Laurens-Jan vraagt op 2 januari 2010:
Hallo,
Wij zijn in het bezit van de grootste enkel-as caravan de Dethleffs 560 SK. Deze heeft een opbouw van 6.69cm en een totale lengte van 8.09cm.
Daar de caravan door de bouwconstructie vrij laag ligt de vraag aan "de kenners" waar de mover het beste geplaatst kan worden d.w.z. voor of achter de as. Dit uiteraard ook nog in combinatie met de kogeldruk. Het merk mover is Powrmover.
Alvast bedankt voor uw reacties.
Alleman antwoordt op 2 januari 2010:
Ik heb een vergelijkbare situatie en de mover achter de as geplaatst. Mocht ik nu iets raken dan zal de mover (+caravan) als het ware van het obstakel afglijden en heb ik schade aan de mover. Zit de mover voor de as en raak je dan iets dan heb je kans dat het geheel blokkeert en heb je meer schade dan alleen aan de mover. Hierbij ga ik uit van een voorwaartse rijrichting.
Vino. antwoordt op 2 januari 2010:
Laurens-Jan,
Vraag advies aan Powrmovers, perfecte service, eerlijk advies, kortom de oplossing van een vakman.
Groet,
Vino.
Peter antwoordt op 2 januari 2010:
Je auto is de beste mover en die staat ook vóór de as...!
Gelukkig nieuwjaar....!
Bert.s antwoordt op 2 januari 2010:
Helemaal gelijk Peter,
maar dat word niet gevraagd.
broet Bert.s
Pieter antwoordt op 2 januari 2010:
Probeer een bodemvrijheid voor of achter te benaderen van minstens 15 cm. (stoeprandhoogte)
Een goede keus is de mover achter de as te plaatsen, zie ook het bericht van Vino.
Ik heb ervaren, dat dit een goede reden is.
Bert antwoordt op 2 januari 2010:
Wat betreft de plaatsing van de aandrijving vd mover is (nu al!) genoeg gezegd, toch? Wat betreft de gewichtslocatie speelt dus vooral dus de accu. Dat ding weegt +- 1/3 van het hele movergebeuren en dat is al met al een 70 kg.
L-J, dit moet je zelf bepalen... Heb je ervaring met deze combi zonder de mover, en met een balans ofwel kogeldruk. Heb je als trekauto een Audi Q7 V12 TDI of een Opel Mondeo met een Vtec TRDIcI of een 1.1 ecodinges met of zonder turbo...
Dus, L/R, het antwoord is al duidelijk... Plaats de mover en de accu op de meest .... Zinvolle plek ...
Louis antwoordt op 2 januari 2010:
Alweer mensen die een ander een mover kennelijk misgunnen o.i.d ?
Zelfs de meest geoefende caravanner krijgt z,n caravan niet met de auto op de gewenste plaats als simpelweg de manouvreerruimte ontbreekt of het gras drijfnat is.
En met een mover kun je zonder hulp ,heel rustig het spul op de plek zetten ,en net zo krap als je maar wilt !
En ook nog zonder gemopper op degene die maar voor achteruitrijcamera moet gaan spelen .
Ook voor ouderen ideaal zo,n ding.
Wat wel een behoorlijk nadeel is (buiten het gewicht e.d.),de verkleinde bodemspeling .
Ik ken de specificaties van alle type's en fabrikaten niet ,maar zou wel zoeken naar het apparaat met de meeste grondspeling .
Maar Laurens-Jan ,ik verwacht dat je al gewend bent rekening te houden met die speling ,daar de lengte van je enkelasser je hier toch al toe dwingt .
Maar goed ,voor of achter de as zou ik af laten hangen van de gewichtsverdeling.
Als je al een behoorlijke kogeldruk hebt ,en daar komt bijvoorbeeld de accu ook nog eens bij ,dan kun je de mover zelf beter achter de as plaatsen lijkt me .
Succes ,en veel plezier ,want je zult zien hoe vaak je op de mooiste plekjes kunt gaan staan door dat apparaat !
En je koppelingsplaat zal je ook nog eens dankbaar zijn als je rustig en moeiteloos door het natte gras van of naar je trekhaak rijd .
Ruud antwoordt op 2 januari 2010:
Gebruik al jaren de powrmover, en tot volle tevredenheid, maar dat was niet de vraag.
Volgens mij adviseren de de fabriekanten en leveranciers de mover (indien mogelijk) voor de as te monteren. Als dat niet mogelijk is (i.v.m. ruimte problemen of wat dan ook) zal ie er achter moeten.
Kijk maar eens op de camping, of in de stalling, bijna allamaal zitten ze voor de as. Nog beter is het advies van de leverancier.
Pieter antwoordt op 3 januari 2010:
Is plotseling de mening van ervaren gebruikers niets meer waard?
Die leveranciers hebben misschien nog nooit met een mover gewerkt of gereden, en daar heb jij dan zomaar het volste vertrouwen in?
Theo antwoordt op 3 januari 2010:
@Louis,
'Maar goed ,voor of achter de as zou ik af laten hangen van de gewichtsverdeling.'
Dit is geen relevant criterium bij plaatsing van een mover. Deze zit n.l. zo dicht op de as dat voor of achter de as nauwelijks van invloed is op de kogeldruk en stabiliteit.
Het gaat, zoals Bert heeft gezegd, vooral om p[raktische overwegingen.
Voor de accu wordt dat anders naarmate hij verder van de as wordt geplaatst. Bovendien is links of rechts hier relevant.
lambert antwoordt op 3 januari 2010:
Bij mij (Fendt Topas 550 TG) zijn de movers voor de as geplaatst, i.v.m. het gewicht heb ik de dealer (die de movers heeft aangebracht) later wel de accu later verplaatsen naar de andere zijde van de caravan voor een betere gewichtsverdeling.
Ruud antwoordt op 3 januari 2010:
Pieter,GGGGGGGGGGGOOOOOOOEEEEEEEEEEEEDDDDDDDDDDDD
lezen.
Pieter antwoordt op 3 januari 2010:
Bedoel je dan wat anders dan je schrijft?
RobD antwoordt op 3 januari 2010:
Van: Pieter
Datum: 03 January 2010 om 02:11
Die leveranciers hebben misschien nog nooit met een mover gewerkt of gereden, en daar heb jij dan zomaar het volste vertrouwen in?
Die houden we erin: een leverancier die met zijn producten niet werkt. Hoeveel meer onzin wil je hebben?
Pieter antwoordt op 4 januari 2010:
Veel verkopers lepelen alleen de uit het hoofd geleerde productinfo op, die ze op een mooi briefje van de fabrikant of de importeur hebben ontvangen en hebben verder geen verstand van zaken.
De vraag is vooral: hoe herken je als klant de goede verkoper, die zelf dingen uitprobeert?
Het is echt niet verkeerd om een beetje kritisch te staan tegenover elke leverancier!
Zo is het ook met de fabrikant, die preekt vooral voor zichzelf.
De echte kenners zijn de klanten met gebruikerservaring, waarbij er uiteraard ook veel zijn die door schade en schande wijs geworden zijn.
antwoordt op 4 januari 2010:
Hee Pieter, je koopt een caravan niet bij de gamma hoor?
Vertel je zulke onzin ook over de verkoper die jou je auto verkocht heeft? Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar denk je nu werkelijk dat een ondernemer dit soort prutsers in de showroom tolereert?
Dacht het niet hoor. Dit zijn mensen die verantwoordelijk zijn voor de omzet van een organisatie. Daar wordt een behoorlijke productkennis van geëist. Ook een Importeur/Fabrikant doet zijn best om de laatste technieken en ontwikkelingen aan de frontlinie door te geven.
Buiten dat kan je als klant natuurlijk zelf blijven doorvragen en heb je snel genoeg door of de benodigde kennis wel aanwezig is. Je maakt mij niet wijs dat er in de hele showroom niemand te vinden is die jou wijzer kan maken. Al of niet met ervaringswijsheid.
Gelijk heb je wel; een beetje kritisch zijn is niet verkeerd.
En over ervaring. Juist de dealer krijgt veel feedback van klanten over bepaalde ervaringen met ‘zijn’ product. Hij weet daardoor ook de minder florissante aspecten van het product en heeft langer de gelegenheid om sneller een oplossing voor problemen te verzorgen. Al of niet in samenspraak met de fabrikant.
Dus vlak aub de kennis van de dealer niet uit. En een beoordeling van de vakmensen op misschien de zwakste broeder die jij getroffen hebt is natuurlijk niet representatief.
Pieter antwoordt op 4 januari 2010:
Ik heb geen "zwakste broeder" getroffen, maar onderzoek vooraf wat wel en niet deugt of bruikbaar is.
Daarbij maak ik regelmatig gebruik van de info op de diverse fora.
Met die kennis op zak gaat er een hele wereld voor je open en kom je inderdaad dergelijke verkopers tegen. (Gelukkig ook hele goede)
Op die fora kom je natuurlijk ook allerhande soorten mensen tegen, maar als je lang genoeg ergens rondhangt ga je die wel kennen. 😉
Ik heb er trouwens geen bezwaar tegen als een verkoper zijn kennis alleen van de importeur heeft, het zegt namelijk niets over zijn klant- en servicegevoel. Op dat gebied kan het wel de beste verkoper zijn die je ooit tegenkomt, iemand, die op servicegebied voor zijn klanten altijd het onderste uit de kan weet te halen voor zijn klanten.
Maar blindelings vertrouwen op de info van een leverancier of een verkoper gaat mij een paar blokken te ver. Ook een verkoper kan niet overal de beste in zijn.
Pieter antwoordt op 4 januari 2010:
@Roel:
Ik lees je verhaal nog eens door en zie dat je het gewoon met me eens bent.
Net als ik vertrouw jij geen verkoper blindelings, maar stel jij je kritisch op.
Het valt dus nogal mee met die onzin van mij? 😉
antwoordt op 4 januari 2010:
Nee echt niet Pieter.
Je drukt je misschien wat ongenuanceerd uit en dan loopt je het risico tegen mij aan te lopen.
Dit:” Die leveranciers hebben misschien nog nooit met een mover gewerkt of gereden”
Is gewoon volstrekt verzonnen klinklare onzin!
Het getuigt van het niet hebben van een enkel inzicht in hoe een (ondernemer) Dealer met zijn klanten omgaat.
Het zou namelijk getuigen van een totaal disrespect. Wat een ondernemer zeer goed doorheeft is dat de klant uiteindelijk zijn brood betaald. Zoals een werknemer zijn werkgever (hoort te) respecteren doet een ondernemer dat bij zijn klant.
Het personeel (verkoper) zal danig op zijn vingers worden getikt wanneer dit door hen niet gebeurd Pieter. Dat weet jij als loonslaaf toch drommels goed? Mits je geen ambtenaar bent natuurlijk want dan is klant en een vreemd woord en klantvriendelijkheid een belediging.
Misschien een nieuwtje voor je is dat vooral een importeur zijn verkoopapparaat (dealers) terzijde staat met allerlei seminairs en cursussen die het omgaan met klanten dienen te bevorderen.
De steun en scholing beperkt zicht niet tot de pure techniek.
Vergeet niet dat een overeenkomst een goed deel berust op wederzijds vertrouwen. Daardoor zal een klant een verkoper voor een niet onbelangrijk deel de opdracht gunnen.
De klant heeft altijd de keuze om dit niet te doen.
Bij een monopolist of ambtenaar dan gaat dit natuurlijk niet op. Maar dat is geen reden elke leverancier als zodanig te beschouwen.
Alleman antwoordt op 4 januari 2010:
Roel,
De pot verwijt de ketel .... Niet netjes je zo ongenuanceerd uit te laten over een ambtenaar.
antwoordt op 4 januari 2010:
Wie de schoen past trekke hem aan.
Ooit een 'klantvriendelijke' ambtenaar meegemaakt?
Laten zij eerst maar eens dat stigma van zich werpen.
janka antwoordt op 4 januari 2010:
Onze dealer gaat uit van het "zo dicht mogelijk tegen de as aan" plaatsen van de accu. En dat kan zowel voor of achter de as zijn. En dan kunnen de praktische overwegingen een rol spelen in het bepalen op welke plek.
Ruud antwoordt op 4 januari 2010:
Wat was Laurens-Jan zijn vraag ook al weer???
Pieter antwoordt op 4 januari 2010:
Ik zal het nog één keer duidelijk neerzetten:
Vertrouw nooit blindelings op de mooie ogen van de verkoper, maar doe vooral zelf vooraf grondig onderzoek.
Laurens-Jan maakt met zijn vraag een prima start.
@ Roel: Pak je brilletje even en stel vast, dat er "misschien" in staat.
Dat ene woordje maakt van jouw reacties één grote onzinbrij!
Ruud antwoordt op 4 januari 2010:
Was dat Laurens-Jan zijn vraag ???
MvO antwoordt op 4 januari 2010:
De plek voor de mover dient eigenlijk puur op technische argumenten te worden bepaald. Bij sommige chassis kan bv alleen achter de as worden gemonteerd, dan is het niet zo moeilijk. Anders moeten inderdaad zaken als gewichtsverdeling, plaats accu en kabellengte worden meegewogen. Ook het monteren van een reservewielslede kan een beperkende factor zijn. Mochten deze factoren nog een neutrale uitslag geven dan zou mijn voorkeur inderdaad zijn; achter de as.
Ook kan ik het niet nalaten even in te haken op de discussie tussen Pieter en Roel.
In de ruim 30 jaren als "caravanner" ben ook ik toch al heel wat "zwakke broeders" tegengekomen. Met name onder de jongere garde verkopers. En hoewel ik best wil aannemen dat het een minderheid is zijn er ook ondernemers (dealers) in deze branche die hun klanten niet zien staan door de dollartekens in hun ogen. Want klantbinding is voor een caravandealer nauwelijks een issue, want hoe vaak verkoopt hij aan dezelfde klant een nieuwe caravan?
Hoewel ik zeer tervreden ben over mijn huidige dealer blijf ik ook bij hem kritisch.
antwoordt op 4 januari 2010:
Datzelfde woordje geeft exact de kern van mijn betoog aan!
Je weet niet waar je het over hebt. Dat is niet erg, maar verkondig dat hier dan niet aan als de absolute waarheid.
Daarin moet je wel een verantwoordelijkheid erkennen gelijk dat ik dat doe door te stellen dat dit:
“Die leveranciers hebben misschien nog nooit met een mover gewerkt of gereden”
wat te ongenuanceerd is. Oftewel onzin ja. Daar doet het woordje ‘misschien’ niets aan af.
Gewoon blijven ademhalen Pieter en niet blijven zeveren. 😉
V.w.b. Laurens-Jan zijn vraag verwijs ik naar het duidelijke antwoord van Bert: “Plaats de mover en de accu op de meest .... Zinvolle plek ...”
Alle antwoorden van de ‘kenners’ zijn subjectief en houden geen garantie in voor een juiste plaatsing op zijn Dethleffs 560 SK.
De opmerkingen kan hij gebruiken om zelf iom met de Dealer de voor hem ideale plaats te bepalen.
Ruud antwoordt op 4 januari 2010:
Ook dat is geen antwoordt op de vraag van Laurens-Jan
Ruud antwoordt op 4 januari 2010:
Als je hem toch achter de as monteerd, vergeet dan niet de "plussen" en de "minnen" om te draaien. Anders rijdt ie acteruit in plaats van vooruit als je op de afstandbediening op het "vooruit" knopje drukt.
Wordt overigens ook nog eens nadrukkelijk (op schrift/ gebruiksaanwijzing) door de makers/leveranciers melding van gemaakt.
antwoordt op 4 januari 2010:
“Want klantbinding is voor een caravandealer nauwelijks een issue, want hoe vaak verkoopt hij aan dezelfde klant een nieuwe caravan?”
»
Verder van de waarheid kan je niet geraken lijkt mij.
Het kost 8x zoveel meer moeite om een klant te krijgen als hem te behouden.
Het opnieuw verkopen van een caravan is in de meeste gevallen aan bestaande klanten. (80%) Deze klanten behouden voor reparatie en onderhoud werkzaamheden is essentieel. Niemand kan het in deze tijden veroorloven om de klanten de deur uit te kijken.
“zwakke broeders”? Ja die bestaan. Dat is veelal voorbehouden aan de nieuwe lichting verkopers. Zij die het vak nog moeten leren.
Zulke broeders kom je ook tegen in het verkeer. Alleen wordt je daar geholpen door een “L” bord op de auto. En daar zit een instructeur op enkele centimeters naast. Helaas is het niet zo dat een ervaren vakman de hele dag meekijkt met de junior verkoper. Daar zouden de caravans wel heel duur van worden. Hij is wel beschikbaar voor alle vragen.
Ik heb al eerder vermeld; krijg je niet het antwoord waar je op wacht vraag het dan aan iemand anders. Er zal geen verkoper zijn die je het juiste antwoord wil onthouden, echt niet.
Het de klanten niet zien staan is veelal een gevoel en geen hard feit. Dat is menselijk en kan niemand worden kwalijk genomen maar is dat niet erg mager om een oordeel te vellen.
Wellicht is die dealer druk doende een aflevering voor te bereiden of zijn er andere dringende zaken gaande.
Niet goed hoor maar wel begrijpelijk dat de aandacht elders ligt. Vaak wordt de dealer daar niet eens op aangesproken maar draait men meteen om.
En ja, het draait tegenwoordig allemaal om de pegels. De banken willen de eerder uitgeleende pegels in deze crisistijd maar wat graag weer veilig in de kluis hebben liggen. Bij hen die daarvan minder afhankelijk zijn is de sfeer vaak wat ontspannender.
antwoordt op 4 januari 2010:
“Ook dat is geen antwoordt op de vraag van Laurens-Jan”
»
Dat is ook niet mogelijk op een forum. 😉
Willem1 antwoordt op 4 januari 2010:
Wat een non-discussie en dan maar gelijk even de ambtenaren afserveren.
Sommige ambtenaren waren vanochtend al om 4 uur met de strooiwagen op pad, anderen zagen op oudejaarsavond de stenen langs de kop vliegen en dan als "2e hands autoverkoper" alles over één kam scheren?
Hier heeft iemand pas de LOI cursus verkooptechniek gedaan.
En inderdaad ook mij ontgaat de relatie met een mover.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 januari 2010:
Het beste antwoord is al als eerste gegeven door Alleman.
Pieter antwoordt op 4 januari 2010:
Oei! Sorry Alleman, ik had in mijn on-topic antwoord niet naar Vino, maar naar jou moeten verwijzen.
Jan antwoordt op 4 januari 2010:
@Roel: "Het kost 8x zoveel meer moeite om een klant te krijgen als hem te behouden"
Dit is echt onzin Roel. Het gaat er om dat je een eerlijke deal met een nieuwe klant kunt maken. Het houden van klanten houdt in dat je eerlijk je afspraken nakomt en ze niet met de brokken laat zitten, bij voorbeeld met garantie of als er andere problemen zijn (Kumho, Matador, Polyplastics, Tirus voorfronten)
Ruud antwoordt op 4 januari 2010:
En Laurens-Jan, het moet nu toch wel (haast) duidelijk zijn waar ie moet komen.
Met de gegeven antwoorden kan ik me bedenken dat je m op het dak gaat monteren.
janka antwoordt op 4 januari 2010:
Dan heb je toch niet goed gelezen, er wordt toch duidelijk enige malen een antwoord gegeven. De rest van de reacties is bijzaak (b.s.) en kan zonder meer naar de prullebak.
Louis antwoordt op 4 januari 2010:
Met een verkopers "woorddiarree" worden regelmatig klanten binnen gehaald .
Het is "altijd goud ,en geen enkel probleem "
Maar blijven doen klanten alleen wanneer de onderhouds en reparatie afdeling voor een redelijke prijs degelijk werk aflevert .
En dat is helaas te vaak niet dankzij ,maar ondanks de verkoop !
En Laurens-Jan ?,ben je er al uit ?......
Ruud antwoordt op 4 januari 2010:
Uit eigen ervaring weet ik dat de service van powrmovers uistekend is. Na bijna 5 jaar gebruik (bij een klein probleempje), geen enkel probleem met de service, en ook nog snel even de de koolborstels van de motoren vernieuwd. Geheel kostenloos, zoals powrmovers ook adverteerd.
Laat Laurens-Jan nou net deze mover hebben aangeschaft.
Oh ja, ze raden bij hen ook aan m voooooooooooor de as te monteren, als dit mogelijk is. En anders er achter.
Heel vakkundige technicie heb ik uit eigen ervaring opgedaan.
Laurens-Jan antwoordt op 4 januari 2010:
Hallo, alle hartelijk dank voor de antwoorden.........
Louis ik ben door de willekeur aan creatieve uitspattingen alleen maar meer in verwarring gebracht! Voor, achter of toch op het dak? Dat laatste lijkt mij niet wenselijk daar en ik durf het bijna niet te melden zonder het schaamrood op de kaken te krijgen, wij ook een airco en automatische omnistor op het dak mee vervoeren. En .... de auto is de beste mover........kan ik wel rijden? Ondanks dat de A6 niet " het gehel alfabet" op het kofferdeksel heeft staan maar er toch een V6 TDI met " iets van Quattro" in zit, ik sroeger meer dan 80K per jaar heb gereden waarvan vrij regelmatig met caravan, maakt mij nog geen goede bestuurder? Ik weet het niet meer.....
WAT IK WEL WEET IS DAT (als reeds is geschreven)
Zelfs de meest geoefende caravanner zo'n caravan van bijna 8.10 lengte, 2.50 breedte niet met een auto op een plaats van 100m2 krijgt. In het geval er via een zeer smalle, niet rechte, klimende weg aangereden dient te worden naar een plaats waar 2 bomen, 2 laurierhagen zich als opstakels bevinden enz enz. De manouvreerruimte ontbreekt simpelweg.
De goedbedoelde opmerking " dan had je maar niet zo'n grote moeten kopen" is overbodig. De caravan is super het rijden er mee leuk, het comfort spectaculair.
(als ook beschreven) Met een mover kun je zonder hulp ,heel rustig het spul op de plek zetten ,en net zo krap als je maar wilt !
Verdere concrete hulp is altijd welkom.
@Eric antwoordt op 4 januari 2010:
Ach, wat is onmogelijk met caravan op een plekkie zetten?
Touwtje om dissel binden, om één van die 2 boompjes heen slaan en met die TDI Quattro vervolgens dat boompje uit de grond trekken kan toch ook...??? 😉
Deed m'n vader's neef die had een vriend en daarvan z'n zoon vader ook zo.....
Ruud antwoordt op 5 januari 2010:
Hoi Laurens-Jan,
Dat op het dak monteren was mijn (wanhoop) reactie op een heleboel niet ter zake doende antwoorden, en dat had jij beslist wel begrepen.
Mijn reacties zijn uit eigen ervaring. Mag met mijn bakkie 3000 kg trekken en doe dat jaarlijks gemiddeld zo'n 12500 km. Ja, we zijn veel met caravan onderweg en zien veel campings. Als het terrein wat ongelijk is en het kan niet met de auto, is de mover goud waard. Het op de plek zetten is "een makkie" geworden en spaart de rug(gen).
Heb het eerder gemeld, mijn ervaringen met powrmovers was/is bijzonder goed. Heb de mover zo'n 5 jaar geleden bij een caravanbedrijf gekocht. Wilde m zelf monteren. Mijn vraag of ie onder mijn toenmalige Fendt paste werd positief beantwoord.
Thuisgekomen paste ie natuurlijk niet. De schokbrekers zaten in de weg.
Op mijn vragen daarna bij leverancier hoe dit op te lossen kreeg ik geen antwoord.
Daarna bij powrmovers geinformeerd hoe dit op te lossen.
Heb de mover niet bij hun gekocht, maar zij hebben dit voor mij opgelost door de behuizing aan te passen. waarna ie wel door mij "voor" de as gemonteerd kon worden.
Heb m ook weer gedemonteerd en onder de nieuwe caravan gemonteerd.
Doet t inmiddels al 5 jaar perfect en wordt veel gebruikt.
Ruud antwoordt op 5 januari 2010:
P.S. ik werk niet bij dat bedrijf en heb ook geen aandelen van ze.
Theo antwoordt op 5 januari 2010:
@Ruud
"Dat .................niet ter zake doende antwoorden"
Daar reken je - naar ik aanneem - ook een groot deel van je jij eigen reacties bij.
Vertel eens, wat is b.v. de de relevantie van je laatste uigebreide antwoord in het kader van de vraag?
Ruud antwoordt op 5 januari 2010:
Of ie er voor- of achter zou moeten, en dat niet alle dealers/verkopers onbenullige galbakken zijn.
Pieter antwoordt op 5 januari 2010:
@ Laurens-Jan:
Een goede keus is de mover achter de as te plaatsen, zie ook het bericht van Alleman.
Ik heb ervaren, dat dit een goede reden is, want ik reed het rechterwiel ooit in een nogal diepe put, waardoor de caravan op de mover kwam te steunen/stuiteren en het wiel er een beetje doelloos bijhing. Door domweg door te trekken kreeg ik het spul weer heelhuids op de weg en er bleek niets verwrongen te zijn. De mover doet nog steeds z'n werk zonder te kwispelen.
Maar...: bij een groot verschil in bodemvrijheid kun je gedwongen worden om toch te kiezen voor montage aan de voorkant.
Er wordt nogal wat geschreven over kogeldruk, maar dat speelt alleen als de accu erg ver van de as terechtkomt.
Waarom heb je eigenlijk gekozen voor Powrmover en niet voor Simpark, waarvan beweerd wordt, dat die sterker is?
Theo antwoordt op 5 januari 2010:
@Ruud,
Waar staat dat eerste in die laatste bijdrage? Dat was n.l. de vraag.
Het tweede, daarmee ben ik het volledig eens. Het is echter bij dit draadje om met jou woorden te spreken "geen terzake doende antwoord".
john antwoordt op 5 januari 2010:
Theo en Ruud, als jullie eens prive mails uitwisselen en dan lekker verder ouwebetten!
Theo antwoordt op 5 januari 2010:
John,
Natuurlijk is dit een discussie die hier eigenlijk niet thuis hoort.
Echter Ruud schrijft " mijn reactie op een heleboel niet ter zake doende antwoorden" en eerder enkele malen de vraag of dat "Laurens-Jan zijn vraag was".
Prima dat hij dit stelt. Het geldt natuurlijk dan ook voor hemzelf. Waar je anderen op aanspreekt, moet je zelf ook op aangesproken kunnen worden.
Wees gerust John, dit is het laatste wat ik hier over zeg.
Benno antwoordt op 5 januari 2010:
Vergeet ik even het gewicht, dan denk ik aan montage voor de as. Als ik het goed begrijp gaat het om de kwetsbaarheid van de mover of zelfs de caravan als je een obstakel raakt.
De c/van hangt aan de auto.
Welnu, als je vooruit rijdt heb je toch zicht op dingen voor je neus?
Moet je op een parkeeplaats bijvoorbeeld even achteruitsteken dan liggen daar de gevaren.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 januari 2010:
Nee, Benno. Ik heb al zoveel gevallen gezien van mensen die hun mover er onderuit gereden hebben juist bij vooruitrijden! Juist in moeilijke situaties bij vooruit rijden nemen mensen geen tijd om te kijken.... Ze nemen net een bocht iets te krap en de caravan duikt in een gat in berm. De schade aan mover, wiel en chassis is dan enorm. En mensen die een mover hebben rijden niet achteruit 😉
Benno antwoordt op 5 januari 2010:
Tsjonge Menno, wat een ravages.
Het wordt dus tijd dat een koppeltje UT studenten j) aan de slag gaat en iets innovatiefs bedenken.
Alhoewel, het is al bedacht. Moet alleen nog caravancompatibel worden gemaakt.
Het lieftst een beetje rap zodat ik er t.z.t. op mijn oude dag nog iets aan heb.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 januari 2010:
iets bedenken is niet zo moeilijk, wel om het tot een commercieel langdurig succes te maken 😉
Benno antwoordt op 5 januari 2010:
Dat is gelukt met het gangbare Solex idee.
Op naar de Zundapp !!
antwoordt op 5 januari 2010:
Wat dacht je van elekromotoren ín de wielen.
Doorontwikkeld kunnen deze tevens als rem fungeren en de accu opladen. 😉
Benno antwoordt op 5 januari 2010:
Dat is precies waar ik aan denk Roel.
Ruud antwoordt op 6 januari 2010:
Mijn laatste info was alleen bedoeld om Laurens-Jan te informeren over mogelijke (pas)problemen bij de montage. Hij had aangegeven het zelfde merk mover te willen gebruiken welke ik heb gemonteerd.
RobD antwoordt op 6 januari 2010:
Van: ®oel
Datum: 05 January 2010 om 22:04
Wat dacht je van elekromotoren ín de wielen.
Doorontwikkeld kunnen deze tevens als rem fungeren en de accu opladen
Hier zijn al een paar constructeurs mee bezig, waaronder Alko
Theo antwoordt op 6 januari 2010:
@ ®oel
"Wat dacht je van elekromotoren ín de wielen.
Doorontwikkeld kunnen deze tevens als rem fungeren en de accu opladen. "
Roel,
Dat lijkt me een geweldig idee. Verder doorontwikkeld kun je met een hybride als trekpaard na een paar afdalingen zonder extra energie zelfs de Mont-Ventoux op je sloffen aan. 😉
Alleman antwoordt op 6 januari 2010:
@ ®oel
"Wat dacht je van elekromotoren ín de wielen.
Doorontwikkeld kunnen deze tevens als rem fungeren en de accu opladen. "
Roel,
Dat lijkt me een geweldig idee, hoe kom je d'r op, getuigt van intelligentie.
Bert antwoordt op 6 januari 2010:
Ho even, voordat er iemand naast z'n schoenen gaat lopen met dit weer. 😉 Niet dat hij daar zelf aanleiding voor geeft, want hij heeft er geen © bij gezet.
De automobielindustrie is hier natuurlijk al veel langer mee bezig en is daar al mee op de markt gekomen, hoewel (nog) niet *in* de wielen vanwege het onafgeveerde gewicht. Maar regeneratie van remkracht is al niets bijzonders meer en electromotoren op bijv. de achterwielen die ook als generator werken is niets nieuws. Dat er dus bedrijven als Alko hier mee aan de gang zijn verbaast mij dus ook niet. Menno en ik hadden hierover trouwens ook al over gezinspeeld afgelopen najaar op de Jaarbeurs: mover in het wiel en herwinning van remenergie. Geweldige innovatie.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 januari 2010:
Als Al-Ko hier mee bezig is (zou goed kunnen) is het toch vreemd dat juist Al-Ko nu met een eigen mover op de markt komt en alle Al-Ko chassis aanpast. Dat doe je niet als je een jaar later met weer een nieuwe innovatie komt. Dus eerst allemaal nog even de dure Alko mover kopen en dan pas de geintegreerde mover....😉
Dat duurt dus nog wel ff.
Benno antwoordt op 6 januari 2010:
Ik begon.
Al maanden (jaar?) geleden had ik het hier over een elektromotor in het wiel. Als voorbeeld gaf ik onder meer het elektrische fiets idee.
Ook toen reeds wees Bert er op dat Alko er mee bezig was.
Regeneratie bij remmen is wel een nieuw item.
Zolang movers "oude stijl" succesvol blijven in de verkoop zullen Alko c.s. nog wel even door blijven melken aan de cash cow.
Frans antwoordt op 6 januari 2010:
"Al-Ko nu met een eigen mover op de markt komt.."
misschien een mover die op de band blijft tijdens het trekken.
Idee!
Ruud antwoordt op 6 januari 2010:
Over ouwebetten gesproken.
RobD antwoordt op 6 januari 2010:
Uiteraard eerst een Alko mover kopen en daarna.......................
De doorontwikkeling van een "geďntegreerde" mover zal nog wel enkele jaren duren alvorens deze volledig is door getest. Tevens bestaat er in marketing het feit dat sommige innovaties niet te snel moeten komen. De "eerste klap is een daalder waard" gaat veelal niet op. De doelgroep moet "klaar" zijn voor deze innovatie en gezien de acceptatie van een mover heden ten dage lijkt het mij ook te vroeg. Er moet een acceptabele markt voor zijn waarin men min of meer kan berekenen hoeveel items men per jaar kan verkopen. Erg belangrijk voor een prijszetting.
Michiel antwoordt op 6 januari 2010:
@®oel
"Wat dacht je van elekromotoren ín de wielen."
Het idee is bepaald niet nieuw. Eén probleem is de onafgeveerde masse. Een ander probleem is dat electromotoren voor lage toerentallen niet erg efficient zijn. Voor een mover is dat probleem nog groter omdat die bedoeld is voor zeer lage snelheid en dus zeer laag toerental op het wiel. Het gaat dan eigenlijk niet zonder tandwielen en dan ben je meteen al een groot deel van het voordeel van de motor in het wiel kwijt.
Bovendien heb je die mover alleen maar nodig bij het manouvreren van de losse caravan. Bij het trekken levert het niks op en geven die tandwielen alleen maar wrijvingsverlies.
"Doorontwikkeld kunnen deze tevens als rem fungeren en de accu opladen"
Accu opladen... Hmm. De motor van de trekker drijft de wielen van de trekker aan. Daarmee komt de trekker in beweging en neemt daarbij de aanhanger mee. De wielen van de aanhanger gaan draaien en dat laat op zijn beurt de dynamo in het wiel draaien.
De dynamo direct op de motor van de trekker monteren, lijkt me efficienter....
Als rem fungeren... Ja, dat kan in principe. Maar als het maar een klein motortje is, alleen bedoel als mover, zal het maar weinig remvermogen kunnen genereren. In pricipe is niet meer deceleratie beschikbaar, dan wat als mover aan acceleratie opgebracht kan worden. Bij sterker remmen zal de gewone rem toch weer moeten bijspringen. Dat schiet dus niet echt op. En dan is het efficienter het zo te maken dat bij zachtjes remmen te trekker alles doet.
Kortom, het idee is aardig, maar men is voor solo voertuigen er nog steeds mee aan het worstelen en toepassingen bij aanhangers zijn nog twee bruggen verder. Dus voorlopig zie ik het er nog niet van komen.
MV
Frans antwoordt op 6 januari 2010:
Ben het met Michiel eens dat de combinatie van aandrijfmotor voor het manoeuvreren en de remgenerator voor de terugwinning van energie zacht gezegd niet ideaal is. Mede met het oog op het onafgeveerde gewicht zie ik wel iets in een oplossing richting elektro/hydraulisch met lichtgewicht aandrijfassen naar een centrale unit. Aandrijving elektrisch via een af te schakelen hydraulische overbrenging, en remmen ook hydraulisch in de geest van een retarder (Voigt) via dezelfde aandrijfassen. Door de hydraulische oplossing kun je een differentieel besparen en beide systemen integreren. Dat de energie niet wordt teruggewonnen, maar als warmte wordt afgevoerd, speelt nauwelijks een rol van betekenis; een betrouwbare retarder des te meer.
Frans antwoordt op 6 januari 2010:
Correctie: Voigt moet natuurlijk Voith zijn
antwoordt op 6 januari 2010:
Ik denk dat die gedachte een beetje voorbij gaan aan het mover idee en noviteiten of ontwikkeling daaraan.
Het wordt dan meer een hybride camper. 😉
Jan antwoordt op 6 januari 2010:
Misschien is een camper zo gek nog niet als ik dit draadje lees😉 Die mover je in één keer op z'n plek!
Pieter antwoordt op 6 januari 2010:
Nah, ook dát is niet iedereen gegeven! 😉
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!