Maarten vraagt op 7 juni 2009:
Na een (BOVAG) beurt bij een caravanbedrijf kreeg ik het advies om de banden te vervangen (voldoen nog net). Ik wil geen risico lopen en laat dus (net voor dat we dit jaar op vakantie gaan) de banden vervangen. Het betreft een Hobby 400SF bouwjaar 2005 (banden van 2004!). De maat weet ik even niet (caravan staat weer in de stalling). Wie kan mij vertellen wat een goede band is om te laten monteren?
Bij voorbaat dank!
RobD antwoordt op 7 juni 2009:
Een met ruim voldoende draagkracht.
Tik in het venster "zoeken"eens in: banden. Er gaat een wereld voor je open.
Jadatis antwoordt op 7 juni 2009:
Save zit je met dezelfde maat maar dan in C uitvoering.
Deze werken met hogere druk, en daardoor meer draagvermogen.
een 185 R14 band kan dan van 500nogwat kg naar 850 kg draagvermogen gaan per band.
Deze moet je dan wel een hogere druk voor aanhouden, maar afhankelijk van het gewicht van je caravan hoeft dat vaak niet 4,5 bar te zijn.
Ab antwoordt op 7 juni 2009:
Waarom zou je een band van 2004 nu vervangen? Eenmaal in de 6 jaar lijkt mij voldoende.
RobD antwoordt op 7 juni 2009:
@ AB:
Van: Maarten
Datum: 07 June 2009 om 17:47
Na een (BOVAG) beurt bij een caravanbedrijf kreeg ik het advies om de banden te vervangen (voldoen nog net).!!!!!!!!!!!!
Ab antwoordt op 7 juni 2009:
Beste maarten,
Wat mij betreft mag je elk jaar je banden vervangen, maar de regel van de BOVAG is om de 6 jaar. Alleen voor het uitdrogen van banden, want slijten doen ze niet. Wil je garage soms iets extra's verdienen?
ikke antwoordt op 8 juni 2009:
Rara hoor banden van 2004 nu al vervangen omdat zo nog maar net voldoen
advies is altijd om de 6 jaar vervangen dus 2004 en 6 jaar is 2010.
om een klapband te voorkomen is het meer verstandig om de juiste bandenspanning aan te houden en stalen ventielen te laten monteren. Daar onstaan de meeste klapbanden door. Een rubber ventiel is gegarandeerd tot 4 bar. Meestal pomp je de banden al tot 3,5 bar of soms zelfs meer. Wanneer ze nu warmer worden wordt de druk dus ook meer bij 3,5 bar al ongeveer 4 bar. je snapt het al is het maximale wat het ventiel dan al kan verdragen met warm worden. DUS MIJN ADVIES LEKKER MET DEZE BANDEN OP VAKANTIE EN STALEN VENTIELEN MONTEREN
Tijs antwoordt op 9 juni 2009:
Ikke & Ab, zijn jullie bij die BOVAG beurt aanwezig geweest? Ik ben het eens met de stelling dat je banden in principe uiterlijk na 6 jaar moet vervangen. Maar leeftijd is niet het enige criterium. Goede kans dat dat caravanbedrijf nog andere dingen heeft geconstateerd zoals beschadigingen of slijtage en op grond daarvan hebben geconstateerd dat die banden op hun einde lopen.
Beetje gevaarlijk dus om zonder de banden te zien te roepen dat Maarten rustig nog een jaartje door kan rijden met zijn banden.
Maarten, als je door de opmerkingen hier twijfelt vraag dan een second opinion bij een ander bedrijf. Ik heb in midden-Nederland goede ervaring met Triorep (triorep.nl). Zij kunnen je ook adviseren over het soort band dat er dan het beste onder kunt doen. En die stalen ventielen krijg je er dan standaard wel bij.
Ik weet niet wat voor banden er onder de Hobby 400 gaan, maar dat weet je dealer, of anders de Hobby importeur in Dordrecht.
John antwoordt op 9 juni 2009:
Wat een gezeur zeg. Waarom gelijk de stelling trekken dat de garage wat wil bij verdienen?
Als Maarten hier het bericht zou typen dat hij een klapband heeft gehad en dan verteld dat de caravan net een beurt heeft gekregen maar er niet is aangegeven dat de banden bijna 6 jaar zijn en dus het advies gegeven wordt om deze te vervangen dan is die garage gelijk een slecht bedrijf. En nou geeft deze het ADVIES (of je het wilt/moet is een tweede) en dan is het nog niet goed, want dan willen ze geld verdienen.
Dirk antwoordt op 9 juni 2009:
Beste mensen jullie zijn waarschijnlijk niet op de hoogte van de standaard banden die vanuit de Hobbyfabriek gemonteerd zijn.Dan ben je namelijk in een keer klaar.
Als je geen kapotte wielbak,geen gat in de bodem en in het ergste geval de Keuken los van de wand wil hebben vernieuwen.
Er is al zoveel over deze banden te doen geweest.
Het gaat over plusminus € 200 voor nieuwe banden zet daar bovenstaande tegenover en twee dagen van je vakantie naar de knoppen als je pech hebt.
LIJKT ME NIET MOEILIJK OM EEN KEUZE TE MAKEN>
bart antwoordt op 9 juni 2009:
Bij ons waren de banden 4 jaar ouder of de caravan.Dan is de vraag van waar komen deze en hoe zijn die bewaard.Dus goed zelf controleren en bij twijfel nieuwe erop,en dan kan je gerust 6 jaar met de banden doen.
antwoordt op 9 juni 2009:
Quote:"Beste mensen jullie zijn waarschijnlijk niet op de hoogte van de standaard banden die vanuit de Hobbyfabriek gemonteerd zijn."
»
Wat is daarmee dan?
RobD antwoordt op 9 juni 2009:
De hobby banden zal te maken hebben met een niet zo sterke kwaliteit en het feit dat Hobby nogal ruim de 10% regeling hanteert. Banden die incl. de 10% net aan zijn.
edje antwoordt op 9 juni 2009:
Ik zou eerst nog eens naar een andere bandenboer gaan en vragen of de banden slecht zijn.
En het vervangen hoef je toch niet bij dat bedrijf te doen je kunt ook ergens anders heen.
Maar naar 5 jaar vervangen is wel vrij vlot .
Dirk antwoordt op 9 juni 2009:
Voor de niet deskundigen onder ons er is eigenlijk geen band die het 6 jaar volhoud.
En dan gaat het af fabriek gemonteerd en dit geld voor de meeste caravans.
Dus niet zeveren bij mijn vorige caravan Chateau gingen ze met vijf jaar ook aan flarden.
En dan vooral aan de keukenkant wanneer deze in het midden van de caravan zit
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 juni 2009:
Sorry Dirk: Je kan niet zo maar stellen dat banden nooit langer kunnen meegaan dan 6 jaar. Veel hangt af van het gebruik bijvoorbeeld.
Wat is de keukenkant als de keuken in het midden zit? Ik neem aan dat jij de rechterkant (deurzijde) bedoelt? Ik weet wel hoe dat komt dat je daar eerder een lekke band hebt. Te veel stoepjes meegenomen?
Dirk antwoordt op 9 juni 2009:
Hallo Menno ervaring genoeg nog nooit een stoeprandje gepakt.
In mijn geval liet het Canvas gewoon los en reed ik op de staalgordel in het vijfde jaar van de caravan.
Mischien toeval dat het de keukenkant was.
Maar jij weet toch ook wel dat alle nieuwe caravans met banden uitgevoerd worden die net door de beugel kunnen.
Of moet ik alle merken even opnoemen.
Neem aan dat je OOk de CARAVANKAMPIOEN leest.
Ik al 30 jaar dus ken de verhalen wel.
Ik stel ook niet dat ze niet langer meegaan dan 6 Jaar
Maar als je niet een gescheurde wielbak,gat in de Bodem en in ergste geval Keuken van de wand wil neem je toch niet het risico.
Ik niet meer bij mij zat de keuken nog vast maar het Canvas had de wielbak vernielt en gat in de Caravanvloer.
Had het geluk dat het bij Breda gebeurde opweg naar het zuiden.
Naar mijn Dealer gereden in Meerkerk en reed 3 uur later weer weg met nieuwe banden en gerepareerde vloer en wielbak.
Mischien begrijp je nu hoe ik over deze dingen denk.
Ook onder mijn Chateau zaten van die net aan banden.
Gr Dirk
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 juni 2009:
Ik lees zelden de KCK en als ik hem lees ben ik er zo mee klaar 😉 Maar tegenwoordig worden onder de meeste caravans wel goede banden gemonteerd.
Wellicht had Tyron ik jou geval een hoop schade kunnen voorkomen. Je rijdt dan namelijk niet zo snel een band aan flarden.
antwoordt op 10 juni 2009:
Wanneer het canvas van de band komt neem ik aan dat daarmee het loopvlak wordt bedoeld, gegeven dat Dirk verder reed op de kale staalgordel.
De band bleef op spanning neem ik aan en de ronddraaiende flap loopvlak heeft de boel verder naar de filistijnen geholpen. (Corrigeer mij indien incorrect Dirk).
In deze situatie is de band dus eerst kapot gegaan en later misschien pas (of niet) zonder lucht komen te staan.
De Tyron ring had hier niets aan kunnen verhelpen.
De oorzaak ligt waarschijnlijk aan het rijden op de snelweg met een (te) forse belading en een bandenspanning die iets te wensen overliet. Mogelijk veroorzaakt door een lekrijding (spijker) of een lek ventiel waardoor de band spanning verliest, te warm wordt en delen gaat verliezen, het loopvlak.
De eigenschap van Tyron is dat de hiel van een lege band niet van de velg afkan. Ondanks dat deze geheel los om de velg ‘hangt’ is er geen/minder gevaar dat deze van de velg flappert. Het blijft dus enigszins controleerbaar waardoor men veilig een goede stopplaats kan bereiken.
Dirk antwoordt op 10 juni 2009:
Klopt het loopvlak liet los,en inderdaad nog niet zonder lucht komen te staan omdat ik geklap hoorde en toen stopte om te kijken wat er aan de hand was.Dus niet lek gereden en ook niet te zwaar beladen.Daar let ik op en we zijn nog maar met zijn tween dus echt geen overgewicht.
Om duidlijkheid te verschaffen er lagen er bij de Dealer in Meerkerk genoeg in de hoek,en zijn kommentaar was de meeste standaard banden redden het niet te lang,nog geen 6 jaar.Menno kan het niet helpen dat hij het niet weet die heeft de caravankampioen zo uit net als ik trouwens.
Maar verhalen over banden etc lees ik heel goed en zei die problemen geven,volgens zeggen zijn ook degene die ik onderweg zie staan.
En heb er zelf ook een keer bij gehoord.
Verder hou ik me niet vast aan Bandentesten van de ANWB want de band die erbij hun test het slechts afkomt in de 13 Inch maat wordt door iedere Caravanzaak bijna gemonteerd en staan ze allemaal achter.De Cheng Ching.
Dirk antwoordt op 10 juni 2009:
Oja Menno wat ik nog over het hoofd zie je opmerking over de stoeprandjes.
Zal wel het begin zijn van een verhaal over een Trainingscurces.
Als ik zomaar niet kan zeggen dat de meeste af montagebanden de zes jaar niet halen gemiddeld.
Mag jij dan in mijn geval er maar vanuit gaan dat ik en waarschijnlijk vele met mij stoeprandjes pakken omdat we waarschijnlijk volgens jou niet met zo,n ding kunnen rijden.
Zo dat is eruit.
Gr Dirk
RobD antwoordt op 10 juni 2009:
Bij nieuw afgeleverde c/vans kan het voorkomen dat de banden die eronder zitten al 2-3 jaar oud zijn. Dit door aanlevering naar fabrikant, opslag c/van fabrikant en opslag/showroom bij dealer, zeker bij niet courante modellen.
ook ik kreeg 2 jaar oude banden geleverd op een nieuwe c/van. Meteen laten wisselen tegen c-banden met geringe bijbetaling van €75,-- per set.
Tijs antwoordt op 10 juni 2009:
Mee eens dat die bandentest niet al te veel over aanhangerbanden zegt. Ik weet even niet meer wat voor banden ik nu onder mijn caravan heb, maar Triorep heeft ze gemonteerd omdat ze al jarenlang goede ervaring hebben met die banden speciaal onder aanhangers (dus incl. caravans). Precies dat merk kwam rond die tijd in de KCK test erg slecht uit de bus. Wie heeft er dan gelijk? De eenmalige duurtest (wie rijdt er zoveel km achtereen met een caravan?) of het bedrijf dat al jarenlang onder vele aanhangers die banden zet?
Maar zoals ook al in het draadje over de ventielen is geschreven: de ene bandenboer is de andere niet. Bij een zaak als Triorep (geen aandelen, maar verder reikt mijn ervaring niet, maar anderen kunnen vast nog een paar goede bedrijven noemen) krijg je standaard metalen ventielen bij C-banden, terwijl sommige bandenboeren daar blijkbaar nog nooit over nagedacht hebben.
Maarten, ik zou in jouw geval het risico niet nemen en nieuwe banden laten monteren door een bandenspecialist met aanhanger- / caravanervaring. Die weet jou dna prima te vertellen welk maat, merk en soort band (C of niet) en ventiel er het beste op kan.
renaat antwoordt op 10 juni 2009:
>>
Van: Dirk
Datum: 09 June 2009 om 21:47
Voor de niet deskundigen onder ons er is eigenlijk geen band die het 6 jaar volhoud.
En dan gaat het af fabriek gemonteerd en dit geld voor de meeste caravans.
Dus niet zeveren bij mijn vorige caravan Chateau gingen ze met vijf jaar ook aan flarden.
En dan vooral aan de keukenkant wanneer deze in het midden van de caravan zit
<<
Wij kunnen dat alleen beamen, de bandjes van Chateau 165/13 met LI 670 kg waren aan de zuinige kant...
en als ze enkele jaren ouder waren, zaten ze onder die 670 kg. Bij ons gingen de bandjes stuk na drie jaar, gelukkig zonder schade, alleen twee lekke banden; een echt lek en eentje gebroken karkas. Bij mijn beste vriend - ook chateaurijder - wielkast kapot, koelkast getild, roosters van de koelkast er af geblazen.
In de beide mij bekende gevallen: aan de kant van de keuken + koelkast...schijnbaar de 'zware kant' van een caravan. En om Menno gerust te stellen onze koelkast/ keuken staat links, dus niet aan de kant van de stoepjes.
@ Menno @ ®oel
Is het nu zo moeilijk om te aanvaarden dat de bestuurder GEEN FOUT heeft gemaakt, geen stoep gepakt, niet overladen, banden juist op druk, goed geladen...maar dat de fout bij de constructeur van de c'van ligt nl. bandjes monteren die ONVOLDOENDE reserves hebben.
670 kg waar 650 kg vereist is, marge nul, marge na 3/4/5 jaar ...??? minder dan nul.
edje antwoordt op 10 juni 2009:
Meestal rijd ik over de snelweg en daar zijn weinig stoeprandjes ,en je moet naar mijn idee bij huis wel heel vaak over stoeprandjes rijden wil die kapot gaan of ze hebben op de campings allemaal stoeprandjes.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 juni 2009:
Ook bij 'normaal' rijden op (secondaire) wegen heeft de rechterband meet te lijden dan links. De kans dat je bij een tegenligger even de berm meepakt is veel en veel groter en gebeurd ook bij 'de beste' chauffeurs. Is de weg dan wat bol dan is tevens het meeste gewicht op rechts.
Daarnaast kan het heel goed zijn dat de ene kant van de caravan zwaarder is dan de andere. Meestal is de keuken kant wat zwaarder. Dit alles bij elkaar kan er voor zorgen dat je op die band net over de grens gaat.
Voor caravanbanden is stilstand heel slecht. Ga je dus maar 3 weken per jaar weg vraag je wel heel veel van je banden. Mijn caravan rijdt minstens elke maand en heeft mede daardoor geen 'bandenprobleem'. Het hangt dus ook af van het gebruik.
Tsja.. waar ligt de fout? Bij de constructeur of de consument? Als de constructeur zich aan de wettelijke bepalingen houdt maar niet de beste denkbare banden levert, omdat dan zijn caravan duurder wordt en dus minder verkoopt, is dan die constructeur fout??
Gelukkig hebben een aantal fabrikanten nu wel de keus gemaakt betere banden te leveren en worden nieuwe caravans (zoals Eriba, Dethleffs e.a.) op A-merk banden met voldoende draagvermogen geleverd.
Dirk antwoordt op 10 juni 2009:
Ps en A.merkbanden zijn alleen vanaf 14 Inch te koop
Leveranciers van A.merkbanden doen geen een van allen iets
in de 13 Inch maat dus ben je overgeleverd aan B.merken
Of indien mogelijk 14 Inch monteren voor meer draagvermogen.
En verder gebruiken wij de Caravan Zomer en Winter staat bij mij alleen in de 8 weken hoogseizoen in de stalling.
Dus lekke banden i.v.m.lang staan is bij mij niet van toepassing.
antwoordt op 10 juni 2009:
@Renaat, aan de hand van Dirk zijn relaas maak ik een analyse op basis van wat ik heel vaak heb gezien.
Deze analyze blijkt na terugkoppeling van Dirk accuraat.
Nu weet ik niet hoe oud de banden wél waren maar me dunkt dat Dirk er toch enige tijd plezier van heeft gehad. In al die tijd was er blijkbaar geen fout door de constructeur gemaakt.
Vanaf de uit de fabriek rollen heeft er niemand de controle over wat er allemaal met zo’n band gebeurt dan de eigenaar/gebruiker. Elke meter rijden met een band heeft het risico was gebruik schade, elke dag ouderdom een mindere kwaliteit.
Een band heeft tijdens zijn leven een hoop misbruik te verduren, bewust of onbewust. Kijk jij elke meter of er een spijker op het spoor ligt?
In elke bocht loopt de caravan naar binnen. Dat betekent dat deze een spoor volgt die niet door de meeste auto gereden wordt. Het is dus aannemelijk dat een band in dat spoor meer vreemde voorwerpen oppikt dan in een schoon gereden spoor. De kans op lekrijden met een aanhanger is daardoor groter. De rechterband dus meer dan de linker.
Mi is het een beetje krom om in deze waarschijnlijkheidstelling er zonder meer van uit te gaan dat de oorzaak onbedingt bij de constructeur ligt.
Was dat het geval dan doet er zich op een veel eerder tijdstip een probleem voor. Deze zal niet exemplarisch maar categorisch van aard zijn.
Nee de waarschijnlijke oorzaak ligt meer besloten in het gebruik. Welk gebruik dan ook.
Truus antwoordt op 11 juni 2009:
Van: Menno
Datum: 10 June 2009 om 21:01
"Voor caravanbanden is stilstand heel slecht."
CARAVANBANDEN bestaan niet. De C staat voor CARGO en niet voor CARAVAN. Dus zijn het lichte bestel of vrachtwagen banden.
Willem antwoordt op 11 juni 2009:
Waarom de meeste nw-caravans niet met A-merken geleverd worden weet ik niet. Tjsa scheelt in de nw-prijs een euro of 50.
Hobby (en nog wat andere merken) gebruikt onder zijn nw-modellen veel het merk: Security. (voorheen nog nooit van gehoord).
Dealers zullen zelden zeggen dat de standaard gemonteerde banden slecht zijn.
Het monteren van andere banden kost dealers namelijk alleen maar veel geld.
antwoordt op 11 juni 2009:
@Truus, ik denk dat Menno bedoelt banden onder een caravan of de banden van een caravan.
Je hebt helemaal gelijk, specifieke caravan banden bestaan niet. Wel banden die aan de eisen die aan het gebruik voor onder een caravan voldoen.
Commercial banden zijn hier overwegend bij uitstek geschikt voor omdat hun draagvermogen voldoende toereikend is.
Dit soort banden worden over het algemeen aangeduid als C-banden.
De firma Goodyear heeft daarom een toepasselijke naam bedacht voor hun Commercialband genaamd de Cargo.
RobD antwoordt op 11 juni 2009:
Het monteren van andere banden kost geld?
Lijkt me logisch ja, maar kan ook anders. Met een geringe bijbetaling kreeg ik wel de banden eronder die ik wilde hebben.
In een koop overeenkomst staat niet expliciet vermeld welke banden er onder zitten, je koop een (nieuwe) caravan zoals die op zijn bandjes staat. Niet tevreden? Hier kan een dealer weinig aan doen, maar in goed overleg is vaak veel mogelijk, en dat er wat extra cash over tafel moet voor een verbetering vind ik vrij normaal. Bij een 2e hands caravan die men kan zien vooraf is een en ander wel op papier te zetten.
Willem antwoordt op 11 juni 2009:
Als veel klanten andere banden willen hebben dan het standaard merk dat door de fabrikant wordt gevoerd, zal de dealer met een een enorm aantal (onverkoopbare) banden blijven zitten.
Zie daar (, financieel goed/redelijk) als dealer maar eens af te komen.
RobD antwoordt op 11 juni 2009:
Vraag en aanbod, als veel klanten dit willen worden ze uiteindelijk standaard, af fabriek, geleverd. Het is voor geen enkele dealer een moeite om banden te slijten, ook hier is een markt voor
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.