Caravantrekker.nl

Winterstalling

Ronny vraagt op 8 oktober 2008:

Voor de winterstalling van mijn caravan overweeg ik 2 mogelijkheden.
1. In de buurt in een niet verwarmde, dus toch enigzins vochtige loods.
2. Bij mij thuis, onder een carport (afdak).
Wat is het best voor de caravan?
Bedankt voor jullie reacties.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

@Eric antwoordt op 8 oktober 2008:

Geen van beide opties....


Bob antwoordt op 8 oktober 2008:

In de loods twee raampjes tegen over elkaar open zetten. Tocht lekker door en is niet vochtig.


Jan@ antwoordt op 9 oktober 2008:

Een goed geventileerde onverwarmde loods zou mijn voorkeur hebben. Boven een bijvoorbeeld afgesloten verwarmde garage. Een caravan is gemaakt voor buiten. Bij de dealers en fabrikanten staat het merendeel buiten. Uiteraard de kwetsbare delen van de buitenkant wel goed in de gaten (laten)houden en onderhouden. Dan gaat een caravan heel lang mee.


Marcel antwoordt op 9 oktober 2008:

Ik heb de caravan onder de cartport. Kan eventueel de kachel even aan als ik denk dat dat nodig is. Tevens gebruiken we de caravan als logeerkamer.


Michiel antwoordt op 9 oktober 2008:

Bij mij staat ie in de tuin. Binnenin staat een zogenaamd vorstvrijhoudertje, daarmee blijft ie van binnen net boven het vriespunt. Ik ventileer hem wel regelmatig en ik houd de kitnaden, vooral die van het dak goed in de gaten. Gaat al vijftien jaar goed...

MV


hein antwoordt op 9 oktober 2008:

hallo ronny als je ongeveer 250 euro wil uitgeven voor de stalling zou ik persoonlijk voor de carpoort kiezen


Hans antwoordt op 10 oktober 2008:

Zolang de wind er langs kan: de carport. Droogt het beste in geval van nattigheid. ook voor een auto het meest ideale


Stef antwoordt op 14 oktober 2008:

Die van mij staat onder de carport. Uit de zon, droog en in de wind. Wat kastjes openzettten, de ramen verduisteren, niet met de rollos, is slecht voor de veren, en laat de verluchting maar zijn werk doen. Doe het al jaren zo en nog geen probleem gehad.


Ronny antwoordt op 15 oktober 2009:

Ze staat ondertussen onder de de carport thuis sinds nov 2008. Heb de indruk dat dit goed gaat. Geen muffe geur te bespeuren. Haal er wel alle kussens en matras uit.
Heb het gevoel het ganse jaar met verlof te zijn vermits ik regelmatig een bezoekje breng aan mijn "buitenverblijf". Op zeer vochtige dagen laat ik het waakvlammetje aanstaan.
bedankt voor jullie raad.


janka antwoordt op 15 oktober 2009:

Zo Michiel, is dat jullie tuin of zie ik nog een stukje van de buren? 😉
Je kunt er bijna een minicamping beginnen! Schitterend hoor!


Theo antwoordt op 15 oktober 2009:

Onder een carport is een uitstekende oplossing. Avento/Kip zegt hierover in zijn handleiding: dat "het plaatsen onder een afdak een goede en voordelige winterstalling oplevert ". "Dat de wind er doorheen blaast is eerder een voor- dan een nadeel" en "Zorg steeds voor GOEDE VENTILATIE TIJDENS STALLING." en ook "Permanente ventilatieopeningen in de caravan nooit afdekken."


RobD antwoordt op 15 oktober 2009:

"Op zeer vochtige dagen laat ik het waakvlammetje aanstaan.
bedankt voor jullie raad."

Deze raad is nooit gegeven. En wel om de reden dat het verbranden van gas juist extra vocht met zich meebrengt.


antwoordt op 15 oktober 2009:

De verbrandingsgassen worden uit de caravan gevoerd door de schoorsteen.
Of heb je het over het globale CO2 “probleem”?

Het vocht uit de verbranding komt niet in de caravan dus dat kan niet de reden geweest zijn om dat advies niet te geven. 😉


Bert antwoordt op 15 oktober 2009:

Condensatievocht ontstaat wanneer er een temperatuurverschil is. Dat vocht zet zich af op die koudeplekken. Op zich kan dat geen kwaad op harde onderdelen als een metalen lijstje o.i.d. Dat kan het wel als het oppervlak poreus is, zoals kussens. Je ziet dat niet als druppels, want het materiaal absorbeert dat vocht meteen, maar moet het ook weer kwijt als de temperatuur oploopt. Het is dus zaak de soms sterk variërende buitentemperatuur (dag-nacht) ook in de caravan gelijktijdig te laten verlopen. Dat kan alleen met voldoende ventilatie en het best in de schaduw, omdat plotselinge zoninval de binnenlucht in vergelijking met de hardware te snel opwarmt en er dus weer temperatuurverschillen ontstaan en dus condensatievocht.

De carport is dus altijd goed, mits uit de zon. Een droge - en mag ook koude stalling - natuurlijk ook, want dan heb je de geringste temperatuurvariaties. Buiten stallen is niets mis mee, maar het weer (zon, regen, wind) hebben wel degelijk een grotere invloed op de levensduur van de kit in de verbindingen dan wanneer je niet buiten stalt. Zoals Michiel ook al aangaf.

Terzijde: vochtvreters vind ik een paardenmiddel. In een droge omgeving trek je juist vocht aan van buiten... Onder ongunstige snel wisselende temp. omstandigheden zou het zin kunnen hebben als die vv's hun werk snel kunnen doen tenminste. En er ook een voldoende luchtstroom is in de caravan. De fan dus laten draaien??!!! Bij afsluiting van de ventilatiegaten is de flow dus nulkommanul. Hoe moet dan het vocht naar die vv toe? Psies....


Jasper antwoordt op 16 oktober 2009:

Een beetje krom is het allemaal wel, maar natuurlijk goed bedoeld. Ik heb het alleen psies wat anders geleerd.

Condensatie krijg je als de temperatuur daalt onder het zgn. dauwpunt. Dat is wanneer de lucht verzadigd raakt met waterdamp. Dat levert bijv. mist op. Of druppeltjes op een oppervlak dat kouder is dan die lucht.
Zonder zo'n oppervlak wordt gewoon alles even nat. Net als de lucht zelve. Alleen duurt het in een door de zon verwarmde caravan iets langer voor dat die koude lucht de caravan binnen is.
Maar de clou van het drogen komt niet altijd even duidelijk over. Met alleen ventileren bereik je niets. Er moet ook nog een beetje opwarming bij komen.
Zowel die vorstvrijhouder als het waakvlammetje zijn dan onmisbaar. Of de plaatsing van de caravan tegen een zuidgevel.
De vochtige én meestal koudere buitenlucht komt door allerlei gaten de caravan binnen en neemt doordat het opwarmt gewoon nog meer vocht op. Door het temperatuurverschil binnen-buiten en door de wind waait het vocht er vervolgens uit.
En die vochtvreters? Daar zal ik maar geen woorden aan vuil maken.

En om op de oorspronkelijke vraag nog even in te gaan. Die niet verwarmde loods wordt toch ook nog wel een beetje verwarmd; door de zonnestraling op het meestal donkere dak en door de warmte uit de grond.
Maar het kan geen kwaad om er, als het flink koud is (geweest) even met een heater de kou uit te jagen. Of de kachel eens een poosje aan te zetten.
Onder de carport hangt het er sterk vanaf waar en hoe die staat. Tegen een (warme) zuidgevel, boven een dichte en wat verhoogde verharding met wat luchtwisseling zal het wel gaan. Al heb je daar wat meer uv-straling en wordt ie op den duur eenzijdig wat lichter. 😉


RobD antwoordt op 17 oktober 2009:

" Maar de clou van het drogen komt niet altijd even duidelijk over. Met alleen ventileren bereik je niets. Er moet ook nog een beetje opwarming bij komen. "

Dit klopt maar enkel om de aangeslagen vochtigheid weer weg te nemen. Ventileren alleen helpt uitstekend om het punt van aanslaan te voorkomen en zo de vochtigheid geen kans te geven.
Zo voorkom je aangeslagen vochtigheid en kun je de opwarming vergeten.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker