Caravantrekker.nl

Wettelijke weegwijze

Louis vraagt op 6 september 2008:

Ik heb diverse bladen gelezen , en op dit forum in de loop der tijd ook redelijk wat rondgesnuffeld.
Maar ben er met zekerheid nog steeds niet achter of de kogeldruk nu wel of niet bij het gewicht van de caravan geteld word .
Zou je de caravan los op een weegbrug rijden ,krijg je een heel ander beeld als bijvoorbeeld onder weg als hij achter de auto blijft hangen.
Dus wordt er nu "onder de wielen gewogen ",dus zonder de kogeldruk mee te rekenen of niet .
Bijvoorbeeld totaal toelaatbaar gewicht 1300 kg inclucief de kogeldruk , of zoals gezegd onder de wielen .
Want dat scheelt toch al gauw zo'n 60 kilo , wat een mooie prent op kan gaan leveren bij controle .
Ik hou zelf altijd het gewicht onder de wielen aan ,omdat dit gewicht tenslotte niet door de as hoeft te worden gedragen, maar lees hier verschillende dingen over .

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 september 2008:

Er is een verschil tussen de wettelijke weegwijze en de praktijk. Als je caravan 1300 kg mag wegen dan mag die niet meer zijn dan 1300 kg gewogen los (dus met kogeldruk).
In praktijk wordt alleen de asdruk gewogen en de kogeldruk gerekend tot de auto.


Bert antwoordt op 6 september 2008:

Artikel 5.18.18
1.

Onverminderd het bepaalde in artikel 5.12.7 mag de totale massa van aanhangwagens niet meer bedragen dan in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van het trekkend motorrijtuig is vermeld....

Wat is de totale massa van de aanhangwagen? Alleen de twee wielen? Nee, de caravan weegt wat hij weegt en dat is de dripuntsmeting. Dat mag je trekken. Praktijk is echter dat men zo wel weegt en normaal gesproken de kogeldruk dus kado krijgt. Wel beïnvloedt de kogeldruk, is wat anders als de massa, de aslast van de auto.


antwoordt op 6 september 2008:

Als Oom agent het dus goed wil doen moet hij eerst aangekoppeld de massa van de afzonderlijke assen van het trekkend voertuig bepalen en daarna de caravan afkoppelen en daarvan de MTM bepalen dmv driepuntsmassameting (woordwaarde?😉)
De meeste veldwachters hebbel al helemaal geen verstand van aankoppelen laat staan dat ze uit deze moeilijke materie komen. (Ook leuk voor een geanimeerde discussie langs de kant van de weg als je weet hoe het gedaan hoort te worden)


Ger antwoordt op 7 september 2008:

@ Roel: Ik verheug mij op de discussie met jou bij de weegbrug, aan de kant van de weg is te gevaarlijk.

Vanuit de praktijk van oom agent: Hele combinatie op de brug en wegen. Vervolgens de aanhanger/caravan. Let wel, bij het wegen van de hele combinatie blijven de inzittenden in de auto.

Na deze weging heb je wat gewichten en kun je het gewicht van de beladen auto uitrekenen.
Gaan we de aslast wegen dan dient dat te gebeuren op een assenweger of op weegmatten. Het zou dus best eens zo kunnen zijn dat je, na weging, met drie stuks "tevredenheidsbetuigingen in geel" in de handen staat en vervolgens ook nog eens om- of af mag gaan laden. Mooi begin c.q. einde van de vakantie.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker