Caravantrekker.nl

Maximale afstand per dag

Damster vraagt op 17 april 2010:

Zou iemand mij kunnen vertellen wat ongeveer de max. afstand is wat men per dag kan rijden? Wij gaan als gezin (2 volwassenen en 2 kinderen, 4 en 6 jaar) en de te overbruggen afstand is ongeveer 1000 km. De hamvraag is dan ook; kan dit in één rit?
Tot nu toe zijn onze vakanties in midden Duitsland geweest en dat was makkelijk te doen.....

Bij voorbaat dank,
Damster

Naar laatste bijdrage

Reacties:

AJ antwoordt op 17 april 2010:

Dat hangt van heel veel persoonlijke factoren af.
Hoe zat zijn de kinderen het na zoveel km?
Kun jij dat als chauffeur aan? Ik heb zelf grote verhalen opgehangen over hoeveel km ik wel niet kon maken en nu hoor ik anderen dat om me heen ook doen. De één kan meer dan de ander maar in het algemeen kun je stellen dat je op een gegeven moment moe wordt. Je gaat foutjes maken. Hoe groot je ook van jezelf en van je combinatie denkt en spreekt.
Ik zou zeggen: eerlijkheid en proberen.
Ga het proberen en wees heel eerlijk. Merk je vermoeidheid dan stoppen!!! Dat is toch het fijne van rijden met de caravan? Je hebt je huis bij je!

vr.gr. AJ


Marcel @ A antwoordt op 17 april 2010:

Ik neem aan dat je met een caravan reist. Ik ga dan uit van een gemiddelde snelheid van zo'n 70 km/uur (hierin zitten dan pauzes en tankstops ook in). 1000 KM is dan bijna 14 uur reizen.

Bij veel snelweg / geen file's en harder rijden kan je het gemiddelde omhoog krijgen en er dus sneller over doen.

Kan het? Ja vast, maar ik zou het in twee dagen doen. Veiliger en rustiger en gegeven het feit dat de kinderen ook nog vrij klein zijn, ook nog wat leuker van hen.


Tisj antwoordt op 17 april 2010:

Hangt er ook sterk vanaf waar je heen rijdt en wanneer je vertrekt. Zelf rijden wij de eerste dag zo'n 1.000 km, maar dan vertrekken we midden in de nacht (rond 02:00 uur) en rijden richting Zweden, via de Deense bruggen. Als je op tijd (of op zondag) langs Hamburg valt de drukte daar goed mee en kun je heel ontspannen die afstand halen. Ik ben een ochtendmens, zit vaak lang achter elkaar achter het stuur en ben gewend in het donker te rijden, dus dat gaat (voor mij) prima. Tweede dag gaat die afstand overigens flink omlaag, omdat ik (1) niet twee keer achter elkaar zo vroeg wil opstaan en (2) we dan over de provinciale wegen verder gaan.

Ga je naar een drukker gebied dan wordt het denk ik een stuk lastiger om die afstand te halen.

Wij hebben onze ervaring opgedaan door gewoon te proberen wat (on)mogelijk is. En dat doen we eigenlijk nog steeds afhankelijk van de eindbestemming.

Ga dus voorlopig er van uit dat je die afstand in twee dagen rijdt. Blijkt het op jullie route mee te vallen dan kun je daar volgende keer je voordeel me doen.

Goede en ontspannen reis gewenst.


yves antwoordt op 17 april 2010:

ik heb vorige zomer naar de ardeche gereden, juist 1000 km ,
ik heb er 12 uur over gedaan, met weinig stops , en een dochter van 17 jaar,
de laatste km waren wel het zwaarst, eens weg van de auto snelweg; onderschat deze zeker niet.

Dit jaar naar het zuiden, 1200km en dit doen we in twee dagen


Ruud antwoordt op 17 april 2010:

Wij hebben ook naar de Ardeche gereden, voor ons 1020km. Wij doen het wel in 2 dagen/ 1.5dag. Wij vertrekken zondagmorgen om 06.30/07.00uur en overnachten dan rond 16.00uur en hebben dan dik 700km gereden. De volgende dag hoeven we dan nog 300km. Wij vertrekken van de overnachtingscamping om ongeveer half 9 en komen rond 12.00/13.00uur aan op de camping. Dit is erg fijn en ontspannen rijden.
Gaan wij naar Spanje (costa brava) doen wij het ook in 2 dagen, alleen dan proberen we de eerste dag toch wel dik 800km te halen en de tweede dag hoeven we dan ook niet meer zover.
1000km is te halen, maar ik zou het niet zo snel doen met de caravan, wij vinden een keer overnachten ook helemaal niet erg.


janka antwoordt op 17 april 2010:

Zo'n 1000 km met 2 kleine kinderen is in mijn ogen net te veel van het goede. Deel de rit op in 2 dagen. De eerste zou u kunnen kiezen voor een afstand tussen de 5 en 600 km. Neem na een paar uur rijden een 20 minuten pauze, laat de kinderen spelen, geef ze wat te drinken en vergeet vooral jezelf niet! Dan komt u niet te laat en niet moe op een overnachtingsplek aan en dan kunnen de kids nog lekker spelen. De 2e dag de rest van de reis. Dan komt u ook niet al te laat aan op de bestemming zodat iedereen na het opzetten van de spullen kan genieten van de rest van de dag. Het is natuurlijk wel afhankelijk vanwaar de reis begint. Duik je gelijk de snelweg op of is er nog een heels stuk provinciaal te gaan in Nederland. En natuurlijk scheelt het of je uit Groningen of uit Limburg komt. In 1 x? Ik zou er niet voor kiezen.


RobD antwoordt op 17 april 2010:

s'nachts rijden een optie?


j.m antwoordt op 17 april 2010:

s'nachts rijden ?
als het s'nachts mis gaat is de kans op een dodelijk ongeluk 5x hoger maar dat was de vraag niet.
ik zou gewoon rond de 600km rijden lekker camping op en de volgende dag de andere 400km
ik rij altijd tot waar ik kom als t 500km zijn of 600km maakt me niks uit lekker optijd stopen wat met de kinderen spelen enzo voor naar spanje ongeveer 1300 km overnacht ik 2x gewoon rustig veel lange pauzes lekker wat eten 😉


Jan antwoordt op 17 april 2010:

Bij is de inhoud van de benzinetank maatgevend. Ik rij op één tank per dag in etappes van tussen de 300 en 400 km naar mijn vakantiebestemming. Dat betekent per dag een uurtje of 5 rijden en dan een gezellige camping liefst met een restaurantje opzoeken. Er is dan ook nog genoeg tijd om boodschappen te doen en de tank te vullen.
Voor ons geen gejakker in de vakantie dat laten we graag aan anderen over. Het allergrootste voordeel is dat wij geen last hebben van "jetlag" van een superlang rit.


Arjan antwoordt op 17 april 2010:

De maximale afstand per dag is van vele factoren afhankelijk: file, weersomstandigheden, gemoedstoestand bestuurder en de rest van het reisgezelschap. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer factoren te verzinnen.

Wij rijden meestal op dag 1 circa 900 km. Dan zijn wij 's avonds om circa 19.00uur op een camping om te overnachten.
Op de 2e dag maken wij de rit dan af.
Maar het is voor ons geen kwestie van : wij moeten 900km rijden vandaag. Wij starten de rit en zien wel waar wij stranden.

Op de terugweg doe ik meestal wel meer kilometers op een dag: het maakt mij niet zo veel uit hoe laat ik thuis kom, al is dat 1.00 uur of 2.00uur 's nachts.
Als ik het zat ben dan stop ik.

Vorig jaar hebben wij op de terugweg 1300 km in 1 dag gereden in 17uur (inclusief stops), maar dat is geen garantie voor de volgende keer.

Normaal gesproken is 1000km wel een beetje de grens van wat je op een dag kunt doen.

Moet ik er wel bij zeggen dat onze kinderen (6 en 8 jaar) het lange rijden totaal geen probleem vinden.

Als je 's morgens vroeg begint dan is het mogelijk, maar niet gegarandeerd!


janka antwoordt op 17 april 2010:

900 op de eerste dag. Dan weet je dat je na aankomst eigenlijk niet veel meer te doen hebt dan douchen, eten en slapen. En die kinderen schikken zich wel in hun lot. Maar oei!! 1300 op 1 dag!! En dat met 2 kinderen waarvan 1 van van 5 jaar in de auto, is onverantwoord. Je geeft hier wel het goede voorbeeld hoor! Weet u wel dat u een zeer belangrijke lading hebt?! Zelfs met de stops is die rit van 17 uur voor lichaam en geest heel slecht. Maar daar zijn al diverse discussies over gevoerd. 1300km, ik moet er niet aan denken!


Bert.s antwoordt op 17 april 2010:

bij 1000 km zou ik bijv de eerste dag ongerveer 600 a 700 km rijden, en dan de volgende dag de rest.
Dan ben je de 2e dag niet zo moe en kun je lekker de caravan op zijn stekkie zetten


RobD antwoordt op 17 april 2010:

Wij rijden altijd s'nachts, ideaal en vlot doorkachelen. In het verleden ook met de kids, slapend op de achterbank.
Wij rijden rond 21.00-22.00 weg en schuiven 12 uur later aan, aan het ontbijtbuffet bij vrienden vlak voor Bologna.
Je moet er wel tegen kunnen, als je dit niet gewend bent is het geen aanrader.
Of vraagsteller zijn 1000km in één dag kan doen is een vraag waar hij alleen het antwoord op weet. Veel hangt af van zijn fysieke gesteldheid.


Johan antwoordt op 17 april 2010:

Wij hebben tot nu toe nooit 1000km op 1 dag gereden. Niet met de vouwwagen, camper of caravan. Onze max ligt ergens tussen de 500 en de 800km. Nu en ook toen de kinderen klein waren. Vanuit Noord Nederland reden we wel in de nacht naar de Vogezen. Maar we merkten dat we de volgende dag (we reden beiden) niet lekker fit waren, en de kinderen ook niet.
Het overdag rijden en pauzes inbouwen bevalt ons veel beter. Na een 500km even lekker zwemmen in een meertje in Duitsland, dat hebben we jaren gedaan op weg naar Zwitserland. Heerlijk groot meer en veilige bewaakte parkeerplek. Of in Zuid Duitsland een camping bij Buhl. Ook met een zwemmeer. Heerlijk na een langer rit en een graadje of 25.
Maar zoals al meer gezegd, ieder zijn eigen grenzen en manier van rijden.
Johan


wim antwoordt op 17 april 2010:

het prettigst voor allemaal is om gewoon om ca 16u te stoppen op een camping die je dan rond die tijd als onderwegcamping gevonden hebt op je gekozen route.er zijn legio campings waar je dan weer echt tot rust kan komen,en je bent op vakantie,toch?


Jos antwoordt op 17 april 2010:

Voorheen gingen wij eigenlijk altijd naar de Ardech, Drome of Dordogne. Dit is allemaal rond de 1000/1100km. Wij deden dit in 2 dagen. Wij vertrokken rond 07.00uur (proberen meestal iets eerder) en overnachten dan rond 16.00uur. Wij hebben dan rond de 700km gereden. De volgende dag kun je het dan rustig aan doen en kom je ontspannen aan op je bestemming. Nu gaan wij meestal echt helemaal naar het zuiden van Frankrijk of het noorden van Spanje. Wij vertrekken nu meestal rond 06.00uur en overnachten dan rond 16.00uur. Omdat dit net iets verder is vertrekken wij een klein uurtje eerder. Wij halen dan de 800km op één dag wel. Voor ons staat dus gewoon vast ong. 06.00uur vertrekken en rond 16.00uur stoppen. Je kunt dan even nog ontspannen op de overnachtingscamping en alles lekker rustig aan doen en het voordeel om 16.00uur is er nog volop plaats! In deze tijd halen wij eigenlijk altijd wel ongeveer 800km (dit komt ook omdat wij op zondags vertrekken en dus eigenlijk nooit last hebben van files).
Kortom, ik zou de reis in 2 dagen doen. Vertrek 's morgen rond 06.00/ 07.00uur en overnacht rond 16.00uur, je zult dan in ieder geval dik 600km gereden hebben (of je moet op hele drukke dagen rijden) en de volgende dag hoef je dan nog maar (kleine) 400 km en dat betekend dat je begin van de middag op de camping bent...ideaal dus.
's Nachts rijden raad ik niet aan, 1 keer gedaan, maar het is heel vermoeiend! Overdag is vele malen fijner rijden en zoek een geschikte dag om te vertrekken en het is niet/minder druk op de weg.


petra antwoordt op 17 april 2010:

wij houden altijd een gemiddelde aan van 500 km in ca 8 uur, en door de vele jaren heen, komt dit bij ons goed uit


Theo antwoordt op 17 april 2010:

Wij houden als vuistregel aan 5 á 600 km per dag, mits je wegen hebt waar je behoorlijk kunt opschieten.
1000 km. betekent voor ons dus 2 dagen.
We vertrekken rond 9.00 uur en zoeken bij voorkeur om 16.00 á 17.00 uur een camping, soms kan het later worden.
Als dat lukt hebben we een rustige dag. Het is tenslotte vakantie en met een caravan kan de vakantie beginnen, zodra je thuis weggaat.


Jansen antwoordt op 18 april 2010:

Wij vertrekken altijd 's avonds tussen 8 en 9 uur, 2 kinderen van 5 en 8 jaar, en de volgende morgen tussen 11 en 12 uur zijn we op de plaats van bestemming, dan hebben we er tussen de 1000/1100 km opzitten. Ik moet wel zeggen, mijn vrouw rijd ook met de caravan, dus om de 2,5/3 uur wisselen we zodat de ander kan ontspannen. Wij vinden het grote voordeel, de kinderen vallen tegen 22 uur in slaap en 's morgens rond 7 uur stoppen we voor een uitgebreid ontbijt en dan worden de kinderen weer wakker. Maar dat moeten je kinderen wel kunnen overigens, maar aan de andere kant, wij doen dit inmiddels al jaren en de kinderen weten niet beter.


MJ antwoordt op 18 april 2010:

Zelf gaan wij elk jaar naar Zuid frankrijk met onze caravan, wij vertrekken vanuit Maastricht en voor ons is de afstand ong. 1030 km. Wij rijden altijd twee dagen naar onze bestemming toe omdat de vakantie al thuis begint. De eerste dag rijden wij ong. 600 km de rest in de tweede dag maar als het lekker opschiet kan er wel iets meer zijn de eerste dag.
Ga ervan uit dat je gemiddeld 65 KM per uur rijd met alle stops erbij dus kan je uitrekenen hoe lang je erover doet. Ik zou je aanraden om vooral niet `s nachts te gaan rijden en dat al helemaal niet met kleine kinderen.
Neem een wijs besluit en alvast een prettige vakantie toegewenst.


ChielS antwoordt op 18 april 2010:

Uh, 't was vakantie toch? Probeer spitsen rond de steden te vermijden. en dan is 500 km per dag een mooi getal. Tenzij er meerdere rijbewijzen "aan boord" zijn. Mijn vrouw rijdt ook en we delen de rit. Om de twee uur wisselen. Dat schiet goed op.


Ronny antwoordt op 18 april 2010:

Scenario 1:
In één keer naar het zuiden en twee dag bekomen van de zware reis.
Scenario 2:
Rustig in 2 dagen naar het zuiden en ontspannen aankomen.

Conclusie:
Bij 1 begint een zware karwei bij je vertrek thuis en je komt afgepeigerd aan op je bestemming.
Bij 2 begint je verlof thuis en kan je onmiddellijk genieten bij aankomst


Michiel antwoordt op 18 april 2010:

Ja, veel hangt af van je fysieke gesteldheid, de drukte en de combinatie en het gezelschap waar je mee onderweg bent. Met zijn tweeën en een kip kompakt achter je auto vinden wij 1000km een makkie. Ik rijdt graag en wordt niet moe achter het stuur van onze daihatsu materia, ontspannen combinatie die vrij hoge kruissnelheden aankan . Je kunt op 1000km zomaar een uurtje winnen door iets harder te rijden. Met een gezin een een grote caravan zou ik er veel meer tegenop zien, luister naar je gevoel! Ik denk dat je het best rond etenstijd kunt stoppen, laatste stukje volgende dag! RELAXED!


Arjan antwoordt op 18 april 2010:

Beste Janka,

Ja 1300 km op een dag is zeer veel, maar dat is niet gepland. Gaande de dag kijk je hoe je je voelt en hoe het gaat.
Dergerlijke afstanden plannen wij niet op 1 dag, maar soms gaat het lekker en maak je de keus: om 19.00uur stoppen en overnachten op een camping of je bent om 23.00uur thuis.

Ik geef ook aan dat 900km tot 1000km op een dag normaal gesproken wel het maximum is.

Verder zie ik dat er mensen zijn die tijdwinst willen halen door harder te rijden: volgens mij is die winst marginaal.

Op vakantie gaan is bij ons in ieder geval geen race tegen de klok.

Ik wil alleen aangeven dat aantal km op 1 dag afhankelijk is van vele factoren: soms zit het mee, soms zit het tegen. Dus zorg ervoor dat je een escape hebt: een extra overnachting en de volgende dag aankomen.



janka antwoordt op 18 april 2010:

Arjan, dan zijn we het niet helemaal met elkaar eens, maar dat moet kunnen, toch? Wij gaan uit van de andere mogelijkheid namelijk geen escape nodig hebben. Die extra overnachting is voor ons dan ook niet extra. En nogmaals, wiens belang dient zo'n manier van doorrijden dan eigenlijk? Om 19:00 uur aankomen, dan ben je er dus nog niet. Voor dat alles goed en wel klaar staat is het een uurtje later en kunnen de kinderen naar bed. Dus die hebben er weinig meer aan. De tijdwinst door harder te rijden is idd marginaal, dat klopt.


Arjan antwoordt op 18 april 2010:

Beste Janka,

Dat wij het niet helemaal met elkaar eens zijn, is wat mij betreft alleen maar leuk en geeft alleen maar verschillende inzichten over het vraagstuk. Daar kan de vraagsteller weer zijn voordeel mee doen.

Voor de duidelijkheid: op de heenweg rijden wij niet later door dan circa 19.00 uur. Dan kunnen de kinderen inderdaad nog even de speeltuin voordat zij gaan slapen.

Maar hoe meer kilometers je de 1e dag maakt hoe minder je volgende dag nog hoeft te doen en ben je dus eerder op plaats van bestemming.

Bij ons is het laatste stuk ook meestal het warmste: dus hoef je dan wat minder lang in de auto te zitten.

Op de terugweg rij ik door naar hoe de situatie is. Hoe laat ik thuis ben maakt mij niet uit.

Maar laten we vooropstellen: een ieder moet het naar eigen vermogen/wensen invullen.


henkules antwoordt op 18 april 2010:

Hallo,
Ik heb nu alle reacties gelezen over het aantal km etc.
wat ik mij nu afvraag, is er hier wel iemand betrokken geweest bij een ongeval waar je achteraf zegt; ik heb me zelf overschat en vermoeidheid de oorzaak is geweest
Ik lees hier nl. nooit iets over.


janka antwoordt op 18 april 2010:

Dat overkomt namelijk alleen al die anderen...


Andreas-NL antwoordt op 18 april 2010:

Of ze kunnen het niet meer navertellen, laat staan er hier iets over zeggen...


renaat antwoordt op 18 april 2010:

We zijn pas terug uit Frankrijk
ritje van 450 km
gemiddelde snelheid -alleen rijtijd - 68 kmh


renaat antwoordt op 18 april 2010:

foutje! :-(

We zijn pas terug uit Frankrijk
ritje van 430 km
gemiddelde snelheid -alleen rijtijd - 68 kmh
rijtijd: ruim 6 uur
vertrokken om 10 h thuis om 17 h
pauze om de 2 uur
rijweg over departementales / nationales / autoroutes
richtsnelheid: 95 kmh
concentratie: hoog
vermoeidheid na 6 uren rijden: ook hoog
conditie: -als sporter- goed

"het is goed nog even in eigen boezem te kijken even voor het slapen gaan"

grt R. 😉


Gilbert antwoordt op 19 april 2010:

wij reizen vaak naar Hongarije, vertrek de 1ste dag rond 04 uur en rijden dan tot Passau is voor ons ongeveer 800 km daar zijn wij dan rond 16 a 17 uur daar overnachten wij dan en vertrekken de 2 de dag rond 07 uur voor de volgend 500 km.


janka antwoordt op 19 april 2010:

Maar laten we de bloedjes van kinderen niet vergeten die dit ook moeten aankunnen. Vaak lees je reacties in de trant van "oh, mijn man is beroepschauffeur, zit de hele dag op de weg en draait zijn hand niet om voor een kilometertje meer of minder dan 1000 per dag". Ik dek dan wel eens: "oh, en die arme kindertjes dan?"


Margreet antwoordt op 19 april 2010:

Wij doen de rit altijd in 2 dagen, ook al kunnen wij misschien 1000km wel halen in 1 keer, maar onderweg kan zoveel tegen zitten dat je die 1000km lang niet haalt.
Het staat voor ons gewoon vast dat wij 06.00uur vertrekken en rond 16.00/17.00uur stoppen. Meestal hebben we dan dik 700km gereden en zijn wij dus al een aardig eind op weg. De volgende dag hoef je dan niet heel ver meer of je moet naar costa brava gaan, dan moet je als nog rond 650km rijden. Wij rijden meestal daarom een uurtje langer door of gaan uurtje eerder weg van huis als wij naar Spanje gaan.


Marcel @ A antwoordt op 19 april 2010:

@ henkules
"Ik heb nu alle reacties gelezen over het aantal km etc.
wat ik mij nu afvraag, is er hier wel iemand betrokken geweest bij een ongeval waar je achteraf zegt; ik heb me zelf overschat en vermoeidheid de oorzaak is geweest
Ik lees hier nl. nooit iets over."

Ongeval gelukkig niet, maar wel gereden dat ik heel verbaasd was dat er ineens een auto voor me reed terwijl ik - naar ik dacht - niet was ingehaald. Hoog tijd om te stoppen was het dus.


renaat antwoordt op 19 april 2010:

We zijn pas terug uit Frankrijk
ritje van 430 km
gemiddelde snelheid -alleen rijtijd - 68 kmh
rijtijd: ruim 6 uur
vertrokken om 10 h thuis om 17 h
pauze om de 2 uur
rijweg over departementales / nationales / autoroutes
richtsnelheid: 95 kmh
concentratie: hoog
vermoeidheid na 6 uren rijden: ook hoog
conditie: -als sporter- goed

"het is goed nog even in eigen boezem te kijken even voor het slapen gaan"

grt R. 😉




Carlo antwoordt op 19 april 2010:

Ik zou dat dat niet in één dag doen.Ik rij nooit meer dan 650 à 700 km de eerste dag de dag nadien nog minder want ik sta niet vroeger op om te vertrekken,de tweede dag is dat gewoonlijk niet voor 9 uur vertrekken en rond 5uur terug op een camping.
Het is verlof ook voor de chauffeur.


Pieter antwoordt op 19 april 2010:

1000 km op 1 dag afleggen met een caravan aan de haak en kleine kinderen in de auto?
Dat kan.
Twee dagen later weet je, of je er verstandig aan deed.


j.m antwoordt op 19 april 2010:

1 wie gaat nu toegeven dat hij bij een ongeval betroken was omdat hij die 1000km of meer wil halen ,
dat doet niemand hier zijn alleen superchaufeurs .
2 als je merkt dat je moe bent is het al telaat maar wie zegt nou dat hij moe is van t rijden na 8 uurtjes. iedereen is moe en laat ook de concentratie na ,
maar NIET bij de superchaufeurs.


TDItrekker antwoordt op 19 april 2010:

Het hangt zoals Arjan schrijft af van een aantal interne en externe factoren, waaronder ook het aantal chauffeurs.

Regelmatig in de zomer 1100 km op de heenreis op een dagf gereden en in de wintersport in een dag naar Oostenrijk gereden en in een dag naar huis (zonder kleine kinderen). Een aantal jaren geleden in een dag van Zuid-Frankrijk naar NO-Groningen gereden (ongeveer 1.300 km). Om 06.00 uur vertrokken en om 01.30 uur thuis. Ik vond dat ondanks dat ik het gewend ben om 's nachts te rijden geen aanrader.

Met kinderen van 4 en 6 jaar zou ik zoals vele anderen schrijven de eerste dag 600 a 700 km rijden en de volgende dag uitgerust op de plaats van bestemming aankomen.


henkules antwoordt op 19 april 2010:

Hallo,
Ik heb nu alle reacties gelezen over het aantal km etc.
wat ik mij nu afvraag, is er hier wel iemand betrokken geweest bij een ongeval waar je achteraf zegt; ik heb me zelf overschat en vermoeidheid de oorzaak is geweest
Ik lees hier nl. nooit iets over.

1 wie gaat nu toegeven dat hij bij een ongeval betroken was omdat hij die 1000km of meer wil halen ,
dat doet niemand hier zijn alleen superchaufeurs .
2 als je merkt dat je moe bent is het al telaat maar wie zegt nou dat hij moe is van t rijden na 8 uurtjes. iedereen is moe en laat ook de concentratie na ,
maar NIET bij de superchaufeurs.

juist, ik stelde deze vraag zodat de vrager "damster" hierboven hier over nadenkt. Meestal als je zo'n vraag stelt wil je een bevestiging dat als anderen 1000km kunnen rijden ik dat dan ook kan.
Ik hoop dat "damster" na zijn vakantie nog kan genieten van de overhangende keukentjes. :.)


janka antwoordt op 19 april 2010:

Ik denk dat Damster uit het noorden komt? Appingedam eo? In dat geval is het ook van belang te weten waar de reis naar toe gaat. Wat ik al eerder opmerkte, het is een groot verschil vanwaar je komt in Nederland.


Karel Eimers antwoordt op 19 april 2010:

Beste janka het maakt niet uit of je uit groningen of limburg komt. Vraagsteller moet ongeveer 1000 km. overbruggen zegt er niet bij of dat naar het noorden, oosten of zuiden is dus je trekt een conclusie uit de vraagstelling die er niet is. Het is gewoon 1000 km. Wij doen dit meestal met twee overnachtingen gaan pas om 11 uur in de morgen op pad. Om 5 uur is het tijd voor een wijntje op een camping ergens.
gr. karel


Pieter antwoordt op 20 april 2010:

Nah, die laatste is me te makkelijk!
De ene kilometer is de andere niet en over duizend wil ik de verschillen hier niet eens behandelen.
Op één na dan: files en opstoppingen zijn fnuikend voor het goede humeur en voor je conditie.
Als ik lekker kan doorrijden op een route, die toch wel m'n aandacht vraagt, houd ik het over het algemeen het langste vol.


janka antwoordt op 20 april 2010:

Volgens mij heeft Damster dit zelf in een ander topic vermeld. Maar dat is erg lang geleden! En Als je vanaf het hoge noorden bijv. naar Maastricht moet is idd de ene 1000 km de andere niet! Ik bedoel daarmee dat je beter direct de snelweg op kunt duiken dan eerst een paar uur provinciaal.


RobD antwoordt op 20 april 2010:

Eerst een paar uur provinciaal is ook in NL niet nodig. Het blijft gewoon 1000km en zal grotendeels via de snelweg gaan.
Geen enkele snelweg is gevrijwaard van file's e.d. Het tijdstip waarop men langs de bekende knooppunten komt kan men goeddeels zelf bepalen. In de vakantieperiode zullen er altijd onoverkomelijke situaties zijn, zeker overdag.
Alle adviezen, hoe goed ook, zijn inherent aan de situatie op de weg en in de auto.
Zo kan 1000km vlot verlopen of een rit van 2 dagen.


N. de Weger antwoordt op 20 april 2010:

Janka, ook in Noord Nederland zijn er al enige tijd snelwegen en je gelooft het misschien niet maar een file is daar een uitzondering, je kan gewoon geweldig door rijden tot je bij Zwolle arriveert en dan gaat het toch langzaam joh!!!!!!!!
groeten Nico


Rob antwoordt op 21 april 2010:

Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Ik krijg nu waarschijnlijk de halve wereld over me heen. De laatste drie jaar rij ik zo'n 1300 / 1400 km naar de eindbestemming of overnachtingsstek. Het hangt inderdaad af van de fysieke toestand en de omstandigheden af. Ik heb als ik vrijdagmiddag na een week werken naar huis rij soms meer last van vermoeidheid dan na 1300 km sturen als ik op vakante ga. We vertrekken rond 2200 op zaterdagnacht nadat ik een paar uur geslapen heb.
En ik heb kinderen op de achterbank. Ze zijn nu 6 en bijna 8 en hebben boekjes, speelgoed, dvd, nintendo eten, drinken en snoep onder handbereik. Doordat we voor familiebezoek regelmatig verre afstanden moeten rijden zijn ze autorijden gewend. Het idee dat ze snachts slapen heb ik inmiddels opgegeven. Ze vallen in slaap als we willen gaan ontbijten.... En moeten plassen als we net wegrijden bij het tankstation. Maar zij zijn in principe wat dat aangaat wel de 'baas'.


mercha antwoordt op 22 april 2010:

1este dag 600 a 650 km,lekker n camping op.
2e dag 600 km, weer 1 overnachting.
En de 3e dag 200 km , costa brava.
heerlijk, heb er zin in.
gr mercha


Karel Eimers antwoordt op 22 april 2010:

Heel verstandig Mercha, juist in die laatste 250km gebeuren veel ongelukken zeer drukke weg veel vrachtverkeer en bijna altijd een stevige zijwind. In de morgen dat stuk rijden is veel prettiger.


michiel antwoordt op 22 april 2010:

Rob ben het eens,

1300 km in een dag vind ik ook niet bezwaarlijk, zeker niet met onze Kip Kompakt. Anderen beweren van niet, maar het scheelt je gemakkelijk een uur reistijd op zo'n afstand(t.ov. Home-car35AD). Dat was dan met een vrij kleine 1.5 benzine trekauto. Als he verkeer een beetje meezit, stappen we om 5.00 uur in de auto en zitten we voor het donker onder de lluifel in zuid-frankrijk.


Karel Eimers antwoordt op 22 april 2010:

Wij zitten met onze caravan 1350kg max. beladen ook na 1300km voor het donker onder de luifel hebben dan zelfs al gegeten, alleen een dag later.
gr. Karel


Theo antwoordt op 22 april 2010:

De eerste dag proberen wij het meest te rijden en halen dan ongeveer 800km. Als we naar de Ardech/Drome gaan hoeven wij die volgende dag nog maar 200/300km, maar gaan wij naar de costabrava dan moeten we nog 600km. Beide zijn de tweede dag heel goed te doen. Wij doen de reis dus eigenlijk altijd in 2 dagen (of eigenlijk 1.5 dag) en dat bevalt ons prima. 3 dagen wordt voor ons teveel, dan ben je te lang met de reis bezig en in 1 dag red je het bijna niet en dit is onverantwoord. Zitten wij op een camping minder dan 800km van huis dan rijden wij wel in 1 keer, maar dit komt niet heel vaak voor, want we zoeken toch de zon op.
Wij vertrekken altijd op zondag om te zorgen dat we wel ongeveer 800km de eerste dag kunnen rijden.
Het bevalt ons allemaal nog uitstekend.


janka antwoordt op 22 april 2010:

Tsjonge jonge wat een tijdwinst!! Een uur reistijd minder op 1300 km!


Hans antwoordt op 22 april 2010:

Ik heb in mijn jeugdige overmoed mijn eerste vakantie met de caravan 1500 km op één etmaal richting Italië gereden. Vertelde mijn vrouw opeens dat zij een overnachtingscamping besproken had in Zuid Duitsland. Moest ik weer 900 km terug.
Sinds die tijd rijd ik "slechts" ong. 600 km/dag. Ik heb vakantie en hoef me niet te haasten. Heb ik er na 300 km geen zin meer in dan zoeken wij gewoon een camping op. Is een stuk veiliger en een stuk relaxter.

Hans



lambert antwoordt op 22 april 2010:

Wij rijden meestal buiten het hoogseizoen en om beurten, combinatie van meer dan 4500 kg, meestal zijn we het na 600 km meer dan zat en zoeken we een camping op. Afgelopen jaar in een keer vanuit Wallis naar huis gereden, ongeveer 900 km maar dat doen we niet meer. Het is vakantie en die begint wat ons betreft op het moment dat we aanrijden.


John antwoordt op 22 april 2010:

Dit soort vragen (discussies) leid nergens toe. Niet één persoon is identiek aan de ander, zo ook de gezinssamenstelling, de combinatie en de omstandigheden waar men rijd.
Zelfde topics van o.a "hoe hard rijd men". Iedereen ventileert zijn mening afgestemd op zijn/haar omstandigheden. En iedereen heeft naar zijn omstandigheden gelijk !?


Pieter antwoordt op 23 april 2010:

Dit soort discussies leidt beslist wél ergens toe, vooral door de ruime keuze aan inzichten.
Iedereen kan voor zichzelf een vergelijk vinden en daar z'n voordeel mee doen.
Als je bedoelt dat we het nooit eens gaan worden, moet ik je gelijk geven.

Er wordt echter gevraagd naar een beetje wijsheid en dat is ruimschoots komen bovendrijven.
Wij zijn best wel wijs met z'n allen! 😉


Willem antwoordt op 23 april 2010:

Wie rijd er nou 900km terug, omdat ze een caming voorbij gereden zijn.

Dat is 1800km extra rijden voor Jan met de korte achternaam.

Daarbij trouwens ook een goede communicatie met elkaar....., en een onoplettende vrouw die niet eensmerkt dat ze al in Italie zijn ipv dat ze nog in Duitsland rijden.


Hans antwoordt op 23 april 2010:

Ja Willem. Sommige mensen zijn nou eenmaal niet zo snugger.

Gelooft gij het echt ?

Hans


Nico antwoordt op 23 april 2010:

Nou @Pieter als ik dit forum terug lees dan is de wijsheid ver te zoeken en @Willem dat staat toch stoer als je kunt zeggen dat je 1800 km opn een dag gereden hebt.Ik hoop deze kamikaze piloten alleen niet tegen te komen ik wil n.l. nog een aantal jaren van mijn caravan en leven genieten.


Michiel antwoordt op 23 april 2010:

Janka, er waren mensen die beweerden dat het niets in tijd uitmaakt om wat harder te gaan rijden......en een uur is veel aan het einde van de dag. Laatste lootjes wegen het zwaarst zeggen ze altijd.

ruim een uur eerder op je bestemming en daarbij een 20% gunstiger verbruik.....wij waren erg tevreden. Dit jaar gaan we er schepje bovenop doen.....misschien nog een uur eerder daar......


janka antwoordt op 23 april 2010:

Je doet je best maar! Ik hoop trouwens dat TS zo verstandig is hier doorheen te prikken!


renaat antwoordt op 23 april 2010:

michiel schreef:
>>
ruim een uur eerder op je bestemming en daarbij een 20% gunstiger verbruik.....wij waren erg tevreden. Dit jaar gaan we er schepje bovenop doen.....
<<

leg me dat eens uit?

Het ei van Colombus?
De kwadratuur van de cirkel?

mijn ervaring is: hoe rapper ik rijd hoe HOGER mijn verbruik is.


Pieter antwoordt op 23 april 2010:

@Nico: Sommige wijsheden zitten nog in een ei. Die kun je al lezend pellen 😉


leo antwoordt op 24 april 2010:

wij rijden al meer dan 30 jaar naar de Costa Brava, De laatste 20 jaar naar L`Estartit. Veel via route du soleil vanaf noord-Friesland.
Onze kinderen (vanaf 1 jr) vonden het geen punt om 2,5 dag in de auto te zitten. Nieuwe speeltjes, muziek e.d.
Vaak 1e overnachting camping Brabois in Nancy (700km), 2e overnachting bij Bolene (600km) en de volgende dag om 14 a 15 uur uitgerust op de camping (300km). Terug weg wel vaak in 2 dagen. 1e overnachting bij Dyon (800 km) en de 2e dag `s avonds om 21.00 uur thuis.
ritme : 2 uur rijden ,kwartier pause, 2 bestuurders. kruissnelheid ca . 90/95km uur. Gem. snelheid per uur incl. rusten 65-70km uur
Wij vinden dit ontspannend rijden. Nu onze kinderen niet meer meegaan, doen we het nog steeds zo, al gaan we nu ook vaak via Brussel-Reims-Troyes-Auxerre-Clermont ferrand (a75) naar Pezenas -verder via A9 naar spanje. We vertrekken altijd op tijd om 7.00 uur `s ochtends, afhankelijk van het verkeer en de warmte rijden we tot `s middags 17. a 18.00 uur.


Carlo antwoordt op 25 april 2010:

Ik lees dat de meeste caravan trekkers verstandig bezig zijn.
De eerste dag 600 à 700 km, ligt aan de omstandigheden, de tweede minder, en de derde dag zeker niet meer dan de tweede dag.Ik denk dat je zo je vakantie goed start,voor je zelf en voor andere weggebruikers.
Carlo.


Arjan antwoordt op 8 mei 2010:

Vandaag weer terug van een week Gardameer (circa 1200km).

Heenweg:
's avonds 22.00uur begonnen met rijden, de volgende dag om 12.00uur op de camping. Gemiddelde snelheid (boordcomputer) 88 km/uur, verbruik circa 1:12
Reistijd 14 uur.

Terugweg:
's avonds 19.30uur van de camping af, de volgende ochtend 9.00uur weer thuis. Gemiddelde snelheid 91 km/uur, verbruik 1:11.
Reistijd 13,5 uur.

Conclusie:
Snelheid levert iets tijdwinst op, maar is volgens mij te verwaarlozen op een vakantie.
Het is belangrijker hoe druk het is op de weg, weersomstandigheden en hoe vaak en lang je stopt.


michiel antwoordt op 8 mei 2010:

renaat....zuiniger (en toch sneller) door de superstroomlijn en smalte van Kip Kompakt


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker