Caravantrekker.nl

Koeling automaat

(Andere) Bert vraagt op 9 september 2007:

Ik heb helaas slechte ervaringen met mijn C5 2.0 Hdi automaat gehad. Met een caravan van max 1300 kg heb ik koelingsproblemen bij de automaat gehad waarmee aanzienlijke schade in de versnellingsbak is opgetreden. De eerste signalen begonnen al op de snelweg na langdurig klimmen tussen Luik en Luxemburg. Later in de Franse alpen was klimmen haast onmogelijk. Ten slotte kwamen wij na een achtereenvolgende klim van ca. 5 km bij Annecy langs de weg te staan waar wegslepen het enige redmiddel bleek...

Navraag leert dat het tegenwoordig niet zondermeer mogelijk is om extra koeling bij te plaatsen. Steeds vaker blijken auto's met automaat koelingsproblemen te krijgen.

Is daar bij caravantrekker al meer over bekend en wat zijn eventuele mogelijkheden tot voorkomeing van oververhitting van de automaat. Ik zorg overigens al dat de automaat niet te snel in een overdrive gaat, probeer dus wat hogere toeren aan te houden (max 3000 toeren) en probeer snel te acceleren om slippende koppelingen te voorkomen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Bert antwoordt op 9 september 2007:

Ik vermoed dat er steeds meer caravanners de voorkeur geven aan een automaat door het in het oog springend voordeel van het makkelijk weg kunnen rijden. Tegelijkertijd de nadelen of risico's onderschatten, of simpelweg daarvan niet op de hoogte zijn. En als er meer automaten rondrijden gaan er ook meer kapot.
Natuurlijk is het niet normaal dat die automaat 'zo maar' kapot gaat, maar als ik kijk naar de toegestane trekgewichten van een C5 II 2.0 HDI, 1700 (man.) resp. 1400 kg (aut.) dan gaat er (bij mij althans) een lichtje branden. Als ik dan nóg verder kijk wat er overblijft aan toegestaan trekgewicht als ik het gewicht van een volle auto aftrek van het max. treingewicht, 1500 resp. nog maar 1100 kg, dan kleurt bij mij dat lampje rood.
Heb je ook bij een specialist nagevraagd wat de mogelijkheden zijn voor plaatsing van een oliekoeler?


Ger antwoordt op 11 september 2007:

Voor elke caravanner die met een automaat onderweg gaat in de richting van de bergen, lange steigingen teneinde naar zijn/haar vakantiebestemming te rijden:
Voorkom een val in een financieel dal. Voorzie uw automatische versnellingsbak van een oliekoeler!
Om mij heen hoor ik van elke automaatrijder hetzelfde: In de bergen is de olie te heet en schakelen doet hij niet meer. En dat in het gunstigste geval! Langdurig te heet belasten geeft schade en.....schade is duur.


Bert antwoordt op 12 september 2007:

Goede adviezen. Echter, op een C5 is niet zondermeer een oliekoeler te plaatsen, en op veel andere merken tegenwoordig ook niet. Nieuwe techniek, dichter volgebouwde motorruimten, talrijke redenen waarom dit blijkbaar niet meer lukt.

Juist met dit probleem (het niet zomaar bijplaatsen van koelers) is het nog beter opletten voor caravantrekkers!

Wij hebben een nieuwe auto besteld: een C4 Grand Picasso 2.0 HDiF excl. (vol)automaat. Een betere combi volgens de trekkrachtberekening op deze site. Desalniettemin blijft waakzaamheid nodig. We hopen er het beste van!


Bert antwoordt op 13 september 2007:

@andere Bert
Hint niet gezien? Verander je naam even aub....

Zoveel kritiek en terecht (!) op die koeling van automaten en toch weer een idemdito besteld? Dat begrijp ik niet echt.


Jan@ antwoordt op 13 september 2007:

Tja (echte) Bert. Als je eenmaal een automaat hebt gehad wil je niet meer anders. Je bent dus gewaarschuwd.


(Andere) Bert antwoordt op 14 september 2007:

Ik wist niet dat er een alleen-recht op de naam Bert bestond... maar ik pas mij graag aan indien dit gewenst is!

Inderdaad... eenmaal een automaat, dan ook zeker nooit meer schakelen... Mijn kritiek is gericht op de autofabrikant die blijkbaar niet weet in te spelen op het toenemend aantal automaat-rijders, dito koelproblemen en toch motoren blijft ontwerpen waarbij (blijkbaar) te weinig aandacht besteed wordt aan de koeling.

Mijn verhaal was en is bedoeld om anderen te waarschuwen, maar vooral om te horen of er mensen zijn die inmiddels oplossingen hebben ontdekt voor dit probleem.


Jan@ antwoordt op 14 september 2007:

@(andere) Bert: de enige oplossing die ik voorlopig kan bedenken is: wanneer je een auto ( mede als caravantrekker) met een automatische versnellingbak wilt aanschaffen neem niet een te ""zwak"" exemplaar uit de serie ( liever een 2 liter dan een 1.8 en zo verder) plus probeer er één te krijgen met zoveel mogelijk versnellingen ( liever een 5-bak dan 4-bak enz. enz.). En ga niet tot het gaatje m.b.t. het maximaal toegestane trekgewicht.


Bert antwoordt op 15 september 2007:

Het blijft lastig. Op zich is er op papier niets mis met de 6-bak aut. van de C5 en - dezelfde - van de nieuwe C4 Gr. Picasso. Mooi korte overbrengingen bijvoorbeeld. Maar hoe bouwen ze het in, met welke hulpappendages (koeling)? Waarom zijn er wel (motor)warmteproblemen met de Peugeot 307 HDI en niet met de Mondeo TDCi en S40/V50 2.0d? Er zit in principe dezelfde motor in. Ook in de C5 en C4 neem ik aan... Wel past Ford en Volvo andere transmissies toe. Als ik (andere) Bert was zou ik willen weten wat Citroen gedaan heeft aan die automaat in de nieuwe C4 Gr. Picasso, die meer weegt en qua treingewicht ook meer mag hebben dan de C5. Alleen al gezien z'n problemen met de de C5 aut. en van anderen. (Zie bijv. http://www.honestjohn.co.uk/carbycar/index.htm?md=480&
(Oempf, daar word je niet vrolijk van.. ;()
Genoegen nemen met de mededeling dat een oliekoeler niet ingebouwd kan worden? Zoek een specialist. Een automaat heeft zo'n ding imho gewoon nodig wanneer je enigszins enthousiast caravant. Zijn fabrikanten nalatig en nonchalant t.a.v. ons caravanners? Ik denk het wel, tenslotte geven ze aan wat je max. treingewicht mag zijn en als je je houdt aan enigszins normale routes en ook belangrijk: de techniek respecteert. Tóch maken wij consumenten uiteindelijk de keus! Dat impliceert dat wanneer je een Alfa kocht je dat voornamelijk deed vanwege ...., maar niet vanwege z'n enorme betrouwbaarheid. Een ander voorbeeld is de Renault Laguna. Een erg goed verkochte auto, maar uitzonderingen daargelaten, uitermate onbetrouwbaar relatief. Renault erkent dat! Pas nu ze de nieuwe op de markt zetten overigens... Afwachten of ze de beloofde kwaliteitsupgrade waarmaken zeg ik dan. Na anderhalf, twee jaar weten we meer.


berggeit antwoordt op 15 september 2007:

Als ik dit alles zo lees zijn er dus niet enkele problemen met een automaat in vergelijking met een schakelbak maar kunnen er GROTE problemen zijn met een automaat en een behoorlijke combinatie!

Ik was van plan voor het eerst een automaat te proberen maar ik kies nu toch voor de schakelbak.

Wil niet voor verassingnen komen te staan op vakantie!!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 september 2007:

Nee, berggeit die conclussie kan je niet trekken. Lees op dit forum alle problemen op de Gotthard maar eens dan kan je met hetzelfde recht zeggen dat een koppeling bij een handschakeling een groot probleem is.

Het grote probleem is dat wij met onze auto's dingen doen, namelijk een caravan trekken, waarvoor die auto niet gemaakt is! Bij een onjuist gebruik gaat er dus heel snel wat kapot. Versnellingsbakken en met name koppelingen worden bij het trekken van een caravan in de bergen zo zwaar belast dat alleen bij een juist en gematigd gebruik de boel heel blijft.


Bergg antwoordt op 16 september 2007:

Ok, maar is het dan niet zo dat een automaat per definitie door de slip minder goed geschikt is voor veelvuldige pyreneeen en alpen vakanties met een redelijk zware combinatie (caravan van 1700kg)?


Bert antwoordt op 16 september 2007:

Ja per definitie minder geschikt (niet bij het wegrijden), maar dat maakt een aut. met koppelomvormer natuurlijk niet ONgeschikt. Ik lees net een recente review van een Skoda Octavia 4-aut. 2.0 115 pk en een zware caravan, daaruit kun je concluderen dat een handgesch. dan beter presteert doordat hij meer versnellingen heeft en beter bij een bepaald toerental weer oppakt, zónder slip. Bijna altijd zie je ook dat een automaat een lagere top en acceleratie heeft. Het vermogensverlies is relatief veel groter bij deze Skoda dan bijvoorbeeld bij een BMW 330d. Die heeft naast zes overbrengingen ook nog allerlei slimmigheden om de slip zelfs al in één meteen te beperken nadat je op gang bent gekomen.

Er is dus meer gecompliceerde techniek noodzakelijk om naast de bekende voordelen die een automaat biedt, de voordelen van een 'gewone' bak te integreren en de nadelen van een automaat te elimineren. Dat kan allemaal kapot gaan, klopt. Maar ook een 'simpele' automaat kan kapot gaan. De bestuurder heeft geen idee meer wat er aan techniek allemaal aan het werk is. Het is toch een automaat? Daardoor ligt oververhitting op de loer. Een automaat moet dus alleen al vanwege een bepaalde hufterbestendigheid een oliekoeler hebben.

Wat Menno al zei: vergeet niet dat het grote probleem is dat wij met onze auto's dingen doen, namelijk een caravan trekken, waarvoor die auto per definitie niet gemaakt is! Dat is wat we de autoindustrie mogen verwijten, gezien de markt mogen ze best wat meer aandacht aan ons schenken. Het spul moet toch wel ergens tegen kunnen! Maar van caravanners mogen ze verwachten dat we enigszins weten waar we mee bezig zijn.


john antwoordt op 9 oktober 2007:

aansluitend bij d discussie over automaat en koeling; heeft een sorento 2.5. diesel een extra koeling nodig en kan die geplaatst worden ?


@Eric antwoordt op 10 oktober 2007:

Lijkt mij een mooie vraag voor je dealer of de importeur John.


arie antwoordt op 4 november 2007:

koeling automaat,
mijn cherokee benzine 3.7 mag volgens het kenteken bewijs
geremd 3360 trekken.
de caravan weegt 1475 kg.
bij een stijging van 300 mtr.van 10%wordt de automatische versnellingsbak te warm.
de garage wil er een extra koeling bij zetten kosten 700 a 800 euro.de verhouding moter versnellingsbak klopt van geen kanten.wat moet ik doen?


antwoordt op 4 november 2007:

hoi,

Ik heb ook met de gedachte gespeeld een vol-automaat aan te schaffen, liefst met sequentiële schakelmogelijkheid. Een proefrit met Audi A6 met dgl bak bracht mij in vervoering😉 Je kiest de gepaste versnelling, je blijft rond de 3000 toeren en je rijdt fluitend door de Ardennen. NIET DUS, je bak wordt warm/heet door het slippen van de omvormer of zie ik dat verkeerd?

grt Renaat


ivan antwoordt op 4 november 2007:

ik rij met een c5 2.0 turbo-diesel 138 pks handgeschakelt en een supervering nieuw model.
ben ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt.geen enkel probleem in de bergen.
kortweg omschreven: een prachtig trekbeest een en al pleziervoor ons gezin.


Ray antwoordt op 4 november 2007:

Kan iemand aangeven of deze (mogelijke) problemen zich ook voordoen bij een DSG-bak van Volkswagen? Ik hoor van bekende dat een DSG bak fantastisch rijd als solo auto, maar caravanervaringen heb ik nog van niemand gehoord.


Bert antwoordt op 4 november 2007:

@ Arie (Cherokee)
300 meter 10% en de bak wordt warm? Hoe lang doe je er dan over om die 300 m te overbruggen? Met 30 km/u is dat 36 s. Zo snel zal de temp. van de olie niet op kunnen lopen. Anders wordt het als je op een campinkje over die 300 m een paar minuten aanrommelt. Lees het verhaal over transmissies in het menu onder Rijden eens. Je moet niet rijden met koppelingsslip en ook niet met omvormerslip. Je moet je dus eerst even afvragen hoe dat kwam. Is het onoordeelkundig gebruik van jou of is die bak gewoon niet goed. In het laatste geval helpt een oliekoeler natuurlijk ook niet. Maar in algemene zin: altijd die oliekoeler laten monteren.

@ Renaat (Audi automaat)
Is dat een multitronic of een 'normale' automaat? Hoe meer kracht er is, en veel Audi's hebben tenslotte dikke motoren, hoe minder snel een omvormer gaat slippen. Het is wel heel kort door de bocht daarom de Audi aut. af te serveren. Rij je in de juiste versnelling met de juiste snelheid en het juiste toerental is er met geen enkele automaat een probleem te verwachten, ook niet als daar geen oliekoeler op zit. Een uitgebreid rapport kost je overigens 7,50 euro, da's ca. 0,00015e deel van de kostprijs van een beetje Audi. Daarin had je kunnen zien of er problemen zouden kunnen ontstaan met de auto i.c.m. een automaat.

@ Ray (DSG robot-automaat)
Zeker zijn er ervaringen met deze aparte transmissie. Kijk eerst even hoe zo'n ding werkt. Zie menu onder Rijden*. Dan klik je in de reviews bijv. de Touran aan.
* Een DSG transmissie heeft twee 'gewone' maar wel 'natte' koppelingen. Hij heeft dus geen koppelomvormer.


Hans B antwoordt op 5 november 2007:

Als ik al die problemen zo lees moet ik toch wel blij zijn met mijn cvt.
En zou ook graag van Renaat vernemen of hij in vervoering is geraakt van een multitronic.


antwoordt op 5 november 2007:

@Hans B

Het betrof een A6 3.0 V6 diesel met tiptronic versnellingsbak, dus een model van ± 4 jaar geleden
De Audi was fantastisch maar helaas aan de dure kant 50.000 € :-(

grt Renaat


ron antwoordt op 27 november 2007:

Ik rij een Volvo 940 2.3lpt, op vakantie een caravan erachter volgeladen zo'n 1200kg, bij optr tot ong 2600 toeren, schakelen- na schakelen eerst koppeling laten opkomen-dan pas gas geven dit bevalt mij goed ook als het flink omhoog gaat hou ik hem in zijn vier op 85 hij heeft er geen moeite mee, en wat ook altijd fijn is, hij is ongevoelig voor temp stijging.
Dit jaar bij dik 30 graden nieuwere auto's met caravan aan de kant zien staan, zat daarom toch zelf ook in de piepzak maar er gebeurde niets! mijn elf jaar oude en zoals altijd dappere Zweed ging gewoon door.


janka antwoordt op 28 november 2007:

Wij gaan in de nabije toekomst rijden met een VW Golf 1.9 Tdi 74 kW automaat (triptonic). Is daar iets over bekend? Hij mag max 1300 kg trekken. Onze caravan weegt max 1100 kg.
Of is er een lijst met auto's (lees versnellingbakken) die bekend staan met dat probleem?
Ik heb geprobeerd het item over automatische versnellingsbakken te lezen. Het lezen gaat goed maar op een gegeven moment wordt het toch te technisch! Vandaar deze vraag.


Bert antwoordt op 28 november 2007:

Janka, kies voor een berekening oudere modellen en dan de Variant II. Daar staat hij bij. De Variant zal iets zwaarder zijn dan de gewone. Deze Golf heeft een 'traditionele' automaat met koppelomvormer en daar is niets mis mee. Hij heeft goede overbrengingen, vijf versnellingen. Heel erg kwiek accelereren doet ie niet, maar ach, je komt er wel!


Jos antwoordt op 28 november 2007:

Niet alleen een automaat geeft problemen. Mijn 406 2.2HDI (hand) geeft temperatuur problemen met mijn caravan van max 1400 kg. Olietemperatuur in het rood en water daarna ook richting het rood. Gevolg is dat airco uitslaat en ik zelf maar heel langzaam ga rijden. Garage (computer) kan niets vinden en diverse dingen al vernieuwd (peilstok voeler, radiateur, oliekoeler gecheckt etc ) Iemand een idee?
ps: zelfs met losse auo staat olietemp op 3/4 bij 120 km


Bert antwoordt op 29 november 2007:

Heeft je Peu dat verschijnsel altijd al gehad? Rij je met voldoende "gas over" op hellingen met voldoende hoog toerental? Is het m.a.w. iets eigens van die auto die te hoge temperaturen? Als alles gecontroleerd is door de garage moet je dan tot die conclusie komen. Toch? Volgende keer een andere auto kopen is een hard maar reëel advies. Het is al genoemd, Volvo's met niet Franse motoren hebben een temperatuurmeter die nooit oploopt. Het is mij ooit één keer overkomen op de Galibier (en dat is niet de minste pas) dat ik blij was dat die rotmeter ietsje omhoog liep. Verrek, hij is niet kapot!

Is die optie nu niet aanwezig, dan moet je zorgen voor extra koeling. Neem contact op met een specialist en laat grotere ventilatoren en extra radiatoren plaatsen.

Overigens de olietemperatuur mag en kan best hoger zijn dan 100 graden zijn hoor. En op zich de koelvloeistof (het is geen water) gaat ook pas koken bij 120 graden ofzo.


Jan antwoordt op 29 november 2007:

Ik rij in een Opel Antara diesel automaat. Op de vlakke weg in Nederland uitstekend. De eerste bergrit is gepland voor januari 2008 via de Brenner naar de Dolomieten. Tot mijn verbazing bezit de Antara geen temperatuurmeter. Is dat een nieuwe trend? Is dit verstandig? Is het mogelijk en gewenst om deze achteraf in te bouwen?


Bert antwoordt op 29 november 2007:

Ook nogal wat Franse auto's ontbreekt het aan zo'n metertje. Een lampje werkt ook, een meter is meer voor de 'kenner'. Die lampjes gaan vaak knipperen als de temp wat oploopt. Maar je hebt gelijk, het is meer aan/uit dan een meter die je ziet oplopen. Eigenlijk is een olietemperatuurmeter veel belangrijker.


janka antwoordt op 29 november 2007:

Dank je wel Bert voor je antwoord. Helaas ben ik vergeten te vermelden dat het om een Golf 1V (4) gaat. Is dan je antwoord hetzelfde?


Bert antwoordt op 29 november 2007:

Ja, de Golf V is gelijk aan de Variant Golf III. De Golf IV aan de Variant II


Jan S. antwoordt op 19 december 2007:

Onlangs heb ik een trekkrachtrapport ontvangen voor mijn Opel Antara 2.0 CDTI automaat met een Solifer 560. Het advies was o.a. een extra oliekoeler te monteren.
De importeur GM heb ik de volgende mail gestuurd: Is het gewenst of noodzakelijk om i.v.m het trekken van een caravan van 1500 kg die ook getrokken wordt in de bergen, de auto te voorzien van een extra oliekoeler of is bij het ontwerp reeds met extra koelcapaciteit rekening gehouden?
Het antwoord: Voor uw Opel Antara met automatische versnellingsbak is geen extra oliekoeler nodig, mits u zich aan de voorgeschreven maximale trekgewichten houdt.

Dit maximum is 1700 kg.


Jan@ antwoordt op 19 december 2007:

Jan S, precies hetzelfde antwoord kreeg ik een paar jaar geleden op mijn vraag over een extra oliekoeler voor een Zafira 2.2 automaat.Het zal wel het standaard antwoord zijn. De email met dit antwoord van de importeur heb ik toen voor de zekerheid maar bewaard, voor wat het waard is, en gelukkig nooit nodig gehad.
Of zo'n oliekoeler nodig is hangt sterk af van de omstandigheden die je aangaat/tegenkomt met je combinatie.
Als je extremen(steile en langdurige bergpassen e.d.) vermijdt is het ook niet echt nodig volgens mij.


Berggeit antwoordt op 19 december 2007:

Kijk, je kunt natuurlijk afgaan op woorden van een persoon die zelf misschien nog nooit een echte reis met een caravan achter de auto heeft gemaakt. In dat geval is het voor de hand liggend dat je standaard antwoorden krijgt waarbij misschien wel de tenen van de dealer gaan krullen als die dit zou horen...

Ik zou zelf gewoon opdracht geven voor het monteren van een oliekoeler. Dan neem je het zekere voor het onzekere en baat het niet dan schaad het ook niet.

Adviezen van Bert (de kenner op dit gebied) waarvan wij zeker weten dat hij wel met een caravan gereden heeft zou ik dus niet zomaar in de wind slaan. Het kan veel juridisch getouwtrek en een verpeste vakantie vorokomen...


Bert antwoordt op 20 december 2007:

@ Jan S. Wat wil je horen en waaraan hecht je de meeste waarde? Er is in dit draadje voldoende gezegd over automaten en koeling. Neem nu eens de moeite om dat tot je door te laten dringen, lees dit draadje nog eens goed door. Jouw keuze is simpel hoor: monteer zo'n ding gewoon niet. GM zegt het toch zelf?? Zij moeten het toch wel weten?? Na een paar jaar krijg je gelijk 'het was niet nodig', omdat je voldoende technisch gevoel had die automaat te ontzien, nooit wat extremere hellingen hebt getrotseerd en misschien ook gewoon geluk gehad! Mij maakt het echt niet uit dat je 30000 euro uitgeeft voor een auto en niet 300 voor een oliekoeler. Wat ik wil? Geen gedoe met een trekauto als jij lekker (...) op reis bent. Je kunt ook kiezen als je twijfelt aan je 'technisch gevoel' om te gaan met een automaat voor uitstel van die enorme aanschaf en investeren in een BergTrainingsWeekend. Je krijgt dan persoonlijk van mij op je donder als je die automaat mishandelt en je er beter aan doet drie oliekoelers te monteren...

Het is jouw keuze.


Anko antwoordt op 20 december 2007:

@Bert,

Ik vraag me wel eens af of er überhaubt één auto is waarvoor je geen extra oliekoeler zou adviseren. Ik kan me niet helemaal ontrekken aan de indruk dat er een wat vooringenomen standpunt achter je adviezen zit.

Ik geloof best dat er tijden zijn geweest dat automaten over het algemeen wat minder te bieden hadden en dat ze daarom meer op hun donder kregen, maar tegenwoordig geldt dat toch niet meer voor alle automaten?

Natuurlijk kun je wat neerbuigend doen omdat iemand op jou advies geen 300 euro extra uit wil geven, maar waarom zou hij? Moeten we de standaard banden ook maar wantrouwen en vervangen? Omdat banden met een zwaardere loadindex maar een klein beetje duurder zijn? En wat is dan het volgende? 300 euro t.o.v. 30000 is inderdaad niet veel, maar het blijft geld.

Overigens, om de diuscussie nog eens wat te voeden: ik heb ook een dergelijk advies gevraagd aan Ford Nederland betreffende een S-Max diesel automaat. Het antwoord van Ford:

Het maximaal geremd aanhangwagengewicht van de Ford S-Max 2.0 TDCI met automatische transmissie is 1750 kg. De aanwezige oliekoeler is uitvoerig en duurzaam getest. Een extra oliekoeler is dan ook niet benodigd en het advies van Ford Nederland B.V. is om geen extra oliekoeler te (laten) plaatsen.

Zeg het maar .....

Groet.


Bert antwoordt op 20 december 2007:

Elke Amerikaan die iets wil trekken met een auto en een towing package koopt, krijgt een trekhaak én een oliekoeler op z'n automaat. Ga je een beetje serieus caravannen en/óf heb je geen verstand van hoe en automaat werkt i.c.m. een caravan dan adviseer ik altijd een oliekoeler te laten monteren. Zo'n ding kost een paar honderd Euro en een bakrevisie vele duizenden Euro's. Het is echt heel simpel en heeft niets met vooringenomenheid te maken maar alles hoe veel niet Amerikaanse fabrikanten tegen caravanning aankijken.

Neerbuigend? Ach, beetje wakker schudden omdat er erg slecht gelezen wordt door het merendeel der mensheid vooral op internet.

Versnellingbakken worden nu net zo heet als vroeger, bovendien zijn tegenwoordig auto's en caravans zwaarder.

Een voorbeeld van hoe het ook kan. Volvo adviseert specifiek bij de XC90 D5 aut. een oliekoeler te monteren. Bij een V70 met dezelfde motor en bak wordt dat advies niet gegeven, maar kan wel gemonteerd worden. Waarom? Omdat een XC90 mogelijk wel eens zware lasten trekt en langzaam rijdt. Denk aan in het terrein en met paardentrailers. Als je daarover nadenkt omdat je weet dat je de bergen ingaat met een zware caravan laat je imho ook een oliekoeler plaatsen op een V70.

Je haalt Ford aan. Het is heel goed mogelijk dat de S-Max automaat (diesel) standaard al een oliekoeler heeft, dat kun je ook uit de tekst opmaken. Ford monteerde bij de eerste Mondeo's althans standaard een Kenlow cooler dus het zou me niet verbazen.

Mijn 'boodschap' is simpel, laat je niet meteen afschepen door een standaard reactie van dealer of importeur. Het zijn namelijk jouw centen als die bak kapot gaat als gevolg van oververhitting. Het is altijd jouw schuld, want bewijs maar eens dat je 'oordeelkundig' bent omgesprongen met dat ding.


Anko antwoordt op 21 december 2007:

@Bert

Je schrijft: Elke Amerikaan die iets wil trekken met een auto en een towing package koopt, krijgt een trekhaak én een oliekoeler op z'n automaat. ... heeft niets met vooringenomenheid te maken maar alles hoe veel niet Amerikaanse fabrikanten tegen caravanning aankijken.

Je kunt dit natuurlijk op twee manieren uitleggen:
1. Amerikaanse leveranciers snappen meer van caravannen en zijn zich beter bewust van de noodzaak om ...
2. Europeanen trekken over het algemeen veel vaker (zware) aanhangers, en daarom zijn hun auto's standaard beter uitgerust om ...

Elders op deze site staat de traditionele amerikaanse benadering voor het genereren van trekkracht te lezen: veel volume, veel koppel bij lage toeren en dan moet 3 versnellingen genoeg zijn. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de europese (en misschien ook wel moderne amerikaanse) benadering iets subtieler is: meer versnellingen, kortere één, lock-ups, etc.

Vwb. Volvo (zie Auotweek CarBase):

XC90: 2750 + 2250 = 5000 kg totaal met een 5-bak
V70: 2310 + 1800 = 4110 kg totaal met een 6-bak

Kan me wel wat bij voorstellen wanneer de een het wel en de andere het niet nodig heeft. Voor de duidelijkheid: je zult mij niet horen zeggen dat het bij moderne automaten nooit nodig is, maar een stukje nuancering lijkt op zijn plaats. Je opmerking t.a.v. de Mondeo automaat is een mooi voorbeeld van die nuancering die ik tot nu toe wat gemist heb in het hele verhaal.

Wellicht een stukje onwetendheid van mijn kant: Ik ga (ging) ewr van uit dat elke automaat zijn olie standaard wel op de een of andere manier koelt. Dus nam ik aan dat je het steeds over een ** extra ** oliekoeler had?


Bert antwoordt op 21 december 2007:

Nee, het gros der automaten heeft standaard geen oliekoeler, hooguit een leidinkje door de koelwaterradiator. Een transmissie-oliekoeler is een aparte radiator.

Als je als gebruiker je realiseert dat een automaat ook warmte produceert tijdens de slipfase net zoals een koppeling bij een handbak dan heb je misschien geen oliekoeler nodig. Maar laten we wel wezen, hoeveel mensen die een automaat kiezen hebben verstand van de werking van zo'n ding? Precies. Daarom blijf ik van mening dat elke automaat met koppelomvormer waar men mee gaat caravannen een oliekoeler nodig heeft. Dat kun je dan generaliserend o.i.d. noemen, op z'n minst zou je dat goed moeten navragen en niet zo maar de standaardreactie geloven van een niet kundige dealer / importeur. Een oliekoeler kost de helft van de trekhaak, waar praten we dus over.

Als ik dus lees in dit draadje, nee is niet nodig, de auto is voldoende getest met het toegestane trekgewicht dan wil ik dat wel geloven, deels, maar niet helemaal. Weet je hoe Opel al jaren test met aanhangers? Hard de groß-Glockner op en neer raggen. Weet je wat ik ze niet heb zien doen? Langzaam de Groß-Glockner op een neer 'raggen'.


Anko antwoordt op 21 december 2007:

Maar Bert,

Hoe weet ik of 'mijn' importeur wel of niet kundig is? We moeten het navragen bij de dealer / importeur, maar die is vaak niet kundig en je weet zelf ook niet of je het wel of niet moet geloven. En hoe moet ik weten of een antwoord een standaard antwoord is of niet? Lastig allemaal 😉

Als het inderdaad zo is dat er autos zijn zonder een automaat koeling, dan kan ik me voorstellen dat dat geen succes wordt. Moet de conclusie dan niet zijn dat we bij de dealer / importeur na moeten vragen of en met wat voor koeling de automaat standaard is uitgerust en op basis daarvan een beslissing nemen?


Bert antwoordt op 21 december 2007:

Ja, zie mijn eerste reactie op OP...


Jan@ antwoordt op 21 december 2007:

Op zich kan ik het wel eens zijn met de redenering van Bert wat erop neerkomt:""safety first"". Maar dat geldt ook voor (extra sterke)trekauto's , banden, tyron, descent control,ATC enz.Waar is het einde??
Net als bij de keuze van een trekauto, waar je de rest van het jaar ook mee moet rijden, moet je, denk ik ,goed kijken wat je met een auto-caravan combinatie gaat doen:Gotthard-tunnel, Alpen- en Pyreneen-passen over enz. of blijf je in het laagland(Nederland) en ga je over snelwegen zonder extreme hellingen naar je bestemming en laat je de caravan verder staan op een goed bereikbare camping.


fred antwoordt op 21 december 2007:

bert weet jij of er gegevens zijn van automerken die uitgerust zijn met een oliekoeler?


Bert antwoordt op 21 december 2007:

Helaas... maar je 'moet' er vanuit gaan dat de meeste automaten zo'n ding *niet* hebben standaard.


Hans B antwoordt op 21 december 2007:

Even onder de motorkap gedoken om het zeker te weten: de cvt van mijn Nissan Primera is voorzien van een oliekoeler.
En de cvt's van de Volvo 440 hadden ook zo'n ding aan boord.


Roel antwoordt op 21 december 2007:

Ik heb enige moeite met de stelling dat dealers/importeurs onkundig zijn mbt de noodzaak tot (extra) koelen van de transmissie.

Dat is te kort door de bocht en dat kun je zonder meer niet serieus nemen.

Als een dealer/importeur niet kundig zou zijn waar blijven we dan met de tegenwoordig bolstaande technologische hoogstandjes van caravantrekkers?
Zoals ook hier te merken is niet iedereen ervan doordrongen dat het niet onverstandig zou zijn een extra (transmissie) koeler te plaatsen. Dat impliceert niet dat het altijd noodzakelijk is.
Zelfs met de van allerlei hulp/comfort/veiligheids technieken voorziene bolides van tegenwoordig is het mogelijk binnen 5 minuten zo'n ding volledig naar God te helpen. Auto rijden blijft ook vandaag de dag nog iets waarvan je wel moet weten waarmee je bezig bent. Bij het caravannen dien je je er wel van bewust te zijn welke krachten er waar aan het werk zijn. Het probleem is dat dat vaak niet het geval is. Ook de autobranch(marketing) doet ons geloven dat met elke auto tegenwoordig alles mogelijk is en dus ook caravannen.
We willen tegenwoordig alles groter, beter, luxer en zwaarder behalve de auto want we sparen het millieu.
Dat zorgt ervoor dat we dingen doen die soms niet goed kunnen gaan. Te zware caravan, te lichte auto/motor, ook nog automaat, in de file, bloedheet buiten, airco aan en uiteindelijk in de problemen komen zodat de IRK van de ANWB ook nog van pas komt.
Een extra koeler had de ellende misschien iets langer kunnen voorkomen. Airco uitzetten ook. Of minder hard rijden. Maar is het niet beter om je te realiseren bepaalde zaken beter niet te doen dan ons door iedereen te moeten laten adviseren wat er nodig is om het wel te doen.

Een gouden regel: Als je iets moet doen om te doen waar het niet voor gemaakt is te doen kan je het beter niet doen.

Dat wil niet zeggen dat het niet kan, maar weet wel waar je aan begint.

Een Tip voor de automaatrijders: laat je adviseren door een automatenspecialist. Deze mannen weten van mogelijk zwakke broeders en zien veel meer (automaat) ellende als de dealer.
Da's geen onkunde maar een kwestie van ervaring.
De importeur beroept zich op de typegoedkeuring en de omstandigheden waarvoor deze geldig is. Je mag daar niet meer van verlangen en dat kan ook niet.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 december 2007:

Jouw gouden regel vind ik wel goed! Auto's worden niet gemaakt om caravans mee te trekken... dus.......gebruik kennis en verstand.


Bert antwoordt op 21 december 2007:

Ik ben het helemaal met je eens Roel, maar toch een opmerking over je eerste alinea. Je schreef:

"Ik heb enige moeite met de stelling dat dealers/importeurs onkundig zijn mbt de noodzaak tot (extra) koelen van de transmissie.

Dat is te kort door de bocht en dat kun je zonder meer niet serieus nemen."

Natuurlijk is mijn 'stelling' kort door de bocht, maar met reden. Ik heb veel vaker moeten horen van cursisten en dealers en importeurs dat zo'n kostenvoorkomend acc. voor caravanners *niet* noodzakelijk was, dan wél. Als je dan vraagt of er al standaard een oliekoeler op zit, wordt door de aangesproken persoon geantwoord - veelal - met 'dat weet ik niet'. Voorts ga ík er van uit, ja ook weer kort door de bocht, dat de gemiddelde automaatrijdende caravanner geen idee heeft hoe oververhitting te voorkomen is, ook van de werking niet. 'Het is toch een automaat, ben ik eindelijk van die verbrande koppelingen af', en 'het wegrijden op een helling gaat veel makkelijker'. Ik ben misschien een pessimist in deze, maar ik heb niet zoveel vertrouwen in de technische kundigheid van caravannende Nederlanders. Een oliekoeler kan dan wel degelijk goedkoop een hoop ellende voorkomen. En voor degenen die wél weten wat ze doen? Die doorzien dan toch wel de wel of niet noodzaak daarvan. Sterker nog, die kunnen uit met name de Advies Rapporten naadloos distilleren welke auto's met automaat zo'n ding beslist nodig hebben (en dan zelf goed navragen of er al eentje opzit!)
Wij waarschuwen dus. En niet zonder reden. Wat men zich daarvan aantrekt? Tsja.


janka antwoordt op 22 december 2007:

Om alles nog eens door te spitten daar heb ik geen zin in.
Kan iemand mij vertellen waar ik die bewuste Advies Rapporten kan vinden (bijv) op internet?
Dan kan ik het ook naadloos uitdestileren!


Bert antwoordt op 22 december 2007:

Zie het menuutje linksboven > Advies. Bij die adviezen wordt niet alleen een persoonlijk rapport gegenereerd, maar ook een gericht commentaar geleverd. Binnen afzienbare tijd zal daarvoor een vragenlijstje bij de aanvraag worden geplaatst (vakantiedoel, snelwegen of binnenwegen, bergen etc.), maar dat 'commentaar' wordt nu al 'ongevraagd' meegezonden.

Je moet eens naar het midden scrollen op deze pagina: http://www.caravantrekker.nl/algemeen/versnellingsbakken_caravanners.php.
Daar staan 4 prestatie- trekkrachtgrafieken. De onderste twee moet je vergelijken (automatische transmissie). Dan begrijp je dat de een veel gevoeliger zal zijn voor omvormerslip dan de andere door de lange overbrengingen. Dit soort aspecten worden toegelicht in de (Trekauto) Aankoop Adviezen.


john antwoordt op 23 december 2007:

dag roel, waar kan ik die automaten specialisten vinden; ik ben het overigens met bert eens dat dealers weinig zicht hebben op koeling/automaten; ik heb tot drie keer toe aan dealers gevraagd over de noodzaak/wenselijkheid van extra koeling op een santa fe,c.q op een kia sorenta zonder een antwoord te krijgen


Roel antwoordt op 23 december 2007:

John,
Je zou je licht eens kunnen opsteken bij:
www.autrans.nl
www.eur-o-matic.com
www.startrans.biz
www.aenr.nl
en mogelijk ook bij locale specialisten.

Dealers hebben ook weinig op met caravans en trekhaken. Ze monteren wel trekhaken maar wat er over het algemeen allemaal mee mogelijk is moet je ze niet vragen. Heb je problemen met de verlichting dan zijn er heel weinig die vragen of je met de complete combinatie langskomt, Eerder wordt je richting de caravandealer gestuurd. Echter hetzelfde gebeurt bij de caravandealer. Van kastje naar de muur.
Het gaat er in dit soort gevallen om dat je de juiste vakman weet te vinden die zijn kunstje voor jou kan uitvoeren. Je moet dus inderdaad uitvinden of de dealer de juiste man hiervoor is. Reparatie aan de standaard auto van een 'standaard' mankement is geen probleem, hier worden de monteurs verplicht (door importeur) voor geschoold. En dat moet tegenwoordig wel met alle ingewikkelde en constant wijzigende (electronische) systemen.
Betreffende de noodzaak van (xtra) koeling voor de transmissie zal het antwoord in de lijn liggen van wat de fabrikant adviseert. Een caravannende dealer zal van zichzelf meer beleving hebben bij het fenomeen caravantrekker maar daar zij er maar weinig van te vinden.


Jan S. antwoordt op 24 december 2007:

Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan een versnellingsbak specialist. Door hem en mede door het trekkracht rapport ben ik nu definitief overtuigd van de noodzaak van een extra oliekoeler voor mijn Antara. In de zomer krijgt hij door de ANWB vele wagens met aut. versn. bakken gebracht. Hij vond het niet nodig deze koeling voor mijn a.s. wintersportvakantie(met caravan) aan te brengen. Deze problemen treden 's Zomers op bij hoge temperaturen. Verder wees hij er op dat mijn bak drie 'dunne plaatjes bevatte' welke naar zijn ervaring bij ongeveer 100.000 km vaak versleten zijn en dan grote schade kunnen veroorzaken aan de bak. In de werkplaats stonden twee wagens van gerenommeerde merken ter reparatie. Dit is te voorkomen door deze te vervangen bij 80.000km, vanaf de buitenkant zonder de bak te demonteren voor relatief weinig kosten.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker