vraagt op :
Andreas antwoordt op 23 oktober 2008:
Heb vorig jaar bij Obelink een universeel luifel -4 m- gekocht die goed bevalt. Van hetzelfde merk-Hypercamp- en hetzelfde matl. heeft men óók div. schuifluifels in het pakket voor heel billijke prijzen. Juiste omloopmaat kiezen en dan past het m.i. altijd. De stokken zijn excl. dus daar kun je zelf je voorkeur bepalen: aluminium of staal.
Lex M antwoordt op 23 oktober 2008:
Ik heb zelf een hele oude katoenen schuifluifel die echt prachtig staat, vind ik zelf.
De meeste die ik op campings zie, vind ik foeilelijk staan. Er zit geen model in, het wappert maar wat. Ter compensatie is elke stok met 3 lijnen gescheerd 😉
Kortom, als je zo'n ding koopt, neem een katoenen, die komt misschien wel in vorm uiteindelijk.
Maar waarom schaf je geen Caravanstore (Fiamma) aan? Zet zeer gemakkelijk op. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Er zijn zijwanden te koop, maar mi veel te duur.
Theo antwoordt op 23 oktober 2008:
Je kiest een schuiluifel, die bij je omloopmaat past. Je kunt hem daarna wel voor grotere of kleinere caravans gebruiken. Bij de grotere kom je aan de open zijde wat te kort. Bij de kleinere heb je wat over. Ik vind het niet echt een probleem (heb dit zelf ook).
Over merken kan ik niets zeggen.
@ Lex M.
Het afgelopen seizoen heb ik een Omnistor cassetteluifel gebruikt. Ik vind het ondingen:
1. Wind en regen hebben er vrij spel onder. Een schuifluifel biedt redelijke bescherming tegen regen en wind, althans veel beter dan cassetteluifels. Zijwanden? Een redelijke kans dat een van hen niet gebruikt kan worden vanwege de deur.
2. Opbouwen en afbreken kun je niet alleen, tenzij je je een uitdraaibare hebt. Die zijn echter weer erg zwaar. Als je niet al te groot bent, is het opbouwen en afbreken nog lastiger. Je hebt je opstapje nodig. Je partner moet in de deur gaan staan. Een schuifluifel bouw je snl op, minder snel dan de casstteluifel, maar wel eenvoudiger, met minder halsbrekende toeren.
3. De staanders zijn bij stevige wind kwetsbaar. Het vervangen is erg duur.
4. De cassettluifel is vrij zwaar. Voor de stabiliteit van je caravan is de bevestiging aan de dakrail niet optimaal.
De conclusie van Lex M. "dan heb je wat". Ja inderdaad, een onding, lastig, een ding waarvan ik vind dat het zijn geld niet waard is.
Natuurlijk zijn dit mijn persoonlijke afwegingen, zoals Lex M. die ook heeft en voor zichzelf tot een andere conclusie komt.
Tijs antwoordt op 23 oktober 2008:
Bednakt voor de snelle reacties.
Lex, zo'n Caravanstore heb ik wel overwogen, maar heeft voor mij teveel nadelen (naast die van Theo), zoals prijs, het feit dat je een zijwand weer apart moet inritsen en ik wil die zak niet aan mijn caravan laten hangen (die is al te zwaar aan de deurkant). Daarom bewust een schuifluifel. Maar bedankt voor de suggestie.
Goed te horen dat de luifels uitwisselbaar zijn, en dat ik dus bij aanschaf daar niet op hoef te letten. Omloopmaat heb ik inmiddels teruggevonden dus dat moet lukken.
Die katoenen luifel staat inderdaad fraai strak: zal echter ook wel weer wat wegen (ik heb een beetje grote omloopmaat).
Heeft iemand nog ervaring met de soorten stof die nu in de winkel liggen, m.n. "Ten Cate All Season" en "Gecoat polyester" (om maar even de Obelink termen te gebruiken: zat ik net even te kijken). Maakt dat echt wat uit?
Jantje antwoordt op 23 oktober 2008:
Ik zou geen schuifluifel kopen, maar een luifel die past, op je omloopmaat, dus beide kanten dicht, liefst met ramen erin.
Ik gebruik deze, omdat hij het voordeel heeft, dat je uit de wind kunt zitten, ook als de wind eens draait.
Tijs antwoordt op 23 oktober 2008:
Hoe zit dat dan met opzetten? Ben je dan ook met 3 stokken klaar of moet je dan ook als bij de voortent met steunstokken naar de caravan werken?
dabbertje antwoordt op 23 oktober 2008:
Ik heb een caravanstore (dus geen cassetteluifel maar een etuiluifel) die in een extra rail bovenop de bestaande rail zit (door de dealer gemonteerd).
Het verhaal van Theo dat het zwaar is om op te rollen herken ik niet. En dat je met tweeën moet zijn is wenselijk maar niet persé nodig. Mijn man heeft 'm wel eens alleen opgerold.
Staanders moet je natuurlijk ook met scheerlijnen vastzetten bij harde wind.
En het extra gewicht aan 1 zijde valt ook heel erg mee. In ons geval was de andere zijde toch al wat zwaarder en we zijn niet bang voor kantelgevaar hoor 😉
Waarom een extra rail? Als we de voortent op willen zetten klappen we de caravanstore omhoog op het dak en de onderrail is vrij voor de tent. Dus geen extra moeite.
Maar bij een Hobby zal dit systeem niet werken omdat er een dakrail op de caravan zit dus kan de etuiluifel niet op het dak liggen. Maar een etuiluifel is en blijft voor ons ideaal en we willen nooit meer terug naar het gewone (schuif)luifeltje.
@Eric antwoordt op 23 oktober 2008:
Hoeft niet, die "steunstokken" (die van de caravan naar de tentstok) maar je kunt de luifel wel wat stakker spannen als je ze hebt.
Ook heb je dan geen of minder last meer van eventuele "waterzakken" in de luifel.
@Eric antwoordt op 23 oktober 2008:
Uhhmm, stakker = strakker.....
@Eric antwoordt op 23 oktober 2008:
Uhhmm, stakker = strakker.....
Lex M antwoordt op 23 oktober 2008:
Mijn ervaring met de Caravanstore is zeer positief. Ik heb er een van 2m50 en het 'opzetten' en afbreken doe ik in m'n eentje en is een fluitje van een cent. Ik ervaar nauwelijks verschil in 'windgedrag' tussen schuifluifel en zakluifel. Indien nodig is de zakluifel veel sneller af te breken dan de schuifluifel.
Tijs antwoordt op 23 oktober 2008:
@Jantje / Eric: Heb je een voorbeeld van zo'n luifel. Dan kan ik die ook eens bekijken om me een beeld te vormen.
Goed dat die extra stokken niet nodig zijn want dan zou de winst weg zijn: kan ik net zo goed de hele voortent opzetten.
@Eric antwoordt op 23 oktober 2008:
Wij hebben er ongeveer zo eentje als hieronder, alleen hebben wij 2 luifels besteld en heeft een zeilmaker één van deze 2 luifels vermaakt tot 2 inritsbare zijwanden.
Bert antwoordt op 23 oktober 2008:
Ik ben het met Lex eens, katoen, niet te zwaar , staat altijd strak. Het gewicht is het niet. Wel als je heel zwaar ten Cate doek hebt, maar dat moet je niet nemen, als het al te krijgen is... De Wit in Schijndel zal ze ook wel verkopen, daar heb ik indertijd de mijne vandaan gehaald. Je krijgt er 3 bruin gelakte stokken bij, die je beter meteen vervangt door drie verzinkte. Als je hem een keer hebt opgezet (beter iets te lang dan te kort overigens), kijk je waar precies (ev.) de stokgaten moeten komen. Ook om waterzakken te voorkomen is precieze plaatsing van de stokken een voorwaarde bij grotere caravans iig. Bij een tent/zelmakerij laat je bisonyl versterkte ogen er bij maken. Zou je ook kunnen doen bij de vier x twee haringogen. Horizontale stokken moet je niet nemen, is alleen meer werk. Katoen rekt en krimpt wat bij regen /droogte. Span je een keertje bij met de scheerlijnen.
Theo antwoordt op 23 oktober 2008:
@dabbertje,
Het alleen opzetten en afbreken lukt mij absoluut niet, niet zozeer omdat het te zwaar is ( dat heb ik ook niet gezegd), maar omdat je handen te kort komt: zolang je de verbindingen - tenminste één hiervan - niet aan de caravan hebt bevestigd, blijven de staaanders omvallen. Er moet iemand zijn om ze vast te houden. Het zelfde geldt voor het afbreken. Voor in de hoes rollen en fixeren kom ik vervolgens lengte te kort: dus heb ik een opstapje nodig, wat ik enkele malen moet verzetten en moet mijn vrouw in de deur staan.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 oktober 2008:
De Fiamma Caravanstore kan ik gemakkelijk alleen opzetten en afbreken. Wel heb ik een opstapje nodig omdat ik net te kort ben maar last van vallende stokken of wat dan ook herken ik niet. Echt waar....binnen een minuut staat de luifel of is die weer afgebroken. Qua stormbestendigheid is die niet beter of slechter dan een doorschuifluifel.
yvonne antwoordt op 23 oktober 2008:
Wij hebben van de zomer voor onze TEC-tour 400DB een katoenen schuifluifel besteld bij tentatelier van der Horn in Bergum in Friesland. Ik heb hem telefonisch besteld. Je moet het merk en type van de caravan opgeven. De luifel wordt dan op maat gemaakt. Kosten 230 euro inclusief 3 stokken en verzendkosten. Het is een prima luifel!
Theo antwoordt op 23 oktober 2008:
@Menno,
Mijn luifel is een Omnistor. Het kan natuurlijk zijn, dat er verschillen zijn tussen de Fiamma en de Omnistor
jojo antwoordt op 24 oktober 2008:
Kijk eens op de site van
http://www.obelink.nl
Voor lang kamperen gebruiken wij de voortent, voor in het naseizoen een luifel, wel een met twee zijwanden, die voorzien zijn van ramen? (deze kunnen er uitgeritst worden). Een aluminium frame hebben wij erbij gekocht. Niet te zwaar. En het opzetten, een fluitje van een cent.
Kortom met 2 wanden kan je lekker uit de wind zitten, met een schuifluifel blijf je maar aan het schuiven, lijkt mij 😉
dabbertje antwoordt op 24 oktober 2008:
@Theo,
wij hebben net als Menno de Fiamma, dus mss zit daar idd het verschil in. Ook mijn man heeft het opstapje nodig maar die wordt in het midden tegen de caravan gezet en pas voor de laatste centimeters oprollen gebruikt en hoeft dus niet heel te tijd worden verzet.
Bij het opzetten valt er geen staander om als er niemand voor handen is om de luifel op te zetten.
Btw, onze Fiamma luifel is 3.60 m, de Eriba is 2.62m hoog en mijn man is maar 1.73 m.
dabbertje antwoordt op 24 oktober 2008:
En natuurlijk is het met tweeën veeeeeeeeeel gemakkelijker om de Fiamma op te zetten en af te breken.
Jantje antwoordt op 24 oktober 2008:
Van: Tijs
Datum: 23 October 2008 om 20:33
Hoe zit dat dan met opzetten? Ben je dan ook met 3 stokken klaar of moet je dan ook als bij de voortent met steunstokken naar de caravan werken?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ik moet inderdaad met steunstokken naar de caravan werken, maar heb ook geen last van waterzakken.
We staan meestal aan zee (veel wind) en het doek klappert dan ook niet zo.
De scheerlijnen heb ik er altijd aan, evenals natuurlijk houten haringen, daardoor heeft hij vorig jaar ook windkracht 10 doorstaan.
[/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php]
Theo antwoordt op 24 oktober 2008:
@dabbertje
En veeeeeeeeeel plezieriger, als je tenminste goed op elkaar bent ingespeeld
Bob antwoordt op 25 oktober 2008:
Gewoon zelf maken van stevig tentdoek.
De zijkant met klittenband vastzetten, waardoor je op winderige dagen snel een extra beschutting op kan zetten. In het midden van de zijkanten een oog voor een extra stok.
Heb zelf een Constructam met eigen gemaakte luivel. Daar voor en achterkant ongelijk zijn, heeft mijn vrouw er twee zijkanten bijgemaakt.
Om weer heerlijk open te zitten zijn er aan de zijflappen een paar bandjes gestikt zodat we ze op kunnen rollen en vastbinden.
Opzetten van de luivel kan heel gemakkelijk alleen. Drie stokken en 5 lijntjes. Bij een onaardig zijwindje 4 stokken en 6 of 7 lijntjes.
mvg
Bob
@Eric antwoordt op 25 oktober 2008:
@Bob: fotootje misschien?
Tijs antwoordt op 25 oktober 2008:
Bedankt voor alle goed adviezen. Katoen heb ik helaas niet kunnen vinden bij mij in de buurt / in mijn omloopmaat maar heb nu denk ik een redelijk alternatief van ten Cate All Season gevonden. De versies met 2 zijwinden heb ik toch maar laten liggen: dat levert voor mij toch net weer teveel materiaal op dat ik thuis niet gedroogd krijg. En bij sterk draaiende wind / iets langer verblijf heb ik altijd nog mijn voortent, al dan niet voor en zijwanden. De luifel is zoals gezegd vooral een snel afdak voor stoelen en tafel dat makkelijk moet drogen. Ja ik heb nog een licht trauma van mijn vouwwagen die ik in 5 jaar maar 1 keer droog mee naar huis heb gekregen 😉.
Ik ga in ieder geval nog even kijken naar de kwaliteit van de bijgeleverde stokken.
Dank zij alle adviezen ben ik er sneller uitgekomen dan alleen mogelijk was. En bovendien een hoop nuttige tips waar ik een bij een volgende voortent / luifel combinatie rekening mee ga houden. Dat moet in mijn geval zeker beter kunnen. Maar ja: eerste keer en toen kende ik dit forum nog niet 😉.
Bob antwoordt op 26 oktober 2008:
@eric
http://www.polderflora.nl/fotos/pages/galerij23.htm
Ik heb geen detailfoto (uiteraard niet), maar hier zie je het in gebruik. Vergeet even die twee personen.
Bob
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.