Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Auto advies: Adria Optima 425 [in de bergen]

Arjan vraagt op 22 September 2019 om 21:40:

Hallo lezers en tipgevers,

Allereerst bedankt dat jullie de tijd en energie nemen om je te verdiepen in mijn probleem. Wij zijn dit jaar heerlijk op vakantie geweest naar Italië aan het gardameer met onze eigen caravan. We hebben en heerlijke vakantie gehad maar onze auto had het zwaar.

We hadden een Opel Astra Cosmo 1.8 die het op de heenweg al zeer zwaar kreeg. In Nederland nooit problemen gehad op vlakke wegen. Net of de caravan er niet eens achter zat. In Italië, Duitsland en Oostenrijk hebben we veel problemen gehad wanneer er een lichte helling in de weg zat. 80km/h de berg op en op het ergste geval zelf geen 50km/h. De caravan was slechts 750 kg en deze hebben we niet zwaar beladen. We zaten met twee volwassenen in de auto en twee kinderen.

Op de heenweg hoorden we al een ratel in de motor wanneer hij het zwaar had. Op de terugweg na het tanken begon hij te stotteren en is de motor ontploft.

Nu horen we van veel mensen dat deze motor (ecotec) het prima had kunnen doen en we snappen niet echt hoe het heeft kunnen gebeuren. Hij had 217.000 gelopen en was verder in prima staat. Het meest recente verhaal wat ik hoor is dat er wellicht te weinig smering in de brandstof (super 95) zat waardoor de cylinder te heet wat geworden en dwars door de motor is geklapt. Het lampje van de uitstoot branden ook kort na het tanken en voor de explosie.

Nu zijn we voor vervanging op zoek naar een leuke auto, een station die prima een caravan kan trekken. en dan vooral ook in de bergen waar het ons zeer zwaar is bevallen. Ik heb gehoord dat de koppel erg belangrijk is. Onze oude auto had volgens de specificaties 140pk maar wat de koppel was weet ik niet.

Alle advies zijn welkom en ik hoop mede dankzij jullie dat we een gepaste auto kunnen vinden zodat we redelijk zorgeloos met onze caravan kunnen touren.

Alvast bedankt!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Menno (Caravantrekker) antwoordt op 22 September 2019 om 21:47:

Weegt jullie Adria leeg 750 kg en beladen pakweg 1000 kg?
Heel veel auto’s moeten dat probleemloos kunnen trekken maar voor elke auto is het belangrijk om tijdig te schakelen en voldoende toeren te maken. Eigenlijk moet je nooit volgas willen rijden.

Welke auto je moet kopen? Hangt erg af van budget en natuurlijk je wensen/verwachtingen.


liesbeth antwoordt op 22 September 2019 om 22:22:

Als je naar de cijfers kijkt: 1800 cc en 140 pk en een caravan van 1000 kg had er geen probleem mogen zijn, maar het is toch fout gegaan. Lastig is wel om advies over de vervangende auto te geven, wat ik wel dacht is dat mss een automaat auto en dat een ongeveer in grote de zelfde soort auto ,wat dan voldoende zou moeten zijn , om zonder problemen verder plezier van de caravan te hebben. De bank rekening kan ik gelukkig niet zien....alles staat en valt met geld..


Ale Kok antwoordt op 23 September 2019 om 09:00:

"Op de heenweg hoorden we al een ratel in de motor wanneer hij het zwaar had."

Klink in mijn oren als het "gekreun" van een met te laag toerental draaiende motor die te hard moet werken.
Ik denk dat vasthouden aan het nieuwe rijden de oorzaak is.Ale Kok antwoordt op 23 September 2019 om 09:04:

Ging iets mis met knippen en plakken, dus tweede deel:

Een auto met automaat zou in dit geval een oplossing kunnen zijn, die vergeet namelijk niet om terug te schakelen als het nodig is.
De moderne automaten verbruiken nauwelijks meer brandstof als handgeschakelde auto's.


Jan@ antwoordt op 23 September 2019 om 09:13:

Het is natuurlijk van afstand onmogelijk te beoordelen wat mis ging, maar als je denkt dat je auto-caravan op dezelfde manier kunt rijden als solo auto, dan wordt het tijd voor een cursus bij de eigenaars van dit forum.


liesbeth antwoordt op 23 September 2019 om 10:30:

Dat dacht ik ook , een automaat en een cursus ,en weer vrolijk verder. De Opel is toch naar de eeuwige jachtvelden , over de oorzaak lopen raden heeft weinig zin.


Dave antwoordt op 23 September 2019 om 17:52:

Als je een andere auto zoekt wat jou cararavan goed kan trekken en je zoekt een station. Ik wil je adviseren kijk een naar Fiat Tipo station. Ik rij zelf de diesel 1.6 automaat. Prima caravantrekker. Kijk eens naar de benzine uitvoering, een automaat is een echte aanrader.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Wanneer banden vervangen?

Op vakantie zit je niet te wachten op een lekke band. Maar hoe lang gaan caravanbanden eigenlijk mee? De meningen zijn verdeeld maar ook veranderd!

E-Trailer getest

E-Trailer brengt een aantal modules op de markt waarmee je via een App op je telefoon (SMART-Trailer) je caravan in de gaten kan houden. Wij testen de waterpas (E-Level) en het bandenspanningssyteem (E-Pressure) in de praktijk.

Zomaar in de slinger?

Ik maak het zelden mee maar wat gaat dat snel....opeens en vanzelf gaan de auto en de caravan slingeren. Een ‘spannende‘ situatie die je niet te vaak wil meemaken, maar waar toch een verklaring voor moet zijn?

© 2004-2020 Caravantrekker