Caravantrekker.nl

Langer of breder

Dual hobby vraagt op 9 november 2022:

Wij gaan onze Hobby 490kmf uit 2019 vervangen. De hobby is 689*230
De kandidaten zijn de fendt 550skm 772*232 en de Knaus 550fsk 751*250. Wat valt er over het rijden te zeggen, langer of breder wat is beter? We zijn geen echte trekkers dus de kleine binnenwegen vermijden we. Andere tips en opmerkingen ook welkom

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 november 2022:

20 cm in lengte is bijna verwaarloosbaar. Maar vergelijk je het met je huidige caravan dan merk je vooral bij parkeren en op de campingplaats dat je meer ruimte nodig hebt. Ook met keren op de weg (de draaicirkel) zal je verschil merken.
De breedte maakt relatief meer verschil. Voor de spiegels en bij het rijden in onverwachte situaties, zoals bij wegwerkzaamheden of in nauwe dorpsstraatjes met fietsers etc. Ook heb je in een scherpe bocht 10 cm meer ruimte nodig (aan twee kanten).
Bij normaal rijden op goede wegen en op ruime campings wen je heel snel aan de grotere afmetingen. Juist in moeilijke en onverwachte situaties kan het opeens extra lastig worden en dan heb je goede spiegels nodig wat ook weer lastiger is.
Ik ken verschillende mensen die weer terug gaan naar smallere en kortere caravans maar veel mensen vinden het wooncomfort belangrijker en zeggen dat het rijden geen probleem is.


Jan@ antwoordt op 14 november 2022:

Persoonlijk vind ik 2.30m breed de max, langer minder belangrijk, wel afhankelijk hoeveel (parkeer) ruimte je hebt bij je huis.
Het bekende dilemma: klein op de weg groot op de camping.
Slideouts zouden de oplossing kunnen zijn, maar dat zal met het Nederlandse(Europese) gebruik wel teveel gewichtsproblemen opleveren.


Mark antwoordt op 14 november 2022:

Toch bijzonder, Dual Hobby stelde 2 juli nog dat er voor hem in 2025 geen caravan toekomst meer was doordat hij dan als leaserijder verplicht werd om elektrisch te gaan rijden.
Nu gaat hij zijn caravan wisselen voor een groter exemplaar welke waarschijnlijk ook zwaarder zal zijn.
Uiteraard mag iedereen dat voor zichzelf bepalen, maar ik vind het een opmerkelijke move.
Ik zou bij een elektrische auto dan juist eerder denken aan een iets kleinere en vooral lichtere caravan om zo wat meer actie radius te houden.
On topic, persoonlijk vind ik 2,30 breed zat.


Ale Kok antwoordt op 14 november 2022:

@Mark:
Hij heeft misschien Menno's advies om naast zijn leaseauto een andere auto voor privé gebruik te kopen opgevolgd.


Dual hobby antwoordt op 15 november 2022:

Mijn huidige auto gaat nog 3 jaar mee, we krijgen voor onze caravan uit 2019 vrijwel de nieuwprijs terug bij inruil dus ja waarom niet dan


Mark antwoordt op 15 november 2022:

@Ale, zou inderdaad goed kunnen, ben daar wel benieuwd naar eigenlijk.


Mark antwoordt op 15 november 2022:

Dan heb je een mooie deal!


Robin antwoordt op 28 november 2022:

Beste DualHobby; ik ben overtuigd 'smal'-rijder, maar mocht je voor de 2.50 brede caravan kiezen. Dan ben ik wel heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen met het rijden. Wat viel mee, wat viel tegen. Op de camping (vooral buiten het zomerseizoen) lijkt mij breder absoluut fijner.
Op de weg; dat stukje lees ik graag van je.
Alvast bedankt en succes & plezier met jullie nieuwe caravan!


Dual hobby antwoordt op 28 november 2022:

De kogel is nog niet door de Kerk maar er zijn aardig wat opties voorbij gekomen, Knaus vind ik erg mooi vooral de sudwind 60 year maar de 550FDK is helaas niet te krijgen met een Truma combi of Alde. De Adria is afgevallen vanwege het interieur (kwestie van smaak) Dethleffs te prijzig. Blijven voor ons over de Hobby 545kmf excellent edition en de Fendt 650SKM, omdat ik regelmatig de caravan als kantoor gebruik heeft de grote tafel in de hobby de voorkeur maar de kwaliteit van het zitmeubilair is weer een stuk minder dan de Fendt.. lastige keuzes zeker als de prijs van een nieuwe caravans ziet


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

RDW auto

Wat het maximaal trekgewicht is van je auto en welk rijbewijs je nodig hebt voor je combinatie, kan je checken aan de hand van de RDW (kenteken) gegevens. Doe de kenteken check!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker