Caravantrekker.nl

Met de caravan naar Portugal

Teddy vraagt op 14 januari 2023:

Ik wil komend voorjaar met mijn peugot partner (1.4 benzine 2003)
naar Portugal rijden met een caravan die daar zal blijven. Wat betreft de feitelijke gegevens mag ik een caravan trekken van rond de 900 kilo en zal mijn caravan rond de 750 kilo zijn.
Echter wat ik gelezen heb is dat de 1.4 motor met caravan ongeveer hellingen aankan van max 11 %. En ben dus benieuwd naar de hellingen die op mijn pad komen. Ik zal reizen via bordeaux, San Sebastiaan, Salamanca en daar de heuvels/grens overgaan naar het middan van Portugal. Kan ik ergens informatie vinden over hoe steil sommige plekken zijn op de route en/of zijn er mensen bekend met deze route? Zijn er bv minder steile alternatieve routes te nemen in sommige gebieden? Ik heb de tijd namelijk... Alvast dank!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 januari 2023:

Op de snelwegen zijn hellingen nooit meer dan 6%. Bovendien is al rijdend een helling niet zo snel een probleem (in de eerste versnelling).
Haal een ANWB routekaart. Daar staan de hellingspercentages op. Die vind je ook op Michelin detail kaarten.


Gerrie antwoordt op 14 januari 2023:

Klopt niet helemaal Menno. Voorbij Kassel zitten twee stukken van 8%.
Maar daar komt hij niet langs😄


Ale Kok antwoordt op 15 januari 2023:

Wij hebben deze route in 2017 gedaan, en zijn geen problemen tegen gekomen. Zorg wel vooraf voor de juiste tolbadge voor Portugal. Theoretisch kun je die bij het eerst tankstation kopen, maar bij ons gaf dat toen problemen en moest er veel getelefoneerd worden. Tegenwoordig is er een badge die voor alle drie of meer landen kunt gebruiken.


Johan antwoordt op 15 januari 2023:

Die tolbadges kun je bij de ANWB aanschaffen.


Ton Groenendijk antwoordt op 16 januari 2023:

"naar het midden van portugal"
Afgelopen zomer reden wij vanuit de Serra de Estrella naar het gat Arouca, (onbekend maar met een heel interessante hangbrug en een bijna niet te vinden primitieve camping) . Dat is dus echt in het midden van Portugal. En dan is het over met de keurige tolwegen en kom je over weggetjes met onaangename hellingen, ben je echt de klos als er toevallig een weg geblokkeerd is en heb je echt alle vermogen nodig. Het midden van Portugal: als je daar echt naar toe wil is enige voorbereiding wel nodig.


Ton Groenendijk antwoordt op 16 januari 2023:

En o ja, als je geen tolbadge bij de anwb wilt aanschaffen (wat trouwens best prettig is), kan je bij de grote grensovergangen met je creditcard een abonnement nemen. Je kenteken wordt dan automatisch opgenomen en gedurende 30 dagen en je verbruik wordt van de creditcard achteraf afgeschreven. Veel plezier daar!


Teddy antwoordt op 18 januari 2023:

Ontzettend dank voor alle reacties, daar heb ik heel veel aan 😉


Janka antwoordt op 21 januari 2023:

Wij komen sinds 2004 met grote regelmaat met de caravan in Portugal.
Onderweg zijn er een paar stijgingen th van Limoges en een flinke afdaling in de A20 th van Brive. De echte bergen kom je pas tegen een stukje over de grens van Portugal voorbij Vilar Formoso.
De tolbadge kun je ook aanschaffen via Fulli.com
Dan heb je Fra-Spanje-portugal in één en het is goedkoper dan bij de AN WB. Wel belangrijk is het kenteken van de auto in te vullen op je account ivm de wegen met electronic Toll.


Hoppieh antwoordt op 22 januari 2023:

Moet je de badge van Fulli.com elk jaar opnieuw aanschaffen of blijft deze meerdere jaren werken?


Janka antwoordt op 22 januari 2023:

Deze blijft gewoon werken, de batterij zal na een jaar of 6 aan vervanging toe zijn.


Teddy antwoordt op 1 februari 2023:

Heeft iemand dan ook ervaringen met deze type auto en motor? En hoorde vandaag dat de bergen bij de Pyreneeën (San Sebastiaan kant)vooral heel erg heftig zijn.


Ale Kok antwoordt op 1 februari 2023:

Heb in 2017 het traject Bordeaux - Bilbao en terug Burgos - Vieille st Girons gereden, kan me geen enkel problematisch stuk weg herinneren. Kijk anders even met Google Earth's streetview hoe de route eruit ziet.


Jilger Mout antwoordt op 2 februari 2023:

Teddy,

Ik heb weliswaar geen ervaring met de Peugeot Partner als trekauto, maar wel met de 1.4 benzine (TU3) van PSA.

Zelf heb ik twee keer een Peugeot 206 1.4 75 pk gehad waarmee wij in 2011 en 2020 met de caravan zijn weggeweest. Zeker in 2020 was de combinatie maximaal beladen voor deze motor (5 personen in de auto, dakkoffer op de auto en een caravan van ongeveer 1200 kg, wat officieel te zwaar is voor de 206).
Van beide auto's staan de ervaringen hier op de website.

Kort gezegd: de 1.4 is geen wonder qua trekkracht, maar met de combinatie zoals jij die omschrijft (caravan van 750 kg), zou ik me niet druk maken.

Bij heel lage toerentallen heeft de motor het zwaar, maar vanaf zo'n 2.000 tpm zit er voldoende souplesse in om de combinatie te versnellen en/of rollende te houden.

Met de combinatie in 2011 kon ik zelfs in de 5e versnelling rijden in Nederland. In 2020 heb ik het maar bij de 4e versnelling gehouden, en dat ging prima.

Goede reis en veel plezier in Portugal!


Janka antwoordt op 4 februari 2023:

Teddy, heel wat jaren geleden liep de route nog via Bilbao en dat was echt pittig door de bergen.
Maar heden ten dagen is het een stuk gemakkelijker, niets om je druk over te (laten) maken.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

RDW auto

Wat het maximaal trekgewicht is van je auto en welk rijbewijs je nodig hebt voor je combinatie, kan je checken aan de hand van de RDW (kenteken) gegevens. Doe de kenteken check!

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker