Caravantrekker.nl

Gasfles

Paul vraagt op 27 april 2023:

Graag ervaringen, ben van plan mijn zware gasflessen (2 van 5) te vervangen door een lichtgewicht fles van Benegas van 10 ltr
Graag jullie ervaring hiermee.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 april 2023:

Voordelen:
- Je ziet hoeveel gas er nog in de fles zit
- laag gewicht
- handzaam
- in NL goed in te wisselen
- statiegeld systeem werkt goed

Nadelen:
- er duur geworden
- ongeschikt bij temperaturen onder min 10 (in een onverwarmde disselbak).

Ik zelf heb er nu nog één die ik als reserve gebruik. Voor de wintersport vind ik ze veel te duur en gebruik ik stalen 11 kg waarvan het gas de helft kost.


Ale Kok antwoordt op 28 april 2023:

@Menno:
Waarom is de fles onbruikbaar bij min 10, het is volgens de website propaan dat in de fles zit, dat heeft toch min 42 als verdampingspunt?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 april 2023:

Natuurkundig kan ik het niet goed uitleggen maar de dampspanning is bij lage temperaturen te laag om voldoende gas te laten ontstaan. De kachel doet het dan alleen op de waakvlam maar als veel gas nodig is dan lukt dat niet.
Gelukkig had ik op wintersport ook nog een stalenfles anders zouden we in de kou gezeten hebben.


aadje antwoordt op 28 april 2023:

Ben ik het totaal niet mee eens in menig wintersportland kan het s,nachts zomaar minus 20 graden worden nog nooit geen problemen gehad met mijn Benegas flessen heb wel een Eis ex 12 volt verwarmings elementje op mijn drukregelaar


aadje antwoordt op 28 april 2023:

Truma Eisex 12 volt


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 april 2023:

En wat is dan de temperatuur in de disselkast?
In mijn vorige caravan werd de disselkast warmer gehouden door de caravan zelf en daarmee dus nooit problemen gehad. De BIOD geeft geen warmte af naar de disselkast en daar wordt het dus echt koud met als gevolg onvoldoende gas. De eisex helpt daar niet tegen.

Maar tegenwoordig zullen de temperaturen zelden zo laag worden dan ze in de meeste caravans geen probleem zullen geven.


Debouncer antwoordt op 29 april 2023:

Menno om van vloeibaar propaan (of butaan) gas te maken is warmte nodig om die verdamping te bewerkstelligen. De buitenlucht levert die warmte. De wand van een kunststof gasfles is echter een slechte geleider. Veel minder dan staal en heel veel minder dan aluminium. Inderdaad is een Eis-ex nutteloos om dit probleem op te lossen. De Eis-ex voorkomt dat de drukregelaar bevriest.


Ale Kok antwoordt op 29 april 2023:

Die Benegasflessen zijn toch de opvolger van Easyblue?
Die mocht je van hen alleen in de Benelux omwisselen bij door hen "geselecteerde" bedrijven.
Is dat met Benegas nu anders?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 29 april 2023:

Ik had het over de Benegas Light versie, die vroeger BP gasflessen waren (de kunststof flessen). Daarnaast heeft Benegas ook nog blauwe lichtgewicht stalen flessen. Ik geloof dat Benegas zowel Primagaz (Easyblue) als BP heeft overgenomen.

@Debouncer: goeie aanvulling!

Kijk voor een overzicht bij de ANWB
Ook al mis ik de goedkoopste 11 kg stalenfles (wel erg zwaar) van Antargaz.


Jan Steurrijs antwoordt op 7 mei 2023:

@Menno

De groene flessen zijn inderdaad erg duur geworden. Ik had er twee van 5kg. Eentje was leeg en wilde ik vorige week omruilen. De verkoopster zei, NIET DOEN. Kies voor een 10kg fles. De 5kg kost 54,95 en de 10kg fles 64,95. Dus voor 10 Euro meer de dubbele capaciteit.

Afgelopen week een week op de Veluwe gestaan. De andere 5kg fles bevatte nog 900gr gas. Gisteravond net voor het naar bed gaan tikte de kachel, kreeg geen gas meer aangevoerd 😉. Had met gasgebruik nog niet zo heel veel ervaring maar het gebruik is me reuze meegevallen. We hebben 4x in de caravan gekookt (3 pitten) en 6 avonden de kachel aan gehad. Koste dus 900gr. aan gas. Ik had ergens gelezen dat een Truma kachel makkelijk 320gr. per uur kan gebruiken maar dat zal dan wel in extremere situaties zijn 😉.


Debouncer antwoordt op 7 mei 2023:

Inderdaad speelt in gasverbruik de temperatuur van de buitenlucht de hoofdrol. Koken en koelen (bij hoge stroomtarieven bij voorkeur op gas) hebben daar weinig tot geen last van omdat de processen in de verwarmde caravan afspelen. Truma geeft vrij precies het minimum gasverbruik (waakvlam) en het maximumverbruik (brander(s) vol aan) op. Het valt te monitoren door de voeler van een draadthermometer in uitstroomopening te bevestigen. Loopt de temperatuur op is de kachel aan. Zakt de temperatuur is de kachel op de waakvlam gegaan. Ter vergelijk van die 900 gram: In Oostenrijk bij niet eens zo lage temperatuur 19.25 kg per week.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 mei 2023:

Niet alleen de buitentemperatuur van het weer is een belangrijke factor maar ook de wind en de zonneschijn.
En wat mensen zelden noemen maar zeker belangrijk is zijn de afmetingen van de caravan naast de isolatie van de caravan en hoe veel er geventileerd wordt.

De afgelopen wintersport heb ik 10 dagen met een 11 kg fles gedaan en die is nu nog niet leeg. Daarnaast nog bemeterd stroomverbruik voor 7 dagen van 49 kWh. Temperaturen waren rond het vriespunt en er was zon en mijn BIOD is relatief klein (4,5 meter opbouw). En ondanks duur flessengas ben ik thuis meer geld kwijt aan energie!


Andreas-NL antwoordt op 7 mei 2023:

Was van de week bij de C/van dealer en heb toen zo’n lichtgewicht Benegas brochure meegenomen. Zag er aantrekkelijk uit, vooral die 7,5 kg versie zou mij goed passen. Er werden geen (vulling) prijzen vermeld evenmin het type gas: butaan of propaan. Via de website begreep ik dat het om propaan gaat. Dat vaste statiegeldsysteem vind ik wel aantrekkelijk maar ik ben inmiddels afgeknapt op de vullingprijzen: 60 euro voor die 7,5 kg! Ik maak nu al jaren gebruik van Spaanse stalen 11 kg flessen, nu ook met een kunststof bovenrand = 7,4 kg tarra. Ik overwinter daar en de campingwinkel brengt de nieuwe fles tot aan je voortent. Kosten eind feb. € 17,75., 2 jaar terug was dat ca. € 14,=
Kortom, een heel redelijke verhoging gezien de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Op div. sites worden de hoge Benegas tarieven verklaard door (uiteraard!) de oorlog in Oekraïne maar hoe verklaart men dan het verhaal hierboven van Jan Steurrijs die aantoont dat het gas van die 5 kg fles véél duurder is dan van de 10 kg fles? Kortom: een l*l verhaal; we worden gewoon genaaid met al die prijsverhogingen. Conclusie: ik blijf maar gewoon bij m’n Spaanse 11 kg flessen.. Iets zwaarder maar een stuk goedkoper.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 mei 2023:

Gisteren kwam ik een lijstje tegen met prijzen bij de plaatselijke Welkoop:
Ale Kok antwoordt op 7 mei 2023:

Campinggaz 901 fles met 0,4 kg gas voor 31,95 dat is pas echt duur gas.


Debouncer antwoordt op 7 mei 2023:

Ook niet goedkoop maar toch....
http://kool-lijnden.nl/producten/gasflessen


Frans antwoordt op 7 mei 2023:

Ik stook al meer dan 10 jaar LPG met een 11 kg aluminium DIN-fles met niveaumeter en vulbegrenzer. Kan in heel Europa bij tankstations vullen voor luttele euro’s.
Ik doe ongetwijfeld iets wat niet mag, anders kon het nooit goedkoop zijn…, maar tot volle tevredenheid, ook bij wintergebruik.


Andreas-NL antwoordt op 7 mei 2023:

@Frans: Idd een goedkoop alternatief dat LPG, mengsel van propaan en butaan, maar niet toegestaan. Maar ook in Spanje wordt dit gedaan. Mijn Engelse buurman vulde zo z’n gasflessen m.b.v. een verloopnippel. Om zeker te zijn dat de vulling niet meer dan 80 procent is, stond de pompbediende erop dat hij de fles(sen) zélf vulde, om fouten te voorkomen. Kan ik mij voorstellen. Maar in Spanje was het prijsvoordeel niet zo groot, begreep ik altijd.


Reageren kan alleen per e-mail.

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Blijf van het gas af!

De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.

Elektronische stabiliteitssystemen (getest)

Caravans (en autos) worden steeds vaker uitgerust met elektronische stabiliteitssystemen. Wat heb je daar aan?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker