Francisca Ritsma vraagt op 11 mei 2009:
Wij overwegen de aanschaf van een Citroen C4 Picassi 1.6 THP in combinatie met een Avento Turistique 395 TCB en hebben gebruik gemaakt van uw trekkrachtberekening,
De Citroen C4 Picasso 1.6 THP heeft een semi-automatische versennelingsbak. Er is geen koppelig die door de bestuurder bediend kan worden.
In het trekkrachtrappoprt stelt u bij het kopje "Wegrijdenvanuit stilstand (hellingspercentage)" dat bji het wegrijden bij een echt steile helling de koppeling snel moet opkomen. Hoe moet dit gebeuren? Auto op automaat of toch handmatig schakelen?
Graag advies.
Bert antwoordt op 12 mei 2009:
Zo'n semi-automaat is technisch gelijk aan een 'gewone' manueel bediende transmissie met koppelingspedaal en heeft dus ook een koppeling - daarom meldt het Trekkrachtrapport die ietwat verwarrende termen zoals koppeling op laten komen. Het maakt in principe niet uit of je bij het wegrijden de bak in automaat laat staan of niet. Bij het wegrijden kiest de 'automaat' toch wel de 1e versnelling. Het probleem is het herkennen van slip van de koppeling tijdens zo'n wegrijactie natuurlijk. In het kort, toerenteller en snelheidsmeter moeten beide omhoog gaan. Je moet er dus voor zorgen dat je combinatie in korte tijd voldoende snelheid ontwikkelt, zodat de software de actuator de opdracht aan de koppeling kan geven: sluiten die hap, de motor trekt het nu met een vaste verbinding zelf wel. Veel gas geven op echt steil dus. Hoe nu Citroën die software heeft geprogrammeerd weten wij ook niet(*), misschien blijft de koppeling wel te lang slippen, misschien ook te kort en bokt de motor en slaat af. Dat laatste is niet waarschijnlijk maar is (voor de koppeling) niet erg, hooguit vervelend voor u... Toerenteller, snelheidsmeter e/o natuurlijk goed luisteren naar motorgeluid in relatie tot de toenemende snelheid is belangrijk!
(*) We hebben tijdens onze Berg Trainingsweekenden of ULTRA cursussen nog geen cursist gehad met een dergelijke Citroën, anders had ik u er wel wat meer over kunnen vertellen vanuit de praktijk.
Francisca Ritsma antwoordt op 12 mei 2009:
Dank voor de informatie.
yves antwoordt op 14 mei 2009:
ik was de bezitter van een c4 grand picasso met een liberty caravan van max 1250kg( niet meer geladen dan 1180kg)
Met deze semi automaat is het zeer onconfortabel rijden, de bak schakelt soms constant of en af,naar gelang er hellingen( bruggen) zijn.
Na twee uitstapjes naar Colmar en een uitstap in Belgie heb ik besloten om de wagen te verkopen en een auto met meer Pk's aan te kopen.
ps. mijn c4 was ook gechipt dus nog enkele pk meer.
ik zou U de aanschaf niet aanraden, niet voor het gewone gebruik en nog minder voor het trekken van een caravan.
max kogeldruk 50kg!!
Harrie antwoordt op 14 mei 2009:
Die C4 die 1180 kg mag trekken is de 1.6 hdi. Met de semi-automaat op handmatig, blijft deze gewoon in de ingestelde versnelling rijden, behalve als de motor het niet meer trekt. De KCK trekautoverkiezing was positief over de 2.0 benzine met de semi-automaat. Ook is de kogeldruk van de thp hoger!
Volgens mij is het gewoon een prima trekker.
Bert.s antwoordt op 14 mei 2009:
yves....vraagje....welke motor had je in de auto liggen?
Luc de Hoog antwoordt op 14 mei 2009:
@Yves. Een Picasso THP is anders dan een 1.6 HDI. Bovendien geldt de kogeldruk van 50 kg alleen voor de Grand Picasso 1.6 HDI.
De auto moet herkennen dat er weggereden moet worden van een helling. De automatische hillholder zorgt dat de auto niet zomaar achteruit gaat rijden.
Bij de trekauto van het jaar verkiezing kwam de Picasso er prima uit en dat was met de semi-automaat. Deze kun je inderdaad gewoon op M (handmatig) zetten, zodat er alleen geschakeld wordt, als er een flipper wordt bediend. In stand A, schakelt de versnellingsbak automatisch.
Voor meer informatie, zie het online instructieboekje van de C4 Picasso: http://www.citroen.nl/NR/rdonlyres/012CA44F-50DF-41BD-908C-D887159A17BC/31912/C4Picasso.pdf
Zelfs met 50 kg op de kogel zal de Picasso stabiel zijn door de korte overhang achter de achterwielen. De maximum kogeldruk is 60 kg en voor sommige Grand Picasso's meer.
Persoonlijk denk ik dat de Picasso een prima trekker zal zijn.
yves antwoordt op 15 mei 2009:
De motor van mijn grand picasso was een diesel 1.6hdi,
het is idd mogelijk om in manueel te rijden, maar mijn semi automaat schakelde enorm traag terug, bv; het manueel terug schakelen van 6 naar 5 duurde het soms bijna één second vooraleer de wagen terug reageerde, dit is zeer vervelend.
ik weet natuurlijk niet hoe een benzine reageerd, maar ik ben zeer tevreden dat ik een andere auto heb gekocht om mijn caravan te trekken
GK antwoordt op 19 augustus 2009:
Ik rij nu ruim 2 jaar een Grand C4 Picasso met 2 L benzinemotor, Exclusive (met gewone en luchtvering achter) en EB(6)V (semi-automaat) en een redelijk beladen Hobby 495 (incl. alles, zoals mover met accu ongeveer 1500 kg). Mijn ervaring met deze combinatie is zeer positief. Ik zet hem altijd op A(tomaat) en flipper zelden een versnelling lager. Met de cruisecontrol aan trekt hij rustig hellingen van ruim 5%, bijv. in de Ardennen. Tochten in de Franse Alpen (La Grave) en Zwitserland (Berner Oberland) zijn zonder problemen gedaan. Het is zeer ontspannen rijden.
De kogeldruk van 60 kg geeft wel wat schuifwerk met de voortent om op het juiste gewicht uit te komen.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!