Fr@ns vraagt op 15 maart 2010:
We overwegen om een caravan trektocht te maken door Roemenië en eventueel Moldavië. Nu heb ik er alleen zakelijk ooit een week rondgereden, zonder veel contact met lokale bevolking en alleen globaal in de driehoek Boekarest, Brasov, Galati. Ik heb tal van vragen: kun je op het platteland ook met Frans of Engels terecht, zijn er campings, wordt er veel bij particulieren overnacht, is vrij kamperen toegestaan en verantwoord, kun je overal flessenwater kopen, worden euro’s op het platteland geaccepteerd, zijn er veel verharde wegen, zijn begin juni de passen open, is er mobiel telefoonbereik in de afgelegen gebieden, kun je er veilig solo reizen of wordt er door toeristen alleen in konvooi gereden, is in de uithoeken behoorlijke kwaliteit diesel verkrijgbaar. Met dank voor de ervaringen en tips.
@Eric antwoordt op 15 maart 2010:
Bijna alle antwoorden op je vragen:
http://www.romaniatravel.com/
MvO antwoordt op 15 maart 2010:
Op de site van ACSI vind je een campingoverzicht en contact gegevens van de "inspecteurs" van de campings. Deze kunnen je waarschijnlijk ook meer algemene informatie verstrekken. Verder is er op internet veel informatie over campings te vinden.
MvO antwoordt op 15 maart 2010:
http://www.vakantielandroemenie.nl/
RobD antwoordt op 15 maart 2010:
Moldavié zou ik persoonlijk mijden. Infrastructuur is slecht, zowel in wegen als telefonie. Langs de steden gaat het wel, maar de rest is gewoon slecht.
Zonder te generaliseren: Corruptie is normaal en tot in alle lagen geaccepteerd, bij alles wat je koopt of wilt.
Ik ben er in de loop der jaren een paar maal geweest in combinatie zakelijk/prive. Geprobeerd het onaangename met het aangename te combineren. Het voordeel wat ik had: een relatie die alles regelde, van huurauto tot hotel. Mede door de taal. Er zijn weinig mensen die enig engels spreken.
Italiaans is een taal die men makkelijk verstaat, fonetisch ligt het erg dicht bij elkaar
Rob N antwoordt op 15 maart 2010:
kijk eens op anwb landeninfo/reisinfo
Rob N antwoordt op 15 maart 2010:
http://www.anwb.nl/bestemmingen/landeninformatie/vakantie/bestemmingIndex.html?btiId=BTI_27
deze ff knippen en plakken misschien is het wat
Fr@ns antwoordt op 19 maart 2010:
Informatie op internet had ik uiteraard al gelezen. Vergelijking van de diverse sites geeft nogal wat tegenstrijdigheden te zien en is natuurlijk vooral gericht op ‘standaardreizen’. Het simpelste (en waarschijnlijk goedkoopste) als je de toeristische bestemmingen af wilt gaan, is naar Boekarest vliegen en daar in een huurauto stappen. Je gaat nu eenmaal niet met een combinatie 5000 km rijden voor de goedkope restaurantjes.
Het gaat ons er om, naast de wonderbaarlijke natuur en authentieke bouw en monumenten, vooral contact te hebben met lokale bevolking in uithoeken waar de tijd 100 jaar lijkt te hebben stil gestaan. Eigen onderkomen en sanitair is dan aantrekkelijk. Mogelijk kunnen we een combinatie vormen met een camper, dat heeft ook nog andere interessante aspecten.
Allen bedankt voor de reacties en ervaringen nog steeds welkom!
Herman antwoordt op 19 maart 2010:
Vele vakantiegangers maken een trektocht door Roemenië. Is zeer goed te doen. Veel mensen spreken engels, zeker de jeugd. Die leert het op school, al vanaf de kleuterschool. Ouderen spreken ook duits en ook af en toe frans.
In Roemenië zijn inmiddels vele goede en comfortabele campings te vinden. Een goede website is www.paspoortroemenie.nl, waar vele beoordeelde campings worden besproken per regio.
Wist u, dat er inmiddels ook al 16 Nederlandse campings in Roemenië zijn? De eerste was camping Eldorado in Gilau. Deze driesterrencamping bestaat al bijna weer 20 jaar en is een voortrekker op campinggebied. Zie voor meer info hun website www.campingeldorado.com/nl.
De Roemenen zijn hartelijk, gastvrij en behulpzaam en je legt gemakkelijk contact, zeker op het platteland. Bovendien is het het minst criminele land in Europa volgens recent EU onderzoek, terwijl Nederland samen met Engeland tot de meest criminele behoren. Roemenië biedt de vakantieganger veel natuurschoon, cultuur, folklore, geschiedenis, vele recreatiemogelijkheden en een fijn klimaat met veel zon en weinig neerslag.
Mensen, die hun angst overwonnen en gingen, komen steeds weer terug. Niet voor niets is de leus van het Roemeens toeristenbureau: KOM ALS TOERIST, VERTREK ALS VRIEND!
Jan antwoordt op 19 maart 2010:
Ik zou uit veiligheidsoverwegingen niet vrij durven kamperen in Roemenie, het is nog steeds een extreem arm land en de lokale bevolking heeft vermoedelijk nog wel een paar aloude tradities die betrekking hebben op het rippen van vreemdelingen, om het verder nog maar niet te hebben over wegen en accomodaties.
Verder zou ik even nakijken of de levensverzekering in dit soort expedities voorziet😉
RobD antwoordt op 20 maart 2010:
" en de lokale bevolking heeft vermoedelijk nog wel een paar aloude tradities die betrekking hebben op het rippen van vreemdelingen"
Generaliseren is ook een schone kunst, nou ja, schone.........
Uit ervaring: het is goed toeven in dit erg mooie en vriendelijke land
Jan antwoordt op 21 maart 2010:
Waar vertoefde jij dan RobD?
John antwoordt op 21 maart 2010:
Vooroordelen over een land waar je nog nooit bent geweest, Jan, zijn erg kortzicht en geeft enige bekrompenheid aan.
Jij blijft het maar mijden, des te meer ruimte voor anderen die het wel waarderen.
Theo antwoordt op 21 maart 2010:
@John,
Of Jan wel of niet in Roemenië is geweest kan ik nergens uit opmaken.
Vooroordelen en op grond daarvan generaliseren hebben weinig van doen met de werkelijkheid. Ze zeggen vooral iets over hetgeen zich in het hoofd afspeelt van degene die een vooroordeel heeft: daar creëert hij een probleem, hetgeen hij vervolgens plaatst op iets buiten hemzelf.
Ik ben het in die zin volledig eens met jou en Rob.
Jan antwoordt op 21 maart 2010:
Misschien gaat het licht een beetje aan bij de naievelingen onder ons als je dit leest:
http://www.europa-nu.nl/id/vh9idso8w1nh/toetreding_roemenie_tot_de_europese_unie
Ik geef jullie graag de ruimte om het te beleven.
Overigens hoor ik graag op dit forum de afloop van al dan niet geslaagde expedities naar het mooie maar enigszins smoezelige Roemenie.
RobD antwoordt op 21 maart 2010:
Jan ik heb er de laatste jaren meerdere vakanties (2) doorgebracht, zonder ook maar één probleem met bevolking of instanties.
In de link die jij doorgeeft lees ik niets verontrustends wat extreem zou moeten zijn. De misdaad ratio ligt er percentueel zelfs lager als de bekende westerse landen. Je mag je aan jouw selectieve perceptie wilt vasthouden. Het beperkt alleen zo.
Theo antwoordt op 21 maart 2010:
@Jan,
De website gaat over de toetreding van Roemenië tot de EU. Er wordt o.m. gesproken over de vraag of dit al dan niet te vroeg was.
In deze website kan ik niets vinden op grond waarvan Roemenië een onveilg land zou zijn of om met Rob's woorden te spreken, wat verontrustend extreem zou zijn.
Als jij er niet naar toe durft, moet je dat vooral niet doen. Probeer echter anderen niet bang te maken op grond van wild - west verhalen.
Jan antwoordt op 21 maart 2010:
RobD@
Woorden als "corruptie" en "schending van mensenrechten" op de eerste site al maakten mij al wakker bij de eerste site.
Het ministerie van Buitenlandse zaken denkt er al ook genuanceerd over.
http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/Landenoverzicht/R/Roemenië/Reisadvies/Reisadvies_Roemenië
Zij roepen op om "waakzaam" te zijn en dat echt niet alleen vanwege een verloren gewaande geit of schaap (geintje Dracula?) die in het donker op een slechte weg rondwaart.
Overigens meld ik dit niet om je volgende vakantie daar te verpesten oid. of om te zeggen dat het land niet mooi is.
Ik vind het alleen nogal opmerkelijk dat "men" zo lichtvaardig denkt dat er echt niets anders of meer aan de hand is dan wij in West-Europa (en dat is ook al niet mis)gewend zijn.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat Ceauşescu er uit werd geknikkerd en dat verklaart ook wel het een en ander.
En dat alles werpt bij mij de vraag op of Roemenie een land is waar wij, gezapige Nederlanders, ons vakantiegevoel kunnen uitleven, zeg maar zonder ongenode inmenging van de locals of zelfs de officials....
RobD antwoordt op 21 maart 2010:
" Woorden als "corruptie" en "schending van mensenrechten" op de eerste site al maakten mij al wakker bij de eerste site".
Ja en, dacht je dat in Nl dit niet voorkwam? Of een ander voorbeeld: Turkije, waar hele volksstammen op vakantie gaan?
" Het is nog niet zo heel lang geleden dat Ceauşescu er uit werd geknikkerd"
Was in '89 toch wel even geleden, een generatie lang.
Jan, je selectieve perceptie blijft aanhouden. Wees verstandig pak je c/van en ga er heen. Ik hoop je reactie te lezen.
RobD antwoordt op 21 maart 2010:
Kort PSje: Je site verwijzin:g http://www.europa-nu.nl/id/vh9idso8w1nh/toetreding_roemenie_tot_de_europese_unie, is Ok, maar al 5 jaar achterhaald.
Jan antwoordt op 21 maart 2010:
Jammer RobD maar je kraamt onzin uit. Ik vermoed dat je nimmer in Roemenie bent geweest.
Je geeft niet voor niets geen antwoord op mijn eerdere vraag aan jou waar je dan in Roemenie vertoefde.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 maart 2010:
Heren, houden jullie het wel gezellig hier?
RobD antwoordt op 22 maart 2010:
Doen we Menno.
Ik vind alleen vooroordelen over iets waar, of wat men nog nooit gezien heeft erg kortzichtig.
Er zijn meerdere leden hierboven, die gelukkig ook, deze kortzichtigheid niet delen en het een prachtig land vinden. En als Jan vind dat ik tegenover hem verantwoord verschuldigd ben, omtrent mijn verblijf daar, dan gaat ook hier iets fout bij hem.
Jan antwoordt op 22 maart 2010:
RobD ontkent dat het mooie Roemenie een keerzijde heeft waar nog wel iets meer over is te zeggen, en begint dan over kortzichtigheid.
Theo antwoordt op 22 maart 2010:
@Jan,
Je verwijst naar twee websites m..b.t. de veiligheid in Roemenië.
De eerste gaat over de toetreding van Roemenië tot de EU. Hierin is niets te vinden over veiligheid.
De tweede gaat over een reisadvies van het Ministerie van Bu.Za.
Ook hieruit zijn geen bijzondere zaken te vinden t.a.v. veligheid.
Het ministerie roept op tot waakzaamheid:
- buiten grote steden als het donker is vanwege onverwacht langzaam en slecht verlicht verkeer en dieren op de openbare weg.
- allert zijn op personen die zich als politieagent voordoen. (dit geldt ook voor Nederland en andere landen: zie b.v. de berovingen van vrachtauto's)
- verder gaat het alleen om zaken die overal ter wereld gelden.
Jan,
"Dat het mooie Roemenie een keerzijde heeft waar nog wel iets meer over is te zeggen", is tot op heden nergens uit gebleken.
Dit zonder onderbouwing beweren is onzorgvuldig en kan kwetsend zijn. Dit zelfde geldt voor de bewering dat degene die daar op wijst, naïf zou zijn.
@Eric antwoordt op 22 maart 2010:
Misschien nog iets om rekening mee te houden:
http://www.nu.nl/buitenland/2210595/doden-gaten-roemeens-wegdek.html
Jan antwoordt op 22 maart 2010:
Ja Theo wie de schoen past trekt hem zich maar aan.
Het gaat ook niet over of ik gelijk heb of niet, misschien is het allemaal niet zo anders als hier in ons eigen knusse kikkerlandje.
Theo antwoordt op 22 maart 2010:
Jan,
het gaat inderdaad niet om gelijk hebben. Het gaat om zorgvuldigheid. Te vaak worden er a.h.w. "werkelijkheden" gecreëerd op bais van ongegronde beweringen. Deze kunnen een eigen leven gaan leiden.
pieter antwoordt op 23 maart 2010:
Maar wie heeft er nou gelijk?
Ik zou niet graag een keuze maken op verkeerde gronden!
Gelijk hebben is daarom toch belangrijker dan je denkt 😉
Fr@ns antwoordt op 17 januari 2011:
@fransvb: Fr@ns, heeft niets te maken met vraag, maar ben nieuwsgierig naar Oostblok reis.
O-Europa is een aanrader als je houdt van trekken en ‘cultuur snuiven’. Verder moet je niet vies zijn van soms slechte (gravel met gaten) en bergachtige wegen met niet al te lange, steile hellingen met vrachtverkeer (in de kruipgang naar boven!) en niet uit zijn op comfortabele campingressorts. Het weer was aanvankelijk een tijdje wisselvallig, maar normaal gesproken stabiel landklimaat.
Wij zijn via Kroatië en Servië naar Bulgarije gereden (hoofdzakelijk snelweg) met 1e reisdoel het berggebied tegen de Griekse grens (Smolyan en w daarvan) via de kust (Burgas geen aanrader) naar 2e Boekarest en via de Transfagarasan route (prima weg, lange maar geen steile hellingen) naar 3e doel Brasov (en de bergen zuid daarvan). Verder richting Moldavië en afgebogen naar het 4e doel, het gebied onder de grens met Ukraïne met veel historische houtbouw. Vandaar via Hongarije en Slowakije naar Oostenrijk en over autobaan terug, totaal kleine 6000km zonder mankement. Vooral Roemeense historische stadsdelen zijn mooi en heel oorspronkelijk. Natuur is overweldigend. Bevolking op het platteland heel gastvrij.
fransvb antwoordt op 18 januari 2011:
fr@ns,
klinkt aanlokkelijk, is mail contact mogelijk?
Fr@ns antwoordt op 18 januari 2011:
Dat is prima. Vraag maar aan de webmaster of die jouw mailadres aan mij wil zenden, dan zoek ik daarna contact.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.