Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Koelkast rooster voor de zomer

AdM. vraagt op 10 August 2019:

Ik heb bij dometic onderstaande vraag weggezet op hun info mailadres, maar mogelijk weet iemand een betere ingang hier op dit forum.
Wat vinden jullie van het idee, dit moet toch te realiseren zijn voor zo,n onderneming. Verkoop technisch denk ik dat er een hogere oplage in zit dan van het winter rooster omdat veel meer mensen in de zomer gebruik maken van de caravan.

Op een caravan forum heb ik eens de vraag gesteld waarom is er geen zomer rooster voor de caravan koelkast.
Net zoals U een rooster fabriceert voor de winter de zogenaamde winter afdekplaat zou je veel caravan bezitters een plezier doen met een zomer rooster.
Hoe het eruit zou moeten zien ???? Nou gewoon het bestaande rooster eruit en een nieuw rooster erin met een schuin dakje en verder helemaal open daaronder, voor een betere afvoer van de warme lucht in de zomer, nu halen veel caravan bezitters de bovenste rooster weg op de camping en zit er een lelijke opening waar ook nog vocht in kan lopen.
Maar nog mooier zou het zijn als er aan de achterzijde van het rooster een houdertje zou zitten waar bijvoorbeeld een ventilatortje in geplaatst kan worden welke door middel van een 12v adaptertje van stroom voorzien kan worden. Rijd je van de camping weg, rooster verwisselen en klaar.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Andre antwoordt op 10 August 2019:

Top idee, ben benieuwd .........


Hans antwoordt op 10 August 2019:

Ik snap het niet...........het probleem


Debouncer antwoordt op 10 August 2019:

Veel van de koelproblemen die ik op campings zie, worden veroorzaakt door een openstaand keukenraam boven de koelkastroosters. De opstijgende lucht wordt dan geblokkeerd door het keukenraam met slechtere koelprestaties tot gevolg. Een rooster met een dakje zal in mindere mate voor hetzelfde probleem zorgen. Verder is het zo dat regen niet altijd loodrecht naar beneden valt. Als de regen dan op het rooster komt te staan moet je dubbel wisselen. Al met al is het niet iets waar ik op zit te wachten of zou aanschaffen.


Jasper antwoordt op 11 August 2019:

Het lijkt me niet erg nuttig, zo'n zomerroostertje. Je moet bedenken dat het alleen maar gaat om de warme lucht uit de ruimte achter de koelkast weg te krijgen. Als je dat laat afhangen van het toevallige weer of andere belemmeringen, zoals de openstaande caravandeur of een voortent, schiet je niet op.
Eigenlijk alleen een ventilatortje, (of twee) kunnen de lucht voldoende in beweging brengen in alle klimaten. Maak 'm dan zo dat ie 's avonds en 's nachts uit gaat. En/of thermostatisch geregeld en met aan/uit knop op het bedieningspaneeltje van de koelkast.


TheoV antwoordt op 12 August 2019:

Vele koelkasten en de keukens waar ze in staan, zitten aan de voortent zijde. Daar ben je met zo een rooster ook niet veel. Zelf heb ik een caravan met die configuratie. 1 PABST ventilator met een clixon op 30°C en 2 zwaardere met een clixon op 40°C zorgen voor een constante luchtstroom. Hoe warm het ook wordt in de voortent, de koelkast blijft werken (Dometic RM8400 met uitgenomen vriesvak). Een tijdklok schakelt de ventilatoren uit om 22:00 en weer in om 8:00.


Jan& antwoordt op 13 August 2019:

Het "gewone" rooster is al een zomerrooster.
Maar als je het nog meer "zomers" wil maken kun je er altijd nog wat spijltjes uit zagen
Een ventilator uit een oude pc solderen aan een 12-v draag biedt de beste uitkomst lijkt mij. En de 12-v stekkers daarvoor liggen gewoon bij de campingwinkel, tenminste als je een 12 v aansluiting hebt.


Joop antwoordt op 13 August 2019:

Eenvoudige en doeltreffende oplossing is de inbouw van een simpel pc-ventilatortje achter het rooster. Hoeft niet eens altijd bij springen is mijn ervaring. Opzij van de koelkast een schakelaartje. Het effect is zodanig dat uitnemen van het rooster niet eens nodig is.


Jacques Bakker antwoordt op 13 August 2019:

Ik verwijder bij heel warm weer de roosters. En dat helpt in de meeste gevallen prima. Wat ook help is het gaas van het rooster te verwijderen.


JT® antwoordt op 13 August 2019:

Dit ventilatortje verhuist al 20 jaar mee van de ene naar de andere caravan. In de onderrand 2 parkertjes om vast te zetten. Koelkast staat aan voeteneinde bed, dus snoer onder bed via accu (zwevende zekering) en een stuk snoer met snoerschakelaar komt onder de matras vandaan. Schakelaartje omhoog: fan draait, schakelaar naar beneden: fan is uit.
Nooit rooster wisselen, geen open gat en altijd prima resultaat.
Nee, voor mij geen extra zomerrooster.vrgr
JT®


Aad antwoordt op 13 August 2019:

Bij campingzaak dubbele koelkastventilator gekocht. Kost twee tientjes en electronica zit erbij inclusief thermostaatschakelaar. Makkelijk aansluiten en rooster kan altijd blijven zittenReageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard).

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker