Caravantrekker.nl

Trekhaak

D.Eberth vraagt op 23 februari 2008:

Hallo mijn vraag is het volgende, ik heb een caravalair antares 495
Massa ledig 700kg en maximum last 900kg. Nu heb ik een andere auto gekocht een Peugeot 206 SW 1.6. De auto mag geremd 1100kg trekken. Nu zag ik vandaag , (stom dat ik daar niet op gelet heb) op het plaatje van de trekhaak dat deze vertical load 6,3 kN mag hebben en een kogeldruk van 50 kg. Dit betekent volgens mij dat ik een andere trekhaak moet hebben, klopt dit??? En zo ja kan dat want zijn niet alle trekhaken op het type auto gemaakt...

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Roel antwoordt op 23 februari 2008:

Waarom moet de kogeldruk hoger zijn?
Ook met 50 kg valt goed te rijden hoor). Je moet natuurlijk wel goed opletten bij de belading. Verder hoeft het geen probleem te zijn.


janka antwoordt op 23 februari 2008:

Het kan ook zo zijn dat er in je instructieboekje (als je die erbij hebt gekregen) staat dat je meer mag hebben. Want inderdaad kan de auto het verschil maken.


Danny Eberth antwoordt op 23 februari 2008:

Nou maak ik me niet druk om de kogeldruk, maar om de vertical load van 6,3kN. Want dit is toch een max. trekkracht van 630kg. Of zie ik dit verkeert....


D Eberth antwoordt op 23 februari 2008:

Een kleine aanpassing op wat ik hier boven heb geschreven. Ik schreef dat de vertical load 6,3kN was. Maar het is de D waarde die ik bedoel..


Roel antwoordt op 23 februari 2008:

Danny, vertical load is geen max. trekkracht maar een vertikale belasting van 6,3*0,98=61,74 kilo op de kogel.
De trekhaak is typegoedgekeurd op de specifieke auto en vermelde gewichten op het typeplaatje zijn dus bindend voor de desbetreffende auto.


D Eberth antwoordt op 23 februari 2008:

Dus even samen gevat, op mijn trekhaak staat een s-waarde van 50kg en een D-waarde van 6,30kN. Mijn auto mag geremd 1100kg voorttrekken. Mag ik hiermee een caravan van leeg 700kg en max beladen 900kg trekken.


janka antwoordt op 23 februari 2008:

Roel, als er op het typeplaatje van de trekhaak 75 kg max stutzlast staat wil dat niet zeggen dat dit ook voor de desbetreffende auto geldt. In het instructieboekje staat beschreven wat de maximale kogeldruk is voor deze auto. Dat kan dus best 50 kg zijn.


Roel antwoordt op 23 februari 2008:

Janka, het instructie boekje is geen bindend document en geldt zodanig als indicatief. De vermelde massa's in het instructie boekje worden vergezeld van de tekst "....volgens type/constructieplaatje". Massa's kunnen per land vlgs typegoedkeuring verschillen.
Het typeplaatje op de trekhaak is bindend. Het ontbreken daarvan is voor de APK een afkeurpunt voor de auto. Dit wordt onderbouwd door dat bij een technische controle moet kunnen worden geverifieerd waar e.e.a. aan moet voldoen.
In het verleden werd bij een achteraf opgebouwde trekhaak een inlegvel bij het kentekenbewijs geleverd als bindend document enkel en alleen als dit een gehomologeerde trekhaak betrof. Alle andere trekhaken maakten de auto niet typegoedgekeurd en derhalve ongeschikt voor gebruik op de openbare weg.


Bert antwoordt op 23 februari 2008:

Wij hebben voor de 206 SW 44 kg staan als toegestane kogeldruk, behalve voor de sterkere diesels en de 2.0. (50 kg). Het is goed mogelijk dat in Frankrijk onder de 1.6 dus een trekhaak onder zit die (en de auto dus ook) niet meer mag hebben dan 44 kg.


D.Eberth antwoordt op 24 februari 2008:

De kogeldruk die op het plaatje van de trekhaak staat is 50kg, dus dat moet voldoende zijn. Ik was alleen in de veronderstelling dat de vertical load de trekkracht was, maar dat staat aangegeven in mijn kentekenbewijs en is 1100 kg. Bedankt voor de reactie's...

