Caravantrekker.nl

Banden

Pedro vraagt op 8 juni 2009:

is het waar dat als je een prop in een band heb je meer kans maakt op een klap band of is dit een sprookje.Wij moeten ver rijden voor de vakantie.De band is zo goed als nieuw en volgens de garage zou hij toch vervangen moeten worden.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

RobD antwoordt op 8 juni 2009:

Met prop neem ik aan dat je bedoeld dat de band een gaatje heeft gehad en deze is gerepareerd met een prop?
Mits vakkundig gedaan: geen paniek, gewoon rijden.


Janka antwoordt op 8 juni 2009:

Ik zou ook gewoon gaan rijden en me geen zorgen maken.
Prettige vakantie!


Edwin antwoordt op 8 juni 2009:

Bij ervaring is dat het geen problemen op moet leveren. Ik heb jaren motor gereden en ook daar heb ik wel eens een parapluplug gebruikt omdat ik een spijker in mijn band had. Volgens de leverancier van de pluggen mocht ik niet harder dan 80 en niet verder dan 400 km... Ik heb de band toendertijd helemaal af gereden en zeker meer dan 80 km/h gereden op een 155 pk sterke GSXR1100W. Na vervanging van die band kregen we de plug er van beide kanten niet uit. Ik heb nu ook een plug in mijn band van de auto zitten maar rij gewoon door. Dus mijn ervaring is.... zit het in de loopvlak dan geen probleem maar in de zijwang van de band zeker vervangen.


antwoordt op 8 juni 2009:

Een plug of koord is tegenwoordig een gebruikelijke reparatie van een tubeless band.
Deze stof is zelfvulcaniserend. Het sterke voordeel van zo’n koord is dat deze de beschadigde staalgordeldraden als fundament gebruikt. Daardoor is de plug één geheel geworden met de band én de staalgordel. Binnendringen van vuil en vocht is daarmee uitgesloten. De staalgordel blijft beschermd en kan niet gaan roesten en separatie van de rubberlagen veroorzaken. De kans tot de welbekende ‘klapband’ wordt daarmee beperkt.
Afhankelijk van de locatie, grootte en vorm van het lek is het ter beoordeling van de reparateur of de band een ‘tweede’ leven tegemoet kan zien.
Indien de (lekke) band niet leegbereden is kan hiermee een snelle reparatie worden uitgevoerd. Handig voor onderweg.

Hier:
http://www.rbimovies.nl/media/amt/Movies/rematiptopbandreparatie.wmv?rnd=2853847
kan je zien hoe een reparatie met een plug-pleistercombinatie wordt uitgevoerd. Een gedegen reparatie die het makkelijkst in de werkplaats kan worden uitgevoerd.


warrie antwoordt op 8 juni 2009:

Jaren geleden is een band van mijn auto gerepareerd met de bekende prop. Een week later stond ik midden in de polder langs de A6 met een kapotte band.
Sindsdien laat ik een band die door een schroef of iets dergelijks lek is geraakt, plakken. Dat wil zeggen dat de band van de velg wordt gehaald, in een spreider wordt gezet, van binnen wordt opgeruwd en daarna van een flinke pleister wordt wordt voorzien. De pleister wordt als het ware gevulcaniseerd. Werkt perfect!


RobD antwoordt op 8 juni 2009:

Een plug (prop) dus...............


@Eric antwoordt op 8 juni 2009:

http://www.carcreative.nl/bandreparatie.cfm


antwoordt op 8 juni 2009:

Warrie schrijft:”… Dat wil zeggen dat de band van de velg wordt gehaald, in een spreider wordt gezet, van binnen wordt opgeruwd en daarna van een flinke pleister wordt wordt voorzien.
»
Werkt ook perfect, het risico is alleen dat via de perforatie via de buitenzijde vuil en vooral vocht in de band kan dringen. De staalgordel en vocht dat gaat slecht samen. De roest die ontstaat zorgt uiteindelijk voor bulten op de band en……juist.

Die welbekende prop warrie zal waarschijnlijk het ouderwetse parapluutje geweest zijn. Deze werden in het diagonaal tijdperk veelvuldig en ongestraft gebruikt wat altijd goed ging.
Echter, met de komst van de staalradiaalband kon je deze niet meer gebruiken.
Tijdens het rijden prikten de afgebroken staaldraden van de staalgordel langzaam maar zeker de rubberen plug doormidden met alle ellende van dien. Bij jou dus in de polder langs de A6.
Waarschijnlijk heel laat, in het donker en berekoud toen.😉


renaat antwoordt op 8 juni 2009:

Ik heb het filmpje van ®oel bekeken...mooi gedaan.

Ik het ook al meerdere keren zo'n lek van een 'parkerschroef' laten repareren.
Bandenboer NR 1 zet er een prop in gedrenkt in eoa vloeistof, trekt die terug naar buiten, afknippen, en klaar is kees: kosten 7€

Bandenboer NR 2 demonteert de band, zet er een prop in, en vulkaniseert het zaakje op temp gedurende 20 minuten: kosten 25€
Tot op heden geen verschil gemerkt qua kwaliteit van herstelling tussen beide werkwijzen.

Het prijsverschil voor een lekke band is echter wel duidelijk.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker