Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Is dit een verantwoorde combinatie

De jong vraagt op 28 April 2019:

Een citroen c4 1.6 vti uit 2009 120pk eigen gewicht 1157kg,met een Burstner ventana 530 max massa 1500kg.
Op papier mag die hem trekken ik blijf in Nederland en ga maar 1keer op vakantie.
Ik wil de kosten(wegenbelasting en verbruik) buiten de vakantie zo laag mogelijk houden.
Wat is jullie mening hierover?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 April 2019:

Of het verantwoord is hangt van jezelf af. Hoe hard rijdt je ermee, en hoe ga je beladen?

Het is niet verantwoord als je je vakantie spullen in de caravan ‘kiepert’, aankoppelt en de snelweg op gaat....

Heel weinig meenemen in de caravan en zorgen voor voldoende kogeldruk. Auto zo zwaar mogelijk beladen. Verder niet te snel rijden, zeker niet gaan inhalen en niet rijden als het hard waait.


De jong antwoordt op 28 April 2019:

Ik rij rustig, haal niet in heb de tijd.
Beladen ga ik zoveel ongelijk op de as doen.
Kogeldruk 75 kg?? Op de kogel.
Ga voor het eerst (starter).
Heb een weger aangeschaft weeg hem en de auto eerst voordat ik vertrek.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 April 2019:

Voor een starter vind ik een dergelijke combinatie eigenlijk niet verantwoord. In ieder geval geeft het reizen met een caravan je niet het plezier wat je wel zou moeten en kunnen hebben.
Bestudeer deze site goed (vraag een persoonlijk advies aan!) en lees (en begrijp) ook deze pagina: https://www.caravantrekker.nl/info/slingeren.php


Mark antwoordt op 28 April 2019:

Let ook op de maximale totale massa van de combinatie!
De kans bestaat dat je met een 1500 kg caravan hier overheen gaat.
Deze staat vermeldt op je kenteken bewijs.


MarkS90 antwoordt op 28 April 2019:

Samengevat: geen veilige combinatie. Ik zou iemand met een sterkere en zwaardere auto vragen de caravan op je vakantieadres neer te zetten.


De jong antwoordt op 29 April 2019:

Bedankt voor de info, zeker die van totale max samenstel. Die had ik over het hoofd gezien.
Als ik de c4 max belaagd dus tot 1700kg,en de caravan maar tot 1300kg.waarbij alles net voor de as komt. Moet het toch lukken? Moet toch nog een keer heen en weer voor bakfiets en spullen.
De Kogeldruk, wat raden jullie daarvoor aan?


Jan@ antwoordt op 29 April 2019:

Als je toch al hebt besloten waarom vraag je het dan?
Voor de kogeldruk geef ik geen advies omdat ik deze hele combinatie, net als mijn voorgangers, ontraad.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 29 April 2019:

De kans dat het lukt is groter dan de kans dat het niet lukt

Welke kogeldruk? Zo hoog mogelijk voor de caravan en zo laag mogelijk voor de auto. In jouw geval minimaal het maximaal wettelijk toegestaan gewicht en doe daar nog maar iets bovenop. In het uitgebreide advies rapport kan je het allemaal lezen.
Heb je de auto vol beladen dan zal de vering van je C4 zonder hulpvering niet prettig zijn ben ik bang...

Ik hoop echt dat je een goede reis hebt maar koop toch echt zo snel mogelijk een grotere zwaardere auto (of een kleinere caravan).


ton groenendijk antwoordt op 29 April 2019:

"Ik blijf in Nederland"en "ik ga maar één keer op vakantie." "Moet toch nog een keer rijden voor de bakfiets"
Dit overziend denk ik niet dat we hier te maken hebben met een reiziger die het uiterste uit zijn combinatie moet trekken om het gewenste doel te bereiken.
Dit overwegende is de goede raad van Menno in de eerste reactie wel voldoende , lijkt mij. Ja, het is hangen en wurgen, maar het kan wel. Er kan namelijk veel meer dan je denkt, als je daar maar goed mee om gaat.
Ooit trok ik met een Dyane 6 een Kip van mijn schoonfamilie, die wel wilde kamperen maar geen trekhaak wilde kopen, vermoedelijk om indruk te maken op mijn kersverse echtgenote en haar familie. In die tijd werden de Kips nog met betonplex in elkaar geschroefd. Lichtgewicht bestond niet, maar rustig, rustig, niet te ver en heel voorzichtig. Dat ging prima. Later, want ze vragen je dat nooit maar één keer, bracht ik met mijn 90 pk Ascona een Avento dubbelasser, geladen met een complete seizoensuitrusting voor ze naar de camping. Over 60 km van de stalling naar de plek.
Ach, ze gingen "maar één keer op vakantie" "bleven in Nederland" er hoefde geen bakfiets mee, het was mooi weer en omdat toen de snelwegpolitie nog bestond ging ik binnen door.
Verstand en beheersing geven vaak betere resultaten in extremis dan zonder verstand en zonder beheersing een paar kilo over het maximumtreingewicht te gaan.
Het is wat de Britten zeggen: "softly. softly, catchee monkey"
Goede reis en veel plezier.


Mark antwoordt op 29 April 2019:

Terugkomend op je vraag, al is het geen advies:
Kogeldruk 61 kg volgens Autoweek.


JdHamer antwoordt op 02 May 2019:

@De Jong
Persoonlijk zou ik met deze combinatie niet durven rijden. Als je het maximale trekgewicht erachter hangt + de auto tot maximaal belaadt, dan ga je over het maximale treingewicht heen. Dat geeft al stof tot nadenken. Deze caravan is te zwaar voor deze auto. Je kunt nooit uitgaan van de gedachte dat je alles in de hand hebt, ook al rijd je met het vrachtverkeer mee. Er zijn ook nog anderen op de weg die je soms dwingen om een onvoorziene handeling te verrichten. Vanwege een te lage koppeling is er te weinig reactie op het gaspedaal als je onvoorzien toch een inhaal beweging moet maken. Abrupt moeten remmen zal bij deze combinatie vaker misgaan dan dat het goed gaat. Dan is het te hopen dat er een engeltje op je schouder zit . Kort achter het vrachtverkeer 'hangen' is ook hier geen optie. Je wordt gegarandeerd heen en weer geslingerd vanwege het te geringe verschil in gewicht caravan/auto. Je gaat dus afstand moeten houden met als gevolg dat je zelf ingehaald zal worden door achteropkomend vrachtverkeer. Je moet dan zelf weer van het gas om afstand te kunnen nemen van je voorganger. In de spiegel zie je dan de volgende vrachtauto al aanstalten maken om jou in te halen.

Langzaam rijden vanwege geen haast is niet altijd de veiligste manier om van A naar B te komen. Zeker niet op de snelwegen. Inhalend verkeer raast je met een verschil van meer dan 50km per uur voorbij. SUV's en bestelwagens geven bij het inhalen een behoorlijke klap op je caravan die je met een kleine auto en een maximale kogeldruk van 61kg. maar moeilijk kunt opvangen vrees.

Zoals Menno al zegt, je zal zeker geen plezier hebben van je trip naar de camping. Wettelijk misschien toegestaan maar menselijk gezien onverantwoord om met deze combinatie de weg op te gaan.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 02 May 2019:

Motorisch is er weinig aan de hand en maakt het in het vlakke Nederland niets uit of een caravan (te) zwaar is. In remvermogen maakt het ook niet zo veel uit. Een caravan met goede remmen remt voor 85 a 90% zelf. Dan maakt een paar honderdend kg meer of minder weinig verschil.
Of een combinatie meer weegt dan het treingewicht maakt in Nederland ook niet zo veel uit. Wettelijk zal je er niet snel een proces-verbaal voor krijgen en voor de rij veiligheid zie ik geen probleem. Treingewicht wordt alleen beperkt omdat wegrijden op 12% helling lastig wordt en dan vaak ter bescherming van de auto door de fabrikant.

Desondanks is het geen prettige combinatie om twee redenen:
1) bij een zware caravan neemt de kans op slingeren toe en gaat die slingeren dan kan de auto te ligt zijn om de caravan in toom te houden.
2) als je dan de auto vol gaat beladen rijd die niet lekker meer omdat de vering dat gewicht niet aan kan. De auto voelt dan minder stabiel aan waardoor ook de caravan eerder gaat slingeren.


Louis antwoordt op 03 May 2019:

Gewoon doen.
De meeste vrachtwagens waaien tenslotte ook niet om tijdens storm waarschuwingen.
Net zoals bellen in het verkeer meestal goed gaat.


Jan Steurrijs antwoordt op 03 May 2019:

@Louis

Het is niet mijn gewoonte om te reageren op reactie zoals de jouwe maar hier vind ik dat er toch een grens is overschreden.

Advies... DOEN omdat het meestal toch goed gaat! Je noemt dan nog een voorbeeld waar ik andere ervaringen bij heb.

Net voor de meivakantie hier in de regio 3 lagere schoolkinderen en hun juf omgekomen in een verkeersongeval. Onderweg naar een lammetjesdag op een boerderij. Zaten in een kleine auto waar een RangRover frontaal is overheen gegaan. De tegenligger was aan het bellen en raakte rechts van de weg in de berm. Door het bellen geen aandacht voor wat er gebeurde waardoor uit schrik een ruk aan het stuur werd gegeven. Je raad het al, op de linker weghelft terecht gekomen en frontaal op de auto waar de kinderen in zaten.

De beller kan het navertellen. Zat in een grote zware auto. Alle inzittenden uit de andere auto overleden.

Ga jij nu de ouders vertellen dat ze zich niet zo druk moeten maken om het verlies van hun zoon/dochter (leeftijden kinderen was 9 en 10 jaar) omdat het in de meeste gevallen toch goed gaat?????

Sorry, ik vind dat ik als medeweggebruiker er van uit mag gaan dat iedereen zich bewust is van het dat je met een moordwapen op pad bent. Als er dan ook nog een caravan achter hangt, zelfs een zwaar kaliber.

Ongevallen gebeuren niet omdat het bijv. hard waait. Als bestuurder moet je je bewust zijn van de (veranderende) situatie om je heen. De grenzen van je combinatie kennen. Is de situatie zodanig dat je gedurende een langere tijd steeds tegen de grens aanloopt, neem dan je verantwoordelijkheid en ga van de weg af en wacht tot het moment dat de situatie verandert. Lukt dat niet, dan zal je andere oplossing moeten bedenken.

Als iemand het aandurft om willens en wetens anderen in gevaar te brengen en als het misgaat als excuus 'meestal gaat het goed' gebruikt, dan is ie bij mij toch echt aan het verkeerde adres :(


Remco antwoordt op 04 May 2019:

Oef Jan Steurrijs haalt wel een extreem iets aan. ( wat natuurlijk ernstig is)

Even terug te komen op de vraag van de topic starter..

Zoals Menno al zei :

Auto maximaal beladen indien mogelijk en op je gemak gaan rijden met een goede kogeldruk van de niet volgeladen caravan.

Fijne vakantie De Jong en laat je niet gek maken. Iedereen heeft het moeten leren.

Off-topic:
Gelukkig is iedereen voor het eerst op pad gegaan met een aanhanger / caravan die 500 kg maximaal woog en met een auto ervoor van 2500 kg....

Technisch gesproken (volgens gegevens van autoweek) kan de citroen de caravan trekken.

Niemand klaagt over het feit dat oa een dikke Landrover of een Mercedes ML enz van maximaal 3000kg een kar mag trekken van 3500kg, wat in verhouding ook krom is.
Louis antwoordt op 04 May 2019:

Je hebt ook gelijk Jan...was een beetje cynisch bedoeld i.v.m. de waarschuwingen die hier al gegeven zijn en volgens de berekeningen hier op de site.
Als je dan toch meent vol te moeten houden helpen adviezen kennelijk niet.
Rijd iemand zich bewust van een zwakke set dan is er nog weinig aan de hand ,maar ja, daar houden andere weggebruikers geen rekening mee.


Jan@ antwoordt op 04 May 2019:

De opmerkingen : meestal gaat het goed en de kans is groter dat het lukt dan mislukt vind ik onbegrijpelijk en onverantwoord.
Het wegverkeer is geen Russische Roulette!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 04 May 2019:

Toch is er een groot verschil tussen een caravan van 7 meter of een paardentrailer achter een C4 ook al zijn die even zwaar. Toegestaan trekgewicht wil niet zeggen dat je er dan probleemloos een caravan achter kan hangen. Gewicht is maar een kleine factor in het geheel. Belading en de constructie van de aanhanger met de verdeling van het gewicht daarvan en natuurlijk de snelheid zijn zeker zo belangrijk.


De jong antwoordt op 13 June 2019:

Iedereen bedankt voor de reactie en tips.
De auto is gekocht een c4 1.6 vti uit 2011.
De trekhaak en mad hulpveren worden er eerdaags ondergezet.
De caravan gaat minimaal beladen (ongeveer 1250kg) mee. De auto maximaal, zo blijf ik onder het treingewicht van 3031kg.
Kogeldruk wordt ongeveer 75 kg.
Ik ga u berichten hoe het gegaan is.


Jeffrey antwoordt op 14 June 2019:

@ De Jong,

Die Mad hulp veren zullen inderdaad helpen bij het door hangen van de achterkant van de C4.
1250 kg zal dus betekenen dat u dus helemaal niks in de caravan doet en dus met een lege caravan gaat rijden.
de opgegeven ledig gewicht van een caravan is meestal niet correct.

Het best advies is al reeds gegeven. Als u de kosten wilt besparen de rest van het jaar zoekt u dan AUB een vriend/kennis/collega,buur,familie etc etc die een auto heeft die voldoet om deze caravan op een verantwoorde manier te kunnen trekken. Dit doet u niet alleen voor u zelf.
Een auto huren voor 1 dag is natuurlijk ook nog een optie.


JdHamer antwoordt op 14 June 2019:

@De Jong,

Als het MMS gewicht 3.031 bedraagt, dan mag deze caravan helemaal niet achter deze auto! Om te bepalen of de wet wordt overtreden maakt het niet uit wat de werkelijke gewichten zijn. Het kenteken is bepalend. U gaf aan 1.700kg voor de c4 en 1.500kg voor de caravan. Dit samen past dus NIET in het Maximum Massa Samenstel.

Dit gewicht kan je vinden op de RDW site onder gewichten en dan F.3

Waarschijnlijk staat dit niet op je kenteken maar dus wel in de RDW registratie waar justitie op controleert.

Elders op deze site staat:

Alleen wat op 'papier' staat telt!
Wat de auto of de caravan in werkelijkheid weegt is niet van belang. Rijd je bijvoorbeeld met een lege caravan of zit je alleen zonder belading in de auto, dan is toch bepalend wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is.

Strikt genomen zal je de caravan terug moeten keuren naar 1.300kg om aan de wettelijke marges te voldoen. In de praktijk zal dat beteken dat je nagenoeg niets meer in je caravan mag laden. Het leeggewicht van een caravan is zonder koelkast, mover, reservewiel enz. Met een standaard uitrusting komt er, zonder de kastjes te vullen, al snel 100kg.

Onbegrijpelijk dat iemand er willens weten toch voor kiest om met zo'n combinatie op pad te gaan. U heeft advies gevraagd en ervaren caravanners hebben u voldoende argumenten gegeven om de juiste keuze te maken. Als 'starter' negeert u alle goedbedoelde adviezen. Ik vraag me dus af waarom u uberhaupt om advies heeft gevraagd. Blijkbaar stond uw keuze al vast en had u helemaal geen advies nodig.

Ik mag hopen dat ze u snel van de weg halen. Zo niet, dan vrees ik dat u niet heel erg lang plezier van uw aankoop zult hebben. Zaken die u niet in de hand heeft zult u niet aankunnen. Deze combinatie heeft absoluut geen reserve om onverwachte situaties op te vangen. Ik wens u veel geluk en wijsheid toe.


gerard antwoordt op 14 June 2019:

Ben je dan doorgedraaid of niet Jeffrey jdhamer ? Het lijkt wel een vonnis in een moord zaak,of je leven er van af hangt. Bent u wel helemaal goed..?


MarkS90 antwoordt op 14 June 2019:

Ik ben het volledig eens met JdHamer: zulke onverantwoordelijke combinaties horen niet in het verkeer.


JdHamer antwoordt op 15 June 2019:

@Gerard
Helaas ben ik in deze ervaringsdeskundige en wens dit niemand toe. Ja, er kunnen levens afhangen van de keuze die je als weggebruiker maakt en zeker als die keuzes onverantwoord en grensoverschrijdend zijn.

Enkele jaren geleden is mijn schoonvader na een ongeval om het leven gekomen. Een klusser had met een aanhanger terrastegels opgehaald bij de Gamma. Hij wist dat de kar te zwaar beladen was voor zijn auto maar ach, hij moest maar 6km tot aan z'n huisadres. Durfde de provinciale weg niet op en had de parallelweg genomen. Een weg die ook door fietsers werd gebruikt. Door een put in de weg, en waarschijnlijk ook een te hoge snelheid voor de combinatie, was de aanhanger gaan slingeren. Door de klap werd m'n schoonvader met fiets en al gelanceerd en werd hij over de sloot de akker in geslingerd. Op slag dood. De bestuurder van de auto was zogezegd met de schrik vrijgekomen. Het lichaam van m'n schoonvader was zodanig beschadigd dat we geen afscheid meer van hem mochten nemen in het mortuarium.

Of ik wel helemaal goed ben???? Ja nu wel weer. Heeft wel lang geduurd voordat we er als familie overheen zijn gekomen. Ik probeer alleen te voorkomen dat andere families ook dit soort situaties moeten meemaken als gevolg van onverantwoord gedrag van andere weggebruikers. Dit noodlottige ongeval had simpel voorkomen kunnen worden.

Met gezond verstand de weg op, de regelgeving respecteren en zorgen voor een veiligheidsmarge is het minste wat je als verantwoordelijk bestuurder geacht wordt te doen. Ik kan maar moeilijk begrip opbrengen voor mensen die bewust het risico lopen en door verwijtbaar handen anderen schade kunnen toebrengen.

U hebt daar duidelijk een andere mening over. Dat mag van mij, respecteer ik ook maar ik zou dan het ook op prijs stellen dat u de mening van mensen die hun zorgen daarover uitspreken, ook respecteert.


gerard de bol antwoordt op 15 June 2019:

Er zijn er zo veel die onwetend en dom de weg op gaan, de Jong vraag hier van alles maar dat doen anderen niet , zou ook niet helpen want ze doen toch wat ze willen. Het is hier altijd al een belerend forum geweest en nog ,het doel is volledig zoek, ook door dit trieste verhaal past hier niet , stuur het naar justitie of iets...?


Frank antwoordt op 15 June 2019:

Het delen van ervaringen en het delen van gedachten wordt door mij als superleerzaam ervaren.
Door de discussie heb ik zojuist mijn kentekens nog een keer nagekeken.
Door een andere discussie op het forum ga mijn caravaninhoud nog een keer wegen en evt herindelen.
Met dan aan ieders visie


De jong antwoordt op 15 June 2019:

Het aanpassen van het Max massa caravan kenteken naar 1300kg,gaat vanmiddag op de post.
Max massa auto 1736 en max massa caravan 1300.zit ik op papier goed.


gerard de bol antwoordt op 15 June 2019:

Grappig dit ,alsof dat iets scheelt dat het op "papier "wel klopt.
Dat aanpassen gaat online ingelogd ,postduiven zijn er niet meer.
Wat een onzin allemaal ..ongelooflijk.


De jong antwoordt op 15 June 2019:

Als ik aangehouden wordt scheelt dit een paar boetes.
In mijn geval gaat het met een formulier dat ingevuld naar de rdw gestuurd is.
En een betaling van 59,60.

Degene die mij attendeerde de op dit, ten zeerste bedankt.
Toch handig dit forum.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 June 2019:

Waarom een aanpassing bij de RDW? De kans op een boete wordt alleen maar groter omdat de kans erg groot is dat je caravan zwaarder is dan 1300 kg.

De kans dat je 10% over de 1300 gaat lijkt me groter dan dat je 10% over de 3010 kg (Massa Samenstel) gaat. Bovendien maak je dan twee overtredingen.
Bespaar die 60 euro en investeer die in een cursus bij Bert. Zie onze cursussen.


MarkS90 antwoordt op 15 June 2019:

Een cursus helpt toch niet als je combinatie niet veilig is?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 June 2019:

Zeker helpt een cursus. Veel belangrijker in onze cursussen dan een bochtje achteruit is dat je leert omgaan met je auto en caravan. En voor een slechte combinatie vraagt dat extra aandacht en vaardigheden van de bestuurder.

Een goede combinatie is ook niet veilig bij een slechte chauffeur (alleen luistert het iets minder nauw). Ik durf zelfs wel te stellen dat de bestuurder nog veel belangrijker is dan de combinatie en dat investeren in jezelf (via onze cursussen) een beter ‘redement’ heeft dan investeren in een sterkere (of iets zwaardere) trekauto.


gerard de bol antwoordt op 15 June 2019:

Een cursus zou wel degelijk helpen ,ook al klopt de combinatie niet. De bedoelde caravan is 7.50 lang en 2.30 meter breed met vanaf de as naar achter een enorme overhang (relatief gezien) .Het is een best wel grote caravan ,dat valt niet te onderschatten. Die caravan is duidelijk de baas over de Citroën ,maar dat was al duidelijk.


JdHamer antwoordt op 15 June 2019:

@Menno
Ik zie nog heel vaak de 10% marge voorbijkomen hier. Dat is toch alleen van toepassing als je staande gehouden wordt en op de weegschaal gaat? Dat gebeurt volgens mij alleen nog om te bepalen of het werkelijke gewicht van de caravan de MTM overschrijdt.

Voor zover ik weet gebeurt dat steeds minder en worden camera's ingezet die op de automaat boetes uitdelen. Ik woon in een grensgebied (Zeeland) en enkele maanden geleden hebben ze een hypermodern camerasysteem net over de grens in NL neergezet. Dit systeem fotografeert elk voertuig aan de voorkant EN aan de achterkant. Kenteken auto + kenteken aanhanger en het systeem ziet direct of er sprake is van een overschrijding van het maximale treingewicht en/of het maximale trekgewicht.

Een overschrijding op papier hoeft niet gewogen te worden die is direct zichtbaar bij controle kentekens. In landen om ons heen wordt dat al jaren zo gehanteerd. In FR en BE > 3.500 treingewicht op papier, dan 90km p/u. Het werkelijke gewicht doet er niet toe. Of je wel of niet te hard hebt gereden wordt bepaald door controle van het kenteken van de auto. Heeft de combinatie op camera 2 verschillende kentekens, dan wordt gekeken naar het maximale treingewicht en de snelheid die is gereden.

Gebruiken ze in NL nog geen camerabeelden voor dit soort controles, dan zal het een kwestie van tijd zijn.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 June 2019:

Voor te hard rijden is het papieren gewicht voldoende maar voor overbelading moet altijd gewogen worden en is alleen het feitelijk gewicht van belang.
Die 10% geldt alleen in Nederland het buitenland is vaak strenger.


Hafar antwoordt op 15 June 2019:

............Als ik aangehouden wordt scheelt dit een paar boetes...........

En weer is het geld belangrijker dan het gevaar.
Ik snap het echt niet.

Hafar


Louis antwoordt op 16 June 2019:

Hafar ...je snapt het juist wél.


Jeffrey antwoordt op 20 June 2019:

Advies wordt gevraagd. Veel advies wordt gegeven.
En het advies wordt genegeerd.

Beetje de conclusie van dit topic. Hopelijk doen andere meer met de informatie.


Jeffrey antwoordt op 20 June 2019:

Wat ik grappig vind is dat er op dit forum ook een vraag gesteld wordt over een Peugeot en een vouwwagen. Welke moter hij beter kan nemen de zelfde motor die in deze C4 ligt wordt kwa kracht al afgeraden ( rijden in bergen) voor 750kg vouwwagen.

Deze auto is gewoon ook niet echt een krachtig wonder. 1300 kg is nog zwaar ook alleen voor NL .


Robin antwoordt op 11 July 2019:

Het verbaast mij dat de vraagsteller toch met de combi op pad wil en niet een kennis met een busje en B+E rijbewijs heeft geregeld. Kan de bakfiets ook meteen mee....


De jong antwoordt op 23 July 2019:

Koek koek.
We zijn op de camping.
Caravan op 1275kg
Kogeldruk 79kg
Auto rond de 1700kg
De gehele weg in de 4e versnelling op 3200 toeren. Verbruik gemiddeld 1 op 11,5km.
Ingehaald door een 15/20vrachtwagens.
Autotransporters,en stevige grote busjes.
Geen enkele last gehad van slingeren of ander ongecontroleerd gedrag.
De versterkte vering(hulpveren niet leverbaar voor dit type auto) heeft goed z'n werk gedaan.
Ik wil iedereen bedanken voor z'n weloverwogen reactie.
Fototje wil ik graag plaatsen hier maar dat is volgens mij niet mogelijk, of niet de bedoeling.

Mvg de jong


Jeffrey antwoordt op 25 July 2019:

Goed te lezen dat het is gelukt zonder problemen.
Natuurlijk hebben we je graag goed bedoeld advies willen geven.

Toch jammer dat je er wel bar weinig mee gedaan hebt.
Maar het bleef natuurlijk advies 👍


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 July 2019:

Ik denk dat hij het advies wel degelijk ter harte heeft genomen. Immers hij heeft de auto zo zwaar mogelijk beladen, de caravan zo weinig mogelijk, gezorgd voor voldoende kogeldruk (en hulpveren) en niet hard gereden. Verstandiger kan bijna niet


Jan@ antwoordt op 25 July 2019:

Precies 75% een paar pakken koffie en een kilo suiker.


De jong antwoordt op 25 July 2019:

Inderdaad Menno.
En er ging best nog wat mee.
Ledikant achterin
Alle beddengoed voor 5 pers.
75% van de keukenspullen.
2 kinderfietsje en een buggy.
2 gasflessen
Let wel, bij de keukenspullen zat maar 1 pak koffie

Waar ik ook veel aan gehad heb en dat raad ik iedereen aan.
Het stukje over de koppeling, hoe je het beste weg kan rijden. Heel leerzaam en na enige gewenning ideaal!!


Leendert Schutte antwoordt op 25 July 2019:

Welke kant gaat hij op? misschien kom ik hem morgen tegen....Hoop niet in de berm of dwars op de snelweg. Morgen heerlijk naar Spanje via de bekende route A71 tot snel mensen


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 July 2019:

Er zijn heel wat mensen onderweg die zich minder goed voorbereid hebben en veel gevaarlijker zijn op de weg. In de Drechttunnel was het vanmiddag ook weer raak (fietsen voor en achterop).

Goed met je combinatie omgaan is nog belangrijker dan de combinatie zelf!Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker