Caravantrekker.nl

Ford Kuga PHEV, kan deze mijn caravan trekken?

Eduard vraagt op 29 september 2022:

Ik ben al jaren fan van Ford, rij nu kuga, deze kan en mag 1800 kg trekken. Mijn caravan weegt 1500 kg. Ik wil mijn kuga inruilen voor een Kuga PHEV. Maar ik twijfel sterk of dit wel een goed plan is. Iemand ervaring met de Kuga PHEV op de wegen in het buitenland bijvoorbeeld bij Luik, op weg naar Frankrijk.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 29 september 2022:

Bij de gebruikerservaringen staan tien reviews. En vergelijk de uitkomst van de berekening eens met je huidige combinatie.


Eric Hendriks antwoordt op 30 september 2022:

Je leest alleen maar hele positieve reacties.
Ook op Autoweek.
Dat geldt voor de meeste phev's.


Jan antwoordt op 2 oktober 2022:

Eduard

Hier ook een Ford liefhebber. Rij nu de Focus 2.0 TDCI en dat rijdt zo mooi en geweldige trekauto.
Jammer dat diesel " uit " is. Ik zal tzt ook aan een andere moeten. Vind de Kuga nogal groot maar natuurlijk wel lekker zwaar om een caravan te trekken.
Heb een Knaus 460 EU leeg 1070 met verzwaarde as dus tot 1700.
Misschien kan Menno nog wat aanvullen maar ik las de slechte recensie over de Hyundai Tuscon en hoop dat deze niet maatgevend is voor deze hybride auto's.

Wil je ons via dit topic op de hoogte houden wat je gast doen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 oktober 2022:

Ik heb de indruk dat het exemplaar van die Hyundai Tucson reviewer niet goed is, of dat er toch iets vreemds aan de hand is met de software. Anders kan ik het niet verklaren waarom het geen goede trekauto zou zijn met zulke goede specificaties.

Het is in ieder geval zeker niet zo dat alle hybride auto’s matige trekkers zijn, in tegen deel. Bijna iedereen is positief, al zijn er bij de Kia Niro ook minder positieve reviews. Dat is bij die auto ook logisch omdat de benzine motor relatief zwak is als de stroom van de accu op is. Een berekening met de [fuel] versie is daarom altijd verstandig.


Eric Hendriks antwoordt op 2 oktober 2022:

Ja, ik verbaas mij daarover ook en steeds vaker de laatste tijd.
Mensen moeten van de eko knop afblijven en wat vaker op handmode overschakelen ipv het gaspedaal vol intrappen als het iets omhoog gaat.
En rijdt minstens met 2300-2500 toeren als de caravan erachter hangt.
Is veel beter voor de motor en versnellingsbak. (smering en koeling)


Jan Steurrijs antwoordt op 6 oktober 2022:

Zelf heb ik geen ervaring met de Kuga PHEV maar mijn broer is er, na lang wachten vanwege leveringsproblemen, dit jaar voor het eerst mee op vakantie geweest. Geen bergetappes maar wel wat heuvels over de A75 richting Perpignan. Hij trekt een Burstner Avero max. 1.400kg.

Zijn voorganger was een Focus Ecoboost 182pk. Hij geeft aan dat de reizen met de Kuga toch heel was soepeler zijn verlopen dan nu met de Kuga. De Kuga heeft wel meer PK's aan boord (225) maar slechts een gecombineerd koppel van maximaal 200Nm. Dat zal vast iets te maken hebben met het feit dat de Kuga niet is voorzien van een turbo. Misschien moet hij er nog aan wennen maar voor nu geeft hij aan spijt te hebben van zijn aankoop. Verder gaf hij aan ook de zogenaamde flippers te missen. Zelf gebruik ik die om bij een afdaling terug te schakelen en op de motor te remmen. Die optie heeft een Kuga niet volgens hem. Tijdens de beruchte afdaling bij Lodeve heeft hij dan ook meer dan hij zou willen, gebruik moeten maken van de rem. Hij zei dat hij wel de L functie had gebruikt (iets met opladen waardoor meer weerstand geloof ik). Hij zegt dat hij daarvan weinig merkte in een afdaling met 1.400kg op de trekhaak en een volgeladen auto.

Zelf heb ik wel flippers en ik moet zeggen dat dat heerlijk rijdt. Als ik vrij baan voor me heb, moet ik zelf nooit bijremmen op de afdaling bij Lodeve. Zoals gezegd, misschien moet hij nog wennen aan de Kuga maar kijken naar de prestaties en eigenschappen zou er best wel iets van waarheid in zijn bevindingen kunnen zitten.


Eric Hendriks antwoordt op 6 oktober 2022:

Veel mensen vergeten dat als de accu vol is de auto niet regenereerd / afremd op de elektromotor(en)
Je hebt het over L, moet dat niet B zijn.
Koppel heeft de auto zat, ±220 nm en het koppel van de electromotor.
Deze assisteerd altijd met oprrekken en accelereren.
Ook als de accu volgens de meter leeg is.
Blijf ook van de ecoknop af.
Begin een caravan rit met minstens een 50% gevulde accu, mag ook minder zijn.


René Koot antwoordt op 7 oktober 2022:

Beste Eduard.

Wij hebben sinds afgelopen juni een Kuga phev. Ik was na jaren dieselen erg benieuwd hoe het zou gaan met de Kuga.
In één woord, geweldig!
Kracht genoeg, Ford geeft alleen het koppel voor de 2,5 lt benzinemotor op, 200 nm. De elektromotor van 130 pk heeft volgens sommige bronnen een koppel van circa 160 nm. Dat zou mij ook niet verbazen, want op alleen de elektromotor ben ik zonder problemen steile hellingen op campings opgereden.
En dat gaat dan zo ontzettend makkelijk, niet te vergelijken met een gewone benzine of diesel.

Er zijn inderdaad geen schakelflippers aanwezig. Maar die heb je ook niet nodig! Op steile afdalingen druk je de knop “L” in, volgens mij van Low. Dan remt de auto op de elektromotor af. Hoe sterk kan je met het gaspedaal bepalen. Gas los is simpel de steilste hellingen afdalen zonder iets te hoeven doen, zo veel regenereert de Kuga.
Doe je het afremmen liever met de voetrem, dan remt de Kuga nog steeds eerst op de elektromotor af. Op de KW meter in het dashboard staat een klein streepje in de regeneratiestand. Tot het streepje terugwinnen elektriciteit, daaronder komen de mechanische remmen erbij. En dat heeft Ford goed onder controle, want je merkt niet op welke wijze je remt.

Zijn er dan geen nadelen? Ja hoor, naar mijn smaak zouden de stoelen iets meer zijdelingse steun mogen geven, al zitten ze prima. En de materialen in het interieur zouden wat hoogwaardiger mogen zijn.

Ik kan de Kuga phev alleen maar van harte aanraden, nog niet eerder zo’n fijne, krachtige en zuinige (trek)auto gereden.
Ik heb ook een review hier geschreven over onze eerste vakantie-ervaring.

Hoop dat je hier wat aan hebt, René


René Koot antwoordt op 7 oktober 2022:

Nog even een reactie op Eric Hendriks.
Klopt helemaal Eric, als de accu nog (bijna) vol is, kan de auto niet op de elektromotor afremmen. Hij kan gewoon de stroom niet kwijt dat moment. Ik merk dat bij het uitrijden van onze wijk ‘s ochtends, als ik het gas loslaat rijdt de auto uitrollend door. Druk ik in de eerste 8 km de “L” knop in, dan gaat de motor aan om daar op af te remmen omdat dat niet gaat elektrisch. Dus die L knop gebruik ik eigenlijk alleen met de caravan bij steile afdalingen.


Eric Hendriks antwoordt op 8 oktober 2022:

De elektromotor heeft meen ik 270 nm en 150 pk van wat bij mij bekend is.
De benzinemotor 220 nm.

Eric



Let op: dit is een oude vraag!

Reageren heeft voor de vragensteller eigenlijk geen zin meer!

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies

Selecteer eerst een auto voor een trekkrachtberekening.


Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Net niet verongelukt!

Bij 90 km/u gaan opeens en vanzelf de auto en de caravan slingeren. Een spannende situatie die maar net goed afliep en die ik nog nooit zo heftig had mee gemaakt.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2023 Caravantrekker