Caravantrekker.nl

Kleding tijdens rijden in de bovenkastjes en kast?

Gerben vraagt op 6 maart 2010:

Hallo,

Doen jullie de kleding voor vertrek al in de kledingkast en de bovenkastjes voor en achter?
Wij nemen ongeveer 30 kg aan kleding mee; 2 volwassenen en 2 kleine kinderen. Is dit 'gewicht' niet nadelig? Ik kan mij indenken dat elk extra gewicht bovenin de kasten negatief kan uitpakken voor wat betreft stabiliteit en slingeren.

Wat is jullie ervaring/mening?

Groet,
Gerben

Naar laatste bijdrage

Reacties:

gilbert antwoordt op 6 maart 2010:

alles zit bij ons in de caravan, behalve de voortent leg ik in een dakkoffer , als er overnacht moet worden, maar kleding gaat gewoon op zijn plaats de kastjes in, speciaal naar caravan overgeschakeld om van gedoe van kleding zoals bv in een tent van af te zijn.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 maart 2010:

ja hoor, kleding kan gewoon in de bovenkastjes en daar heb je niet noemenswaardig last van tijdens het rijden.


Gerben antwoordt op 6 maart 2010:

Ook al is dat ongeveer 30 kilo? De kleren van de volwassenen gaan in de hangkast (hier heb ik plankjes ingemaakt) en de rest van de kinderen (3 en 5 jaar) gaan in de bovenkastjes met de handdoeken.
Dit gewicht van ongeveer 30 kilo is niet bezwaarlijk voor slingeren?


Theo antwoordt op 6 maart 2010:

Het gaat om een goede verdeling van de bagage.
Dit betekent o.m. wat zwaar is zo laag mogelijk in de caravan en zo dicht mogelijk bij de as. Een goede kogeldruk is belangrijk. Natuurlijk niet achter in de caravan pogen te compenseren als de kogeldruk veel te hoog is, maar bij voorkeur compenseren door gewicht voor te verplaatsen. Kastjes boven mogen best gevuld zijn, alleen niet met zware spullen. 30 kg. in bovenkastjes lijkt me niet veel, zoals Mennno al zegt.
Vervolgens is het belangrijk goed te voelen of de caravan stabiel achter de auto hangt. Als dat niet zo is, is het belangrijk de oorzaak hiervan te vinden.
Zelf probeer ik uit te zoeken hoe het met de stabiliteit staat door eerst een tijd zonder ingeschakelde stabilisator te rijden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 maart 2010:

Die 30 kg wel verdelen over alle bovenkastjes natuurlijk.


Foxhound antwoordt op 6 maart 2010:

Hi Gerben, de zelfde vraag werd hier ook gesteld misschien staat hier ook wat voor je bij waar je wat aan hebt
http://www.caravan-forum.nl/viewtopic.php?f=9&t=10777
groeten
Foxhound




Gerben antwoordt op 6 maart 2010:

Jazeker. Ik heb de vraag daar ook gesteld. Ik ben echter ook benieuwd naar de meningen van de gebruikers van dit forum. Wat me opvalt is dat eigenlijk niemand het nadelig vindt en dat iedereen de kleding in de kastjes doet.


AJ antwoordt op 6 maart 2010:

Gerben, volgens mij moet je het wat in proportie zien.
een caravan weegt 1000 Kg. ( stel even ).
Je doet er tussen de 50 en 100 Kg aan water en boodschappen in ( watertank, porta potti ), en de overige zaken.
Als je dan 30 Kg verdeeld over de bovenkastjes dan geeft dat echt niets. Wel verdelen natuurlijk!!

Vr.gr. AJ


Jan Z antwoordt op 6 maart 2010:

Heeft niets met de vraag te maken maar wil het toch effe kwijt, ik heb ooit buren gehad op een camping met een caravan(links en rechts een 2pers bed) en die hadden al de kasten leeg en op èèn bed allemaal grote tassen met daarin al hun kleding en de handdoeken.
Ze hadden 2 kinderen bij die in een tentje sliepen.


Nico antwoordt op 7 maart 2010:

Ja @Jan z en?


RobD antwoordt op 7 maart 2010:

Gerben, hoe lang rijd je al met een caravan?


janka antwoordt op 7 maart 2010:

Zoals de meesten al aangeven, je kunt gerust die kleding in de bovenkastjes leggen, maar dan wel mooi verdelen. Ik neem aan dat je geen 30 kilo aankleding in 1 kastje gaat proppen toch?


Karel Eimers antwoordt op 7 maart 2010:

.30 kilo is 30 kilo hoe lager je dit opbergt is winst voor het weggedrag van de caravan.
gr. Karel


Jan antwoordt op 7 maart 2010:

Ook wij stoppen gewoon onze kleding in bovenkastjes. Gebruiken ook gewoon de hangkast.
MAAR, in de bovenste keukenkastjes in elk geval GEEN potjes, zakken suiker, hagelslag of andere dingen met gewicht die kapot kunnen gaan en een ravage aan kunnen richten (bovenkastjes zijn namelijk aan de achterkant open voor de doorluchting van de caravan). Dat soort linke spullen gaan op de as in een afgelsoten kratje.


Jan Z antwoordt op 7 maart 2010:

Ja en? @Nico ik zeg toch dat wou ik even kwijt en wat je er mee doet moet je zelf weten, bijdehandje


John antwoordt op 7 maart 2010:

"MAAR, in de bovenste keukenkastjes in elk geval GEEN potjes, zakken suiker, hagelslag of andere dingen met gewicht die kapot kunnen gaan en een ravage aan kunnen richten"

Daar zijn ideale plastic mandjes voor die je zou kunnen gebruiken.

Wij hebben het gehele jaar de caravan startklaar, kleding erin en weg. M.a.w. het blijft gewoon liggen alle hand-, bad-, keuken- en andere doeken, zo ook het keukengerei.


Gerben antwoordt op 7 maart 2010:

@RobD
Wij hebben verleden jaar voor het eerst een caravan gekocht. Wel vroeger altijd gekampeerd met mijn ouders. Verleden jaar deden wij de kleding in tassen in de auto. Alle vaste zaken behorende bij de caravan lagen daarin. Als we dan weggingen, haalde ik de caravan en deed daar dan alleen de gasflessen in. Al de rest ging in de auto (met kleding) en rijden maar! Nu horen we ook van anderen dat die gewoon hun kleding in de caravan leggen. Het is een beetje lood om oud ijzer, de kleding doen wij nu op de camping (kwartiertje werk) in de kasten en anders moet je het thuis doen.


MvO antwoordt op 7 maart 2010:

En als je naar de volgende camping gaat weer in de tassen enz.
Bij een toertocht waar je dan zo'n 7 tot 10 campings aandoet lijkt het me dan toch wat omslachtig worden. En hoe zouden mensen met een camper dat dan doen?


Gerben antwoordt op 7 maart 2010:

Wij gaan tot nu toe niet toeren. Vaak staan wij een week op 1 plek of in de grote vakantie 3 weken op 1 plek.
Maar inderdaad, als je gaat toeren is het gekkenwerk.. 😉


Pieter antwoordt op 7 maart 2010:

Wij toeren en leven dus onderweg in auto en caravan.
Dan moet je op geen enkele wijze last hebben van belading.
Alles ligt/hangt op z'n plek, zowel in de auto als in de caravan.
Dat betekent dus ook, dat de schone kleding deels in bovenkastjes is te vinden en de vuile kleding in een grote kanozak onder het bed.
Kogeldruk = 80 en het humeur is ook geweldig. 😉


Bert antwoordt op 8 maart 2010:

Alle massa die op een bepaald moment in beweging komt heeft een potentiële energie. Die energie, die krachten, moet afgebouwd worden bij een altijd te hoge snelheid die relatief is. Een aanhangertje met 2 kuub zand erop slingert al bij 50 km/u, een Porsche Cayenne met T@b nog niet bij 239 km/u.

Waar we dus moeten naar streven is voldoende reserve opbouwen. Is dat niet mogelijk door de allerbeste (vaak duurste en zwaarste) trekauto aan te schaffen met de kleinste en lichtste en meest gestroomlijnde caravan dan zullen we dus compromissen moeten sluiten. Zo'n compromis of liever een algemeen advies over belading is wel te geven en dat doen we natuurlijk ook bijvoorbeeld bij onze caravancursussen (w8 maar af Gerben...), maar het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Waar het om gaat is na de nodige ervaringsopbouw zelf te beslissen over soms kleine aanpassingen die voor jou en jouw combinatie beter uitpakken. Doel is om het gehele gebeuren op een acceptabel niveau te brengen. Wat is dan acceptabel? Niet dat je heel goed 90 op de snelweg kan rijden. Dat is een vanzelfsprekendheid en ook bij 100 moet het normaal gesproken 'goed aanvoelen'. Doel is bijvoorbeeld om een vergissinkje bij 100 bergaf toen je dat na een lange dag sturen even niet in de gaten had en ook nog eens ingehaald werd door een enorme touringcar die je niet gezien had maar wel voelt en er van schrok en dus ietsje aan je stuur strok...

Soms kan het dan noodzakelijk zijn om alle inhoud van caravan thuis te laten of in tassen in de auto te zetten. Of op de as in de caravan. Soms kan een Kip Kompakt met fietsen achterop achter een Range Rover beter, stabieler rijden dan ... Snap je? De variaties zijn legio. First steps doe je op deze site om zo'n redelijk compromis te sluiten, theorie en goede praktijk opdoen tijdens een of meerdere van onze rijvaardigheidstrainingen en vervolgens lekker gaan caravannen. Dan ga je als vanzelf je eigen rijvaardigheid beoordelen en afstemmen op de rijvaardigheid van je combinatie. M.Schumacher kan nu eenmaal meer uithalen met een Opel Astra dan wij ooit met een Ferrari kunnen. 😉

Ik zie je 21 april!


RobD antwoordt op 8 maart 2010:

"Al de rest ging in de auto (met kleding) en rijden maar! Het is een beetje lood om oud ijzer, de kleding doen wij nu op de camping (kwartiertje werk) in de kasten en anders moet je het thuis doen."

Thuis leg je nu de kleding in de auto i.p.v. de c/van, je hebt dus al en stap á een kwartiertje meer.

Nu ben ik ook een voorstander van het idee dat iedereen doet wat hij/zij wil doen binnen de perken van de wet. Als jij het 5 keer wil ompakken is dat je goed recht. maar van de andere kant: het gemak dient de mens.


Frans antwoordt op 8 maart 2010:

Bert, voor het goede begrip: potentiële energie heeft een caravan door de hoogte die je kunt afdalen, bijvoorbeeld als je op de Col de la Bonnette staat; de caravan in beweging heeft kinetische energie. Je kunt natuurlijk ook een combinatie hebben.😉


mercha antwoordt op 8 maart 2010:

Ik heb n kleding tik.
Dus elk jaar gaat er n vracht mee.Je zal maar net dat ene jurkje nodig hebben😉
Kan er niets aan doen.
Maar alles gewoon mooi in de leg en hangkastjes.
Daar zijn ze voor.
gr mercha


Gerben antwoordt op 9 maart 2010:

@RobD: je hebt helemaal gelijk. Gemak dient de mens! Daar ben ik ook voor. Vandaar dat ik mij ook afvraag of ik niet maar gewoon de kleding in de kast ga doen.

@Bert: ben het helemaal met je eens dat je reserve\\\'s moet opbouwen voor juist die momenten dat je het even nodig hebt. Ik heb trouwens heel veel zin in de trainingsdag!


Mark antwoordt op 9 maart 2010:

Kleding hebben wij ook in de bovenkastjes, kan gerust.
Wij hebben overigens heel veel in die kastjes. Ook in keukenkastjes gewoon de borden, pakken rijst, pakken hagelslag, potten eten. Gaat prima en nog nooit problemen gehad.


RobD antwoordt op 10 maart 2010:

" Gaat prima en nog nooit problemen gehad".

Maak de blinde weer ziende a.u.b.


Janka antwoordt op 10 maart 2010:

Ach, misschien heeft Mark wel veel de onderkastjes? Bovenin hebben wij het lichte spul zoals de borden en kopjes en glazen van kunststof. Onderin meer de wat zwaardere dingen. Maar ook dat houden we wel beperkt. We hebben ook een middenkeuken. En bijna alles is te koop in het buitenland dus waarom ook zoveel meenemen?


ronald antwoordt op 10 maart 2010:

Hoi Gerben

Wij stoppen alles gewoon in de bovenkastjes alleen de hang kast wordt pas op de camping in gebruik genomen

Tip: laat je vrouw veel strings meenemen weegt bijna niets en het staat ook nog leuk(hihi)


John antwoordt op 11 maart 2010:

Nemen we ook slakken en zout mee?

Alle gewicht is een potentieel stuk energie en kan een gevaar zijn in benarde situaties. Maar welbeschouwd: 30kg kleding verdeeld over de bovenkastjes rondom en hangkast?
Er zijn legio caravanners die dit aan water meenemen, geconcentreerd op één plaats.


Pieter antwoordt op 12 maart 2010:

Dat water bevindt zich waarschijnlijk niet in de bovenkastjes?


janka antwoordt op 12 maart 2010:

Als ik uitga van 4 bovenkastjes voor en 4 achter dan heb je iets meer dan 3,5 kg per kastje. Ze zijn er ook niet voor niets ingemaakt denk ik dan. Daarbij kun je ook nog wat kleding in een tas in de auto vervoeren waardoor het gewicht nog beter verdeeld kan worden. En als je het mooi verspreid zou het volgens mij marginaal zijn en geen probleem opleveren met het rijden.


RobD antwoordt op 12 maart 2010:

Idem mijn gedachte.
Er van uitgaande dat men onderin de kasten in verhouding meer gewicht plaatst, (sommige proppen) is het gewicht in de bovenkastje minimaal. In verhouding stijgt dus het gewicht onderin, mits men verstandig laad.


Karel Eimers antwoordt op 12 maart 2010:

Beste Pieter water kan je beter niet in de bovenkastjes vervoeren. De deurtjes sluiten niet waterdicht af.
gr. Karel


Jan Z antwoordt op 12 maart 2010:

pfffffffff


Bert antwoordt op 13 maart 2010:

Ja, dat zeg je nu wel.... Maar dat je daar niet zelf op kwam hè, Jan Z?

Geweldig, dit forum. Zo leerzaam ook. 😉


Pieter antwoordt op 13 maart 2010:

Ik kom even terug op dat water en de kleding.
Iemand stelde, dat er mensen zijn, die net zo veel water meenemen als er kleding in de bovenkastjes past, nou ja, zo ongeveer dan 😉
Het gewicht van de watervoorraad wordt op een andere hoogte vervoerd, Karel, dan die kleding.
Dat maakt uit!


John antwoordt op 13 maart 2010:

Geweldig ja zo'n forum en zeker als Pieter dan niet het voorgaande leest, maar in herhaling valt met een serieus (?) antwoord komt


Pieter antwoordt op 14 maart 2010:

John, geloof me: ik was uiterst serieus de reactie van Karel Eimers fatsoenlijk te beantwoorden.
Volgens mij zag hij me al daadwerkelijk bezig met het voltanken van de bovenkastjes? 😉


Jan antwoordt op 14 maart 2010:

En dan in een ander draadje maar zeuren of onze caravans wel waterdicht zijn...
Gelukkig is er wel altijd wel iets om te lachen, tenminste als Bert het goed vindt 😉


coline antwoordt op 14 maart 2010:

Heren,
zijn het niet de vrouwen die de caravan economisch indelen.
waarna de "mannen" kunnen klagen over de watertanks die te vol zijn en de hoeveelheid handdoeken die worden meegenomen.
Met andere woorden de vrouw doet de caravan en de man mag hem trekken.
groeten Coline
p.s. en dan wordt gezegd dat vrouwen kunnen kletsen maar...vlak die mannen niet uit.


John antwoordt op 14 maart 2010:

Van: coline
Datum: 14 March 2010 om 19:48
Heren,
zijn het niet de vrouwen die de caravan economisch indelen.


Bij mijn caravan staat de indeling vast!!


Karel Eimers antwoordt op 14 maart 2010:

Kan die Coline niet beter in een bovenkastje
gr. Karel


Theo antwoordt op 15 maart 2010:

coline,
Het zijn inderdaad vaak de vrouwen, die de caravan economisch indelen.
Het probleem is echter dat het niet alleen gaat om "economisch" indelen gaat. Het gaat er ook om zo in te delen dat de stabiliteit van de caravan gewaarborgd is. Als je vooral of alleen op economisch let, komt dat in het gedrang.


janka antwoordt op 15 maart 2010:

Goh, wij hebben juist een mooi gemiddelde. Zowel een economische als een goede indeling. En ook bij ons heeft alles z'n vaste plaats. En wie dan de boel in de caravan op z'n plaats legt is dan niet belangrijk. Wel dat het gebeurt.. 😉)


Freek antwoordt op 15 maart 2010:

Na alle 45 reacties tot in detail te hebben doorgenomen, moet ik allereerst erkennen dat ik na ruim 20 jaar ervaring met de caravan, veel geleerd heb van dit topic.

Tjeetje, dat ik dit allemaal nog niet wist...

Heb zojuist besloten dat ik geen meter meer rijd met al die zware zomerkleding, of het nu in de kastjes zit waar die tenslotte voor bedoeld zijn of op een andere plaats in de caravan of auto. Ik ga het dit jaar helemaal anders doen, ik wil namelijk geen enkel risico meer lopen.

Mijn zojuist bedachte oplossing; tijdig zal ik alle kleding inpakken en met DHL versturen naar de plaats van bestemming. Misschien dat ik dit ook wel doe met alle andere zaken die ik tot nu toe in de caravan en auto vervoerde.
Lekker met een lege auto en dito caravan afreizen richting Oostenrijk / Kroatie. (alhoewel, stuitert dat niet erg, zo'n lege caravan? Toch nog wat twijfel zoals je merkt..)

Beste mensen, ik wens jullie allen alvast een mooi caravan-seizoen toe en ik stel voor dat iedereen naar eigen inzicht de boel inpakt of -zoals ik- verstuur... 😉


Jan Z antwoordt op 15 maart 2010:

Ja Freek tis meer kroegen gezever.


Gerben antwoordt op 16 maart 2010:

Allemaal nogmaals hartelijk dank voor de reactie's.
Jammer dat alleen een flink aantal laatste reactie's niet meer positief bijdragen aan mijn serieuze vraag.
Niettemin heb ik van veel mensen een zinnig antwoord gehad 😉


Freek antwoordt op 17 maart 2010:

Gerben,

Wil toch even reageren, want je bedoelt ongetwijfeld ook mijn reactie.

Met je vraag was inderdaad helemaal niets mis en ik ben ervan overtuigd dat je vraag serieus was.
Feit is echter - zoals je zelf al aangeeft- dat met name de "latere" reacties geen bijdrage meer leveren aan de oorspronkelijke vraagstelling en daarnaast ofwel off-topic zijn of een antwoord bevatten die ver van de waarheid af staan.

Mijn reactie was dus zeer zeker niet aan jou adres gericht (ik had immmers gelezen dat je allang bruikbare antwoorden had gekregen) maar des te meer aan de mensen die later een m.i. zinloze reactie hebben gegeven.

Ik probeer daar met een poging en wat humor mensen van bewust te maken.. Zoals iemand (naam vergeten) mij hier ooit al eens zei; de juiste antwoorden zijn vaak bij de eerste reacties te vinden, daarna wordt het vaak een onzin-verhaal. Kunst is nu om de juiste adviezen eruit te pikken... 😉

Groet, Freek.



Gerben antwoordt op 17 maart 2010:

Hoi Freek,
Geen probleem hoor! Net zoals je zelf zegt zijn de 1e reactie's vaak heel nuttig. Ik ben blij dat anderen hun ervaringen met mij hebben gedeeld. Je gaat dan ook eens op een andere manier ernaar kijken en dan zie je dat het in en uit de auto halen van de kleding niet echt praktisch is.. 😉
Groet,
Gerben.


Ivo antwoordt op 17 maart 2010:

Ik wil toch nog even iets toevoegen. Ik trek er al jaren met de caravan op uit. Sinds enkele jaren laad ik in de kofferbak van de auto vol. Eerst de zwaardere stukken, zoals tent met stokken, en ook de kleren. Dat dat maar enkele kilo's scheelt in de caravan maakt niks uit: hoe zwaarder de auto en hoe lichter de caravan hoe beter het rijcomfort is.


janka antwoordt op 17 maart 2010:

Dank je Freek, ik voel me geroerd.


colineprins antwoordt op 21 maart 2010:

Karel ik zit nog steeds in dat bovenkastje hoe kom ik daar uit


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker