Caravantrekker.nl

Massa caravan

Huib vraagt op 25 november 2008:

In onze caravan hebben wij het vervelende probleem dat diverse metalen onderdelen, zoals het gascomfort en de aluminium stijl naast de deur, bij aanraking aanvoelen of er stroom op staat. Bij de dealer is e.e.a. gecontroleerd en het klopt (meetapparatuur). Alleen de monteur voelt het niet en wij wel. Volgens hem kan het aan de massa liggen. Echter de caravan staat op banden (rubber) en de uitdraaipoten zijn voorzien van bigfoots (kunststof) deze materialen isoleren dus n.a.w. maken we daardoor te weinig aarde. Weet iemand een oplossing? Een aardepin slaan gaat niet op, gezien de lengte en de bodemgesteldheid.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

RobD antwoordt op 25 november 2008:

"Een aardepin slaan gaat niet op, gezien de lengte en de bodemgesteldheid."

Contact maken is al voldoende, de pin hoeft geen meters de grond in. Een goed geleidende draad zou al voldoende moeten zijn.

Maar beter is het om de oorzaak te achterhalen. Al het andere bliven lapmiddelen.


Ed antwoordt op 25 november 2008:

Niet alleen vervelend maar kan ook een risico inhouden.
Ik neem aan dat je bedoelt dat dit zich voordoet op de camping.
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken welke je het beste met een multimeter kan checken.
1 Ik neem aan dat de aarding van het chassis met gemeten is maar als de monteur zegt dat het aan de massa kan liggen geeft dat antwoord geen goed gevoel. Weet hij wel waar hij over spreekt of heb je hem niet goed begrepen?

2 Het kan zijn dat de aansluiting op de camping niet juist is. Is aarde en nul niet verwisseld? Komt meer voor dan je denkt.
Heb je het op één camping, zoja laat de beheerder eens meten.

3 Heb je er ook met zeer droog weer last van ? zoja dan kan je last hebben van statische elektriciteit geheel ongevaarlijk maar wel vervelend.

Ik kan wel een aantal zelftesten beschrijven maar als je niet terzake kundig ben is dit natuurlijk gevaarlijk. Als je er niet uitkomt een vakman inschakelen.


antwoordt op 25 november 2008:

Het lijkt erop dat dit wordt veroorzaakt door een statische lading.
Een manier op hier vanaf te komen is een geleidende strip vast maken aan het neuswiel vanaf de onderste spindel naar de grond. Zo’n strip die men vroeger (en nog wel) bij auto’s aan het chassis monteerde.

Wanneer echter de ‘paal’ wordt aangesloten zou men hiervan verlost moeten zijn.

Maar vertel eens meer. Komt dit enkel voor tijdens de reis? Al of niet aangekoppeld (volledig op rubber). Of komt het ook voor ‘aan de paal’?


Ger antwoordt op 25 november 2008:

Klinkt als een gevalletje lekstroom. Heeft iemand mogelijk ergens enthousiast een schroef ingedraaid met het geluk daarbij een stroomkabel door te schroeven of ligt er ergens een stukje kabel bloot dat contact maakt?

Trouwens, een dergelijk verschijnsel heb ik nooit eerder gehoord.


Ed antwoordt op 25 november 2008:

Niet altijd juist Roel. Statische lading wordt veelal veroorzaakt door de kleding en voel je juist als de hand een geaard object aanraakt. Dan helpt zo'n strip niet.


Theo antwoordt op 26 november 2008:

Het probleem ken ik. Het kan te maken hebben met de gevoeligheid van iemand voor een minimale spanning. Dit kan het gevolg zijn vanwege een eventuele lekstroom of wat anders dan ook, maar ook omdat - wij hebben dit meerdere malen ervaren in Zuid Europese landen - een zodanig slechte isolatie van de bekabeling van de strroompalen was dat er op de "aardedraad" van de paal 110 volt spanning te meten was. Deze kon je vervolgens ook op de caravan meten.
Sedert die tijd heb ik mijn kunstof bigfoots "geaard": bij twee uitdraaipoten (een voor en een achter, aan verschillende zijden van de caravan) heb ik een aarde draad (deze heeft een kopere kern en is vrij flezibel) aan de bevetigingsbouten (hiervoor gebruik ik metalen, i.p.v. de originele kunsstof) van de bigfoot bevestigd. Deze draad gaat door de openingen in de bigfoot, onder de bigfoot door en is aan de ander kant weer aan de uitdraaisteun bevestigd.
De bigfoot kan vrij bewegen en draaien, zoals het hoort. Indien ik voor of achter, links of rechts blokken onder de poten moet plaatsen, is er altijd één bigfoot met aarde draad vrij. Ik heb dus altijd "aarding". Het is natuurlijk wel een zwakke aarding van de massa, maar voldoende voor zwakke (lek)stromen, cq spanning.


Bert antwoordt op 26 november 2008:

Het kan geen kwaad (ook) even te controleren of het aanrechtblad een aardeverbinding heeft naar het chassis.


Louis antwoordt op 26 november 2008:

Grappig ,dan ben ik dus niet de enige die daar soms last van heeft .
De enkele keer dat het bij mij (voelbaar) gebeurd is bij heel warm weer ,en ik vervolgens flink bezweet heel lichtjes de beplating aanraak .
Eerst voel ik mijn armharen reageren ,en volgt een heel lichte tinteling bij aanraking .
Als ik daarna stevig contact maak door iets goed vast te grijpen verdwijnt het en komt ook niet meer terug .
Ik heb het dus maar op statische electriciteit gehouden .
De aard aansluitingen had ik al gecontroleerd ,en dat bleek allemaal degelijk aangesloten te zijn .
Maar Huub ,als ik jou verhaal lees ben ik bang dat er toch iets niet in orde is omdat het kennelijk niet verdwijnt en sterker lijkt dan bij mij .
Ik zou beginnen om het hele zichtbare circuit stap voor stap te volgen met extra aandacht voor schroefjes-popnagels of nieten .
In wanden en dak kun je niet uiteraard kijken ,maar in al het kastwerk-kabelgootjes en eventuele knutselarij aansluitingen kun je het geheel goed volgen .
En zelf kun je er rustig de tijd voor nemen in tegenstelling tot een monteur die na een meting met normaal resultaat al snel
de moed op geeft .
Soms kom je met een beetje logisch denkwerk verder dan de vakman .
( Er blijven dagelijks heel wat storingen in auto's bestaan terwijl bij het uitlezen met de computer geen storing aangegeven wordt.)
Dus toch maar wat tijd aan besteden voor je last van oplichtende oren krijgt .
Succes ,en laat het even weten als je er achter bent gekomen .

M.vr.groet Louis.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker