Nico vraagt op 7 januari 2010:
Wie of wat kan ik verantwoordelijk stellen als mijn pas gekochte caravan 120 kg zwaarder is als het kenteken bewijs
(ik was van plan om het totaal gewicht te verlagen om in combinatie met mijn huidige auto en b-rijbewijs te kunnen blijven rijden nu houd ik 80 kg laadvermogen over en dat is niet genoeg )
Jan@ antwoordt op 7 januari 2010:
Dat eerste lijkt me vrij lastig. Wanneer het een nieuwe caravan is en je hebt er niet allemaal luxepakketten/mover op laten zetten zou je de dealer kunnen aanspreken met de folder/technische gegevens in de hand. Bij een occassion is het een onmogelijke zaak. Dat ""overgewicht"" was een bekend verschijnsel in caravanland. Buiten die 80 kg heb je nog ca 5% speling en daarmee zal je het moeten doen,of een andere auto kopen of E-bewijs halen.
@Eric antwoordt op 7 januari 2010:
Wel een mooie reden om gewoon je E achter B te gaan halen.
Dat gegoochel met gewichten houdt een keertje op.
antwoordt op 7 januari 2010:
Niemand ben ik bang.
Had dit gegeven in de koopovereenkomst omschreven geweest dan had je een voet om op te staan.
Jan Z antwoordt op 7 januari 2010:
Toch maar E halen en misschien zit er een zwaardere as onder (dat is bij mij) en kan je een hoger max gewicht op je kenteken laten zetten door de RDW.
Ik zit met hetzelfde mijn max kenteken gewicht is 1100kg(as 1200kg) en leeg weegt hij al 1040kg!!!!!!!!!!!
RobD antwoordt op 7 januari 2010:
Het maakt geen sode........ uit of het nieuw of gebruikt is, zoals Roel aangeeft is het geen wezenlijk onderdeel van je koopovereenkomst. Mocht dit expliciet vermeld zijn geweest dan nog was het erg lastig om enige genoegdoening te verkrijgen.
Bert antwoordt op 8 januari 2010:
Nico, je vraag doet vermoeden dat je die in een andere vorm onlangs ook hier gesteld hebt? Geeft niets hoor, maar we houden het liefst de boel (en de antwoorden) bij elkaar...
Toevoeging aan de reeds gegevenantwoorden die al hout snijden: het moge duidelijk zijn dat het (lege) kentekengewicht een heel erg theoretisch gegeven is. Dat is het al jááááren bij auto's maar dáár maakt niemand zich druk om omdat die o.h.a. een laadvermogen hebben van 500 of 600 kg en dat is voldoende voor personen en bagage. Bovendien zal niemand dat controleren of je moet met de Transit naar Turkije gaan. Oók dat is jaren 70/80 historie.. 😉
Een probleem is het vaak wel (zoals bij jou) omdat je dit fenomeen niet kende en omdat caravanfabrikanten het al heel erg fantastisch vinden dat het laadvermogen bijv. 250 kg is. In theorie.... dus....
What can we do about it? Het moet gezegd, de wielreidersbont checkt jaarlijks de nieuw toegelaten caravans op 'eigen gewicht'. Geweldig als je dus een 3 jaar oude caravan koopt. ;( Kan de bont niets aan doen natuurlijk. Waar de bondt wel wat aan kan doen is zeggen dat bij 'een test' het laadvermogen van 'een' caravan altijd te weinig is.... Daar komt het namelijk op neer!
Ik persoonlijk ben van mening dat het laadvermogen van een gemiddelde gezinscaravan van 4,75 (6,80 totaal) x 2,30 zo'n 400 kg minimaal moet bedragen. Daarmee heb je na wat 'trivialiteiten' als reservewiel, krik, boilertje met water en weet ik wat 'niet verzonnen' zooi als een paar kilo voor de stabilisator, dat extra lampje niet maar wel de dubbele hotelschakelaarbedrading.... nog 250 kg over voor de 'echte' belading. En dat moet genoeg zijn, zelfs voor een zak(je) aardappelen. 😉
Jan@ antwoordt op 8 januari 2010:
Het komt erop neer dat enerzijds in de winterstalling (lege)caravans worden ondersteund/opgekrikt om banden en as te sparen terwijl caravans in het kampeerseizoen, op de weg, net zo makkelijk worden overbeladen.
Het kan verkeren , schreef Bredero al.
Benno antwoordt op 8 januari 2010:
De wielreidersbontjas thuis laten helpt ook bij de gewichtsbesparing.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!