Is het te doen, tja, eigenlijk net niet. Met een range van 140-150km max. Bij zon 80kmh sta je wel veel bij de snellader (die soms ook qua snelheid te wensen overlaat). Vaak sta je toch zon 30-45 min te wachten, vaak met af en aankoppelen omdat er geen rekening gehouden is bij de meeste superchargers met aanhanger. Qua afstanden tussen snelladers, dat is wel voldoende, zeker in Scandinavië. Daar zijn ze wat dat betreft toch al wat verder. Een keer 500km gereden, dat is eigenlijk net te veel met alle laadstops.
Qua rijden gaat het wel allemaal prima, stabiel, snel en redelijk comfortabel.
Ruimte in de tesla ook te over. Als een long range variant tot zon 300km kan rijden zonder laden (en het laden qua tijd niet verdubbeld) dan wordt het allemaal wat acceptabeler. Hybride is denk ik voor caravan trekkers nog steeds het beste van 2 werelden.
De ervaring van Wim met een Volvo XC40 P8 Pure Electric AWD (300 Kw/408 pk bouwperiode: 2020-2021) en een Adria Adora 502 UL van 1470 kg geplaatst op 12-07-2023:
De Volvo is en blijft echt een groen monster.
wat rijdt dat geweldig!
normaliter rijd je in deze elektrische auto al fijn, en met de Adria erachter: dat merk je bijna niet. De trekkracht is nog steeds geweldig.
wel is het verbruik een (groot) dingetje; reden waarom er in de zomervakantie een benzine auto naar Frankrijk gaat (In NL blijft de Volvo er wel voor rijden)
het verbruik loopt (te) veel op; tot ruim 2 keer (45 kWh) het normale verbruik (± 21 kWh), zeker met wind tegen.
de stabiliteit is gewoon prima. Wel (blijven) letten op de belading en de kogeldruk (ik houd ± 80 kg aan)
Vroeger zaten er Milenco's als spiegels op; ik ben er echter ooit eens eentje verloren (en zat écht goed vast - maar niet alle spiegels zijn geschikt, blijkbaar.
Sindsdien gebruik ik de speigels met een zuignap: Ideaal! en overal toepasbaar.
De ervaring van van Dijk met een Volvo XC40 Singe Motor Ext.Range (185 Kw/252 pk bouwperiode: 2023-2024) en een Caravelair van 1165 kg geplaatst op 19-11-2024:
Afgelopen zomer zijn wij met onze combinatie naar het gardameer gereden. Dit is ons uitermate goed bevallen. De caravan van +- 1500KG beladen ligt super stabiel achter de auto. Weinig last van slingeren bij zijwind en vanwege de elektrische aandrijving zeer snel bij het inhalen. Door de extra laadtijd is het aan te raden om de reis in 2 dagen te maken. Ons verbruik was gemiddeld 35,6kw/100KM.
De ervaring van Paul Berndsen met een Volvo XC40 Twin Pure Electric (300 Kw/408 pk bouwperiode: 2021-2022) en een Dethleffs van 1464 kg geplaatst op 22-05-2023:
Geweldige combinatie om mee te rijden.
De Twin electric heeft niet eens in de gaten dat er een caravan achter hangt qua rijgedrag. De actieradius gaat weliswaar omlaag naar ongeveer 190km, maar dan is het toch tijd om te stoppen en even de benen te strekken.
De caravan ligt super stabiel achter de wagen en slingers geen moment.
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Laat een review achter op Google over het gebruik van Caravantrekker.