Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Wel- of niet aanpassen max. toelaatbaar gewicht caravan

Vakantiegenieter vraagt op 08 May 2019 om 16:26:

Beste Menno en overige lezers.

Het antwoord op mijn vraag heb ik helaas (nog) niet kunnen vinden deze mooie informatieve site, TUV, dealer of RDW beantwoord kunnen krijgen.

Situatie is een nog te leveren nieuwe caravan met een as van max. 1500kg welke voor 1400kg door leverancier op kenteken is gezet.

Mijn auto heeft op het kentekenbewijs een rijklaargewicht van 1460 kg (op de weegbrug leeg zonder personen overigens 1540kg) en een maximaal toegekend trekgewicht van 1300 kg.

Aan alle eisen van tempo 100 (in Duitsland) wordt voldaan en ik wil Dekra eigenlijk, voor aflevering van de nieuwe caravan, langs laten komen bij de dealer voor de 100km keuring (praktisch daar ik de caravan niet huis kan stallen).

Concrete vraag: is het met oog op gebruik in het buitenland nu wel- of niet gewenst (om eventuele discussies te voorkomen) of noodzakelijk om de as van de caravan (op papier via RDW) terug te laten zetten naar 1300kg?

Mijn dealer geeft aan dat RDW aanpassing (naar bijv. 1300 kg) pas na levering en tenaamstelling van caravan kan plaatsvinden en ik dit zelf via een formulier moet aanvragen. De Dekra (voor de 100km keuring) geeft aan dat nu keuren op basis van huidige max. 1400kg het certificaat dan weer zou laten vervallen als max. toelaatbaar gewicht caravan naar 1300kg zou worden teruggebracht.

Menno, kan jij me adviseren of het wijsheid is na levering eerst de caravan terug te laten keuren (op papier) naar 1300Kg en daarna pas tempo 100 keuring door Dekra te laten uitvoeren of dat ik de caravan gewoon op 1400kg kan laten staan zolang ik maar niet de aslast van 1300kg ga overschrijden en dus nu de Dekra keuring kan laten uitvoeren bij de dealer. Ik wil uiteraard wanneer ik onderweg ben geen issues met de wet krijgen bij een controle en uiteraard ook in alle gevallen 100% zeker verzekerd zijn.

Menno en lezers alvast bedankt voor jullie reactie

Groet, vakantiegenieter

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Menno (Caravantrekker) antwoordt op 08 May 2019 om 18:00:

Een voorwaarde voor de tempo 100 is dat het maximaal gewicht van de caravan kleiner of gelijk moet zijn aan het maximaal trekgewicht van de auto. Zie de bestatigung een na laatste aandachtsstreepje (als je het kan lezen). Dus moet MTM van de caravan 1300 kg zijn.Tevens staat daar natuurlijk ook het toegestaan gewicht van de caravan op, dus zou je dat toch eerst moeten terug zetten en dan de keuring laten uitvoeren.

Dekra en dealer hebben het juist. In praktijk zal echter zelden naar de bestatigung gevraagd worden en is het handiger om de caravan gewoon op 1400 kg te laten staan. Maar 100% juist is het niet.

Met bovenstaande bestatigung rij ik al 10 jaar rond maar wat daarop staat klopt ook niet voor 100% (meer). Maar desondanks voldoe ik wel aan de eisen


Vakantiegenieter antwoordt op 08 May 2019 om 18:45:

Menno, dank voor je snelle reactie! Top!


Jan Steurrijs antwoordt op 09 May 2019 om 23:11:

@vakantiegenieter
Misschien niet van belang maar toch goed om je te realiseren is dat je 200kg aan laadvermogen verspeeld door 1.300kg op het kenteken te laten zetten. Op zich geen probleem als je in de auto ruimte genoeg hebt maar dan kan het totaal gewicht van de auto zelf weer in geding komen.

@Menno
Is het niet zo dat 1.400kg op kenteken laten staan tot problemen kan leiden in landen als bijv. Frankrijk? In NL wordt het werkelijke gewicht gemeten om te bepalen of aan de voorwaarden wordt voldaan. In Frankrijk is het kenteken maatgevend en mag deze caravan (ook al weegt deze in werkelijkheid 1.300) toch niet aangekoppeld worden omdat deze dan het toegestane trekgewicht op papier met 100kg overschrijdt?


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 10 May 2019 om 01:11:

@Jan, heb jij de Franse regels op zwart op wit?
Lijkt me overigens lastig dan in Frankrijk. Hoe zou je dan ooit een (paarden)trailer of andere aanhanger kunnen trekken? Vaak mogen die 2 ton of meer wegen en er zijn maar weinig auto's die dat mogen.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Nieuwe caravans....

De modellen voor 2020 zijn gepresenteerd op de caravan-salon in Düsseldorf. Revolutionair nieuws is er niet maar het blijft leuk om op een beurs weg te dromen bij mooie nieuwe kampeerspullen voor de komende vakantie.

Trekkrachtrapport

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde trekkrachtrapport uit zo'n 30 pagina's met informatie bestaat.

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

© 2004-2019 Caravantrekker