Caravantrekker.nl

Blue Motion

Bart vraagt op 30 april 2008:

Op de Belgische vw site staat het volgende: Op www.vw.be staat deze tekst:

Gewichten (Passat Variant 1,9l TDI 105 pk 5v BlueMotion)
Tarra (kg) 1477
HTG afgeremde aanhangwagen (kg) 1500
HTG niet afgeremde aanhangwagen (kg) 750

Maar het is dus 1200 kg begrijp ik nu net.
Ik hem al besteld, er is dus nu een probleem.
In alle testen die ik gelezen heb staat er nergens dat het trekgewicht van de BM is verlaagd. De auto wordt begin Juni geleverd. Ook de verkoper heeft hier niets over verteld. Wat is raadzaam?
Gr
Bart

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Olivier antwoordt op 1 mei 2008:

Ik heb een VW Jetta Sportline 140pk en mag geremd 1500kg trekken. Mijn caravan is een Bürstner Belcanto 550TK en deze caravan mag maximum 1500kg wegen. Waarom zou jij maar 1200kg mogen trekken?


@Eric antwoordt op 1 mei 2008:

Voor Nederland staat het geremde aanhangergewicht ook op 1500 kilo volgens Autoweek.nl.
Op de site van VW.nl kan ik het niet zo snel vinden.

Als er nu 1200 kilo voor staat in Belgie heb je inderdaad een probleem.
Misschien is de reden van het downgraden de kwalificatie als energieklasse A auto of speelt dat niet in Belgie?

Ik zou de importeur eens aan z'n jassie trekken en om uitleg vragen.
Mocht het echt 1200 kilo zijn na aflevering en op de site staat 1500 kilo dan lijkt het mij een gegronde reden tot annuleren van de aankoop.


Peter antwoordt op 3 mei 2008:

Was gisteren nog bij de dealer ter controle van de koelvloeistof.In de showroom stond ook een Blue-Motion met als opgave: 1500kg geremd aanhanger gewicht.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 mei 2008:

Lastig als je niet van te voren zeker weet welk gewicht op kenteken komt te staan. In Duitsland wordt (oa. door VW) vaak 2 maximale trekgewichten genoemt. Bijvoorbeeld 1200 kg tot maximaal 12% stijging en 1400 kg bij maximaal 8% stijging. In NL wordt in zulke gevallen altijd alleen de laagste waarde overgenomen op het kenteken (helaas).


janka antwoordt op 5 mei 2008:

Dat klopt, ik kwam daar ook achter.


Hans oet Twent antwoordt op 7 mei 2008:

De Blue Motion heeft slechts 1200KG geremd aanhangergewicht op het kenteken staan. Degene die 1500KG zegt is fout. De 'gewone'1.9TDI heeft wel de 1500KG op het kenteken staan.
De 2.0TDI heeft 1800KG op het kenteken staan.
Groetn oet Twente


Bert antwoordt op 7 mei 2008:

VAG Media (Dld) geeft op 1200 kg 12% (geen extra kilootjes bij 8%). VW Nederland meldt keurig 1200 kg en VW België noemt idd 1500 kg. Dat laatste lijkt me duidelijk een foutje, met nogal wat gevolgen voor Bart. Ben benieuwd of dit valt onder drukfouten e.d.


Bart antwoordt op 9 juni 2008:

Hallo Allen.
Bedankt voor de reacties.
Vandaag is de Passat Blue motion bij de dealer aangekomen. Op het kenteken (gelijkvormigheidsattest) staat nu dus 1200 Kg. Heb een aantal weken geleden nog een mail van de dealer gehad dat het 1400 Kg zou worden. De auto wordt deze week afgeleverd. Zit dus nu met een Knaus 500 FU op NL kenteken die ik dus niet ga invoeren in Belgie. Onze vakantie gaat nu dus niet door (eind juli). VW laat alleen weten dat het verkeerd in de folders en op de site staat en gaat dat veranderen, maar dat is nu dus nog steeds niet gebeurd. Voel me toch wel teleurgesteld in VW !!!. Ook bij de dealer staat nog steeds 1500 Kg op het scherm.
Oplossingen zijn welkom.
Bart


Bert antwoordt op 9 juni 2008:

Waarom heb je de aanschaf niet geannuleerd?


Bart antwoordt op 10 juni 2008:

Verder is het voor mij een perfecte auto. Zuinig en veel ruimte. Heb inmiddels ook het idee om de caravan leeg mee te nemen op vakantie en de auto dus goed te vullen. Weet trouwens iemand hoe het nu zit met die 12% en 8 % regel in Duitsland?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 juni 2008:

In z'n algemeenheid hangt het maximaal trekgewicht af van:
- de motor en aandrijflijn;
- de constructie van de auto, remvermogen etc.

De Bluemotion is volgens mij alleen maar anders dan andere Passats doordat er een andere motor/versnellingsbak in zit (en dan nog niet eens zo heel veel anders). De constructie van de Passat is stevig genoeg om 1800 kg te trekken (2.0 TDI). Ook het maximaal ongeremd trekgewichtgewicht is hoog van de Bluemotion (de helft van het leeggewicht en dat is zowieso het maximaal toegestane). De enige beperking die VW dus oplegt zit hem in de motor en/of aandrijflijn. Berekenen we de kracht die de motor heeft is dat ruim voldoende, waardoor de beperking puur alleen een indekken is tegen overbelasting van de motor. Wellicht is de koeling wat minder dan van de gewone passat. Wat dan ook vooral van belang is, is te kijken naar het maximaal treingewicht. Het maakt namelijk voor de motor niet uit of 200 kg in de auto zit of er achter hangt.

Zou je nu met een te zware caravan gaan rijden heeft dat voor de verkeersveiligheid geen nadelige gevolgen, alleen mag het natuurlijk niet, maar te hard rijden mag ook niet. Ik ben van mening dat het veiliger is om met 1400 kg achter een Passat Bluemotion te rijden dan met 1600 kg achter een Citroen C4. Het enige probleem is wel dat het niet mag 😉
Om de auto heel te houden is het beter om wel binnen het maximaal treingewicht te blijven.

Wat die 8% en 12% regel betreft. Ik weet niet precies hoe het in de Duitse voertuigpapieren staat, maar van de fabriek mag je bij veel VW's op hellingen tot 8% meer trekken dan als je hellingen gaat rijden tot 12%. Als Nederlander of Belg heb je daar echter niets aan. Daarnaast adviseert VW om als je boven de 1000m hoogte bent het treingewicht met 10% te verlagen (dat is dus als snel 330 kg!). Alleen het maximaal trekgewicht is dus zeker niet alles wat belangrijk is, maar wel dat wat geldt voor de wetgever.


Bart antwoordt op 10 juni 2008:

Dank Menno voor het antwoord.
Het blijft een ingewikkelde materie, ook experts hebben niet altijd dezelfde uitleg. Ja zelfs binnen de VW groep zijn er verschillen. Maar hoe zit het verzekeringstechnisch, hoe legt oom agent het uit en wat als er schade aan de auto ontstaat?
Kortom, ik voel me flink bedonderd en heb nu spijt dat ik een model heb uitgezocht dat minder vervuilend zou zijn. Hierbij nog de tekst die ik heb ontvangen van de dealer:
Ik heb voor de zekerheid even gecheckt bij de dienst Specifieke Productinfo. Zij wisten mij te vertellen dat de toegelaten massa aanhangwagen geremd maximaal 1.400 kg mag bedragen, en niet 1.500 kg. In ons systeem staat ook 1.500kg vermeld. Blijkbaar een fout bij de invoer maar dat zou eerstdaags aangepast worden naar 1.400 kg.
Het staat nu nog steeds op 1500 Kg !!!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 juni 2008:

Tsja...te zwaar mag niet 😉

Als de auto kapot zou gaan moet VW eerst bewijzen dat dit komt door het trekken van een te zware caravan.

De pakkans door oom Agent is klein. Bij een overbelading van minder dan 10% krijg je mogelijk een kleine boete maar mag je (meestal) verder rijden. Is het meer kan het zijn dat je moet uit of overladen.

Verzekeringstechnisch is er voor het WA deel geen probleem, voor het casco gedeelte moet je de polis nalezen of overbelading genoemd wordt.

Als de overbelading niet te gek is verwacht ik weinig problemen. Probeer de aslast onder de 1320 kg te houden.


Hans oet Twent antwoordt op 25 juni 2008:

@ Menno; Tis alleen een maatregel om de Blue Motion inderdaad aan zijn emissie normen te lzaten voldoen. Oftewel het A label in ere te houden.
Bron; Hele heleheeele grote dealer ergens in de buurt van Waalwijk...


Bert antwoordt op 25 juni 2008:

Sinds wanneer worden emissie-waarden met caravan bepaald? Zou elke auto een E label krijgen denk ik... 😉
Menno schreef al dat de koeling bij de Bluemotion mogelijk wat anders uitpakt. Dat zou dan kunnen zijn door de dichtgemaakte grilopeningen?


@Eric antwoordt op 26 juni 2008:

Misschien de Blue Motion grille vervangen door een standaard Passat grille met "normale" luchtsleuven?
Zal best makkelijk te realiseren zijn denk ik.


Bart antwoordt op 3 juli 2008:

Ik ben nog steeds aan het wachten op een reactie van de VW dealer, die niet echt gelukkig is met de gang van zaken. Heb inmiddels de trekhaak laten keuren, want dat moet in Belgie. De gehele auto wordt dan gekeurd!!! Net twee weken oud. De keurmeester zou in mijn geval de auto terug hebben gegeven aan VW. Ik zou begin augustus vertrekken met de caravan maar twijfel nog steeds, niemand heeft mij duidelijk kunnen maken waarom er maar 1200 kg achter mag.


Bart antwoordt op 18 juli 2008:

Vandaag weer bij de VW dealer geweest. Het blijft bij 1200 Kg. Op de site is het inmiddels gecorrigeerd. Maar zit nu dus met een caravan die ik niet mag trekken. Inruilen op een kleinere caravan betekent waardeverlies. Mijn zin in de caravan is nu over. Al dat gez.... ik denk er over om hem te verkopen en dan maar weer huisjes huren op vakantie, helaas.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker