Piet vraagt op 27 augustus 2008:
Waarom wordt een door een dealer de mover voor het wiel geplaats en door een andere dealer de mover achter het wiel geplaats.Wat is het verschil ? Is dit afhankelijk van soort caravan
jan antwoordt op 27 augustus 2008:
Dat is nou een vraag voor de vakman! De dealer dus!
Maar als leek zou ik zeggen afhankelijk van de caravan en afhankelijk van de mover.
Jan@ antwoordt op 27 augustus 2008:
De beschikbare ruimte speelt uiteraard een rol. Heb je bijvoorbeeld het reservewiel in een beugel onder de (achterkant)van de caravan dan is er vaak geen ruimte voor de mover. Ook probeert goede installateur de stroomkabel tussen mover en accu zo kort mogelijk te houden. Dat kunnen dus de redenen zijn. Voor de werking/bediening maakt plaatsing voor of achter de wielen niets uit.
beverwijk antwoordt op 27 augustus 2008:
ik heb mijn mover'" reich"" voor de wielen i.v.m de reserve band
maar op die manier zit hij griezelig laag boven het wegdek
als je hem acher het wiel kan plaaten win je in ieder geval wat centimeters hoogte en dat is wat veiliger mocht je nog opstakels tegenkomen
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 augustus 2008:
Het achter de wielen monteren heeft veel meer voor- dan nadelen. Belangrijkste pluspunt is dat de schade als de mover onverhoopt de grond raakt veel kleiner is. De kans dat het chassis beschadigd (en dat gebeurt veel!) is een stuk kleiner. Bovendien zit de mover iets (niet veel) hoger. Nadeel is wel dat er iets meer vuil (pekel in de winter) op de mover komt. Mocht achter het reserve wiel gemonteerd zijn met een (Alko) beugel dan zijn dar set voor in de handel om die beugel iets verder naar achter te plaatsen.
Waarom monteert niet elke dealer dan de mover achteraan? Die set om het wiel te verplaatsen kost geld (en extra montagetijd) en bij een schade verdient de dealer niets....
Peter antwoordt op 27 augustus 2008:
Bij mij zit hij voor de wielen terwijl ik de keuze had van beide.
Waarom voor de wielen gekozen.
Hier heeft de mover geen last van opspattend water en vuil veroorzaakt door de band.
dabbertje antwoordt op 28 augustus 2008:
bij ons zit de mover ook achter de wielen. Voordeel is dat op de afstandbediening voor ook echt voor is. Dus je hoeft niet andersom te denken.
Ruud N. antwoordt op 28 augustus 2008:
bij mij zit de mover voor de wielen (knaus eurostar 500tf) en geeft de afstandbediening de juiste contouren weer. Achter de wielen zit inderdaad de reservewielhouder.
MvO antwoordt op 29 augustus 2008:
Bij een ALKO-Vario chassis kun je de mover enkel nog achter de as plaatsen. Keuze is dan gauw gemaakt, erachter of geen mover!
Zoutman antwoordt op 1 september 2008:
Bij mijn Fendt heeft de dealer de mover achter de wielen geplaatst zodat geen ruimte meer is voor het
reservewiel. De optie om het wiel in de disselkast te plaatsen levert een (te) hoge koppeldruk op.
Volgens Menno heeft Alko hiervoor een oplossing.
Graag nog wat nader informatie omdat ik op de Alko-site
weinig hierover lees en ook de monteur van mijn dealer niet
op de hoogte is.Dus een reactie is meer dan welkom!
Alvast bedankt voor de moeite.
frans antwoordt op 1 september 2008:
Er zijn inderdaad hulpstukken bij ALKO voorradig die dit probleem kunnen oplossen.
http://www.al-ko.nl/fahrzeugtechnik/caravan/zubehoer/documents/pdfaccessoires.pdf
staat op blz 44 art 294 284 set voor achterafmontage EH-2
Bij Fendt kun je 2 problemen krijgen:
- deur met verdiepte opstap achter het wiel, mover voor het wiel( reservewielbeugel mogelijk met bovengenoemde hulpstukken)
- deur met verdiepte opstap voor het wiel, mover achter het wiel ( reservewielbeugel mogelijk met bovengenoemde hulpstukken)
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 september 2008:
Neem voor die bevestiging achter de wielen contact op met Triorep in Scherpenzeel. (www.triorep.nl) Zij kunnen je er aan helpen.
Roger antwoordt op 1 september 2008:
Bij het plaatsen van een mover werd mij afgeraden om hem achteraan te plaatsen en wel om volgende reden:
Stel dat de wielen van de caravan komen vast te zitten bij het achteruitrijden (bv om over een greppel te komen) dan heeft de kracht van de mover de mogelijkheid om de caravan vooraan (dissel) gewoon op te tillen door de mechanische kracht met mogelijke schade aan de achterkant.
Is dit zo ???? Heeft iemand dat reeds meegemaakt ????
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 september 2008:
Als je over/door een greppel wil dan komt de mover zeker op de grond en dan heb je zeker een probleem..... In kracht zit er geen verschil tussen voor een achter montage, een onzin verhaal dus!
Zoutman antwoordt op 1 september 2008:
Bedankt voor jullie reacties, Menno en Frans.
Ik heb zojuist een mailtje naar Triorep gestuurd.
Nadat ik deze zomer de schade zag die een klapband had veroorzaakt aan de vloer en wielkast van een caravan heb ik gelijk maar geïnformeerd naar de mogelijkheden van de zg. Tyron-ringen.
Bert antwoordt op 2 september 2008:
Roger schreef: "....dan heeft de kracht van de mover de mogelijkheid om de caravan vooraan (dissel) gewoon op te tillen door de mechanische kracht met mogelijke schade aan de achterkant."
Aandrijving van de caravanwielen is gelijk. Of de motor van de mover nu vooruit draait of achteruit maakt niet uit. Het kantelen zou misschien op kunnen treden (??), maar dan stop je meteen lijkt me. Even opnieuw beginnen terwijl je de dissel neerdrukt (stoeltje op de dissel monteren, kun je meerijden).
Wat ik bedenk (nu spontaan) is het volgende. Stel, je zit een beetje vast in een greppeltje die vol zit met modder en je movert achteruit. Wanneer de mover voor de as is geplaatst krijgen de aandrijfrollen meteen een volgelopen bandenprofiel te verwerken. Is de mover achter de as gemonteerd is 3/4 van het bandenprofiel nog leeg... Meer grip dus. 't Is maar een gedachtenkronkel hoor, ik heb nog nooit met een mover gespeeld! 😉
Zoutman antwoordt op 2 september 2008:
Uit het emailbericht van Triorep begrepen dat ook zij geen directe oplossing hebben voor het reservewielprobleem van mijn caravan: de mover is net 4 cm. te breed om de Alko-beugel te bevestigen en zij verwachten dat ook de platen EH-2 niet toegepast kunnen worden. Situatie: mover achter de wielen, evenals de verlaagde instap (deur).
In oktober wordt de caravan door Triorep bekeken om te zien of er nog andere opties zijn.
Alfons Pel antwoordt op 2 september 2008:
Bert schreef:
Wat ik bedenk (nu spontaan) is het volgende. Stel, je zit een beetje vast in een greppeltje die vol zit met modder en je movert achteruit. Wanneer de mover voor de as is geplaatst krijgen de aandrijfrollen meteen een volgelopen bandenprofiel te verwerken. Is de mover achter de as gemonteerd is 3/4 van het bandenprofiel nog leeg.
Ik heb een simpark en die drukt zo hard tegen de band dat het niets uitmaakt of het profiel is volgelopen.
Bij mij heeft de dealer de mover voor de as geplaatst;ik weet niet waarom.
Een kortere leiding naar de accu gaat in mijn geval niet op.
Die had zowel voor als achter de as geplaatst kunnen worden en óók aan dezelfde kant v.d. caravan.
Roger antwoordt op 2 september 2008:
reactie van Bert :
Aandrijving van de caravanwielen is gelijk. Of de motor van de mover nu vooruit draait of achteruit maakt niet uit. Het kantelen zou misschien op kunnen treden (??), maar dan stop je meteen lijkt me. Even opnieuw beginnen terwijl je de dissel neerdrukt (stoeltje op de dissel monteren, kun je meerijden).
Dus het kan toch gebeuren dat je voorzijde opgetild wordt !!!
Dan is ie bij vooraan voor mij goed geplaatst.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 september 2008:
Niet als je achteruit rijdt Roger. Ook dan kan de dissel opgetild worden... Kromme neuswielen door juist te veel druk komt ook veel voor trouwens....
Koos antwoordt op 6 juli 2009:
De mover wordt ook vaak achter de as gezet, om tot een betere gewichts verdeling van de caravan te komen, je kunt je voorstellen, als je met weinig belading al een hoog gewicht op je trekhaak hebt, en dan ook nog een mover momteert en dan nog eens zo'n 60 kg bij komen !
Met de bedrading heeft het niets te maken, de bedrading naar beide motoren (links + rechts) "moeten" even lang zijn, ook al is b.v een motor veel korter bij de accu.
Anders zou de motor met de kortere bedrading eerder spanning hebben en dus eerder gaan lopen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 juli 2009:
FF een correctie Koos: Voor de kogeldruk maakt plaatsing voor of achter de wielen heel weinig uit omdat het vlak bij de as blijft. Op de 60 kg die de mover en accu wegen zal het misschien een kilo of 5 schelen.
De draden moeten even lang zijn omdat anders door spanningsverlies de hoeveelheid stroom niet gelijk is.
beverwijk antwoordt op 7 juli 2009:
Ik heb meegemaakt dat de mover die achter de wielen was gemonteerd de caravan achterover kantelde toen de wielen in een greppeltje kwamen ,maar dat gaat langzaam en dan kun je stoppen en moet je meehelpen met drukken of de caravan
iets draaien en er scheef doorgaan . Mijn mover zit aan de voorzijde van de wielen en zit griezelig laag maar heeft nog nooit een drempel of kei etc. geraakt maar aan de zijkant zijn alle movers erg kwetsbaar dit heb ik zelf meegemaakt maar ook van andere gebruikers dus let op de de zijkant trottoirbanden etc. vooral bij het tanken en rotondes!!!!
MvO antwoordt op 7 juli 2009:
Beverwijk, kun je uitleggen waarom de caravan achterover kantelde toen de wielen in een greppeltje kwamen?
beverwijk antwoordt op 7 juli 2009:
De caravan bleef steken en de mover draaide door over de stilstaande band en draaide de caravan (kip van 1400 kg ) achterover . Het koppel van een mover is behoorlijk groot.
Er gebeurde niets erg de caravan zat met achterkant tegen de grond .
MvO antwoordt op 7 juli 2009:
Met de mover voor de as zou dus hetzelfde zijn gebeurd!!!
Koos antwoordt op 7 juli 2009:
Van: Menno
Datum: 06 July 2009 om 23:12
FF een correctie Koos: Voor de kogeldruk maakt plaatsing voor of achter de wielen heel weinig uit omdat het vlak bij de as blijft. Op de 60 kg die de mover en accu wegen zal het misschien een kilo of 5 schelen.
De draden moeten even lang zijn omdat anders door spanningsverlies de hoeveelheid stroom niet gelijk is.
Menno, het is inderdaad vlak bij de as, maar het blijft VOOR of ACHTER de as !
Bij onze caravan (Kip) (langslaper-voorin ) waar de as ook nog een beetje naar achterstaat, was de kogeldruk van de beladen caravan, zonder mover 58 kg, nu met de mover voor gemonteerd, heeft de caravan met dezelfde belading een kogeldruk van, schrik niet 115 kg.
We hebben dus heel wat in de auto liggen nu !
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 juli 2009:
Dan is er met jullie Kip kompakt toch is mis gegaan... Ik weet niet waar ze de accu hebben geplaatst maar bereken maar eens wat het verschil is bij montage voor of achter de as door het geicht direct voor of achter de as te stoppen:
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/kogeldruk.php
Das geen 60 kg verschil
antwoordt op 7 juli 2009:
Een mover weegt zo’n 40 kg. Samen met een accu zal dit totaal ongeveer zo’n 60 kg zijn.
Gezien de toename van jouw kogeldruk zal de mover inderdaad voor de as zijn ingebouwd, klopt.
Ik schat dat deze zo ongeveer op de koppeling is gebouwd anders haal je die kogeldruk niet. 😉
Jan@ antwoordt op 8 juli 2009:
Menno zegt het al, als de accu in de disselbak is gemonteerd ben je al een heel eind.
antwoordt op 8 juli 2009:
Dan hoef je er nog maar 50 kg bij te verzinnen. 😉
Koos antwoordt op 8 juli 2009:
jullie kunnen nu schrijven wat jullie willen, maar het is werkelijk zo.
De mover zit voor de as, vanzelfsprekend kort aan de as, want de aandrijfrol mag maar 2 cm van de band staan, dus daar kan je niets aan veranderen.
De accu zit in de bank naast de kleerkast net voor/tegen de as, de regelunit en acculader (wegen natuurlijk bijna niets) maar zitten boven de as.
Geloof het of niet, daar is iedereen vrij in, nu met de disselbak leeg, in de rechterbank-kast ligt (gewogen 7 kg) rechterbank-
kast is leeg, spoelwatertank (achter) toilet gevult, en het reserve wiel ligt achter de as op de vloer voor het keukenblok, en het gewicht op de kogel is nog steeds 59 kg !
De dealer heeft geprobeert de mover achter de as te plaatsen, de afvoer van het keukenblok en fonteintje toilet, zit dan in de weg, maar dat kon hij makkelijk veranderen, maar omdat het chassis achter iets omhoog loopt, komen de motoren tegen de vloer aan, dus dat ging helaas niet.
Wie a.s zondag in de buurt van Brouwershaven (zeeland) komt, kan met mij afspreken om het zelf te zien.
Koos antwoordt op 8 juli 2009:
Vergeten !
Graag nodig ik Roel, Jan en Menno uit in Brouwershaven.
RobD antwoordt op 8 juli 2009:
Hoe heb je dit gewogen? En klopt de weegschaal wel?
antwoordt op 8 juli 2009:
“Bij onze caravan (Kip) (…), was de kogeldruk van de beladen caravan, zonder mover 58 kg, nu met de mover voor gemonteerd, heeft de caravan met dezelfde belading een kogeldruk van, schrik niet 115 kg.
.
Geloof het of niet, daar is iedereen vrij in, nu met de disselbak leeg, in de rechterbank-kast ligt (gewogen 7 kg) rechterbank-
kast is leeg, spoelwatertank (achter) toilet gevult, en het reserve wiel ligt achter de as op de vloer voor het keukenblok, en het gewicht op de kogel is nog steeds 59 kg !
.
jullie kunnen nu schrijven wat jullie willen, maar het is werkelijk zo ”
»
Ik geloof je meteen, maar dat neemt niet weg dat het natuurkundig onmogelijk is. Er zal ergens in de metingen een fout gemaakt zijn.
Het kan natuurlijk niet dat als je iets wat ongeveer 60kg weegt op of nabij de as monteert dat dit op een hefboom van enkele meters bijna dezelfde gewichtsvermeerdering teweegbrengt.
Hier moet een weegfout gemaakt zijn.
Staat het bier al koud? 😉
Koos antwoordt op 8 juli 2009:
Rob ik heb het echt niet met een Reich gewogen, hoewel ik zo'n prul wel heb, die wijken werkelijk veel af, ik vindt het nog steeds zonde dat daar 145,00 euro voor het betaald.
Is trouwens te koop, in originele verpakking met beschrijving, voor 75,00 euro !
Maar met een disselweger en een personenweegschaal om de disselweger een beetje te kontroleren, er zat anderhalve kg verschil in.
Koos antwoordt op 8 juli 2009:
Het spijt me Roel maar aan uitspraken van ; staat het bier al koud schiet ik niets mee op.
Koos antwoordt op 8 juli 2009:
Vergeet ook niet dat bij de kompakt de as niet midden onder de opbouw staat, daar zit nl.ook het probleem volgens mij.
Als de as er midden onder zou zitten zoals bij veel caravans, dan is de caravan ook leeg redelijk in balans, en kan je met beladen ook veel beter het gewicht verdelen en je kogeldruk bepalen, maar de kompakt opbouw staat ver voor de as, dus met een lege caravan heb ik al een aardige kogeldruk.
antwoordt op 8 juli 2009:
Ik hoor net dat ik zondag iets anders te doen heb.
Koos antwoordt op 8 juli 2009:
@oel van 26 july tot 14 augustus ben ik er elke dag, en het bier staat koud.
RobD antwoordt op 8 juli 2009:
Beladen, zonder mover, was het 58 kg schreef je. Dus die aardige kogeldruk valt wel mee................................
Koos antwoordt op 8 juli 2009:
RobD, voordat de mover eronder zat, kon ik voor in de disselbak ook niets laden, als de fietsen niet mee gingen (achterop)
Als de fietsen mee gingen kon de gasfles in de disselbak blijven anders niet.
De as staat gewoon ver naar achter en de laadruimte is voor de as, (langslaper-eindkeuken) daar door wel een goede wegligging, maar een probleem met beladen.
Jan@ antwoordt op 8 juli 2009:
Het wordt nu een welles/nietes verhaal. Er staan mij iets bij , enige tijd terug, van een construktie c.q.ontwerp fout waar bij een bepaald caravantype, de caravanas te ver naar achteren zou zijn geplaatst. Hebben we het daar nu niet over?? Ik kan er alleen in de historie niets meer van terugvinden op deze site.
Koos antwoordt op 8 juli 2009:
Jan je hebt gelijk !
Maar je begrijpt dat ik geen flauwekul ga vertellen hier, jammer dat er zo wordt gereageerd
gr.Koos.
Andreas antwoordt op 8 juli 2009:
Ontwerpfout? Waarom dan? Zonder mover is er een kogeldruk van 58 kg! Heel normaal, lijkt me. En waarom dan mèt mover ineens 115 kg? Misschien verkeerd gemeten -zoals al opgemerkt- of de accu staat een stuk vóór de as.. of?? Ja, of wat?
antwoordt op 8 juli 2009:
Jammer dat jij nu ook al met die ‘flauwekul’ reageert Andreas? 😉
Andreas antwoordt op 8 juli 2009:
@Roel: ik reageer op Jan@ die een mogelijke ontwerpfout oppert, maar los daar van: voor Koos is het een serieus probleem dat ie graag opgelost ziet. Ook al denken wij dat het eigenlijk niet kàn, wat er gesteld wordt.
antwoordt op 8 juli 2009:
Dat Koos het als serieus probleem ervaart geloof ik ook wel.
Wij allen proberen hem daarmee te helpen. De animo om met hem mee te denken zakt alleen enorm als goed bedoelde vraagstellingen als flauwekul worden gekenschetst en niet gewaardeerd wordt.
Inhoudelijkheid is inmiddels ver te zoeken en de kop wordt je ook nog eens afgebeten wanneer je ingaat op een ‘uitnodiging’.
Ik denk dat we niet dezelfde taal spreken en dan wordt het heel lastig bier drinken of kersen eten.
Mijn petje gaat af voor jou dat je het nogmaals probeert. Vandaar mijn met enigszins cynisme doorspekte humor.
Andreas antwoordt op 9 juli 2009:
@Roel: Toen ik op Jan@ reageerde, had ik Koos' laatste 'flauwe kul' opmerking nog niet gelezen (zal al even op de site).
Anders was de inhoud van mijn reactie vast anders geweest 😉
Jan@ antwoordt op 9 juli 2009:
Stel dat dat zo is Koos (de as te ver naar achteren) wat verwacht je dan van ons forumleden. Dat wij dat weg kunnen toveren. Dat zal je , afhankelijk van de leeftijd van de caravan, in de slag moeten met de dealer/fabrikant. Of anders inruilen die handel. Want als je de kogeldruk niet enigzins normaal kunt krijgen met de adviezen, die inmiddels ruim gegeven zijn op dit forum, dan wordt het een moeilijk verhaal verder.
succes.
Koos antwoordt op 9 juli 2009:
Beste lezers, ik vraag niet om een oplossing van mijn probleem, ik heb alleen gereageerd op de eerste vraag van deze topic die Piet stelde, ik heb deze vraag hier helemaal onder nog eens geplaatst.
Daar heb ik op geantwoord; dat movers soms achter de as worden geplaatst om een betere gewichts verdeling te krijgen.
Andere lezers van deze topic vinden dat dit niet kan/bestaat ???
Omdat ik het zelf heb ondervonden bij mijn eigen caravan, heb ik deze als voorbeeld genomen.
De as van mijn caravan staat 55 cm naar achter, dus 55cm uit het midden van de opbouw, de meeste laadruimte voor de as is, dit omdat het een langslaper is, dus geen ideale gewichtsverdeling met een mover voor de as, vandaar dat movers vaak achter de as worden geplaatst, bij caravans waar dit wel mogelijk is.
____________________________________________________
Onderwerp: Plaatsing mover
Van: Piet
Datum: 27 August 2008 om 14:07
Waarom wordt een door een dealer de mover voor het wiel geplaats en door een andere dealer de mover achter het wiel geplaats.Wat is het verschil ? Is dit afhankelijk van soort caravan
Andreas antwoordt op 9 juli 2009:
@Koos. Ik denk niet dat Piet daar nu nog mee bezig is, want die vraag is al bijna een jaar geleden gesteld.
En zijn probleem is inmiddels "overschaduwd" door het jouwe dat helaas niet zo 1/2/3 op te lossen is+
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!