Caravantrekker.nl

Krakende geluid trekhaak

Roy vraagt op 14 november 2007:

als ik rij met mijn caravan het kraakt door het hele auto heen, ik heb het kogel van het trekhaak goed schoon gemaakt, maar het blijf kraken, met of zonder stabilisator, is daar en oplossing voor.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Lex M antwoordt op 14 november 2007:

Welk merk stabilisatorkoppeling betreft het hier?


Roy antwoordt op 14 november 2007:

merk stabilisator is AL-KO AKS 3004


Werner Z antwoordt op 14 november 2007:

Ik heb een Winterhoff. Deze kraakt ook constant zowel met ingeschakelde of uitgeschakelde stabilisatie. Ik heb al vanalles geprobeerd maar niets helpt.


Theo antwoordt op 14 november 2007:

Een lik lagervet op de kogel doet wonderen!


Lars antwoordt op 14 november 2007:

Ons kraakt ook weleens. Wij hebben altijd vet bij ons en dan doen wij er een flinke stoot vet op de trekhaak en dan kraakt het niet meer!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 november 2007:

Vet en een stabilisatorkoppeling verdagen elkaar niet! Je stablisator kraakt wellicht minder maar doet niets meer....


Jan@ antwoordt op 14 november 2007:

Inderdaad , dan kan je het geld van een stabilisator beter in je zak houden.


Lex M antwoordt op 14 november 2007:

Zijn de frictie-elementen niet versleten?
Als je je echt ergert aan het gekraak (als hij kraakt, dat weet je dat hij werkt), kun je eens proberen wat er gebeurt als je een plastic zakje over de kogel doet voordat je aankoppelt.


Danny antwoordt op 14 november 2007:

Probeer het eens met die oude zweetpanty van je schoonmoeder om de kogel. Werkt beter dan lagervet.


Koos antwoordt op 14 november 2007:

Van: Danny
Datum: 14 November 2007 om 19:24

Probeer het eens met die oude zweetpanty van je schoonmoeder om de kogel. Werkt beter dan lagervet.
==========================================

Mijn schoonmoeder heb ik 33 jaar geleden al op een camping in Italy achtergelaten, ik was haar kots moe, dus die kan ik moeilijk om een zweetpanty vragen, nooit meer iets van gehoord, van haar dochter trouwens ook niet.........


S.L. antwoordt op 14 november 2007:

Indien er gebruik wordt gemaakt van een stabilisator zijn alle soorten vet uit den boze, hiermee neem je de functie van de frictie cupje weg (of het slingereffect). Het kraken is in principe helemaal niet erg, maar wel irritant. Door met een stukje schuurpapier (fijne korrel) dekogel van de auto en de frictie vupjes ligt te schuren, kan vaak een oplossing zijn.
Succes


Bert antwoordt op 14 november 2007:

@Koos: ROFL


Patrick antwoordt op 14 november 2007:

Wij doen altijd gewoon wat vet erop, dan is het gewoon goed, geen gekraak en simpel! Wij hebben geen stabilisator, vinden wij absoluut niet nodig, zonder stabilisator rijd gewoon net zo goed!!
mvg


Richard antwoordt op 15 november 2007:

NOOIT LAGERVET op de kogel van de koppeling bij een anti-slingerkoppeling! Bij een controle door de politie in het buitenland mag niet verder worden gereden.
Het kraken wordt veroorzaakt door de wrijving tussen geleiding en houder van de remschoenen van de anti-slingerkoppeling. Dit kan opgelost worden door het schoonmaken van de koppeling en de remschoenen.


Willy antwoordt op 15 november 2007:

Wat maakt dat uit een beetje vet op de kogel?!
Wij doen dit altijd, dat hebben wij ook gewoon standaard. Dus gewoon dagelijks. De kogel moet een beetje vettig zijn! Als het kraakt doen wij iets vet erop, niks mis mee!


Patrick antwoordt op 15 november 2007:

Inderdaad willy, ik heb nu ook iets vet op mijn kogel. Anders krijg ik als ik volgend jaar weer de caravan ophaal de dop, dat op de trekhaak zit er niet meer af. En als wij richting zuiden gaan, dan doe ik net voordat wij gaan iets vet op de kogel, zodat het niet kraakt, is absoluut niet erg! Dit jaar ook nog, onderweg veel gekraak, hebben snel de caravan iets omhoog gedaan en iets vet op de kogel gedaan, geen probleem om dat te doen!


tjinne antwoordt op 15 november 2007:

Als de trommelremmen van de wagen vanachter piepen doe je daar dan ook vet op????????????????????????????????????


Richard antwoordt op 15 november 2007:

Willy,
Als je vet op de kogel doet werkt de anti-slinger koppeling niet meer. Je verliest je garantieaanspraak en bij een technische controle na een ongeluk met slingeren betaalt de verzekering niet.... Hopelijk begrijpt het nu beter.
Het peipen van de trommels is hetzelfde: uit elkaar nemen en schoonmaken. Kopersmeering en goed afstellen. De trommels altijd afstellen en niet via de remstang. Het probleem is dat het nastellen vaak alleen aan de remstang gedaan wordt en niet aan de trommels. Daardoor komt de drukplaat in de trommel steets schever te staan. Gevolg: de remblokken drukken niet meer loodrecht op de trommel. Gevolg Zeer hoge vlaktedruk aan de rand van het remblok. Dan is de remvoering ook snel weg totdat de metalen drager op de binnenkant van de remtrommel "remt". Gevolf groeven in de remtrommel. Gevolg piepen van de remmen. Helaas is dit euvel niet op de remmentestbank te zien omdat het remvermogen hierdoor niet beinvloed wordt. Dus: Afstellen en NAstellen aan de remtrommel zelf, via de achterkant aan het stelschroefje. Laat het door een vakkundig bedrijf doen en let erop dat de trommel afgestelt wordt en niet aan de remtrommel. De remtrommel is meer werk dan de remstang. Daarom: opletten wat er gedaan wordt !!


Lex M antwoordt op 15 november 2007:

"Als je vet op de kogel doet werkt de anti-slinger koppeling niet meer. Je verliest je garantieaanspraak en bij een technische controle na een ongeluk met slingeren betaalt de verzekering niet...."
Dat met vet op de kogel de koppeling niet meer 'stabiliseert', is juist. Maar het blijft een goedgekeurde koppeling. Daarom is de rest van het citaat onzin.


Richard antwoordt op 15 november 2007:

Lex schrijft:
"Dat met vet op de kogel de koppeling niet meer 'stabiliseert', is juist. Maar het blijft een goedgekeurde koppeling. Daarom is de rest van het citaat onzin.". Je hebt gelijk dat het om een goedgekeurde koppeling. Door het gebruik van vet misacht je de regels van "goed gebruik" die door de fabrikant zijn opgesteld. Deze worden bij uitlevering van de koppeling meegeleverd. De fabrikant distantiert zich van de gevolgen bij onjuist gebruik van de koppeling. Hetzelfde geldt indien je onvoldoende onderhoud pleegt aan belangrijke onderdelen van je caravan. Als je een ongeluk veroorzaakt of bij het een ongeluk betrokken bent - ook zonder schuld - en de technische recherche vaststeld dat de caravan niet in orde was heb je een aanklacht in huis. Zo eenvoudig is dat.....


Ulli antwoordt op 15 november 2007:

Der Richard hat recht. Deswegen gibt es in Deutschland "APK" für Wohnwagen..........


Lex M antwoordt op 15 november 2007:

Desondanks blijft het onzin. Zo eenvoudig is dat.


Richard antwoordt op 15 november 2007:

Kijk maar hier:
http://www.stuttgarter-zeitung.de/stz/page/detail.php/1459701


Lex M antwoordt op 15 november 2007:

Interessant verhaal.
Maar wat heeft het te maken met het invetten van een kogel en het gebruik van (bijvoorbeeld) een AKS 3004?


Richard antwoordt op 15 november 2007:

Moraal van het verhaal is dat bij onjuist onderhoud het gevaar voor ongelukken sterk verhoogd wordt. Dit geldt ook voor het smeren van AKS 3004 die niet meer de beschermende Werking biedt tegen slingeren hoewel de gebruiker die de kogel smeert denkt "ik heb goed gehandeld" en heb een anti-slingerkoppeling en daardoor aanneemt veiliger te zijn. Een mens rijdt nu eenmaal met een zg constante risikofactor. Als er een betere becherming tegen gevaar komt (slingeren) dan zal er sneller gereden worden. Omdat er door het smeren geen extra bescherming tegen slingeren aanwezig is, is het geveaar hoog dat de kritische snelheid van de combinatie overschreden wordt.


David antwoordt op 15 november 2007:

Eindconclusie: een flinke lik lagervet.


Koen antwoordt op 15 november 2007:

NOOIT vet gebruiken bij een stabilisatorkoppeling.
Dan kan je evengoed zonder die stabilisator rijden.

"""Bij kraken (doen ze allemaal) is de Stabifix eventueel te smeren met bijv. een weinig grafietpoeder. Enige smering vermindert de frictie niet noemenswaardig. De andere stabi's kunnen geen enkel vet verdragen.""" (caravanhandboek.nl)


Richard antwoordt op 15 november 2007:

Koen, helemaal mee eens. Duidelijk is dat er verschillende meningen zijn. Hoog tijd dat er een APK voor caravans wordt ingevoerd


Hans antwoordt op 16 november 2007:

En wat helpt zo'n APK dan tegen een (niet beter wetende?!?) vetsmerende caravanner?


Chris antwoordt op 16 november 2007:

*****Als je een ongeluk veroorzaakt of bij het een ongeluk betrokken bent - ook zonder schuld - en de technische recherche vaststeld dat de caravan niet in orde was heb je een aanklacht in huis. Zo eenvoudig is dat.....*****

Dit is te kort door de bocht, als het vetsmeren rechtstreeks leidt tot het veroorzaakte ongeval kan er een probleem zijn.

Als het ongeval bestaat uit een achteroprijden doordat je niet voldoende afstand, of je oor aan een plastic L..ijzer (tel.) hield mag je zoveel vet aan je knop smeren als er aan wil blijven hangen.


Richard antwoordt op 16 november 2007:

Nog even voor de duidelijkheid rondom deze discussie:

Zolang er geen vrijgave van de RDW is het ten strengste verboden zo'n systeem in te bouwen omdat het om een verandering aan het remsysteem gaat. Bij een controle door de politie wordt ter plekke het kentekenbewijs ingevorderd en het voertuig mag niet meer op de openbare weg aan het verkeer deelnemen. Tevens is het zo dat men een boete en een aanklacht riskeert wegen het illegaal in het verkeer brengen van een niet toegelaten voertuig.


Lex M antwoordt op 16 november 2007:

Richard, waarom publiceer je bovenstaand bericht ook in deze draad?


Richard antwoordt op 16 november 2007:

te snel geklikt (muis)


Erik antwoordt op 16 november 2007:

Danny wijst terecht op het gebruik van een zweetpanty en metname die van schoonmoeders. Ik kan uit ervaring opmerken dat dit echt de enige oplossing is. Raar, maar waar..!


antwoordt op 16 november 2007:

hoi,

Ik begrijp een en ander niet:

Onze koppeling is een Alko 2004 met slingerdemper
De kogel is blankgeschuurd en BLIJFT blank
De combinatie kraakt nooit, hoogstens een piepgeluid bij het veren. Dat is al 7 jaar zo.
Vet op een stabi is uit den boze!

Ik vraag mij af of de kraakgeluiden geen andere oorzaak hebben; bvb. slecht geplaatste / bevestigde trekhaak die de ganse combinatie doet "kraken"?

grt Renaat



Roel antwoordt op 16 november 2007:

Kraken/klappen/tikken wil nog wel eens voortkomen uit de bevestiging van de breekkabel!
Wanneer de breekkabel enigzins onder spanning kan komen bij rangeren, bochten en buigen (inveren), schiet/rammelt de kabel of bevestiging(cliponhaak) tegen de trekhaak of onderstel.
Dit lijkt uit de koppeling te komen maar een herplaatsing van breekkabel doet soms wonderen.


John antwoordt op 17 november 2007:

Wij kregen in Luxenburg plots met dit verschijnsel te maken . Terplekke een bolletje staalwol aangeschaft. Kogel en binnenkant (winterhoff)koppeling lichtjes schuren en je kunt weer een dag vooruit


Ad antwoordt op 17 november 2007:

Heb dit probleem ook gehad, Heb goede ervaring met een beeje commandant clenar kraken en piepen gaat geheid weg


Jan antwoordt op 19 november 2007:

Van: renaat belgië
Datum: 16 November 2007 om 20:27

hoi,

Ik begrijp een en ander niet:

Onze koppeling is een Alko 2004 met slingerdemper
De kogel is blankgeschuurd en BLIJFT blank
De combinatie kraakt nooit, hoogstens een piepgeluid bij het veren. Dat is al 7 jaar zo.
Vet op een stabi is uit den boze!

Ik vraag mij af of de kraakgeluiden geen andere oorzaak hebben; bvb. slecht geplaatste / bevestigde trekhaak die de ganse combinatie doet "kraken"?

grt Renaat
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Wij hebben de zelfde ervaring, 6 jaar geleden nieuwe caravan gekocht met Alko2004, kogel goed geschuurd, geen problemen.
Ik hou de kogel wel mooi schoon !


Richard antwoordt op 19 november 2007:

Mijn ervaring. De remstang in de geleiding "piept". Door de akoestische koppeling via de trekhaak wordt het geluid in de auto versterkt waargenomen. De geleiding van de remstang schoonmaken en een beetje vet erop.


Hobby Bob antwoordt op 20 november 2007:

Hee Richard, dat er nog zoveel onwetenden zijn die vet op de kogel smeren ! Onvoorstelbaar. En maar klagen, mijn caravan hangt er zo nerveus achter ! Tsss......


Richard antwoordt op 21 november 2007:

Ja Rob; je moet je voor techniek interesseren om het een en ander te begrijpen. Hier is ook een opgave van de fabrikant: Een duidelijke stikker op de koppeling waar duidelijk wordt gemaakt dat smering van de trekhaak kogel uit den boze is bijgebruik van een anti-slinger koppeling...


Leo antwoordt op 21 november 2007:

Hetzelfde als de een sticker op je magnetron dat je je pas gewassen cavia er niet in kunt drogen!


Jan antwoordt op 23 november 2007:

Gewoon iets vet op trekhaak doen, probleem is opgelost!


Hobby Bob antwoordt op 23 november 2007:

Absoluut geen vet bij een stabilisator dus, dan gaan de remschoenen over de kogel glijden en is het remeffect weg !


Ab antwoordt op 22 december 2007:

Gaat lekker heren. zo'n discussie. Wel/niet/wel/niet.......


Roel antwoordt op 22 december 2007:

Hij was al een tijdje over Ab.
Totdat.........


Freek antwoordt op 23 december 2007:

Een lik lagervet op de kogel doet wonderen!


Roel antwoordt op 23 december 2007:

Maak je borst maar nat. Daar gáán we weer.......
Dus wie nog zin heeft, ga je gang.


gert antwoordt op 23 december 2007:

hoe zo. jij springt toch overal op?


willem antwoordt op 23 december 2007:

ik heb een alko 3004 koppeling en na 3000km hoor ik nog steeds niets ik denk wel dat als ik het befaamde kraak geluid zal gaan horen ik gewoon met mijn handen de trekhaakknop ga schoonmaken . handen zijn altijd ietsjes vettig , en ik denk dat als ik mijn handen daarna goed was, ik piepvrij wegrij.

Het is maar een idee !


GB antwoordt op 14 januari 2008:

NOOIT !!! vet op de kogel doen.

Voor de zoveelste keer: dan werkt de stabilisator niet; het zijn namelijk een soort remklauwtjes die om de kogel klemmen en bij remmen mag je toch ook geen vet o.i.d. gebruiken om te smeren

Gewoon ervoor zorgen dat de kogel schoon en roestvrij is !!!


Arie antwoordt op 16 januari 2008:

Als mijn stabilistorkoppeling kraakt roept mijn kleinzoon Opa je hebt de kogel niet geschuurd. Zo zie je maar weer dat niet iedere VOLWASSENE wijs. Ergo; stab.koppeling: kogel schoon maken c.q. schuren


aris antwoordt op 18 januari 2008:

Een avond vantevoren een natte lap in de koppeling doen.
De frictieplaatjes zijn te droog.


Bert.s antwoordt op 18 januari 2008:

Vooral geen vet op de kogel......maar gewoon oordopjes indoen.


Lobe antwoordt op 19 januari 2008:

Zeker GEEN VET! Een plastiek zakje doet ook wonderen.


christophe antwoordt op 25 januari 2008:

Hallo,
Dit heb ik zelf meegemaakt met mijn trekhaak.
Op de plaats van bevestiging aan de carroserie,lag mijn bodem volledig gescheurd,gelukkig op tijd gezien want met een caravan eraan zou ik niet ver geraakt zijn.
Dus ; bumper eraf,reservewiel eruit ...en even controleren


Bert antwoordt op 27 januari 2008:

Herkenbaar op zich, maar hopelijk niet voor velen... Kraken een signaal? Denk het niet.

Ik heb ooit bij beun een trekhaak laten monteren (elke boerenl.. kan dat tenslotte). Tot een collega me eens bij het wegrijden attendeerde op de overmatige beweeglijkheid van het gebeuren rond de kogel. Wat bleek? De isolatielaag (teerachtig spul) onder de contraplaten in de kofferbak was niet verwijderd. Bouten en moeren kregen toen de nodige vrijheid na verloop van tijd. Net op tijd geconstateerd. Ja, ik was na montage naar de RDW gegaan (was toen noodzakelijk voor het inlegvel)...


roel 1 antwoordt op 27 januari 2008:

silliconen spray er op en het is over.


Roel antwoordt op 27 januari 2008:

Bert schreef: "........Ik heb ooit bij beun een trekhaak laten monteren (elke boerenl.. kan dat tenslotte)".

Zo zie je maar, die boerenl.. van toen had er al geen verstand van. Zelfs een trekhaak monteren vereist al vakkennis heden ten dage. De veelvuldig toegepaste electronica maakt het nu en ik de toekomst vaak niet eenvoudiger op. (computers, canbus etc").


Arend antwoordt op 30 januari 2008:

De oorzaak van het kraken is het volgende;op de frictie-elementen van de stab.koppeling vormt zich een dun laagje glashard slijtmateriaal,hierdoor werkt de koppeling nog steeds wel stabiliserend maar niet meer geruisloos(kreunen en steunen).De oplossing voor het probleem is als volgt:Voor elke grote rit (1000-1250Km) haal ik de frictie-elementen er even uit en maak ze met een fijn-schuurpapiertje schoon en plaats ze terug.Ook de trekhaakkogel met een schuurpapiertje roestvrij maken en met een schone doek afvegen.De koppeling is nu weer stil,maar na zo.n 1000Km ga je hem weer horen!Tip; tijdens manouvreren de stabilisatie losmaken.


Willem antwoordt op 30 januari 2008:

Ik rij al jaren met een winterhoff stabilisator op de caravan.
De frictie blokjes en trekhaak vetvrij maken en lichtjes opschuren. Geen gekraak meer de eerste 1000 KM. Als hij daarna weer begint even een plastic zakje over de kogel. En op de terugweg (+- 1600 km) het zakje er weer op en weer kraakvrij naar huis. De stabilistaor werkt gewoon. Heb nog nooit vet gebruikt.


K.H antwoordt op 21 oktober 2008:

Ik gebruik al jaren Rocal frictiespray werkt voor 100%.

Heb nu een AKS 3004, voorheen 15 jaar een STABIFIX Type II gebruikt, nooit geen voering vervangen werkte altijd goed.


Rob antwoordt op 21 oktober 2008:

Ik ken persoonlijk diverse Rocol sprays waarvan er vele op basis van siliconen en teflon zijn. Deze zijn alle een ANTI frictie spray.
Lijkt mij voor een stabilisator een tegenstrijdig iets.

Ze bevatten geen vettige substantie, gaan roestvorming tegen maar werken in dit vraagstuk/oplossingen verkeerd. De siliconen en/of teflons vormen een dun laagje die frictie juist voorkomen.

Als aanvulling: let op met teflons, spray inademen is, nog niet bewezen gevaarlijk, maar teflons hebben de nare eigenschap dat ze het lichaam niet verlaten. Wat ze op lange termijn doen is nog een vraag, waar fabrikanten en medicie nog niet uit zijn.


bert.s antwoordt op 21 oktober 2008:

Even voor de mensen die vet op de kogel willen smeren...inderdaad het piepen cq schurende geluid is dan over.....evenals de stabiliserende werking van de stabilisator.
Zorg voor en schone kogel....erg belangrijk.
Mijn kogel hoef ik niet schoon te maken, deze ligt n.l altijd in de kofferbak van mijn auto.
Alleen als ik de caravan er achter hang gaat de trekhaak eronder.

Ik heb nooit geen last van kraken / piepen, maar het kan natuurlijk toeval zijn.

groet bert.s


Ronny antwoordt op 22 oktober 2008:

In het kampeerseizoen wordt mijn afneembare trekhaak nu en dan gewaxt en flink opgeblonken. Kraken doet ie dan niet meer.


@Eric antwoordt op 22 oktober 2008:

Zal die waxlaag dan niet een goede werking van je stabilisatorrem cupjes veroorzaken?


@Eric antwoordt op 22 oktober 2008:

Hmmm, ik geloof dat er weinig klopt van de zinsopbouw van m'n vraag hierboven.....

Ik bedoelde dus: gaat die waxlaag niet ten koste van een goede werking van je stabilisator?


Jan antwoordt op 22 oktober 2008:

Ik zou in elk geval langs de caravandealer gaan om de afstelling en de eventuele slijtage van de blokjes te laten controleren. Wellicht kan door een andere afstelling eea verholpen worden.
Wat ik vreemd vind is dat het kraakt met of zonder stabilisator. Het lijkt er op dat het niet per se aan de stabilisator ligt. Ik heb mij ooit een ongeluk gezocht naar een rammel in mijn eigen auto die veroorzaakt werd door onder het reservewiel gevallen gereedschap..... 😉))


michiel antwoordt op 22 oktober 2008:

Wij hebben een AKS 1300......kogel schoon maken cq licht schuren, frictie elementen lichtjes opschuren en zelden een gekraak te horen. Inderdaad na een lange rit hoor je bij bochten op lagere snelheid (rotondes) wat gesteun van de stabilisator.....volgende ochtend ff schoonmaken en geluid is weer verdwenen....makkelijk zat.

Wanneer de hele auto kraakt zou ik inderdaad eens kritisch naar de trekhaak en bevestiging kijken


@Eric antwoordt op 22 oktober 2008:

@michiel: nooit problemen gehad om die AKS 1300 koppeling los te krijgen?
Ik meen dat dat nogal een nadeel is bij die dingen?


Joost Kolen antwoordt op 23 oktober 2008:

Ik denk dat Michiel een punt heeft. Het kraken van de koppeling hoor je wel in de auto, dat lijkt me niet normaal. Komt nog bij dat Roy het ook heeft als de stabilisator eraf is. Ik heb zelf een ALKO 2004, deze hoor ik nooit. Vriend van mij heeft een Winterhoff die kraakt verschrikkelijk, doch als ramen en deuren gesloten zijn hoor je het niet in de auto. Ik lees dat een aantal mensen een plastic zakje om de trekhaak doen en dat het kraken hierdoor ook weg is, maar functioneert de koppeling dan nog wel goed?


@Eric antwoordt op 23 oktober 2008:

Mijn ALKO 2004 piept soms wel, da's helaas niet tegen te houden door raampjes gesloten te houden.
Gaat van de trekhaak dwars door de carrosserie heen naar het interieur.
Bij mij helpt het om de trekhaak kogel met een fijn schuurpapiertje wat op te schuren.
Geluid is dan voor de rest van het seizoen verdwenen.


michiel antwoordt op 23 oktober 2008:

Mijin AKS 1300 krijg ik tot nu toe altijd los........
Op mijn net nieuw bestelde Kip Kompakt zit er ook weer eentje.......


Ronny antwoordt op 23 oktober 2008:

Eric
De waxlaag laat geen vettige laag achter. De kogel blinkt als een spiegel en voelt heel glad aan zolas de laklaag van een pas geboende auto. Dit komt de goede werking van frictieblokjes mijn inzienzs enkel ten goede. Je moet eens met een remblokje van een fiets schuiven over een pas geboende auto. Verschuift voor geen mm.


Rob antwoordt op 23 oktober 2008:

Wax is vaak op basis van vetten die uitharden, de duurdere versies vaak met siliconen.

Hoe je het went of keert: het beïnvloed de werking nadelig. Het storende geluid is inderdaad weg, door de "glijdende" werking die de laag achterlaat. Het vergelijk met het remblokje op pas gewaxte ondergrond is niet van toepassing. Anders gesteld: waarom lopen de regendruppels makkelijker van een gewaxte ondergrond??
Juist, ze hebben er geen vat op. Zo ook de frictieblokjes.

De trekhaak licht schuren en ontvetten is de enige oplossing om de frictie werking te behouden.


Tijs antwoordt op 23 oktober 2008:

Gewoon standaard een schuurlapje of schuursponsje achter in de auto leggen en voordat de koppeling er op gaat even bijschuren: kan niet simpeler.


Jan antwoordt op 23 oktober 2008:

Ik heb een paar jaar geleden een kleinere caravan gekocht. Ik ben zo dus overgestapt van een AKS-2004 naar een AKS-1300 stabilisator. Het kraak probleem deed zich veel meer voor op de AKS-2004 dan met de AKS-1300. De nieuwe caravan was ook wel zo'n 300 kg lichter dan de oude.
Het goed schoonhouden met een droge oude lap van de trekhaakkogel deed het kraken sterk verminderen om tijdens de reis langzaam aan langzaam weer toe te nemen.


@Eric antwoordt op 23 oktober 2008:

Van: @Eric
Datum: 23 October 2008 om 11:00

Mijn ALKO 2004 piept soms wel,

==================================================

Kleine correctie, ik heb een ALKO 2000....


john antwoordt op 23 oktober 2008:

Quote: Je moet eens met een remblokje van een fiets schuiven over een pas geboende auto. Verschuift voor geen mm.


Frictieblokjes bestaan uit een geheel ander materiaal, vergelijk is niet toepasbaar. De bekende appels en peren.


J.H. Vis antwoordt op 24 oktober 2008:

Ik begrijp niet waarom er nog steeds mensen zijn die wax of een plastic zakje opperen om kraken te voorkomen. De enige reden waarom de koppeling dan niet meer kraakt is omdat de wrijving grotendeels opgeheven is en daarmee ook de frictie. Het enige goede advies is, zoals door velen reeds aangegeven, schoonhouden!!!! Ik zou overigens niet te vaak de kogel met een schuurpad/papiertje behandelen; hiermee neem je materiaal (lees staal) weg, waardoor eerder speling op de koppeling ontstaat. Thinner ontvet prima zonder materiaal weg te nemen.


@Eric antwoordt op 24 oktober 2008:

@ JH Vis: Ga jij als test eens een dagje met een fijn schuurpapiertje je trekhaak poetsen en dan opmeten hoeveel je eraf geschuurd hebt? 😉


J.H.vis antwoordt op 24 oktober 2008:

Ikke niet, ik zorg ervoor dat ie niet roest 😉
En trouwens poetsen met schuurpapier??? Ik schuur daar altijd mee; met "afnemend" resultaat...


J.H. Vis antwoordt op 24 oktober 2008:

@ @Eric
Heb toch je advies opgevolgd en ben gaan poetsen. Echter, ik wist niet wat ik zag....hij groeide enorm!!!!
Nu begrijp ik het doel van dat plastic zakje pas!!!! 😉

Sorry, ik kon het niet laten. Denk inderdaad dat je vele malen en langdurig moet schuren voordat de kogel merkbaar kleiner wordt.....


J&J antwoordt op 25 oktober 2008:

Caravanners toch.
Het kraken van de koppeling is als vacantiemuziek.
Als je deze muziek hoort, is het weer vacantietijd.
Het kan mij niet lang genoeg kraken.

Groetjes J&J


Menno L. antwoordt op 26 oktober 2008:

J en J hebben volkomen gelijk. Wat is er eigenlijk tegen een beetje tevreden gekreun van de caravan? Dat betekent dat de stabilisatorkoppeling optimaal werkt! Tegelijkertijd is het huiveringwekkend te lezen hoeveel mensen kennelijk niets begrijpen van het basisprincipe van een stabilisatorkoppeling. Een lik vet! Hoe kom je er bij? Hopelijk wordt dit technisch 'inzicht' niet losgelaten op andere aspecten van de caravan, zoals bandenspanning of belading... Want dan kan het nog wel eens een stuk riskanter worden op de weg.


antwoordt op 26 oktober 2008:

En daarmee sla je de spijker op z'n kop Menno L.
Want er zijn inderdaad hele volksstammen die het gewicht van hun reisklare caravan bij lange na niet eens kunnen schatten. De meeste hiervan zijn geen frequente bezoekers van dit forum anders had men uit de diverse banden horrorverhalen wel lering getrokken.
Wanneer het onvermijdelijke dan toch een gebeurtenis is geworden leest men opeens (ook hier) weer nieuwe horrorverhalen met bijbehorende vingerwijzingen naar de dealer of bandenfabrikant terwijl het eigen technisch ‘inzicht’ een bijspijkering verdient.
Het is ook niet voor nix dat een weegcontrole soms veel ongemak teweegbrengt bij de vertrekkende vakantieganger.


Rob antwoordt op 26 oktober 2008:

@ Menno L en Roel: Beide hebben gelijk, zonder tegenspraak.

Ik heb het idee dat er vragen worden gesteld/beantwoord om de boel eens flink op te naai........Helaas. Veel vraagstellers hoor of zie je niet meer.


B@r antwoordt op 9 maart 2009:


Heel fijn als alles nieuw is en je er alleen je caravan mee trekt. Echter als er 1 keer een aanhangertje met zo'n verroeste koppeling achter gehangen heeft is het raak met het gekraak!!
Daarna heeeel goed schoon maken...


Ton van Leeuwen antwoordt op 9 maart 2009:

Ter overdenking:
Mijn trekhaak begon ook wat kraakjes te geven (bij aangehangen caravan). Een kort onderzoekje mijnderzijds leerde dat het geen duvel te maken had met die kogel, maar met het feit dat een vierkante mm van de "balk" van de trekhaak een stukje chassis van de auto net raakte.
Een beetje siliconenvet doet wonderen in zo'n geval....!


zwijnenburg antwoordt op 9 maart 2009:

een vuilniszak over je kogel doet wonderen


Ton van Leeuwen antwoordt op 9 maart 2009:

Lezen doet ook wonderen: met die kogel had het geen bal te maken, zoals vermeld.... 😉


Petter antwoordt op 12 maart 2009:

Zeker niet met vet in de weer gaan. Dan kun je nog beter de stabilisator er af slopen.
Leer er mee leven dat het kraakt. Een stabilisator is gewoon een overschat product. Op moment wordt het op vele caravans geplaatst waarbij het absoluut niet nodig is.
Daarnaast kan een stabilisator ook schade veroorzaken aan je auto. Denk er maar eens over na hoeveel kracht er op de trekhaak en dus ook op het chassis komt.


@Ed antwoordt op 12 maart 2009:

"Denk er maar eens over na hoeveel kracht er op de trekhaak en dus ook op het chassis komt. "

Hoeveel dan Petter ? Toch niet meer dan wat er zonder stabi op de trekhaak komt. Iets met voorwaartse snelheid, kracht en arm denk ik.




Petter antwoordt op 12 maart 2009:

@ @Ed:
"Stabilisatoren voor caravans bestaan al heel lang. Tegenwoordig komt de stabilisatorkoppeling het meeste voor. Hierbij wordt de kogel omklemd door frictiemateriaal waardoor het draaien van de koppeling in het horizontale vlak veel zwaarder gaat dan normaal (voor de technici: met een kracht van tussen de 120 en 150 Nm)."
(bron Caravantrekker.nl)

Met name bij het bochtenwerk wordt er aardig geropt aan de trekhaak. De spanning die ontstaat door het wrikken wordt doorgeleid naar het chassis. Niet goed lijkt mij..


@Eric antwoordt op 12 maart 2009:

Chassis? 😉


@Ed antwoordt op 12 maart 2009:

Bedankt voor uw uitleg Petter maar ik was al bekend met principe van de frictiekoppeling. Ik doelde meer op uw waarschuwing voor schade aan trekhaak en bodemplaat.
Waarbij ik begreep dat u er van uit ging dat er additionele krachten vrijkwamen door het gebruik van de stabilisator.

En dat is denk ik niet het geval, behoudens wellicht een niet noemenswaardige extra slijtage van de kogel.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 maart 2009:

150 Nm is heel weinig.


Theo Meyer Elst UT antwoordt op 12 maart 2009:

Alleen bij de Stabifix cq (4) van Ingenieursbureau Sanders mag men wel wat vet gebruiken, omdat in de Stabifix een ander soort frictiemateriaal gebruikt wordt. Bij alle andere merken mag dit dus niet. Van de heer Sanders zelf kreeg ik het advies om een stukje van een plasticzak (van ongeveer 12x12cm) over de trekhaakknobbel te doen en de koppeling over heen laten zakken en het kraken is over. Een bijkomend voordeel is: je krijgt ook geen vet meer aan je kleding.
P.S.
wel ieder keer als de koppeling er af is geweest een nieuw stukje plasticzak gebruiken. Veel succes!


JH Vis antwoordt op 12 maart 2009:

Het nadeel van lange topics is dat mensen niet meer de moeite nemen ze geheel te lezen wat ook in dit topic weer blijkt. Wellicht een idee om slotjes toe te passen???


Koen antwoordt op 12 maart 2009:

Neeje, géén slotjes.
Menno / Bert houden allerlei grafieken bij.
Onder andere op welke vraag de meeste antwoorden worden gegeven.
Ik dacht dat de 'Berg Mondeo' 1 van de koplopers is...
En de Burstner ramen en Hobby's zijn ook héél sterk.
Euh, ik bedoel dat ze ook veel antwoorden (?) genereren.
Matador banden doen het ook goed.
Of slecht ?


DdH antwoordt op 22 juni 2009:

Ik trek een Hobby met een winterhoff 3000 en had hier geen enkel probleem mee, deze trok ik een keer stuk. Er werd een splinter nieuwe Winterhoff 3000 gemonteerd en deze kraakte vreselijk, ik stond langs de snelweg stil om te kijken wat er loos was. Het garage bedrijf geeft aan dat de nieuwe koppelingen worden uitgevoerd met frictie-elementen waar geen koper in verwerkt is (milieu eisen overheid) dat veroorezaakt het kraaken. Oplosseing weet ik nog niet, geen vet dacht ik.


Pat antwoordt op 22 juni 2009:

De trekhaakkogel goed "blank" schuren.
Bij mij was toen het gepiep en gekraak voorbij.


Jan Willem antwoordt op 24 juni 2009:

Dit wordt een zinloze discussie zo!

Helpt vet tegen het kraken van de koppeling??? JAZEKER, vervelende bijwerking is echter, zoals door velen aangegeven, het niet meer werken van de stabilisatie.

Je kan het vergelijken met vet op je remmen, natte remblokjes op een oude fiets etc. ze piepen en kraken niet, maar remmen doen ze ook niet meer.
Een stabilisator werkt op hetzelfde principe als een rem, het verschil is alleen dat een rem in de rijriching remt en de stabilisator in de "slinger richting".

Er zijn verschillende tips voorbij gekomen waaronder oude panties (geen idee of dat goed werkt, ik raak de panties van mijn schoonmoeder echt niet aan), commandant cleaner (ook geen ervaring mee) en ga zo maar door. Of deze werken is mij dus niet bekend, ik zeg dus niet dat het onwaar is.

Heel belangrijk is het schoonhouden van de trekhaak en de koppeling, eventueel licht opschuren en bij voorkeur een blanke kogel, liefst gepolijst (glad oppervlak).
Als je geen kraken wilt en de stabilisatie je niets intersseert,laat dan een normale koppeling monteren en smeer er lekker op los. Wil je wel stabilisatie, dan dus GEEN vet gebruiken maar schoonmaken en de "remblokjes" van de stabilisator licht opschuren.

Fijne vakantie... het enige dat mag kraken is het bed...


annemiek antwoordt op 12 juli 2009:

Met verbazing heb ik de 2jarige discussie gelezen van alle heren en één vrouw. Ik ben de 2e.
IK begrijp van alle experts en slimmerikken en huiskamerpsychologen:
Geen vet-plastic zakjes ( net zoiets als een condoom, het effect is minder op alle fronten!)
schuurpapiertje meenemen ( welke korrel?)
kraken is gezellig als vakantie voorpret ( op weg naar huis ook?)
oordopjes
dit uitprinten en in de caravan leggen bij calamiteiten

iemand nog een suggestie of ben ik door de test gekomen?
Fijne vakaantie allemaal
Annemieke



eric antwoordt op 14 juli 2009:

maak eert de kogel goed schoon,maak hem daarna goed nat met water .aanhaken en weg is het probleem


Patrick antwoordt op 15 juli 2009:

Recent net voor vertrek met caravan de kogel mooi proper geschuurd.

Caravan aangehangen, stabilisator geactiveerd en vertrokken. Speciaal op gelet, het gekraak was volledig weg!

Conclusie: af en toe de kogel proper schuren en weg is het gekraak!

Groetjes,

Patrick.


jaap antwoordt op 9 april 2011:

ik heb net een caravan en kwam hier snuffelen om wat te leren.
Ik heb geleerd om niet te doen wat hier geschreven wordt.
Ondanks enkele wel slimme mensen die waarschuwen, gaan de foute (gevaarlijke) adviezen gewoon door.
ehhh ik neem wel wat schuurpapier mee.


John antwoordt op 9 april 2011:

Van: jaap
Datum: 09 April 2011 om 17:52
"ik heb net een caravan en kwam hier snuffelen om wat te leren. Ik heb geleerd om niet te doen wat hier geschreven wordt".

eeeehhh Jaap; Het merendeel adviseert schuurpapier !! Dus niet doen hé 😉


Jan antwoordt op 9 april 2011:

Wat jammer nou, dit draadje was al bijna 2 jaar aan het slapen! 😉


Kees antwoordt op 29 mei 2012:

Mannen weten toch dat de kop mooi moet glimmen !!


Joost Kolen antwoordt op 29 mei 2012:

Ook een Alko koppeling. Aantal jaren geleden stil komen te staan met mijn auto in Frankrijk en weggesleept door de dienstdoende garage. De kogel van de autoambulance was ingesmeerd met kogelvet. Sindsdien heb ik last van een krakende stabilisator.

Als hij kraakt geeft ie aan dat ie werkt hebben ze mij altijd verteld.


John antwoordt op 31 mei 2012:

Je kan er ook een boterhamzakje overheen doen, dat werkt ook goed.


RobD antwoordt op 31 mei 2012:

John heeft het hele draadje blijkbaar niet gelezen......

Plastic = oliehoudend = vet.


Peeters antwoordt op 2 juli 2012:

Ik heb voor mijn fiets (met schijfremmen) een speciale spuitbus voor als de remmen geluid maken.Ik heb dit nu gebruikt voor de caravan en dit werkt perfect.


Jan& antwoordt op 5 juli 2012:

Kraken op alternatieve wijze verhelpen:
Een klein beetje talkpoeder op de kogel doet wonderen.
Omdat de talkpoeder in onze carvan toch een keer op raakte heb ik het geprobeerd met peper (gewoon busje uit de keuken) werkt net zo goed!


RobD antwoordt op 5 juli 2012:

Het gaat het kraken zeker tegen, fijn zand heeft hetzelfde effect: De elementjes drukken niet volledig tegen de koppeling dankzij de peper, poeder of niet. Talkpoeder is vele malen fijner van samenstelling en zal weinig aan drukverlies opleveren.


JH Vis antwoordt op 5 juli 2012:

Talkpoeder is een vast smeermiddel (zelfde werking als teflon) ???????


Jannes antwoordt op 5 juli 2012:

Trekhaak licht opschuren, roest vrij houden en in de koppeling wat schuren, geen middeltjes van buitenaf gebruiken, gaat alleen maar de werking van de stabilisator tegen!


RobD antwoordt op 5 juli 2012:

De wrijvingscoëfficiënt van teflon is niet te vergelijken met die van talkpoeder. Teflon is niet geheel vetvrij kort en simpel gezegd is het een plastic. Het maakt het behandelde oppervlak super glad. Talkpoeder maakt juist stroever, het is hydrofoob, het absorbeert vocht en vet.
De overeenkomst in beide; het voorkomt aan elkaar plakken van 2 oppervlaktes.


JH Vis antwoordt op 5 juli 2012:

'Vroegah' wreven we de sjoelbak in met talkpoeder en dat was niet om 'm stroever te maken.....Het vult alle miniscule oneffenheden op waardoor de wrijving vermindert. Dat wil je niet met je frictie-cupjes!!

Zoals Jannes en vele anderen reeds gezegd hebben schoonmaken, opschuren ontvetten en schoonhouden!!!!!


Bert antwoordt op 6 juli 2012:

Vroeger ook wel in de weer geweest met babypoeder... Was er niet kapot van. Meer succes en langduriger werking met grafietpoeder (en afwrijven met een oude handdoek). Vraag is hoe voeringmateriaal omgaat met die 'smeermiddelen'.

Ik heb een Stabifix, dus die kan overal tegen. 😉

Valt me op dat ik de laatste tijd nooit meer iets 'smeer'. Niet nodig. Zou het klimaat veranderen?


RobD antwoordt op 6 juli 2012:

Tsja, vroeger hadden we talkpoeder met vet erin.😉


JH Vis antwoordt op 6 juli 2012:

Het hedendaagse talkpoeder smeert prima en wordt nog steeds gebruikt als vervanger voor grafietpoeder daar waar electrolyse en of contaminatie een issue is...

Google eens op talcum lubrication..


Jan S antwoordt op 19 augustus 2014:

Een anti slinger koppeling is gebaseerd op zoveel mogelijk
wrijvingsweerstand te genereren.dus is het absurt om de koppeling
van vet te voorzien.dat moet je toch kunnen begrijpen als je een beetje
na kunt denken !!!


Jasper antwoordt op 19 augustus 2014:

Na alle zijsporen nog even terug naar de basis (voor wie het gemist heeft).
Ook ik heb er lang mee gemodderd en heb zelfs onderweg de hele stabi wel uit elkaar geschroefd.

Maar tegenwoordig is alles wat ik gebruik een ouwe lap. Beetje poetsen tot ie weer 'glimt' is alles.
Voor reserve heb ik een schuursponsje in de achterbak liggen, maar nooit nodig gehad of gebruikt.
Zo simpel kan het leven zijn!


JH Vis antwoordt op 19 augustus 2014:

Als het dan maar geen oude vettige lap is.... Zodra 'die' gaat glimmen is 'tie' al te glad en heb je minder frictie (maar waarschijnlijk geen gekraak meer....) Ik zie 'm (de kogel) liever mat, wat 'ie' ook wordt als je hem goed ontvet en licht schuurt...


Zapp antwoordt op 19 augustus 2014:

Boterhamzakje om je trekhaakkogel en aankoppelen. Simpel.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 augustus 2014:

Vroegah deed ik ipv vet een boterhamzakje om de kogel juist om smerende werking te krijgen. Maar nu met een stabilisator wil je dat toch niet?


Jasper antwoordt op 19 augustus 2014:

Na zo'n lang draadje waarin alles wel gezegd is toch nog komen aanzetten met een plastic zakje?
Ik heb niet zo veel zin om de KCK op te zoeken waarin alle huismiddeltjes met hun effect zijn opgesomd. Je zou schrikken hoeveel je met die middeltjes weggooit, waar je wel voor betaald hebt.
Want het gaat natuurlijk om de mate van wrijving.
Eigenlijk zou je met de caravan naar de dealer moeten om het met een momentensleutel te laten nameten. En dat relateren aan de ontwerpeisen. Maar wie doet dat?
Wat dhr. Vis mij aanwrijft kan, maar hoeft helemaal niet. Wat ik meestal doe is de roest er af poetsen. En glimmen? Ach. Nou nee.
De hamvraag blijft dus hoeveel wrijving iedereen in zijn specifieke situatie overhoudt. De één wat meer dan de ander. En dat is gewoon meegenomen, of willen we allemaal 100% ?


ronald antwoordt op 20 augustus 2014:

Kogel van de auto en de binnenkant van de caravankoppeling regelmatig schoonmaken met een lichtjes ingesprayede doek met WD40. Daarna nog eens droogwrijven. Antislingerkoppeling werkt alleen op de autosnelweg. Dus als je via gewone wegen naar je bestemming rijdt, en zeker bij manouvreren, de hendel van de koppeling omhoog, heeft geen enkele zin. Scheelt in levensduur en je wint er niks bij.


gea antwoordt op 28 augustus 2014:

hallo,
ik heb hier al eens gelezen om er but op te doen!
wat het is en of het helpt ik weet het niet?


Jasper antwoordt op 28 augustus 2014:

Ronald,
Ik heb pas geleerd dat het belangrijkste bestanddeel van WD40 visolie is. Olie dus.
En hadden we met z'n allen niet vastgesteld dat je juist géén smeermiddelen moet gebruiken? Ook niet een beetje,van bijv. een vette lap.


John antwoordt op 29 augustus 2014:

"Dus als je via gewone wegen naar je bestemming rijdt, en zeker bij manouvreren, de hendel van de koppeling omhoog, heeft geen enkele zin. Scheelt in levensduur en je wint er niks bij."

Kan Ronald dit verduidelijken?


jan& antwoordt op 29 augustus 2014:

Waaarom begrijp je het niet John? Er is geen woord Frans bij?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 29 augustus 2014:

Maar het is ook niet duidelijk geformuleerd. De handel omhoog omdat aanspannen van de stabilisator geen nut heeft bij lage snelheden.


johneke antwoordt op 27 september 2014:

Ik lees hier ergens in het forum dat je moet oppassen met schuurpapier omdat je te veel metaal van de trekhaak zou schuren ,dit lijkt me serieus overdreven.
Ik vrees ervoor dat je jaren zal moeten schuren wil er 1 tiende van een millimeter afhalen en dan val je nog ruim binnen de normen,echter vet aansmeren is totaal van de pot gerukt dan kan je beter het geld voor de antislingerkoppeling in je zak houden,gewoon de boel zuiver houden is voldoende en een beetje gekraak so watt.


Janka antwoordt op 28 september 2014:

De hendel omhoog is met uitgeschakelde stabilisatorkoppeling rijden. Dat doen wij binnendoor over bochtige weggetjes. Op de snelwegen en provinciale wegen staat de koppeling gewoon aan met de hendel omlaag gedrukt. Wij rijden sinds deze zomer met een nieuwe caravan met stabilisatorkoppeling. De ervaring is dat het wat relaxter rijdt. Gekraak hebben we nog niet gehoord.


Jan antwoordt op 28 september 2014:

Nooit smeren met vet, dan verlies je knelkracht, nooit een plastic zak ertussen, er is maar een remedie en dat is de kogel met een staalwolletje opschuren en de knelschoentjes in de koppeling met remmenreiniging schoonmaken.
Vijf minuten werk en probleem is weg. Succes


gerard antwoordt op 20 oktober 2014:

Er staat onder google hoeje dat kan verhelpen .
Simpler kan haast niet .
Google eerst aks 3004 , skrol daarna naar , weg krakend geluid ANWB .
daar vind je een juiste beschrijving hoe kraken kunt oplossen
Is bij mijn aks 3000 ook gelukt

Veel succes
gerard


Dirk Otto antwoordt op 27 november 2014:

Ik heb in 2001 een Hobby 495 ufe gekocht in België. Soms een hels gekraak, soms niet. De dealer had geen oplossing tot we voor onderhoud naar Coppens rekreatie in Best gingen. Oplossing: trekhaak en en het vlak dat op de bol komt beide licht opschuren. Daarna ontvetten met bvb thinner.Het geluid blijft lange tijd weg. Heel kleine vuilrestjes en roest maken dit hels kabaal. Dit jaar een Hobby 560 CFe gekocht bij Coppens ( wat een lijdensweg om ze in België ingeschreven te krijgen !)Dezelfde werkwijze toegepast en steeds fluisterstil gereden.
Nissan X Trail 2.0 Dci en Hobby 560 Cfe de luxe easy.


Ruud antwoordt op 27 november 2014:

Mijn vrouw doet gehoorbescherming op, en ik zet mijn gehoorapparaten uit.


Andreas-NL antwoordt op 28 november 2014:

En dit vind ík nou theekransjesgel*l . . .


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker