Hans P vraagt op 2 maart 2006:
Ik overweeg de aanschaf van een Peugeot Partner 1.6HDi-90pk, voorzien van esp/asr.
Wat is de invloed van met name de esp/asr bij het wegtrekken op steile hellingen, op grind, modder en sneeuw?
Is het werkelijk zo dat met meer grip en minder spin kan worden weggereden?
Jan antwoordt op 2 maart 2006:
Ik heb uitsluitend traction controle op mijn auto en ik had me er meer van voorgesteld. Als de ondergrond echt glad is is het effect praktisch nul. Je ziet aan de indicator op het dashboard , die oplicht , dat het glad is.Misschien is dat wel de meerwaarde. Maar bij het uit de sloot trekken van een boottrailer op grasland slipte de voorwielen net zo hard door als bij mijn vorige auto zonder tractioncontrol.
Marco antwoordt op 3 maart 2006:
In het natte gras spin je eerder dan zonder die snufjes! Als er één wiel gaat spinnen, geeft 't meer vermogen aan de ander. Resultaat: allebei de wielen slaan sneller door. Ik heb begrepen dat ook tijdens wintersport geadviseerd wordt (door VW) dit uit te zetten om dezelfde reden.
Mijn vraag is dus: is het uitschakelbaar? Het zal best voordelen hebben op de droge weg, maar m.i. alleen solo.
Bert antwoordt op 5 maart 2006:
Het idee achter asr of tc of hoe de verbetertractiesystemen allemaal mogen heten is het nadeel van een gewoon differentieel. Wanneer één wiel doorslipt denkt het diff. dat er gewoon gereden wordt en gaat het vermogen naar dat doorslippende wiel en het andere (stilstaande) wordt helemaal niet aangedreven. Je kunt een auto optillen en één 'aangedreven' wiel vastgrijpen en stilhouden, terwijl het andere draait. Wanneer je dus dat draaiende wiel afremt, heel simpel via de software van het ABS-systeem, is de gedachte dat er dus kracht naar het stilstaande wiel, met mogelijk meer grip, gaat. Want twee wielen met de hand stoppen van een opgetilde auto gaat niet. Op zich dus een goede gedachte. Punt is dat er veel verschillende 'systemen' op de markt zijn, die dus ook onder ook nog verschillende omstandigheden beter of slechter voldoen. Een vervanger voor (deels) gesperde diffs is traction control in ieder geval niet! Stel je een eerst spinnend en dan volledig afgeremd wiel voor. Dan gaat de motorkracht naar het andere wiel niet zo maar over naar het andere wiel. Het toerental (van dat wiel dus) wordt twee keer zo groot, ofwel het koppel twee keer zo klein. Ook een eigenschap van een differentieel. Andere systemen laten juist een bepaald snelheidsverschil tussen beide wielen toe. Dat lijkt dus beter. Vaak is dan lomp gasgeven de aangewezen methode. Het grasveld is daarna iig naar de grootjes. 😉 Weer andere systemen smoren ook nog via het mm het vermogen om maar slip te voorkomen en dan kan het zo zijn dat je aan beide wielen helemaal niets geen kracht meer kunt afgeven. Kom je ook niet weg... Dan werkt het systeem dus niet mee, maar tegen. Tc is imho wel een aardig hulpmiddel om in bochten het doorslippen van het binnenwiel tegen te gaan, maar een echt 100% goede terreinhulp is het niet. Laten we zeggen 50%... Ook op berghellingen met caravan is het niet meer dan een mogelijk hulpmiddel en soms dus werkt het gewoon tegen. Conclusie? Beter wel dan niet, mits uitschakelbaar, zou ik zeggen.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.