Groeten,

Danny


Jerry antwoordt op 24 februari 2008:

Roel niet alleen het typeplaatje op de trekhaak is bindend.
Het laagste gewicht wat of op het typeplaatje van de trekhaak of in het kentekenbewijs staat is bindend.


janka antwoordt op 24 februari 2008:

Toch wil ik het vuurtje nog even opstoken mbt de kogeldruk etc.
Onze vorige auto, een (occasion) VW Golf Variant 1.9 tdi aut. uit 1996 kreeg bij aflevering een trekhaak. Door de VW dealer. Op het typeplaatje van deze trekhaak stond max 75kg.
Bij de technische gegevens (fabriek af) van de auto stond echter dat de maximale kogeldruk 50 kg bedroeg. In praktijk kwam de kogeldruk rond de 55 kg. Is er dan sprake van een gehomologeerde trekhaak? Wat betekend dat trouwens? Is dat een trekhaak die voor verschillende auto's gebruikt kan worden? Dan zou het toch ook logisch zijn gezien de verschillen per auto (carosserie bijvoorbeeld) dat de maximale kogeldruk ook kan verschillen juist omdat het andere auto's of andere types van hetzelfde merk betreft.
Onze huidige auto, een VW Golf Variant 1.9 tdi aut uit 2004 heeft een max kogeldruk van 75 kg hetgeen wel overeenkomt met de gegevens op het typeplaatje. Ook deze trekhaak is achteraf door de VW dealer er op gezet. Ik ben zeer benieuwd en nooit te oud om iets te leren.


Roel antwoordt op 24 februari 2008:

Een gehomologeerde trekhaak is een trekhaak waarvan de fabrikant heeft verklaart dat deze aan de specificaties van het voertuig voldoet.

Een trekhaak heeft een pasvorm die in de meeste gevallen maar onder één type auto past.
Voorstelbaar is dat er wel een trekhaak onder een carrosserie/chassis past maar dat dit in combinatie met de toegepaste motor of transmissie niet de juiste is. (diesel/benzine/handgeschakeld of automaat).
Het kan ook mogelijk zijn dat er voor sommige afneembare trekhaken een andere kogeldruk geldt dan voor vaste trekhaken. Het selecteren van een trekhaak dient dan ook vrij nauwkeurig te geschieden.

Er bestaat geen keuringsplicht voor de auto van achteraf ingebouwde trekhaken alleen de typegoedkeuring van de RDW.

De technische constructie van de haak is meestal geen probleem. Hij is zeg maar, sterk genoeg voor een caravan van dubbele afmeting!')


janka antwoordt op 24 februari 2008:

In ons geval ging en gaat het dus om een vaste trekhaak van het merk Brink.
En gezien je antwoord zou het dus wel mogelijk zijn dat er op de trekhaak meer staat dan de auto technisch kan/mag hebben. Dan zou het dus niet alleen voor afneembare maar ook voor vaste trekhaken kunnen gelden. Zoals bij ons het geval was.


renaat antwoordt op 24 februari 2008:

citaat van Roel:
"Een gehomologeerde trekhaak is een trekhaak waarvan de fabrikant heeft verklaart dat deze aan de specificaties van het voertuig voldoet.

Een trekhaak heeft een pasvorm die in de meeste gevallen maar onder één type auto past. "

Ik moet dit tegenspreken, mijn afneembare trekhaak ACS, werd geplaatst door een trekhaakspecialist, werd NIET aanbevolen door VW, past ook onder andere auto's is dus niet specifiek, maar werd WEL gekeurd door de verplichte caravankeuring in België.

Ter zake 3 normen: er is de maximale kogeldruk opgegeven door de caravanconstructeur, de max kogeldruk opgegeven door de autoconstructeur, de max kogeldruk opgegeven door de constructeur van de trekhaak.
De LAAGSTE van de drie is bepalend, in mijn geval 75 kg het max dat VW toelaat...de trekhaak mag 85 kg hebben.


Tjinne antwoordt op 24 februari 2008:

Ik kan dit moeilijk geloven Renaat omdat doorgaans in de meeste wagens in het chassis de gaten reeds aanwezig zijn waar de trekhaak eventueel komt ,daardoor kan dit enkel maar tellen als twee verschillende merken dezelfde bodemplaat gebruiken en dan nog gaat het moeilijk worden, de trekhaak van mijn Omega 1988 paste zelfs niet op mijn Omega 1996.


Roel antwoordt op 24 februari 2008:

Renaat schreef: "mijn afneembare trekhaak ACS, werd geplaatst door een trekhaakspecialist, werd NIET aanbevolen door VW"
Nou, dit is dus een niet door VW gehomologeerde trekhaak. ")

Renaat schreef: "past ook onder andere auto's is dus niet specifiek, maar werd WEL gekeurd door de verplichte caravankeuring in België."

Ik ga uit van Nederlandse regelgeving. In Timboektoe of Afganistan klungelen ze er ook van alles onder. Hoe het daar en in Belsenland met regelgeving zit .....?


renaat antwoordt op 24 februari 2008:

we zijn niet in Timboektoe maar in België
en wij kennen een caravankeuring om de 2 jaar.
En in Nederland???? niet dus!
niet te hoog van de toren blazen Roel!!!!


Anko antwoordt op 24 februari 2008:

@Roel,

Ik snap dat je kennis redelijk beperkt is maar dat is toch geen reden om Belgie met Timboektoe of Afganistan te vergelijken. Hoewel ik persoonlijk niets op Timboektoe of Afganistan tegen heb, komt het in ieder geval niet over of je het als een compliment bedoelt?


Roel antwoordt op 24 februari 2008:

Renaat schreef:"we zijn niet in Timboektoe maar in België
en wij kennen een caravankeuring om de 2 jaar.
En in Nederland???? niet dus!
niet te hoog van de toren blazen Roel!!!!"

Nou nou, waar is dit helemaal voor nodig zeg!
Voorlopig ben ik nog in Nederland en een Caravan APK zoals we hier kennen voor de auto zou ik ook hard toejuichen.
Enne.... hoog van de toren blazen? Pffff....de pot verwijt de ketel als ik mij niet vergis als U voorstaat dat belgie het zo goed voor elkaar heeft met de 2 jaarkeuring.
En ja, ik denk dat ik vrij schaamteloos kan vaststellen dat de technische kennis hier, of dat nou in NL of België is maakt mij ff niet uit, op een veel hoger plan staat als in Timboektoe of Afganistan, ja!
En ja, we zijn dan met z'n allen Europeaan maar Brussel is nog wel steeds nodig om uniforme regelgeving voor elkaar te krijgen. Iedere 'provincie' van Europa heeft nog steeds zijn eigen regeltjes hoor. Ook België en NL verschillen nog wel eens behoorlijk van wijsheid.

Anko schreef:"Ik snap dat je kennis redelijk beperkt is.........."

Er is een sympathiekere manier om te vertellen dat je een mening niet deelt. Alleen al in dit draadje heb je van mijn beperkte kennis kunnen leren. Het omgekeerde kan ik echter niet vaststellen. Maar alvast bedankt voor het compliment")



renaat antwoordt op 25 februari 2008:

OP een rijtje: Roel schreef:

""Ik ga uit van Nederlandse regelgeving. In Timboektoe of Afganistan klungelen ze er ook van alles onder. Hoe het daar en in Belsenland met regelgeving zit .....?

Pffff....de pot verwijt de ketel als ik mij niet vergis als U voorstaat dat belgie het zo goed voor elkaar heeft met de 2 jaarkeuring.

En ja, ik denk dat ik vrij schaamteloos kan vaststellen dat de technische kennis hier, of dat nou in NL of België is maakt mij ff niet uit, op een veel hoger plan staat als in Timboektoe of Afganistan, ja! ""

We zullen de gelijkschakeling van België met Timboektoe maar wijten aan een slippertje van Roel, die technisch zeer onderlegd is maar mss een ietsie minder taalvaardig 😉

En nu terug naar het draadje: trekhaak + kogeldruk.!!!


Roel antwoordt op 25 februari 2008:

Renaat schreef:"We zullen de gelijkschakeling van België met Timboektoe maar wijten aan een slippertje van Roel..........."

Ik schreef:".....ik denk dat ik vrij schaamteloos kan vaststellen dat de technische kennis hier, of dat nou in NL of België is maakt mij ff niet uit, op een veel hoger plan staat als in Timboektoe of Afganistan"

Taalvaardigheid?? Ik denk eerder LEESvaardigheid!!

Hoe men in Timboektoe sleutelt weet ik echt niet. Evenmin of men daar überhaupt regelgeving heeft waar men aan moet voldoen en wat de handhaving inhoudt.
Ik weet net zo min hoe men dat in België heeft geregeld. Maar ik weet wel dat ik mijn auto liever in België of NL naar de garage breng dan in Timboektoe, afgezien van de reiskosten natuurlijk.

Mensen, 't gaat onderhand weer nergens over. Het is lastig wanneer mensen zich zeer snel in hun taas getast voelen en daardoor moeite hebben zich aan het topic te houden. Het is ook jammer dat men vindt daardoor op de man te moeten spelen.

Ik denk dat ik duidelijk gemaakt heb wat een goed verstaander kan LEZEN, ik laat het daar verder bij.


Erik antwoordt op 19 maart 2008:

Hallo Danny,

Ik heb de discussie gelezen en een antwoord op je vraag over de D-waarde heb je nog steeds niet gekregen. Bij deze dus.

De "D-waarde" wordt gedefinieerd als de theoretische referentiewaarde voor de horizontale kracht tussen het trekkende voertuig en de aanhangwagen. De D-waarde wordt genomen als uitgangspunt voor de horizontale belasting bij dynamische proeven.

Met de “D-waarde” kun je berekenen welke massa het betrokken voertuig theoretisch mag trekken.
De "D-waarde" wordt vermeld in kN, maar in de volgende formule zet ik hem om in N. “g” is de gravitatie, in Nederland standaard 9,81.
De formule om aan de hand van de D-waarde te berekenen hoe zwaar de aanhangwagen mag zijn is: De TMM auto x (D-waarde : g) delen door de TMM auto - (D-waarde : g).

Voorbeeld:
Auto TMM is 1400 kg, op trekhaak staat 6.3 kN.
Dus 1400 x (6300 : 9,81) delen door 1400 - (6300 : 9,81)
Komt op ongeveer 1185 kg.
Dus nu kan op het kentekenbewijs wel staan dat deze auto 1300 kg mag slepen, maar de trekhaak mag dat niet. Je zou dan een trekhaak met een andere "D-waarde" moeten monteren.

Overigens is het bijna altijd zo dat de gemonteerde trekhaak minimaal voldoet aan de gegevens zoals vermeld in het kentekenbewijs, zoals ook nu weer blijkt.

Gr/E


Arjan antwoordt op 22 maart 2008:

Erik schreef:
Overigens is het bijna altijd zo dat de gemonteerde trekhaak minimaal voldoet aan de gegevens zoals vermeld in het kentekenbewijs, zoals ook nu weer blijkt

Nou, bij mij was dat dus helaas niet het geval. Afgelopen weken ben ik bezig geweest om te kijken voor een trekhaak voor onder mijn BMW 530D (bj2002). Op een tweetal sites kwam ik verwijderbare haken tegen die volgens mij voldeden aan zowel mijn eisen als de eisen van BMW voor wat betreft kogeldruk. BWM geeft op dat er een maximale kogeldruk mogelijk is van 90 kg. De trekhaak verkopers op internet geven ook aan dat de maximale kogeldruk 90 kg is.

Omdat ik zelf geen tijd had (en kennis) om de trekhaak te monteren heb ik een garage gebeld en gevraagd om een (verwijderbare) trekhaak te monteren. Vandaag ging ik vol goede moed mijn auto weer ophalen en alles was prachtig gemonteerd. Ik had een trekhaak van het merk Brink gekregen. Een merk dat ik vooraf niet had bekeken op het internet. Toen ik het typeplaatje bekeek zag ik tot mijn grote verbazing dat de maximale kogeldruk slechts 75 kg mag zijn.........Dit had ik dus never nooit verwacht en nu zit ik dus met een probleem. Ik heb namelijk zeker 80 a 85 kg nodig en mijn auto kan dat makkelijk hebben. Zo ook andere merken trekhaken (Bosan bijvoorbeeld). Wat to do?

Mag ik toch die 90 kg op de haak gooien of krijg ik dan problemen met de constructie, verzekering bij ongevallen etc.???
Moet ik de garage verzoeken de complete trekhaak te ruilen voor een merk die wel die 90 kg kan halen?

Ik baal hier echt van want als ik van te voren had geweten dat er ook 75 kg varianten waren had ik zeker met klem verzocht om een 90 kg variant. Om dus nog even terug te komen op bovenstaande opmerking van Erik: Er zijn kennelijk dus haken die niet minimaal voldoen aan de gegevens zoals vermeld in het kenteken bewijs.

Arjan


renaat antwoordt op 22 maart 2008:

hoi,

als op het typeplaatje van de trekhaak 75 kg staat, dan is dat je limiet!
als je BMW 90 kg op de kogel mag hebben, moet je een ANDERE trekhaak laten monteren, die een hogere kogeldruk toelaat.

het laagste cijfer is bepalend.


Arjan antwoordt op 22 maart 2008:

Renaat, thx

Zoiets had ik dus al gelezen (helaas).
De garage houder vond het zelf ook vreemd, mede omdat hij brink en Bosan/Bosal voert als merk. Hij heef toegezegd het verder uit te zoeken en ik denk dat we er wel uitkomen volgende week. Ik ga er dan wel vanuit dat ik volgende week een haak heb met die 90 kg limiet. Dat was één van de redenen om de BMW 5 aan te schaffen.

Al met al was ik blij met mijn trekhaak, maar baalde ik van de kogeldruk die vermeld staat op de haak. Blijft toch vreemd waarom alle merken die ik vind behalve Brink de kogeldruk waarde van BMW overneemt. Overigens is de Brink trekhaak voor de nieuwe modellen BMW 5 wel geschikt voor 90 kg....rara politiepet.

Wat bezielde Brink bij het maken van mijn type trekhaak???


@Eric antwoordt op 22 maart 2008:

Van: Arjan
Datum: 22 March 2008 om 20:41

Mag ik toch die 90 kg op de haak gooien of krijg ik dan problemen met de constructie, verzekering bij ongevallen etc.???
===============================================

Persoonlijk zou ik gewoon met die 90 kilo kogeldruk gaan rijden al is dat wel redelijk veel voor een doorsnee caravan....
Jouw kogeldruk mag statisch 75 kilo bedragen, ben benieuwd tot hoever de dynamische kogeldruk eigenlijk op kan lopen tijdens het rijden over hobbelige wegen.
Iemand enig idee?

PS: In het begin zou ik wel even goed de montagepunten van je trekhaak in de bodem in de gaten houden.
Misschien naspannen met een momentsleutel na geruime tijd of zo?


Arjan antwoordt op 22 maart 2008:

@eric, thx

Ik heb niet gezegd dat ik een doorsnee caravan heb. Bij mijn vorige trekauto mocht ik 85 kg kogeldruk hebben en die haalde ik dan ook makkelijk. Zeker met twee volle (lichtgewicht) gasflessen en de belading onder het vaste bed wat aan de voorkant van de caravan zit. Door dit vaste bed is de standaard kogeldruk zonder belading al vrij hoog. Die 75 kg limiet die ik nu ongewild heb gekregen geeft dus waarschijnlijk veel problemen bij het correct beladen van de caravan komende zomer. En daar zat ik dus niet op te wachten.

Arjan


@Eric antwoordt op 22 maart 2008:

Wat is eigenlijk de maximale druk voor je caravankoppeling?


Arjan antwoordt op 22 maart 2008:

Van: @Eric
Datum: 22 March 2008 om 21:29

Wat is eigenlijk de maximale druk voor je caravankoppeling?
===========================================
Dat is bij mijn caravan 100 kg


Roel antwoordt op 24 maart 2008:

Arjan schreef:"Die 75 kg limiet die ik nu ongewild heb gekregen geeft dus waarschijnlijk veel problemen bij het correct beladen van de caravan komende zomer. En daar zat ik dus niet op te wachten."
» Het is niet gezegd dat dat dan ook altijd 100kg moet zijn!
Het is wel het maximum. Maar dat neemt niet weg dat er met minder natuurlijk ook goed te rijden valt en 75kg is een prima waarde die bij andere auto's tevens het maximum is.
Met een andere manier van beladen moet dit niet zo'n onoverkomelijk probleem blijken lijkt mij.

Het kan zo zijn dat een afneembare trekhaak een ander max. belasting kent dan de 'vaste' kogel versie, iets om attent op te zijn.😉


Arjan antwoordt op 25 maart 2008:

@Roel:

jammer dat het een en ander uit verband wordt gehaald. Daarom wil ik hier toch even op reageren:
Mijn auto (BMW 530D 2002) mag volgens de specs van BMW max 90 kg kogeldruk hebben. In mijn onderzoek naar trekhaken kwam ik geen fabrikant tegen die daaronder zat. Daarom ook mijn verbazing toen ik mijn net gemonteerde trekhaak bekeek waar maar 75 kg op staat.
Mijn caravan heeft van zichzelf al een hoog gewicht op de kogel door het vast bed aan de voorkant. De fabrikant geeft een max belasting onder de kogel van 100 kg. Ik mag dus niet 100 kg op de kogel zetten want dat kan mijn auto niet aan.

Omdat ik bij mijn vorige auto al ruim op de 75 kg zat met kogeldruk (80-85 kg) kom ik met deze trekhaak dus echt te kort. Ik kan de belading wel aanpassen, maar ik zie het bijvoorbeeld niet zitten om gasflessen in de achterbak van de auto te plaatsen. Bovendien kan de BMW tot 90 kg en zou daarom de trekhaak ook daarvoor geschikt moeten zijn.

Tot slot: in mijn zoektoch dat er voor de BMW geen verschil tussen vaste en afneembare trekhaken vwb de kogeldruk.


@Eric antwoordt op 25 maart 2008:

Stel dat je bij de dealer een haak had laten monteren, weet je wat voor maximum gewicht die dan meegekregen?


renaat antwoordt op 25 maart 2008:

dat staat toch op het identificatieplaatje van de trekhaak?
bij ons 85 kg, trekhaak ACS afneembaar


Roel antwoordt op 25 maart 2008:

Ik begrijp niet wat er uit verband gehaald wordt.
E.e.a. lijkt mij vrij simpel. De belading moet zodanig gebeuren dat er 75kg kogeldruk ontstaat, wat is daar uit verband aan? Dat dat met zich meebrengt dat je anders moet laden is toch vrij simpel en niet uit verband toch?
Wil je dit niet, of zoals je zegt; "zie ik niet zitten" is een heel ander verhaal en niet uit verband gerukt.

De oplossing is überhaupt vrij simpel, zet er een trekhaak onder die wèl die 90kg kogeldruk kan hebben. Klaar!

Oh ja, misschien wel verstandig om als je al een hele zoektocht achter de rug hebt naar een trekhaak met 90kg kogeldruk, bij de inbouwer te melden dat dit uiteindelijk ook 90kg moet zijn en niet klakkeloos aannemen dat dit dan wel zo zal zijn. Dat geeft de inbouwer de gelegenheid aan jouw verwachting te voldoen. Zinvol is ook aan te geven wat er voor stekkerdoos op moet komen en met welke aansluitingen zoals daar zijn; constante plus, geschakelde constant plus(koelkast), achteruitrijverlichting en/of eventuele opties aansluiting op vrije pool(12). Dit aangevende om een tweede teleurstelling voor jou te voorkomen.😉


Arjan antwoordt op 25 maart 2008:

Roel schreef: » Het is niet gezegd dat dat dan ook altijd 100kg moet zijn!
@Roel: dat bedoelde ik dus met "uit verband" en dat was niet aanvallend bedoeld, maar ja....

Feit is dat ik zelf niet heb gezien dat er blijkbaar per trekhaak fabrikant verschil is in kogeldruk voor dezelfde auto.
De kans dat een merk dealer dezelfde trekhaak zal monteren is inderdaad aanwezig. Ik had dit er ook bij moeten zeggen, maar ik dacht dat ik mijn voorwerk goed had gedaan en dat het voor deze auto - trekhaak overal hetzelfde is.
Stekkerblok + aansluitingen zaten overigens al onder de auto (heeft zo zijn redenen!!)
Uiteraard laat ik een 90 kg versie monteren, dat is niet het probleem, maar eerst laat ik het bedrijf dat de montage heeft uitgevoerd met een reactie komen. Zij hebben hier ook niet op gelet (o? zit daar verschil in dan?) en zouden nog het e.e.a. uitzoeken. Bovendien gaat het mij erom dat er blijkbaar per fabrikant verschil in specificaties kan zitten en dat men dus niet altijd de voorschriften van de auto fabrikant volgt.

Wellicht een handige tip voor anderen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker