Lex M vraagt op 12 februari 2008:
Er zijn reeds veel discussies geweest over stabiteit, mbt fietsen-achterop bijvoorbeeld.
voor fietsen-achteropadepten en anderen: een instructieve (als je het Engels kunt verstaan) simulatie is te zien op: http://towingstabilitystudies.co.uk/stability_simulator.htm
Trek je eigen conclusie.
Jan@ antwoordt op 12 februari 2008:
Lijkt me duidelijk Lex. Dan kunnen we dat onderwerp afsluiten.
@Eric antwoordt op 12 februari 2008:
Yep, het bevestigt waar ik ook al jaren van overtuigd ben!
Goh, misschien komen er ook nog wel wat reacties van adepten die erbij zweren dat het absoluut geen kwaad kan om je fietsen achterop de caravan te hangen en vervolgens met 120 km/u naar je vakantieadres te scheuren....
Thanks Lex!
Lex M antwoordt op 12 februari 2008:
Ik neem aan dat jullie deze ook gevonden hebben:
http://towingstabilitystudies.co.uk/towing/caravansnake.html
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 12 februari 2008:
Schitterend Lex! Het kijken zeker waard!
Bert antwoordt op 12 februari 2008:
Grrr, quicktime
@Eric antwoordt op 12 februari 2008:
Ach, de download van quicktime is gratis....
Engelsen zijn altijd al een beetje eigenwijs geweest toch? 😉
Lex M antwoordt op 12 februari 2008:
Ach arme Bert, maar RealPlayer draait het ook.
Er zijn mensen die altijd wat te zeuren hebben 😉))
JanLMC antwoordt op 12 februari 2008:
Wat ik me afvraag bij dat filmpje is de kogel druk, blijft die in alle twee situaties het zelfde?
Huub antwoordt op 13 februari 2008:
Zelfs al zou je de kogeldruk verder opvoeren; de combinatie wordt altijd instabieler dan bij concentratie van het gewicht rondom de as.
De simulatie illustreert tevens het belang voor de wegligging van een aerodynamische vormgeving in laterale richting
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 februari 2008:
"De simulatie illustreert tevens het belang voor de wegligging van een aerodynamische vormgeving in laterale richting"
Leg eens uit..... ik zie dat juist niet terug in die simulatie en filmpje. Wel uiteraard dat aanzet tot slingering bij een goed gestroomlijnde caravan minder is, maar bij een bewuste stuurcorrectie zal het niets uitmaken toch?
Bert antwoordt op 14 februari 2008:
@ JanLMC. In het achterliggende onderzoek is kogeldruk wel een factor, logisch want daardoor verplaats je het zwaartepunt naar voren. Hierbij is dus ook de plaats van de as en de 'basis' massa van de caravan van belang. Ook een (korte) opbouw op een lange dissel (kogel tot as) is een factor die (theoretisch onderzocht) positief uitwerkt op stabiliteit. Niet onderzocht voor zover ik heb kunnen nagaan is het overdrijven van kogeldruk. Puur theoretisch is een hoge kogeldruk goed voor het voorkomen van snaking. Hoe dit echter uitpakt op het weg- of stuurgedrag van de trekauto bleef buiten beschouwing. Ik vind dat een gemis. Mijn simpele praktijkervaring is dat een te hoge kogeldruk voor de auto de gehele stabiliteit zeker niet ten goede komt.
In de gevolgen van verplaatsing of liever spreiding van de eigen belading is uitgegaan van identieke kogeldrukken. Of dat ook zo is in de proefopstelling in het filmpje is de vraag, maar niet zo belangrijk. Aangetoond wordt dat het van het midden verplaatsen naar voor/achter van slechts dik 200 kg eigen spul een flinke invloed heeft op het niet zichzelf meer stabiliseren van de caravan na een 'aanleiding'.
GDK antwoordt op 14 februari 2008:
Natuurlijk is het transporteren van fietsen het beste in de caravan en natuurlijk boven de as. Jarenlang hebben we de fietsen zo vervoerd maar dat in en uit sjouwen van de fietsen en de speciale drager begon te vervelen. Nu heb ik een fiets voorop en een fiets achterop. Daar de afstand tussen fiets “achter” en de caravan as vrijwel gelijk is met afstand tussen de caravan as en de fiets “voor” hoefde de plaats van de overige belading niet gewijzigd te worden. De kogeldruk met en zonder fietsen is vrijwel gelijk. Tijdens de tussenstops kunnen de fietsen nu gewoon op de drager blijven staan. De stabiliteit blijkt in de praktijk voldoende. Als je dus persé de fietsen niet in de caravan wil vervoeren is de aanschaf van een tweede fietsendrager misschien ook voor u een optie.
JanLMC antwoordt op 14 februari 2008:
Bert
toen ik voor een aantal jaren net begon met een caravan, vond ik het allemaal niet ze spannend die belading. Totdat ik onderweg met onze hobby 400 een lekke voorraam had en we tijdens fikse buien moesten rijden. Ik heb toen de matras achterin de caravan gelegd om er voor tezorgen dat deze niet natter werd. Tijdens het inhalen van een vrachtwagen ging het fout en begon de caravan te slingeren. Ik heb door gasgeven de boel weer recht gekregen. (denk dat ik op dat moment twee engeltjes op mijn schouder had zitten). Maar deze situatie herkende ik in het filmpje vandaar dat ik direct de vraag kreeg van de kogeldruk.
Maar de uitleg van jou maakt het duidelijk thanks.
O ja ik weet nu wel beter, goed beladen en remmen.
Huub antwoordt op 16 februari 2008:
Re reactie Menno:
Op het filmpje was de situatie dat de caravan door een externe kracht opzij werd gedrukt wat in de praktijk door zijwind, danwel de over-/onderdruk van passerende/te passeren voertuigen/objecten wordt geinitieerd.
Hoe kleiner de resultante van het drukverschil links en rechts van de caravan is (zoals bij rondere caravans) hoe minder de kracht waarmee de caravan opzij wordt gezet en daarmee een kleinere uitslag.
De situatie dat de auto door een stuurcorrectie de caravan in slingering brengt is weer iets anders en daar helpt een goede laterale stroomlijn inderdaad niet. Een stuurcorrectie zal minder vaak optreden bij hogere snelheden dan de continu wisselende impact van zijwind/passerende voertuigen e.d. en is bovendien iets waar de bestuurder zelf invloed op heeft (minder abrupt sturen en vooral beter anticiperen).
Re reactie GDK:
Het verplaatsen van 2 fietsen boven de as met 1 naar voren en 1 naar achteren is precies datgene wat ze in het filmpje doen; eigenlijk liever niet dus.
Als je de fietsen toch buiten de caravan wilt houden dan adviseer ik in principe beide fietsen op de dissel tenzij de kogeldruk hoger dan 50-60 kgs gaat worden; anders is 1 fiets voor en fiets achter in ieder geval een beter alternatief dan alles achterop. Let erop dat in ieder geval de kogeldruk nooit lager komt dan 1,5 % van het totaalgewicht van de caravan.
Bij het BIOD maatwerkconcept gebruiken we o.a. de diverse opties-en accesoires om bij een fietsendrager (bij voorkeur dus voorop) de kogeldruk reeds in het ontwerp net boven het wettelijk minimum te houden zodat ook beladen met fietsen en gasfles je op een niet te hoge kogeldruk komt.
Tevens houden we rekening met de balans in gewichtsverdeling links/rechts in onbeladen toestand en het volume van bagageruimte links/rechts als maat voor het gewicht van de belading. Een te groot verschil tussen links en rechts draagt er immers ook toe bij dat een caravan uit zichzelf al wil gaan slingeren.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.