Caravantrekker.nl

Probleem koppelingsplaten Ford C-Max 1.8

P.balke vraagt op 31 juli 2005:

Ik rijd al 20 jaar met een caravan en heb nog nooit problemen
gehad met frictieplaten. Sinds 1,5 jaar rijdt ik met een Ford C Max 1.8 liter rond. Ik trek hiermede een caravan in beladen
toestand van 970 kg Bustner 400 TS 830 kg eigen gew./Nieuw.
Dit is het tweede seizoen dat de koppelingsplaten van de C Max de geest hebben gegeven. (Verbranden bij de minste of
geringste inspanning).Ik heb na vervanging van de auto 2500
km in VW Passat gereden , geen enkel probleem.Zijn er meer mensen die problemen hebben met de frictie/koppelingsplaten
van Ford, laat mijn dit a.u.b. weten. Email:p.balke@casema.nl

Naar laatste bijdrage

Reacties:

JPGeetje antwoordt op 3 augustus 2005:

Ik heb een Mondeo 2.0 van 2002 die ik vorig jaar gekocht heb. Bij de proefrit viel me al op dat de koppeling vrij laat aangreep. Volgens de garage was er niets mis met de koppeling, deze was trouwens niet bij te stellen omdat ze hydraulisch en zelfstellened was. Vele probleemloze kilometers gereden tot ik met 1400kg. caravan naar de Dordogne ging in juni. Toen bleek dat ik bij het wegrijden tegen een lichtte helling (2-3%) de koppeling nog slipte als het pedaal al helemaal was opgekomen. Heb dit verschillende keren gehad tijdens die vakantie. Teruggekomen meteen de garage bezocht waar men eerst weer ging proefrijden en niets vreemds constateerde. Na aandringen omdat over enkele maanden mijn garantie afloopt, was men echter wel bereid om de zaak eens los te halen om te zien of er dan toch iets loos was. Conclusie: koppelingsplaat hartstikke blauw van het slippen. Men heeft toen een nieuwe geplaatst waarna ook het probleem van het laat aangrijpen verleden tijd was. De garage vond het echter uiterst vreemd. Naar hun zeggen komt het tegenwoordig vrijwel niet meer voor dat een koppelingsplaat verslijt. Hoe het nu met hellingtrekken is heb ik nog niet kunnen testen.


Bert antwoordt op 3 augustus 2005:

Terecht heb je aangedrongen op reparatie... Dealers hebben natuurlijk de neiging te vertellen dat er nooit wat aan hun merk mankeert. Zo werkt dat nu eenmaal. 😉
Het valt echter moeilijk aan te tonen waar het nu aan lag. Je wilt niet weten hoeveel mensen rondrijden met constant hun voet op het koppelingspedaal. En misschien heeft de vorige eigenaar echt liggen klooien op steile berghellingen. Misschien was het wel een door een autoblad mishandelde testauto. Wie zal het zeggen.


Peter 24-08-2005 antwoordt op 24 augustus 2005:

Ook ik 34 jaar een rijbewijs heeft voor het eerst problemen met de koppeling van mijn nieuwe Ford Mondeo jan. 2005.
Met caravan van uit stilstand op een helling zul je met de moderne auto zoveel gas moeten geven om weg te komen dat dit niet zonder slippende koppeling kan gebeuren . Dus enkele keren een penetrante geur geroken van de koppeling.
Bij de dealer geweest en zal onder garantie een nieuwe koppelingplaat met drukgroep monteren en navraag doen naar een modificatie.


JPGeetje antwoordt op 28 augustus 2005:

Je zult altijd met een slippende koppeling wegrijden, ook op het vlakke, maar die periode dient zo kort mogelijk te worden gehouden lijkt mij. Verder is het zo dat als je het koppelingspedaal helemaal hebt laten opkomen de koppeling niet meer mag slippen. Als de combinatie dan nog niet rolt, zal of de motor moeten afslaan of je wielen moeten gaan spinnen. Dat laatste wordt altijd geadviseerd boven het gedoseerd op laten komen van de koppeling omdat een stel nieuwe banden veel goedkoper is dan een nieuwe koppelingsplaat.


Peter van Zalinge antwoordt op 15 oktober 2005:

Ik rijd in een Ford Mondeo 130 pk TDCI (van augustus 2004) in Combinatie met een Fendt Caravan van 1300 kg geladen.

Tijdens mijn vakantie in september 2004 (met 7000 kilometer) zijn de koppelingsplaten verbrand. Dit gebeurde in een kleine file voor de Gothardtunnel in Zwitserland. Auto is afgesleept naar Nederland.

In oktober 2005 zijn de platen weer behoorlijk aangetast bij het rijden in Frankrijk. De wagen is wederom afgesleept naar Nederland!

Het euvel doet zich met name voor bij het vanuit stilstand wegrijden tegen een helling.

De uitleg van de Ford dealer is dat het koppelings syteem, met dubbel vliegwiel, kwetsbaarder is bij een hoge belasting als bij de conventionele systemen.

Met ongeveer 50.000 kilometer caravanervaring ben ik redelijk ervaren. Met de vervangende auto, een Peugeot 407 diesel in combinatie met de Fendt, heb ik dan ook 2.500 km probleemloos gereden.

Overigens van de ANWB kreeg ik te horen dat de Mondeo en C-Max veelvuldig worden afgesleept met het koppelingsprobleem dat u en ik hebben ervaren.

Kortom, twee vakanties met veel "autostress" gehad en geen enkel vertrouwen meer in de Mondeo als trekauto voor de vakantie in 2006.

Ik zou het enorm op prijs stellen als Ford rijders met een zelfde koppellingsprobleem in relatie tot het caravantrekken willen reageren!






Rob antwoordt op 17 februari 2006:

Ik herken het probleem helemaal niet (of ik heb geluk gehad?).
Ik rijd als vanaf 1998 Mondeo, eerst 6 jaar een 1.8 wagon met 115pk (benzine) en nu vanaf 2005 een 2.0 wagon met 145 pk. Tochten door de Alpen en Pyreneen vormden geen enkel probleem. Bij het manoevreren van de aangekoppelde caravan op camping ruik je echter wel eens een penetrante geur. M.i. niet alarmerend. Ik ben nog steeds enthousiast over de Mondeo als trekauto. Overigens heb ik een LMC 430 van max 1200 kg; dit voor de volledigheid.


wj blank antwoordt op 11 mei 2006:

Ik bezit een ford c-max. Gekocht in eind mei 2004. In de provence zijn mijn koppelingsplaten doorgebrand. Tijdens geringe inspanningen kwam er een brandlucht onder de moterkap vandaan. Ik ben wel van de provence naar alkmaar gereden maar af en toe loeide de motor als we een helling moesten oprijden. Ik heb een afspraak gemaakt bij de garage en ben zeer benieuwd hoe men reageerd. Ik zal dat nog laten weten.


Machiel antwoordt op 30 juni 2010:

Heb 16 jaar met auto en vouwwagen gereden en de laatste 17 jaar met auto en caravan. Koppelingsplaten problemen heb ik nog nooit gehad.
Rijd nu 1 jaar en 4 maanden met een Ford C-Max 2.0 16V Titanium rond. Trekvermogen C-Max 1400 kg.
Trek hiermee een caravan Home Car eigen gewicht 807 kg en beladen tot maximaal 1300 kg.

Op 6 juni 2010 werd verkeer bij Brussel omgeleid door afgesloten tunnel alles over 1 rijbaan op vals plat. Koppelingsplaat verbrand. Auto bij Ford dealer in België voor de deur aten staan. Cararvan door "depannage" afgesleept naar dichtsbijzijnde camping.

Ook andere merken zoals NISSAN, SEAT en AUDI werden afgesleept naar dezelfde dichtsbijzijnde camping met verbrande koppelingsplaten.

Afrekenen in België bij Ford Hergon in Overijse voor het vliegwiel. de koppelingsplaat en drukgroep € 1490,-

De dealer en Ford Nederland bieden hierop geen garantie. Dit zijn delen die aan slijtage onderhevig zijn, maar hebben kennelijk nog nooit gehoord van een te verwachten levensduur.


@Eric antwoordt op 30 juni 2010:

Op 6 juni 2010 werd verkeer bij Brussel omgeleid door afgesloten tunnel alles over 1 rijbaan op vals plat. Koppelingsplaat verbrand.

Was je handrem ook kapot dan?
Vreemd dat je in een tunneltje met vals plat het zootje verbrand hebt.


Bert antwoordt op 30 juni 2010:

Dat is niet vreemd zoals Machiel zelf ook al aangeeft, want ook andere merken werden afgevoerd met koppelingsproblemen. Het ligt in dit geval niet aan de koppelingen maar aan de manier waarop ze bediend worden.


@Eric antwoordt op 30 juni 2010:

Die van p.balke was een C-Max uit 2004 of eerder.
Die van Machiel is een C-Max uit 2009 begrijp ik?

In de tussentijd is er geen modificatie/verbetering geweest voor de koppeling van een C-Max?


RobD antwoordt op 30 juni 2010:

" De dealer en Ford Nederland bieden hierop geen garantie. Dit zijn delen die aan slijtage onderhevig zijn, maar hebben kennelijk nog nooit gehoord van een te verwachten levensduur"

Die kan, bij normaal gebruik heel lang zijn. Maar andersom, bij en verkeerde behandeling, vals plat b.v., kan het erg kort zijn. Niet gek vinden dat een fabrikant hier zijn handen vanaf trekt i.v.m. garantie.


Tijs antwoordt op 1 juli 2010:

Ik heb vorig jaar met een Ford S-Max 2.0 diesel met daarachter een caravan van zo'n 1.600 kg een flinke rondrit door Noorwegen gemaakt. Op die tocht zowel lange stukken stapvoets moeten rijden (terug in de file in Duitsland), maar vooral ook veel steile berghellingen gehad. Dan heb ik het over rijden op 10-15% achter een tractor, wegrijden uit stilstand op een helling van 7-10%, en het nodige gemanoeuvreer op campings die nooit echt vlak waren. Met op de terugweg nog een slijtageslag over een zandweg van 12 km. met dwarsribbels met een continue afwisseling van hellingen van zo'n 12% (dat krijg je als je niet goed op de kaart kijkt 😉).

Na die tocht van zo'n 5.000 km. waren caravan en auto (en dus ook de koppeling) nog steeds volledig intact, ondanks het treingewicht van > 4.000 kg. Dus zo slecht zijn die koppelingsplaten dus blijkbaar ook weer niet.


pieter antwoordt op 1 juli 2010:

Ik herken het probleem wel gedeeltelijk. Je ruikt de koppeling heel erg snel, bv al in een parkeergarage met wat meer manoeuvreren en hellingen. Met onze eerdere wagens nog nooit die ervaring gehad. Gelukkig zitten de eerste platen er nog in bij 60.000 km. Bij onze andere auto pas bij 200.000 km de platen gewisseld.


edwin antwoordt op 2 juli 2010:

bedrijfsmatig hadden wij een Ford Transit (met motor uit de Mondeo) 2,5 jaar met deze lease bus gereden en 2 x de koppeling moeten laten vervangen binnen de 90.000km
ander auto's oa Renault Master bj '98 nu met 240.000 km koppeling aan vervanging toe. Renault mascot bj ''03 350.000 km nwe koppeling. Nu 4 VW crafters oudste bj '06 150.000km nog geen nwe koppeling.
auto;s worden voor het zelfde werk gebruikt door verschilende chauffeurs. Ford kan daar niet tegen.........
Wij later de "R" nu uit Ford weg. Fod....


Bert antwoordt op 2 juli 2010:

Dat wil echter niet zeggen dat elke koppeling van een Ford bagger is. Dat is te makkelijk.


Marcel@A antwoordt op 3 juli 2010:

Om de post hiervoor te onderschijven; wij hadden een Ford Escort (weggedaan met 340.000 km op de teller - hiervan >20.000 km met aanhanger gereden) waarvan de koppeling nooit is vervangen en voor zover ik in kon schatten ook nog in goede staat.


JanLMC antwoordt op 3 juli 2010:

Uitzonderingen bevestigen de regel 😉


c. verhagen antwoordt op 9 augustus 2010:

Ruim 2 jaar geleden een Knaus caravan aangeschaft met een gewicht van 1300 kilo, met belading 1600 kilo. Mijn mondeo station diesel uit 2003 zou 1800 kg mogen trekken. Bij onze 1e reis naar italie begon tijdens het optrekken bij de gothard nadat de auto gewoon wegreed ineens de motor te gieren. Mijn gedachte was dat was mijn koppeling. Ik ben even gaan stil staan langs de kant en na 15 minuten had ik het probleem niet meer. Vorig jaar naar Frankrijk gebeurde hetzelfde ook 2x bij het wegrijden bij een tolpoort. Het gekke was dat de platen niet gingen stinken. Dit jaar was het weer raak bij het wegrijden bij de 1e tolpoort. Vanaf deze keer heb ik steeds de verwarming hoog gezet ongeveer 2 kilometer voor de tolpoorten. Daarna had ik nergens last meer van. (hooguit van een oververhit lichaam). Vanaf de 1e keer tot nu toe ruim 150.000 kilometer gereden en ook nu zonder caravan is er niets meer aan de hand. Ik vraag mij dan ook af of de platen echt bij iedereen steeds op waren? Snap alleen niet hoe het kan elke keer weer en waardoor de verwarming hoog zetten helpt. Wie het antwoord weet mag het zeggen.


frank antwoordt op 9 augustus 2010:

Hoe bedien je de koppeling wel goed???

Stel je hebt file op een vals plat en het verkeer rijdt te langzaam om zachtjes te blijven rijden. Als het zeer warm weer is met een beladen caravan dan is het de schrik voor elke auto.
Wat is dan vaak doe, is een gat laten vallen en gewoon optrekken zodat ik wel zachtjes kan rijden.
Probleem : ongeduldigen rijden dan je gat dicht.
Dus ik ben nieuwsgierig naar goede oplossingen als je geen automaat hebt.


john antwoordt op 9 augustus 2010:

Ook ik heb problemen met mijn c max 1800 uit 2004 kom net terug uit italie heen reis al stinkende platen door de file terug het zelfde probleem eenmaal door de tunnels heen begon het bij de 100 km berg op ging de koppeling slippen telkens terug schakelen en langzaam naar boven koppelingspedaal grijpt hoog aan eenmaal thuis handrem aangetrokken en proberen weg te rijden slaat de motor af en geen geslip garage zegt nieuwe koppeling iemand een idee wat dat is


@Eric antwoordt op 9 augustus 2010:

Wat was de km stand john?


Jan antwoordt op 9 augustus 2010:

Dat maakt toch niet uit @Eric, versleten is versleten!
Zelfs een nieuwe koppeling kan door ondeskundig gebruik binnen 1000km versleten zijn.

@John, had je de 1e versnelling ingeschakeld of de 4e?


JH Vis antwoordt op 9 augustus 2010:

Loopt de slang naar de koppelings (slave) cylinder misschien vlak langs een onderdeel dat (zeer) heet wordt? Mij valt op uit de verschillende verhalen dat genoemd euvel voorkomt indien er weinig rijwind (koeling) is en de motor heet is. Het zou kunnen dat de koppeling, doordat de slang heet wordt, niet volledig opkomt en daardoor gaat (en blijft) slippen. Zou je ook moeten merken aan het aangrijpingspunt dat dieper komt te liggen. Hierdoor zal de gehele drukgroep het behoorlijk voor de kiezen krijgen. Onder omstandigheden waarbij bovengenoemde condities niet aanwezig zijn mag je er geen last van hebben tenzij de drukgroep al te ver heen is.

Een oplossing zou kunnen zijn om een met staal ommantelde slang te monteren. Zou wel een enorme ontwerpfout zijn...Geldt uiteraard alleen bij een hydraulisch druklager.


@Eric antwoordt op 9 augustus 2010:

Van: Jan
Datum: 09 August 2010 om 22:29

Dat maakt toch niet uit @Eric, versleten is versleten!
Zelfs een nieuwe koppeling kan door ondeskundig gebruik binnen 1000km versleten zijn.

@John, had je de 1e versnelling ingeschakeld of de 4e?


Dat maakt toch niet uit Jan, volgens jouw logica is een versnelling een versnelling.
De hoeveelste doet er dan niet toe.... 😉


Jan antwoordt op 9 augustus 2010:

Helaas voor jou maar zo simpel ben ik nog niet @Eric.

Het maakt namelijk een heel verschil.
In de 1e versnelling wordt na de koppeling het koppel vermeerderd in de versnellingsbak. Het koppel aan de wielen is dan ruim genoeg om weg te kunnen rijden. In de hogere versnellingen zal er steeds minder koppel worden verminderd door de bak en moet er steeds meer koppel van de krukas (koppeling) worden afgenomen.
Het is in deze situatie dat een versleten koppeling grip begint te verliezen.

Probeer maar eens weg te rijden in de 4e versnelling. De koppeling wordt dan erg zwaar belast.

Hetzelfde was het geval bij het heuvelop rijden met 100km/h.
Juist dan geeft deze het op.
Rij je de heuvel op met 10 km/h in de eerste versnelling dan zal deze niet gaan slippen en is er geen probleem.

(maar dat wist je natuurlijk al lang toch Eric? Geeft niks hoor 😉)


@Eric antwoordt op 9 augustus 2010:

(maar dat wist je natuurlijk al lang toch Eric? Geeft niks hoor)

Gelukkig kom ik niet uit een ei Jan-Roel... 😉


john antwoordt op 11 augustus 2010:

Hallo eric hij heeft 120000km gelopen en inderdaad in de eerste versnelling geprobeerd heb vandaag nog even de vierde geprobeerd maar slaat ook af misschien als ik meer toeren maak maar ja hoe ver ga je ik kan nu nog normaal rijden alleen de koppeling grijpt hoog in als ik hem aanraak slipt ie al
gr john


p@tje antwoordt op 21 augustus 2010:

Een koppeling test je door met 40 km/u in de hoogste versnelling vol gas te geven en dan merk je wel of ie gaat slippen of dat de motor met veel gemor uiteindelijk de auto laat acceleren.


Jan antwoordt op 21 augustus 2010:

Ik rijdt nu 7 jaar een Mondeo 2 l TDDI, standaard 90 pk, getuned tot 120 pk met een TEC 1300 kg.
De auto heeft nu 210.000 op de teller met de eerste koppeling. Zojuist terug met de caravan. Ik heb geen problemen, maar ik voel me niet happy met de koppeling. Het vergt behendigheid om de combinatie in beweging te krijgen, zeker op een helling. Ben van plan een andere auto te kopen en volg deze discussie met belanstelling. De Modeo staat wel op mijn lijstje, maar dan moet de koppeling anders aanvoelen, ook zonder caravan.


John F. antwoordt op 6 september 2010:

Ik heb al heel wat jaren ervaring in het rijden met een caravan en heb ook al heel wat verschillende combinaties gereden. Sinds september vorig jaar (2009) heb ik een Ford C-Max 1.6 CDTI. Deze heeft een maximum te trekken massa van 1200 kg. Mijn caravan is een Knaus Mustang van 780 kg met een maximale belading van 1000 kg.

Dit jaar zonder problemen met deze combinatie naar Spanje gereden en ook de terugweg ging zonder problemen tot we in Luik in de tunnels in een file terecht kwamen. Aan het einde van de tunnel moesten we een kleine (niet steile) helling op en toen kwamen er opeens flinke rookwolken onder de auto en was het einde oefening, koppeling doorgebrand.

Volgens de garage is het een slijtage door 'ondeskundig' gebruik en valt het dus niet onder garantie en moet ik alle kosten zelf betalen.

Is dit nu gewoon een Ford C-Max kwaal ?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 september 2010:

Ja, we horen dat vaker bij Ford's.... maar ook de garage heeft gelijk dat het komt door 'ondeskundig' gebruik. De koppeling van Fords met een diesel is gevoelig voor veel wegrijden met slippende koppeling en veel gas. Door heel voorzichtig met de koppeling om te gaan is schade te voorkomen.


Dick antwoordt op 14 november 2010:

Wie ken mij een goede tip geven
Ik heb sinds juni ook een nieuwe C max titanium 1.8 gekocht
en er staat nu 5600 km op de teller.
Bij 4000 km kreeg ik problemen met de koppeling probeerde bij nat weer van een grasveld weg te rijden en slipte door direct een verschrikkelijke brandlucht in mijn auto.
een maand later parkeerde bij de stoep wilde de stoep een stukje op rijden door een beetje te pelen met mijn gas weer die lucht.
Bij normaal rijden in de stad of op de rijksweg is er nu nog niets aan de hand maar ik hou nu mijn hart vast als ik met deze wagen in de winter bij sneeuw weg moet rijden of om van de zomer in de bergen te rijden.
Dus ben deze week bij de dealer geweest die vertelde mij gelijk dat het de koppeling is en dat deze nu voor de zekerheid vervangen moest worden.
Ik kreeg ook gelijk te horen dat het mogelijk niet vergoed wordt door Ford want dat het ook door mijn rijdgedrag kan komen.
Ik rijd al 40 jaar in een ford en heb nog nooit problemen gehad met de koppeling zelfs niet na 12000 km.
Wie kan mij hier advies in geven of kan dit probleem?


Bert antwoordt op 14 november 2010:

Je hebt vast bovenstaande vraag en de reacties doorgelezen... Een conclusie is dat er wel eens wat mankeert aan koppelingen van bepaalde Ford types, maar dat wil niet zeggen dat de gebruikers geen blaam treffen. Als ik lees dat op een glad grasveldje de koppeling begon te stinken en bij een stoepje oprijden idem, dan twijfel ik toch wel een beetje aan jouw behandeling van de clutch...

Op een nat grasveldje gaan de wielen doorspinnen en dien je de koppeling helemaal niet te laten slippen (krijg je alleen maar meer wielspin, je graaft je in en tegelijk verbrand je de koppeling terwijl je dat ingraven ook kan doen met je koppelingspedaal helemaal op...). Beter is de koppeling laten slippen maar tegelijkertijd géén gas geven (dus met stationair toerental) zodat je tractie krijgt. Een slippende koppeling zonder gas te geven kan het bij het manoeuvreren heel lang uithouden!** Tegen een stoepje: sta je stil en vast en probeer je dan met gas te geven en koppelingsslip er toch op te komen, dan is stinken inderdaad heel snel het gevolg. Beter met minimaal rollen dat te doen of gewoon helemaal niet natuurlijk!

Als je met dit verhaal bij een dealer aankomt kan ik me voorstellen dat hij de reactie geeft die hij gaf: 'mogelijk geen garantie'.

** Heb je geen idee waar ik het over heb (geen gasgeven en met slippende koppeling manoeuvreren) dan wordt het echt tijd voor een van onze rijvaardigheidstrainingen...

Ter informatie: een gebruiker van een Leaseplan Mondeo diesel had al twee vakanties verprutst door koppelingsproblemen en weigerde dat de 3e keer te doen. De leasemaatschappij had zo haar twijfels (maar met niet zoveel woorden) over de rijvaardigheid van betreffende bestuurder en heeft contact gezocht met ons. Deelname aan een BergTrainingsweekend was het gevolg op kosten van Leaseplan. Het werd uiteindelijk heel gezellig en onze terugkoppeling (...) aan Leaseplan was dat het beslist niet aan de bestuurder lag. Ik geloof dat de klant toen een 2.2 diesel meekreeg die een sterkere drukgroep/koppeling had.

Ik neem aan dat je een particuliere koper bent? En verdorie al 40 jaar Fordklant. Dat moet de dealer/importeur toch wel op waarde weten te schatten! Hoe lang caravan je al? Is er ev. in samenspraak met je dealer iets te regelen wat betreft een praktijktest van de auto + caravan en jou als bestuurder? Laat ik het zo zeggen: zo'n training is altijd waardevol en kan bovendien duidelijk maken hoe het zit m.b.t. een advies aan de dealer/importeur. De investering is natuurlijk beduidend lager dan wéér een vervanging van de koppeling... Natuurlijk dient wel eerst de koppeling vervangen te worden als die niet meer goed is.


Bart antwoordt op 14 november 2010:

Ford Focus 1999 240000 km op de teller.
Regelmatig een boot trailer getrokken.

Koppeling opeens niet meer te bedienen.(1e koppeling) Pedaal gaat veder licht naar beneden en er valt niet meer te schakelen.
In mijn achterhoofd doemt het idee versleten koppeling.
Na de reparatie te horen gekregen dat de koppeling wel flink gesleten maar niet versleten was.
Het was de hydraulische zooi die niet meer lekker liep.

830 euro en ik rij weer lekker verder.

groet
Bart


dick antwoordt op 14 november 2010:

Bert ik moet even iets recht zetten
Bij het wegrijden van het grasveld had ik mijn koppeling helemaal niet ingetrapt ik probeerde weg te trekken met heel weinig gas en toen gingen mijn wielen spinnen en kwam die stank.
De dealer zegt dat het mijn koppeling is maar ik heb daar nog steeds mijn twijfels over.
Om het te testen probeer ik uit stilstand met de handrem erop weg te rijden ik gebruik dan alleen mijn gas en geen koppeling, direct ontstaat er dan een brandlucht in de auto.
En voor de duidelijkheid normaal rijdt je niet weg als hij op zijn handrem staat maar het overkom je allemaal wel is.
Bij normaal rijden ruik je nu ook niets.
Maar ik ben bang dat als de auto straks bij glad weer of in de bergen meer energie moet leveren de problemen erger worden en dan heb ik zeker geen garantie meer.
Het lijkt wel dat hij gaat stinken als de motor meer kracht moet leveren.
Dus voor de duidelijkheid in de 6 maanden dat ik nu met de Cmax rijdt kreeg ik 3 keer een brandlucht.
Eerste keer bij het wegrijden van een nat grasveld tegen een dijkje op.
Tweede keer bij het wegrijden met de handrem op.
Derde keer bij het weg rijden uit parkeerstand over een stoeprand.
Ik ben nu twee dealers geweest.
De een kon de lucht niet verklaren en wil de auto een dag bij zich houden, de ander zij gelijk dat het de kopeling is.
Wat mijn rijstijl betreft die is niet verandert en deze problemen heb ik nog nooit gehad.


Jan antwoordt op 14 november 2010:

Om het te testen probeer ik uit stilstand met de handrem erop weg te rijden ik gebruik dan alleen mijn gas en geen koppeling, direct ontstaat er dan een brandlucht in de auto.

Moet je toch eens uitleggen wat je dan precies doet. 😉

Overigens de ene dealer geeft aan het serieus te onderzoeken en de andere dealer maakt er zich met een jantje van Leiden vanaf.


Dick antwoordt op 15 november 2010:

De wagen starten met de koppeling ingetrapt
Gas geven om weg te rijden en gelijk koppeling los laten.
Shit hij staat op zijn handrem, koppeling intrappen handrem eraf alsnog wegrijden overkomt ons toch allemaal wel eens.
Dan heb ik gelijk die stank


Martijn antwoordt op 15 november 2010:

Ik herken dit probleem wel. Wij hebben een Ford Focus 1.8 16v en in 2009 reden wij in de File bij de Frans-Spaanse grens, dit heeft me een stel koppelingsplaten gekost.
Ik rijd al wel 4 jaar met deze auto en caravan, maar vorig jaar dus zijn de koppelingsplaten kapot gegaan. Afgelopen jaar gelukkig niets gebeurd.


@Eric antwoordt op 16 november 2010:

Je had beter een paar voorbanden kunnen oproken in die Frans - Spaanse file, was nog spectaculairder (en uiteindelijk goedkoper voor jezelf) geweest voor mede filerijders ook... 😉


Jan antwoordt op 16 november 2010:

Gas geven om weg te rijden en gelijk koppeling los laten.

Als dat niet te lang duurt met niet teveel gas moet dat geen probleem voor de koppeling zijn. Het ruiken kan voorkomen maar wil nog niet zeggen dat je hem gelijk aan het oproken bent.

in 2009 reden wij in de File bij de Frans-Spaanse grens, dit heeft me een stel koppelingsplaten gekost.

Daar kan de auto niets aan doen. Daar is de betreffende pedaal ridder geheel debet aan.


RobD antwoordt op 16 november 2010:

@ martijn.
Nooit naar vrachtwagens gekeken hoe die het file rijden aanpakken? Toch eens doen, scheelt een hoop platen


renaat antwoordt op 16 november 2010:

citaat Rob.D

'Nooit naar vrachtwagens gekeken hoe die het file rijden aanpakken? Toch eens doen, scheelt een hoop platen'

Ik denk dat Rob.D bedoelt: je rijdt langzaam, probeert in beweging te blijven ZO LANG ALS MOGELIJK, dus zo weinig mogelijk vertrekken vanuit stilstand. Kortom anticiperend rijden.

Dat doen wij ook; maar als je in een stilstaande file terecht komt - pak hem beet, de tunnels in Luik opwaarts- dan kom je tot de pijnlijke vaststelling dat jouw koppeling gemaakt is voor een auto van max 2000 kg beladen en niet voor een combi van > 3500 kg.

De koppeling van een VA daarentegen -45 ton geladen- is iets van een andere orde. ja toch 😉


Jan antwoordt op 16 november 2010:

Renaat@ zegt: De koppeling van een VA daarentegen -45 ton geladen- is iets van een andere orde. ja toch ...

Waarom een andere orde Renaat? Die dingen zullen toch net zo hard verbranden als de omstandigheden van het Luikse toeslaan.


RobD antwoordt op 16 november 2010:

Alles naar ratio Renaat. In verhouding lijd de koppeling van een vol beladen VA evenveel.

Inderdaad, in een file een gat laten vallen en langzaam dichtrijden ipv 10x optrekken, de manier om platen te sparen.
En ja, er zal eens een auto tussen schieten, dan nog.


renaat antwoordt op 17 november 2010:

citaat Rob.D:

Alles naar ratio Renaat. In verhouding lijd de koppeling van een vol beladen VA evenveel.

Wat heb ik geschreven?
Een VA weegt geladen 45 ton en heeft een koppeling die in staat is 45 ton in beweging te brengen...

Een PA weegt geladen 2000 kg en heeft een koppeling die in staat is die 2000 kg in beweging te brengen.

Edoch, met een caravan aangekoppeld, weegt de PA 3500 kg...en daar is zijn koppeling NIET op berekend.

En dat kan problemen veroorzaken, zeker bergop in de file.
Meer wou ik niet zeggen 😉


RobD antwoordt op 17 november 2010:

Renaat,
iedere autofabrikant houd rekening met belading en aanhangergewicht. Zeker met remmen en koppelingen. Was een koppeling beperkt zoals in jouw voorbeeld, stond het bij iedere dealer, en hier 😉, vol met klachten.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 november 2010:

De koppeling is het probleem eigenlijk niet, maar de versnellingsbak (overbrengingsverhoudingen). Die zijn niet geschikt voor een caravan.


Bert antwoordt op 17 november 2010:

Een koppeling van een auto (plus belading en aanhanger) is getest op een helling van 12%, niet op een fluthelling in de file. 😉


Dick antwoordt op 24 november 2010:

Ik heb vandaag mijn c max naar de dealer gebracht voor de brandlucht in mijn auto als de koppeling slipt.
De Km teller staat nu op 5600 km de auto was vanavond nog niet klaar volgens de dealer is het vliegwiel krom en gaat hierdoor de koppeling slippen voor reparatie zijn ze nu in overleg met Ford vanwege de garantie.
Ik ben benieuwd wat dat gaat kosten en we voor de schade opdraait kan me toch niet voorstellen dat dit iets met mijn rijstijl te maken heb.


Jan antwoordt op 25 november 2010:

Voor ze ook maar iets uitvoeren wat jou geld zou kosten dienen ze toch eerst een reparatie akkoord met jou zien te treffen. Doen ze dat niet en gaan zonder akkoord repareren dan zijn de kosten voor hen.
Verstandig is bij dat overleg een eventueel overeenkomst zo mogelijk schriftelijk vast te leggen. (E-mail/fax)


RobD antwoordt op 25 november 2010:

Niet geheel juist Jan. Het zou wel normaal en netjes zijn als de dealer dit zou doen. Dick brengt de wagen naar de dealer met een klacht en een euvel wat verholpen dient te worden.
Dit feit is al voldoende om een reparatie uit te voeren.

Nu weten we niet wat er gezegd is, afspraken omtrent de reparatie, bij het inleveren van de wagen.
wettelijk: de klant levert een wagen in met een klacht die opgelost moet worden, de garage voert dit uit.


Jan antwoordt op 25 november 2010:

Nee, niet met een carte blanche.
Wil je dat hard maken dan zal de werkplaats met een getekende werkopdracht op de proppen dienen te komen.

Zonder schriftelijke opdracht een reparatie uitvoeren van 2500 €
Wordt echt een probleem voor de garage.
De consument is daarvoor van alle kanten beschermd.

Iets anders is een lekke band wegbrengen. Je mag verwachten dat er een marktconforme prijs wordt gehanteerd en die dien je dan ook gewoon te betalen.
Wanneer je de gerepareerde band komt ophalen en er is een nieuw wiel met nieuwe band voor je klaargezet voor een veelvoud dan hoef je dat echt niet te betalen hoor. Dat ligt niet in de lijn der verwachting bij een bandreparatie.


RobD antwoordt op 26 november 2010:

Jan, ik had al vermeld: "Nu weten we niet wat er gezegd is, afspraken omtrent de reparatie, bij het inleveren van de wagen".

Nu kom ik zelf bij een grote VAG dealer met meerdere vestigingen. Nog nooit een opdrachtbon getekend voor wat dan ook. Stel ik kom binnen met een rammeltje in het blok. "Oplossen dat rammeltje" Mijn woorden. Na een dag haal ik de auto op met een rekening van € 2500,--. Mij rest wettelijk maar een ding te doen: betalen.
Het is netjes en normaal dat een dealer even vooraf contact opneemt, het hoeft niet.


Dick antwoordt op 27 november 2010:

Vandaag mijn auto opgehaald nieuwe koppeling geplaatst. hopelijk is het probleem nu opgelost.
wat betalen betreft alles onder garantie,ook voor de leenauto geen kosten zelfs niet de benzine.
Dus uitstekende service.
Ardea Rotterdam klasse.


Machiel antwoordt op 6 januari 2011:

Ben blij in juni 2010 de discussie op gang te hebben gebracht.
Blijkt dat ik toch niet de enige ben met het koppelingsprobleem van de C Max.
Lees hierbij de ervaringen van mensen die echt niet voor het eerst met auto en caravan op stap gaan, maar hebben sinds de aanschaf van de C Max koppelingsproblemen.
Het lage koppel van 175 Nm is het probleem om de combinatie auto en caravan lang achter elkaar op gang te krijgen.
Ford heeft zijn koppel van de nieuwe C Max verhoogd naar 240 Nm en het trekgewicht (beremd) teruggebracht van 1400 naar 1200 kg.

Nu maar hopen dat het gaat lukken.


Bert antwoordt op 6 januari 2011:

De oude 1.8 C-Max mag 1200 kg trekken, de nieuwe 1.6 EcoBoost versies 1500 kg. Het is zeer aan te nemen dat bak en koppeling-drukgroep niet hetzelfde zijn gebleven.


Machiel antwoordt op 14 maart 2011:

Hé Bert, ging niet om een oude 1.8, maar om een "oude" 2.0 C-Max van 2009 (nieuw) met een trekvermogen van 1400 kg. Dan verwacht je toch niet een koppel van 185 NM bij 4500 toeren. Daar ging het vrhaal al die tijd al over.
Maar goed, de oude C-Max 2.0 na 2 jaar ingeruild met een kilometerstand van 39.000 km en nu na 2 jaar een nieuwe C-Max 1.6 Eco Boost aangeschaft met een koppel van 240 NM bij 1600 toeren, met nog toevallig wat "pakketjes" erop en eraan.
Gaat ie komende zomer een Dethleffs caravan Nomad 450 DB trekken. Ben benieuwt. Laat zeker nog van mij horen. Rijdt er nu mee zonder caravan uiteraard, maar kan je zeggen dat de koppeling nu bij solo rijden goed aanvoelt. Dat wil zeggen dat bij het optillen van mijn voet de koppeling direct aangrijpt. Bij de "oude"- vorige C-max 2.0 moest ik mijn hele been optillen voordat er contact was met de koppeling.
En na bijna een jaar verder, nog steeds de koppeling stinken. Kan wel even duren zei de dealer over de stank. Maar toch geen jaar.
Maar ja alle wijsneusjes vertellen je dan, dat het er aan licht hoe je de koppeling bedient. Hierbij heb je niets te kiezen. Het gebeurt gewoon.


machiel antwoordt op 14 maart 2011:

Oh, ja Licht is in deze situatie met een g. Ha, ha. En aan het licht bij de nieuwe c-max ontbreekt helemaal niets. Alleen beetje lastig lampjes vervangen.


@Eric antwoordt op 14 maart 2011:

Maar ja alle wijsneusjes vertellen je dan, dat het er aan licht hoe je de koppeling bedient. Hierbij heb je niets te kiezen. Het gebeurt gewoon.

Huhh, leg uit, die snap ik ff niet?
Leidt jouw koppeling een geheel eigen leven dan?


Bert antwoordt op 14 maart 2011:

Je denkt toch niet dat ik de hele draad lees, en jouw 2.0 verhaal eruit pik? 😉 Het ging om een 1.8 in de oorspronkelijke vraag.

Het probleem op vals plat is niet het koppel, of juist wel nu ik daarover nadenk. Kijk, dat koppel heb je helemaal niet nodig om weg te komen. Gebruik je dat wel dan kunnen ze je na een paar keer optrekken wegslepen. En dat wordt alleen maar erger als je een turbomotor hebt, omdat het koppel hoger is. Dus je koppeling gaat nog eerder naar de grootjes, de krachten zijn immers groter.

Ook jij gaf indirect aan dat het niet aan de Ford lag daar in Brussel, want andere merken werden ook afgesleept. Ik concludeer daar heel wijsneuzerig uit dat na een paar keer afslaan (of direct al) men kiest voor steeds lomper geweld om daar weg te rijden m.a.w. veel gas en koppelingsslip. Niet nodig op het vlakke, bij het manoeuvreren en op vals plat. Lomp geweld is alleen nodig in de buurt van het maximum haalbare stijgingspercentage.

Voorts mag je wel aannemen - ik herhaal - dat een koppelingsgroep van een 240 Nm krachtige motor sterker is dan van eentje die 175 of 185 Nm kan leveren. Ik beweer ook nu niet dat er aan Ford koppelingen niets mankeert en dat het altijd aan de bestuurder ligt of heeft gelegen, begrijp me goed.


JanS antwoordt op 17 maart 2011:

Ik rijd al 4 jaar zonder enige koppelingsprobleem met een Focus C-Max 2.0 benzine door de bergen van Frankrijk. De koppelingsbediening vraagt zeker enige behendigheid maar kan goed overweg met een caravan die beladen ca. 1350-1400 kg weegt. Voor de crtici onder ons: inderdaad aan de zware kant (ca. 85%) maar met een verantwoorde snelheid, de fietsen niet achterop maar voorop op de dissel een fijne combinatie. Ooit training gehad met het rijden van auto/caravan bij VVN op een militaire basis.


Michiel antwoordt op 18 maart 2011:

Dosereren koppeling gaat bij de ene auto ook veel moeilijker dan de andere. Met onze corolla kwam ik niet graag in de file op vals plat, voornamelijk door het onduidelijk aangrijpingspunt van de koppeling.

Mijn (minder vermogende) Daihatsu had een hele directe en duidelijke koppeling. Met die auto kon ik gemakkelijk precies doseren en kiezen voor een klein beetje wielspin, terwijl de corolla veel meer concentratie eiste om zonder (flink) slippende koppeling weg te rijden.

Solo wilde de Daihatsu bij een vreemde bestuurder nog wel eens afslaan (door de onverwacht directe bediening) terwijl de corolla een allemansvriendje was waarin iedereen zonder bokken weg kwam.

Nu heb ik, nog even, een Impreza 2.0, en die heeft naast een duidelijk gedefinieerd aangrijppunt van de koppeling nog lage gearing. Ik moet zeggen dat dit in zulke situaties echt een uitkomst is.

Volgens mij gaan mensen lomp geweld gebruiken door onduidelijke bediening van sommige auto's (ik had die neiging met de corolla namelijk ook).


Bert antwoordt op 18 maart 2011:

Veel - de meerderheid - mensen weten niet dat je (ook met een caravan) kunt rijden zonder dat gaspedaal zelfs maar aan te roeren.


Andreas-NL antwoordt op 18 maart 2011:

@Bert: bij een dieselmotor kan ik dat begrijpen, maar geldt dat ook voor een benzinemotor?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 maart 2011:

Ja, ook met bijna alle benzine motoren kan je wegrijden met caravan zonder gas te geven.


Karin antwoordt op 18 maart 2011:

Dat kan ik beamen. Onze tandemasser manoeuvreer ik thuis ook achteruit de bocht om en het hek door zonder het gaspedaal aan te hoeven raken. Bij de ingang van ons erf zit een flink soort kuil. Vanaf een smal polderweggetje moet de combi eerst achteruit iets naar beneden en dan (nog steeds achteruit) een holletje op. Ook dat lukt zonder gasgeven. Optrekken doe ik ook vrijwel altijd zonder gas bij. Was weer even wennen na een paar jaar automaten gereden te hebben, maar het werkt prima en de koppeling zal me dankbaar zijn (mijn portemonnee trouwens ook).


Bert antwoordt op 18 maart 2011:

Vrijwel altijd ook WEGrijden, maar altijd rijden. 'm laten rollen dus. Echt probeer het maar. Je laat zonder gas te geven heel voorzichtig je koppeling opkomen, je begint weg te rijden en maakt steeds meer snelheid als je hem steeds verder op laat komen. Na een metertje of wat rij je ca. 6 à 9 km/u. Koppeling helemaal los en nog steeds zonder gas. Stationair toerental dus ook nog steeds. Je zou uit kunnen stappen en je combinatie rijdt gewoon door.

Rij je nu zo en het gaat vervolgens een beetje omhoog dan merk je dat. Zakt de snelheid en toerental en dreigt de motor af te slaan? Niet met de koppeling aan de gang, maar ietsje meer gasgeven zodat de snelheid bijv. 11 km/u wordt bij 980 rpm... Wordt het nog steiler dan zul je enz. enz....

In ons Trekkrachtrapport kun je van jouw combinatie zien wat de snelheid, toerental moet zijn op een xx maximale helling. Veelal is dat >25% bij snelheden van 15 à 40 km/u bij toerentalllen tussen de 1500 en 4500, afhankelijk van vooral motortype en natuurlijk de tandwieltjes van de eerste versnelling (ratio).

Achteruit doe je hetzelfde, maar dan is de snelheid te hoog. Dan rij je al die tijd met een slippende koppeling, want met dat pedaal regel je je snelheid. Nog steeds zonder gas te geven. Op vlak verhard terrein kun je dat uren achter elkaar volhouden zonder stinkende koppeling!

Gekende lastpakken zijn veelal gerobotiseerde handbakken. Men heeft de 'kruipfunctie' die traditionele automaten wel hebben bewust eruit gehaald. Dat is dus een nadeel... Met die semi-automaten betekent gaslos > ontkoppelen, dus val je stil. Om te blijven rollen moet je dus telkens even gasgeven met als gevolg binnen no-time een stinkende koppeling. Welke lastpakken zijn dat? Bijv. Opel Meriva, enkele modellen van PSA (Citroën / Peugeot). De DSG van Volkswagen (Audi, Skoda, Seat, VW) is in feite ook een transmissie met een koppeling (twee zelfs) maar die kruipt wel zonder gas te geven!


Willem A antwoordt op 19 maart 2011:

@Bert
"Gekende lastpakken zijn veelal gerobotiseerde handbakken. Men heeft de 'kruipfunctie' die traditionele automaten wel hebben bewust eruit gehaald."
Dit geldt in ieder geval NIET voor de Renault Trafic 2.5d QuickShift. Deze gaat kruipen zodra je de voetrem loslaat. Vreemd genoeg werkt die truc niet op de handrem: als je de handrem aantrekt wil de auto wel degelijk wegrijden. Hou je dat een tijdje vol, dan gaan de platen wel roken. De bekende hellingproef werkt dan ook alleen maar met met de combinatie voetrem/handrem, opdat je 'm zo kort mogelijk op de handrem hoeft te laten staan. Het is een kwestie van wennen...


Fred antwoordt op 20 oktober 2012:

Wij hebben een ford focus TDCI 2.00 (136 PK )Tunig 166 pk..
Mag 1500 kilo trekken volgens kenteken.
Caravan Knaus Sudwind ledig 1010 kg / max 1500 kg
Ik kan hier heel kort over zijn :
Ford heeft een geweldige wegligging en trekt goed als je rijd fijne auto .
Maar niet met een caravan aan de haak als je een helling op gaat of is het ook niet stijl.
Of voor de beruchte Sint Gotthard tunnel komt in de file.
Dan moet je heel goed uitkijken vooral als je uit stilstand weg rijd ,want de koppeling platen verbranden zo wij kunnen het weten.
Wij hebben al vele auto merken gehad en nooit geen problemen gehad en ik ben geen pedaal ridder.En ik weet wel een andere auto merk wil het ook wel eens gebeuren
Conclusie:
Voor caravan trekken koop geen ford als je naar het buitenland gaat op vakantie.
Verder een voortreffelijke auto om in te rijden.
Jammer dat ze deze auto's zo bouwen.


Jan antwoordt op 20 oktober 2012:

Dat ligt niet aan de auto Fred, wel aan de bediening daarvan. 😉


Fred antwoordt op 20 oktober 2012:

Wat bedoel je daar precies mee Jan,met de bediening er van.
Ik weet nog wel hoe ik met een caravan moet rijden en ook als je berg op gaat.
Met andere auto nooit geen problemen gehad.
vertel jij mij dan eens wat ik verkeerd bedien.


Jan antwoordt op 20 oktober 2012:

Lees het hele draadje nog maar eens.


Jan& antwoordt op 20 oktober 2012:

Het zou mij niet verbazen dat een lange eindoverbrenging de hoofdschuldige is omdat de koppeling daardoor minder snel volledig aangrijpt en aldus ook minder eenvoudig te doseren is.

Het probleem ligt dus niet alleen maar aan de bestuurder, maar ook aan de onzinnig extreme c02-uistoot-beperking die alleen hier in west-europa gaande is.


Tijs antwoordt op 22 oktober 2012:

Er wordt hier wel een heel oud draadje opgepakt, maar ik wil de reactie van Fred wel even nuanceren. Wij rijden al een aantal jaren Ford en rijden met Ford en onze 1.500 kg zware caravan met veel plezier ook in het buitenland. En dan ook echt overal: van de file op de binnenring van Parijs, via leuke snelweghellingen in bijv. Sauerland en Zweden tot echt steile bergwegen in Noorwegen. Geen centje pijn met de koppeling. Misschien doet de Bergtraining van Bert wonderen 😉 maar er moet toch ook wel iets kloppen in de manier waarop Ford auto's maakt.


Hans Stoute antwoordt op 22 oktober 2012:

Het hele draadje staat vol met veronderstellingen dat mensen niet goed de koppeling kunnen bedienen. Of zoals jezelf zei: Lees het hele draadje. Fred is slechts het laatste voorbeeld. En het gaat niet om de automerken waar heus wel eens iets kapot gaat. Het gaat er om dat Ford een aantal minder goede types aflevert. En kort of lang: de garage is daar voor verantwoordelijk. Het enige vertrouwen dat een garage in een klant moet hebben is dat er betaald wordt. En juist dat aspect heeft de garagebranche prima dichtgetimmerd. Ga niet roepen dat er tussen een klant en een garage een gelijkwaardige relatie is, want die is er niet. Anders zouden er geen geschillencommissies zijn. En dat de schoen gepast wordt die hem aantrekt blijkt uit je reactie; op geen enkel moment verplaats je je in de positie van de automobilist met caravan. Als jij in de garagebranche werkt, noemen we dat plat "schijt aan je klanten hebben".


TheoS antwoordt op 22 oktober 2012:

Het gaat er om dat Ford een aantal minder goede types aflevert. En kort of lang: de garage is daar voor verantwoordelijk.

Formeel juridisch is de garage inderdaad verantwoordelijk voor het afleveren van een goed product.
Feitelijk is daar natuurlijk de fabrikant, in deze Ford, verantwoordelijk voor.

Het enige vertrouwen dat een garage in een klant moet hebben is dat er betaald wordt.

Het belang van een garage is dat hij een klant heeft en houdt, die dus tevreden is en die uiteraard ook betaalt. Dat geldt voor iedere leverancier van producten en diensten.

En juist dat aspect heeft de garagebranche prima dichtgetimmerd.

Hoezo anders dan andere leveranciers?

Ga niet roepen dat er tussen een klant en een garage een gelijkwaardige relatie is, want die is er niet. Anders zouden er geen geschillencommissies zijn.

Wie roept dat?
We hebben overal geschillencommissies. Deze trekken eventuele ongelijkheden wat rechter. Nog belangrijker is dat buitenstaanders een redelijk en bindend oordeel over geschillen kunnen vellen.

En dat de schoen gepast wordt die hem aantrekt blijkt uit je reactie; op geen enkel moment verplaats je je in de positie van de automobilist met caravan. Als jij in de garagebranche werkt, noemen we dat plat "schijt aan je klanten hebben".

Hoeft niet hoor. Je kunt hem meestal ook aantrekken als hij niet past.😉
Als je schijt aan je klanten hebt, zul je niet overleven als leverancier.
Deze kwalificatie geldt zeker niet voor mijn garage. Als ik vragen als caravanner heb, zal men die zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
Onlangs stelde ik vanuit Zuid - Frankrijk per mail een vraag. Er kwam een snel en goed antwoord, met als extra service van het gebied waar ik verbleef de weersverwachting voor de daaropvolgende dagen .

Beste Hans, heb wat meer vertrouwen in de de mensheid. Dat is goed voor je zelf en je relaties.


Jan antwoordt op 22 oktober 2012:

Het gaat er om dat Ford een aantal minder goede types aflevert. En kort of lang: de garage is daar voor verantwoordelijk.
Dat kan natuurlijk niet en dat is ook niet zo.

Ga niet roepen dat er tussen een klant en een garage een gelijkwaardige relatie is, want die is er niet.
Nooit gedaan. We hebben het hier over een opdrachtgever en een opdrachtnemer die slechts zaken doen wanneer er een wilsovereenkomst is op basis van wederzijds vertrouwen.
Het is dus een ongezonde zaak wanneer je de garage wantrouwt en toch een opdracht verstrekt want dat gaat nooit goed komen en vice versa.

En dat de schoen gepast wordt die hem aantrekt blijkt uit je reactie; op geen enkel moment verplaats je je in de positie van de automobilist met caravan.
Dat kan jij met al je wijsheid niet beoordelen.

Als jij in de garagebranche werkt, noemen we dat plat "schijt aan je klanten hebben".
Wanneer een koppeling verbrandt wordt dien je je af te vragen wat de oorzaak is, zoals met elke storing. Een caravan trekken is niet waar de auto voor is ontworpen welke auto dan ook.
In file op hellend vlak de koppeling verbranden duidt toch wel heel sterk op een onjuiste bediening.
Dat een klant dat niet graag wil horen en de oorzaak niet bij zichzelf zoekt maar in het materiaal of de dealer is wel te begrijpen maar niet reëel.
Er is niets mis met die mening te delen met de klant. Die zal het hier niet mee eens zijn maar je moet het wel kunnen uitleggen en anders staat de weg vrij naar de geschillencommissie.
Dat kan je heel plat, ‘schijt aan je klant hebben’ noemen maar die is er niets mee geholpen dat je er een gratis koppeling in zet die hij wederom bij een gelijksoortig incident door oneigenlijk gebruik staat op te roken.
Uiteindelijk zal hij de derde (gratis) koppeling met iets meer respect behandelen omdat het lampje toch is gaan branden maar wanneer ook die koppeling door de schoorsteen is zoekt hij een andere dealer want ‘ze hebben er daar geen verstand van’ en tenslotte is het toch de verantwoordelijkheid van de vorige garage.

Nee, dan is het verstandiger om een Cursus bij B&M te volgen en je koppeling met beleid en respect te behandelen zoals de garage ook met jou doet.


JH Vis antwoordt op 22 oktober 2012:

Als er chauffeurs zijn met 30 jaar plus ervaring, die deze problemen onderschrijven EN deze NIET ondervonden met hun vorige auto's EN als het internet vol staat met identieke TDCI koppelingsproblemen.....dan heeft Ford toch echt iets fout gedaan. Ongetwijfeld zul je de koppeling heel kunnen houden, net zoals een goede Formule 1 coureur zonder launch-control in 1 keer vlekkeloos wegrijdt. Echter een breed inzetbare auto als een Ford dient op een normale (vriendelijke en soms iets minder vriendelijke) manier met een caravan bereden te kunnen worden en niet als het een klein beetje tegenzit (file / helling) de geest te geven of wel de koppelingsplaten te verbranden. Ik vind het bijzonder denigrerend om maar te stellen dat het aan de chauffeur ligt. Je gaat dan in 1 zinnetje aan vele jaren ervaring, ZONDER deze problemen, voorbij. Zo kun je elk technisch probleem wegpoetsen. Dat gaat er bij mij domweg niet in.


@Eric antwoordt op 23 oktober 2012:

Echter een breed inzetbare auto als een Ford dient op een normale (vriendelijke en soms iets minder vriendelijke) manier met een caravan bereden te kunnen worden en niet als het een klein beetje tegenzit (file / helling) de geest te geven of wel de koppelingsplaten te verbranden

Ik heb het idee dat een auto ontwerper er zeer weinig tot geen rekeneing mee houdt dat er een sleurhut achter kan komen te hangen.
Kijk eens naar het plaatsen van een trekhaak, dat is namelijk vaak al een groot probleem, hele diffusor of bumperdelen moeten soms worden weggesneden.


Hans Stoute antwoordt op 23 oktober 2012:

Precies Eric. Niettemin staat de verkoper wel te roepen dat er een caravan achter kan. En juist dat maakt een garage/merk verantwoordelijk. De vergelijking met andere merken op dit punt moet dan doorstaan worden.


Hans Stoute antwoordt op 23 oktober 2012:

Iedereen zal op voorhand zulke mooie woorden gebruiken. Aan het einde blijkt dan vaak dat de zaken toch op iets anders uitlopen. Even te vaak meegemaakt. Particulier, in mijn werk en bij mijn VVE.

Geen branche zit zo op het retentierecht als de garagebranche.

Alle "deskundigen" die de garagebranche een warm hart toedragen roepen in koor dat het de schuld van de berijders is. Zonder zich ook maar af te vragen of het misschien anders is. Het valt aan te nemen dat die garages hetzelfde denken. Reden daarvoor is gewoon de kassa.
Een klant kan vaak niet beoordelen of de chefmonteur oprecht is. Daar zit de ongelijkheid in en daarvoor zijn er geschillencommissies.

Vertrouwen wordt vaak geschaad en kan je niet zomaar geven. En daar zijn heel veel voorbeelden van.


Hans Stoute antwoordt op 23 oktober 2012:

Een caravan trekken is niet waar de auto voor is ontworpen welke auto dan ook.

Geef dan eens antwoord op de vraag waarom vele merken niet kapot gaan waar de Ford wel de geest geeft.


Jan antwoordt op 23 oktober 2012:

Dat is niet zo.


John antwoordt op 23 oktober 2012:

"Een klant kan vaak niet beoordelen of de chefmonteur oprecht is."

Een chefmonteur kan vaak niet beoordelen of een klant oprecht is. Allemaal roepen ze dat ze netjes rijden, jawel. Horden bestuurders laten nog steeds de voet op het koppeling pedaal "rusten".


Jan antwoordt op 23 oktober 2012:

Allemaal roepen ze dat ze netjes rijden, jawel.
En dat geloof ik ook nog. Tenminste, dat ze dat oprecht menen.
Echter bij minder duidelijke problemen of bij vermoeden van onjuiste bediening blijkt bij een proefrit met klant aan het stuur het vermoeden vaak bevestigd.
Tevens blijkt het bovendien nogal eens te mankeren aan een goed verkeersinzicht en/of anticiperend rijden.


RobD antwoordt op 23 oktober 2012:

Jan, gelijk.
Je zou ze niet te eten willen geven die oprecht denken het allemaal zo goed te doen. Hoe velen weten echt iets van de techniek waar ze mee rondrijden, wat het kan en vooral wat het niet kan. Zeker op de langere termijn. En dan gaat het praatje al snel rond: slechte auto en/of dealer.
Hand in eigen boezem eerst😉


JH Vis antwoordt op 23 oktober 2012:

Blijft het feit dat de techniek in die ene auto, in dit geval Ford, het snel laat afweten en alles met dezelfde bestuurder heel blijft bij andere voorgaande merken. Nogmaals, sluit eerst de techniek uit in zo'n geval, zeker als het niet het enige geval is en ga dan opmerkingen maken over het al dan niet kunnen rijden met een caravan.


Bert antwoordt op 23 oktober 2012:

En daar laten we het bij. Einde 'discussie'.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker